Test: Melissa Sous Vide stav – billig og faktisk helt ok.

print

Melissa Sous Vide stavmodel

Der findes efterhånden rigtig mange forskellige sous vide apparater. Nogle er dyre andre billige. Det gode er helt generelt at udbuddet også har fået priserne langt ned. I denne test har jeg set nærmere på Melissa Sous Vide stavmodellen (cirkulator). Melissa Sous Vide staven fungerer som en dyppekoger, hvor man bruger f.eks. en gryde eller termokasse som “bad” – altså noget man allerede har derhjemme. Sæt denne “stavblenderlignende” ting fast på kanten. Tænd og du er kørende.

 

Kort om Sous Vide

Sous Vide er en måde at langtidsvarme fødevarer i et vandbad (som langtidsstegning i ovnen). Du har på den måde nøje kontrol med temperaturen. Man undgår man at overstege kød, men derimod aktiveres enzymer i kødet, og bindevævet nedbrydes, så man får et perfekt stykke mørt kød, der er lavet til perfektion – hver gang.

Jeg har lavet en god beskrivelse og gennemgang af sous vide teknikken her, så du kan blive endnu klogere på, hvorfor sous vide er kommet for at blive.

 

Byggekvalitet / Design

Når man får Melissa Sous Vide staven i hånden, så virker den faktisk ganske robust. Holderen, som kan sættes fast på sousvide-staven eller monteres på gryden, gør at staven sidder fint når den bruges. Man har ikke fornemmelsen af at den er ved at vælte under brug. Man skal selvfølgelig være opmærksom på at metallet bliver varmt under brug – specielt for enden, hvor varmelegemet sidder.

Rent designmæssigt, så er den faktisk rimelig pæn. Hovedet er lidt for kraftigt til mig, da jeg er mere til det mere rørformede design som ved Sansaires model.

Der er minimums og maximums indikator på staven, så du ved hvor meget vand der skal være i gryden.

 

Billeder

 

Brugervenlighed

Den er rimelig let at betjene. Der er 3 “knapper” og et drejehjul. Der er en tænd/sluk knap (play-symbol), som man tænder enheden med, og sætter pumpen igang (tryk kort ca. 1 sek). Et rulle-hjule, som sidder på håndtaget, hvor man drejer, og indstiller temperatur/tid. Derudover er der en temperaturknap (til venstre) og en timer-knap (til højre). Når den temperatur eller tid man har indstillet nås, så bipper apperatet kort.

Det kræver lidt tilvænning at indstille – specielt tiden kan være lidt tricky. Men når man har brugt den i lidt tid, så bliver det “hverdag”.

 

Støjniveau

En vigtig ting ved sous vide apperaturer er at de skal være støjsvage. De skal stå mange timer enten på køkkenbordet, eller i bryggerset, hvorfor det er irriterende, hvis de larmer for meget når vandpumpen kører. Melissa sous vide staven er støjsvag og ikke en jeg ville irritere mig over i længden. Den er på niveau med modellen fra Sansaire så det er helt acceptabelt. Du kan se i video herunder, hvor jeg har filmet staven i aktion.

Flexibilitet / Størrelse

Jeg er vild med Sous Vide apparater i denne stav-form. Du er ikke bundet en bestemt størrelse kasse, eller gryde. Du bruger det du har behov for til den enkelte opgave. Laver du nogle bøffer, så er en af husets gryder gode. Skal du lave 2 stege, så skal du have fat i en termokasse, og så sætte apparatet i den. GENIALT 🙂 Man skal selvfølgelig være opmærksom på at der er lidt forskel i pumpernes ydeevne.

Opbevaringsmæssigt er det også super fedt at den kan ligge i en almindelig køkken skuffe, som gør den meget anvendelig i det dagligt, da man ikke skal finde et stort monstrum frem fra et skab hver gang.

 

Pris

Priserne på Sous Vide udstyr er faldet meget de seneste år da interessen er blevet større og der er kommet flere spillere på markedet.  De fleste modeller ligger efterhånden omkring 1-1500 kroner. Melissa Sous Vide staven hører til i den absolutte billige ende, da man kan være heldig at finde den til 7-800 kroner på tilbud. Det er en fantastisk pris – og den er alle pengene værd.

 

Specifikationer

Producent: Melissa
Model: Sous Vide circulator
Type: Stav
Effekt i watt: 800
Cirkulationspumpe: Ja
Kapacitet i liter: 8
Grader i °C: 5-100
Interval i °C: 0,1
Vægt i kg: 1,4
Mål i cm (HxBxD): 33,0 x 6,0 x 9,6

 

Manual

Du kan downloade manualen her: Melissa-sous vide-8 liter-brugsguide. Manualen er dog noget mangelfuld. Blandt andet nævnes ikke hvordan man ændre fra Fahrenheit tilbage til Celcius, hvis man er kommet til at ændre dette. Se video for guide.

 

Køb og andet tilbehør

Udover selve Sous Vide maskinen skal man have enten nogle Zip-lock poser til opvarmning (hvor de sænkes i vand, så luften klemmes ud), alternativ en vakuumpakker, som suger luften ud af posen, så varme kan overføres til kødet bedst muligt. Jeg har købt en vacuumpakker og det fungerer super godt. En vakuumpakker gør også at kødet holder sig længere når det fryses. Se vores fine indlæg omkring vakuumpakning af kød: Vakuumpakning af kød –  hvad gør en vakuumpakker og hvorfor?

Søger du en vakuumpakker, så er der både poser og vakuummaskiner hos Coop.dk. Læs vores tests af vakuumpakkere her. Du kan købe poser til at pakke kød i hos sousvide.dk

Læs mere om Melissa Sous Vide staven på den danske forhandlers hjemmeside (www.coop.dk). Du støtter gratis bloggen, hvis du benytter mine links (tusind tak).

Spørgsmål og kommentarer

Har du spørgsmål eller kommentarer til Melissa Sous Vide staven så skriv dem gerne nedenfor… Så svarer jeg efter bedste evne.

Smid gerne et “Synes godt om”, det betyder rigtig meget for bloggen og så bliver vi i øvrigt super glade 😀 :

 

Videoer

Sådan er Melissa Sous Vide, og sådan sættes den på gryden klar til brug

 

En hurtigt gennemgang af indstilling af temperatur og tid

 

Skift mellem Fahrenheit og Celsius:

 

Støjniveau

Konklusion

Læs konklusionen nedenfor.

 

 

.

Lars Koch Hansen

Lars Koch Hansen

Blogger at Livets små ting
Lars er født i 1979, bor i Kolding, husejer, læge inden for lever- og mavetarmsygdomme, har 2 børn, og gift med Heidi. Skriver om ting, som han finder nyttige, og som han mener kan være relevante for andre. Det kan være om ting til køkkenet, haven, arbejdet, teknikgadgets eller hvad der lige falder ham ind.
Lars Koch Hansen
Powered by WP Review

Lars Koch Hansen

Lars er født i 1979, bor i Kolding, husejer, læge inden for lever- og mavetarmsygdomme, har 2 børn, og gift med Heidi. Skriver om ting, som han finder nyttige, og som han mener kan være relevante for andre. Det kan være om ting til køkkenet, haven, arbejdet, teknikgadgets eller hvad der lige falder ham ind.

One thought on “Test: Melissa Sous Vide stav – billig og faktisk helt ok.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *