Brunsviger – super god opskrift på original fynsk brunsviger med den bløde bund (bagerens hemmelighed)

Introduktion til brunsviger

Du har måske prøvet at lave brunsviger, hvor bunden bliver lidt for tør og alt for robust! Her er hemmeligheden bag den ægte fynske brunsviger, som holdes tæt ind til kroppen blandt de fynske bagere 🙂 Fynsk brunsviger når det er bedst

Hvad er en god brunsviger

Den klassiske brunsviger skal nemlig være blød, svampet, slet ikke tør. Samtidig smager den jo himmelsk. Mange har forsøgt sig med diverse opskrifter der er gået i arv, og der skal nok være nogle der er fornuftige, men her kommer den helt rigtige, hvis du sigter efter at lave den ægte “fynske” version, hvor bunden er lækker og blød.

Ingredienser til en bradepande (ca. 12-14 personer)

Dejen

100 gram bage/stegemargarine (evt. smør)
3 dl. skummetmælk (300 gram)
50 gram gær
1 tsk. havsalt (5 gram)
50 gram almindeligt sukker
500 gram hvedemel


Fyldet

150 gram bage/stegemargarine (evt. smør)
250 gram brun farin
3-4 spsk. fløde 9-18% (eller mælk, hvis man ikke har fløde)

Sådan gør du

Dejen

  1. Smelt 100 gram margarine (gryde eller mikroovn).
  2. Rør gær ud i lunken mælk.
  3. Tilsæt salt, sukker og smeltet margarine.
  4. Kom mel i, og ælt det godt sammen.
  5. Stil dejen til hævning. Den skal hæve til ca. dobbelt størrelse et lunt sted (ca. 20 minutter).
  6. Bred/rul dejen ud på en bradepande med bagepapir. Lad den hæve yderligere 15-20 minutter.
  7. Tænd ovnen på 200 °C varmluft / 225 °C alm. ovn.
  8. Tryk huller med fingrene spredt ud over dejen. Tryk helt ned til bundet (der skal selvfølgelig ikke gå hul).
  9. Lav en lille voldgrav ca. 1 cm fra kanten der kan holde på det smeltede sukker..

 

Fyld og bagning

  1. Smelt 150 gram margarine og farin i en gryde.
  2. Temperaturen skal så højt op, at et par dråber fløde koger op, når de dryppes ned i den varme blanding. Når temperaturen er nået, så tilsættes yderligere 4 spsk. fløde, og rør det hele godt sammen. Det skal ikke koge en masse, da fyldet så “mister” sine små “brun farin” korn.
  3. Fordel fyldet ud over dejen. Drys evt. en lille smule ekstra farin over direkte fra posen.
  4. Sæt kagen på den nederste rille i 12 minutter og kun 12 minutter! Ovnen skal være gennemvarm når brunsvigeren sættes ind.

VELBEKOMME

 

Hemmeligheden bag og et lille tip

Hvad gør den speciel – er det melet?
Nej. Du skal bare bruge helt almindeligt hvedemel. Bagetiden er en af de vigtige ting. Umiddelbart har flere spurgt mig om bagetiden ikke er lidt kort, men det er IKKE tilfældet. Det er en af de vigtigste ting, der er med til at gøre bunden så dejlig blød og svampet. Når brunsvigeren er kommet ud af ovnen er temperaturen jo stadig høj, hvilket gør at den “efterbager”. Det holder også på vandet i dejen, så brunsvigeren ikke bliver tør efter få timer, som mange ellers oplever.

Hvorfor skal man tilsætte fløde?
Fløden gør at fyldet forbliver blødt og ikke bliver stenhårdt. Når brunsvigeren er taget ud af ovnen, så lad den køle godt af. GLÆD dig (og dine gæster) med et stykke fantastisk fynsk brunsvigerkage.

Tip:
Prøv at tilsætte lidt kagecreme til fyldet. Det giver en fantastisk smag, og mange synes det er det, der giver brunsvigerkagen det sidste pift. Det eneste du skal gøre er at røre/piske lidt kagecremes-pulver direkte i fyldet, når det er kølet en lille smule af. Det er dog ikke nødvendigt. Jeg bruger normalt 2-3 spsk. kagecreme-pulver (evt. 5, hvis man er lidt vild).


 

Billeder

 

Kommentarer, spørgsmål og din erfaring

Jeg vil meget gerne høre din feedback, når du har prøvet opskriften. Skriv nederst i kommentarfeltet. Du må meget gerne give den 5 stjerner øverst til højre i informationsboksen herunder. Det hjælper andre med at finde vej til den fine brunsvigerkage 😀

Smid gerne et “Synes godt om”, det betyder rigtig meget for bloggen og så bliver vi i øvrigt super glade 😀 :

 

print

.

Information
recipe image
Opskriftsnavn
Ægte fynsk brunsviger
Opskrift af
Online (År-Måned-Dag)
Forberedelsestid
Bagetid
Samlede tidsforbrug
Gennemsnitslig karakter fra besøgende
51star1star1star1star1star Based on 100 Review(s)
Lars Koch Hansen

Lars Koch Hansen

Blogger at Livets små ting
Lars er født i 1979, bor i Kolding, husejer, læge inden for lever- og mavetarmsygdomme, har 2 børn, og gift med Heidi. Skriver om ting, som han finder nyttige, og som han mener kan være relevante for andre. Det kan være om ting til køkkenet, haven, arbejdet, teknikgadgets eller hvad der lige falder ham ind.
Lars Koch Hansen

Lars Koch Hansen

Lars er født i 1979, bor i Kolding, husejer, læge inden for lever- og mavetarmsygdomme, har 2 børn, og gift med Heidi. Skriver om ting, som han finder nyttige, og som han mener kan være relevante for andre. Det kan være om ting til køkkenet, haven, arbejdet, teknikgadgets eller hvad der lige falder ham ind.

26 tanker om “Brunsviger – super god opskrift på original fynsk brunsviger med den bløde bund (bagerens hemmelighed)

  • oktober 7, 2017 at 00:39
    Permalink

    Tak for en super fed opskrift. Det er den bedste brunsviger jeg har prøvet i mange år. Det der har været problemet tidligere er at en brunsviger ofte bliver tør i løbet af nogle få timer, men denne forbliver dejlig lækker mindst hele dagen….

    Mange hilsner
    Jonna
    PS. den kan også fryses og smager stadig fantastisk

    Svar
    • oktober 8, 2017 at 00:16
      Permalink

      Hej Jonna
      Tusind tak for din tilbagemelding. Det er altid fantastisk at få SÅ god feedback…. Så er der noget ved at lave en lille blog med ens favoritopskrifter, når man ikke er den eneste der elsker dem 🙂

      Jeg har ikke selv prøvet at fryse brunsvigeren, men det kan formentlig gøres som du skriver.
      Igen .Tusind tak og rigtig god dag,
      KH Lars

      Svar
  • Pingback: Hjemmelavede hindbærsnitter - en kæmpe succes (opskrift) - Livets små ting

  • juni 23, 2017 at 18:06
    Permalink

    Fantastisk opskrift 🙂 Jeg har prøvet mange forskellige opskrifter men ingen af dem nærmer sig din. Hermed ros fra en fynbo der er krævende med hvad jeg spiser 👍🏻

    Svar
    • juni 24, 2017 at 13:33
      Permalink

      Hej Tina. Det er fantastisk at høre. Vi fynboer er kræsne så det er med at holde fast i de rigtige opskrifter når man finder den.
      Rigtig god dag.
      KH Lars

      Svar
  • juni 21, 2017 at 20:26
    Permalink

    Hej, jeg har også begivet mig ud i at lave denne opskrift på brunsviger, men jeg har problemer med deje. Er det normalt, at den er så klæbrig? Og efter hævning?

    Svar
    • juni 21, 2017 at 20:39
      Permalink

      Hej Christa.
      Dejen skal være klæbrig, men den skal ikke klistre meget. Hvis den er for våd når den røres sammen, så skal der lidt mere mel i, men som skrevet, så skal den være klæbrig 🙂
      Jeg plejer at “trykke” dejen ud i formen, da den netop er for våd til at rulle ud.

      Håber det gav mening?
      Held og lykke
      KH Lars

      Svar
  • juni 21, 2017 at 14:30
    Permalink

    Denne må jeg prøve. !
    Må jeg høre, hvor stor er din bradepande ?
    Måske skal jeg doble op til min 40*40 !

    Svar
    • juni 21, 2017 at 20:41
      Permalink

      Hej Bettina.
      Min bradepande er fra en Siemens ovn, og den er ca 42×36 i indvendige mål. Jeg tænker du kan klare det med en alm portion. Det ville jeg i hvert fald starte med 🙂
      Held og lykke
      KH Lars
      Ps. Giv gerne en melding på hvordan det gik 😉

      Svar
  • juni 8, 2017 at 08:52
    Permalink

    Kan man lave dejen da.gen før og så bare bage den om morgen el. Kan den stå på køl når der er bagt?

    Svar
    • juni 8, 2017 at 21:09
      Permalink

      Hej Heidi,
      Jeg har faktisk ikke prøvet at lave den aftenen før. Den tager ca 40 minutter at lave, så plejer bare at røre den sammen når vi vågner og lade den hæve i skålen. Efter ca. 20 minutter smider jeg den på bradepanden, og lader den hæve mens jeg smelter farin/smør, og så i ovnen.

      Tænker godt man kunne lave dejen aftenen før og stille den i køleskabet. Jeg ville dog halvere gærmængden måske kun 5-10 gram gær. Så kunne man let brede den ud på bradepanden om morgenen, og så lade den “hæve” og få lidt varme mens man smelter fyldet.

      Du må meget gerne give en tilbagemelding, hvis du forsøger 🙂 Tænker der er mange flere der ville have gavn af det 🙂

      Ps. Husk at dække dejen til med plastik når den står i køleskabet.

      Rigtig god dag.
      KH Lars

      Svar
      • juni 10, 2017 at 22:19
        Permalink

        Hej tak for svar, den var en succes, så det kunne godt lade sig gøre at lave dejen dagen før. Med 10 g gær

        Svar
        • juni 13, 2017 at 08:25
          Permalink

          Hej Heidi,
          Det er super. Tak for din feedback 🙂

          Kom du også sukkermassen på dagen før, så hele brunsvigeren var på køl, eller hvordan?

          Svar
  • juni 6, 2017 at 14:36
    Permalink

    Vi har netop holdt børnefødselsdag og skulle finde en god opskrift på en brunsviger. Den her fik så mange gode kommentarer at vi matte prøve den….

    MEN desværre…. den levede ikke bare op til kommentarerne – den OVERTRUMFEDE alle opskrifter jeg har prøvet tidligere. Hold nu op en lækker bund, og tricket med at tilsætte lidt fløde og kagecreme’s pulver til sukkeret var lige i øjet.

    TUSIND tak 🙂

    Svar
    • juni 6, 2017 at 14:39
      Permalink

      Kære Louise.
      Tusind tak for dine roser. Jeg er glad for at opskriften og brunsvigeren faldt i god jord 👍😁 jeg har prøvet utallige opskrifter gennem tiden men der er ikke nogen der kommer i nærheden 😍😊
      Rigtig god dag.
      KH Lars

      Svar
  • maj 16, 2017 at 15:59
    Permalink

    Tak for en perfekt opskrift. Vi var overrasket over hvor lækker og blød bunden var efter et par dage. Den skal helt sikkert bages igen en anden gang

    Svar
    • maj 16, 2017 at 21:27
      Permalink

      Hej Sine,
      Det lyder som om den var et kæmpe hit hos jer… Det er jeg selvfølgelig super glad for 🙂

      Det er altså bare den helt rigtige måde at lave den på 😉
      KH Lars

      Svar
  • april 11, 2017 at 22:46
    Permalink

    1000 tak for en god opskrift! Bagte den forleden til familien – det resulterede i, at kæresten meldte sig på banen til at tage kage med på arbejde til sit fodboldhold imorgen. Jeg er derfor netop nu igang med 3x portion – den er jeg spændt på 😬😊

    Svar
    • april 12, 2017 at 06:16
      Permalink

      Velbekomme.
      Lyder som om det var et kæmpe hit når kæresten tør tage den med til fodbold 😉
      Tak for roserne.
      God dag

      Svar
  • marts 21, 2017 at 15:59
    Permalink

    Kan man evt. putte ekstra fyld på end der er angivet i opskriften, eller er der rigeligt?

    Svar
    • marts 21, 2017 at 16:09
      Permalink

      Hej Kamilla,
      Du kan sagtens komme lidt ekstra fyld på, men synes der plejer at være en fin mængde. Jeg er selv en sucker for fyldet 🙂 Du kan jo evt. prøve med 50% ekstra fyld, og se om det passer bedre til dig…
      Held og lykke med det – og du må da meget gerne lige give en tilbagemelding på om det var en succes med ekstra fyld 😉

      God dag,
      Mvh Lars

      Svar
  • februar 7, 2017 at 22:52
    Permalink

    Den bedste opskrift. Takker

    Svar
  • december 15, 2016 at 09:19
    Permalink

    YES… så lykkedes at finde en god opskrift på brunsviger. Tusind mange gange tak. Jeg har lavet mange forskellige, men den her er lige som den bør være.

    Den kan klart anbefales til ALLE.
    God dag
    Sarah

    Svar
    • december 17, 2016 at 19:36
      Permalink

      Hej Sarah,
      Det er jeg dælme glad for du synes. Det har også taget en del prøven frem og tilbage mellem mange forskellige opskrifter og anbefalinger fra nær og fjern…. Lad os så holde nogle fødselsdage, hvor vi kan få lavet noget brunsviger på den helt rigtige måde 😀

      God dag,
      Lars

      Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *