Gør det selv - VejledningerTips

Solcelleanlæg fra VEenergy.dk på et næsten fladt tag…

Introduktion

Her på bloggen vil jeg fortælle lidt omkring etableringen af vores solcelleanlæg. Anlægget blev monteret af det koldingensiske firma VEenergy.dk og er nu fuldt kørende.

 

Baggrund:

Vores hus har ensidig taghældning mod NØ på 5.7 grader, tagpap som beklædning. Kan det overhovedet gå til solceller – det er jo næsten fladt?

Så kom det næste spørgsmål. Kan huset klare belastningen? Huset er kun 5 år gammelt, så alt sagde mig at selvfølgelig kunne det klare det, men jeg ville jo gerne have andres vurdering også. Jeg kontaktede så en bekendt bygningsingeniør, og viste ham opbygningen af taget, og han sagde med det samme at det ikke ville være et problem. Det næste skridt var at kontakte firmaet NytHjem.com, som har overtaget den hus model, jeg har, fra det tidligere Hjem AS, der gik konkurs. Her talte jeg med deres byggetekniker Morten, der fortalte mig at taget kunne bære 60 kg/m2 til f.eks. solceller. De 60 kg/m2 er en ekstra buffer når der er taget højde for snelast, egenvæk etc.

Nythjem har været utrolig hjælpsomme, og har hjulpet mig med mange ting (båden i denne, men også i tidligere situationer) på trods af at de rent faktisk ikke har nogen som helst forpligtigelser over for mig. FLOT!

Taghældning
Et lille problem med vores tag er at det vender mod NØ. Denne retning er uden for alle de klassiske “effekt”-billeder man kan finde på nettet. Jeg havde læst lidt omkring diverse solpaneler, og kunne læse mig til at tyndfilm ville være et godt alternativ, da de har bedre effekt, hvis lyset ikke rammer præcist ind på solpanelerne. Panelerne fylder mere, men da taget er ca. 160 m2, så er det intet problem.

 

SOLCELLERNES PROCENTVISE YDELSE VED FORSKELLIG HÆLDNING OG ORIENTERING,
ANGIVET I FORHOLD TIL DEN IDEELLE PLACERING: 45 GRADER SYD, SOM ER 100 %​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​
ORIENTERING​ VEST V-SV ​S-SV SYD S-SØ ​Ø-SØ ​ØST
HÆLDNING​
0​ GRADER ​86 ​86 ​86 ​86 ​86 ​86 ​86
​15 GRADER ​84 ​89 ​93 ​94 ​93 ​90 ​85
​30 GRADER ​81 ​90 ​97 ​99 ​97 ​91 ​82
​45 GRADER ​77 ​89 ​97 ​100 ​98 ​90 ​79
60​ GRADER ​72 ​85 ​93 ​97 ​94 ​86 ​73
​75 GRADER ​65 ​77 ​86 ​89 ​86 ​78 ​66
​90 GRADER ​57 ​67 ​75 ​77 ​75 ​68 ​58

Kilde: Teknologisk Institut

Vi lavede et par forespørgsler rundt omkring hos et par firmaer, som alle lavede beregninger, og nåede frem til samme resultat – det er da altid noget at firmaerne er mere eller mindre enige. Pga. hældningen af taget skal vores samlede panel effekt op omkring 7.02 kWp, da der ryger en del pga. dette. Ifølge beregningen vil det ende ud med en årlig produktion på ca. 5450 kwh – som svarer til vores forbrug.

Et et anlæg der vender mod syd og har 35 grader taghældning (som vi sætter til en reference på 100%) vil producere 6820 kWh mod vores 5450 kWh. Det svarer en produktion på 80% af produktionen ved optimal placering, altså ca. 20% tab pga. retning og hældning. Det er ok.

Firmaet vi valgte som leverandør af vores solcelleanlæg blev VEenergy.dk, da de var blandt de billigste, brugte samme paneler som Tre-For, og en god inverter (når man læser omkring på nettet). Panelerne er tyndfilms Avancis Powermax Strong 130W (54 stk) og Fronius IG Plus 60 V-2. Inverteren har jeg læst positivt om, og den er også med på energinets positivliste. En anden ting, som efter min mening betyder rigtig meget, når man skal vælge leverandør, og installatør er kommunikation. VEenergy.dk køres af Kent Bisgård, som kom forbi og kiggede på taget. Svarede på de spørgsmål jeg havde, og sidst, men ikke mindst, svarer hurtigt på alle mine spørgmål pr. email – og dem er der en del af, da tingene dukker op efterhånden som man kommer mere og mere ind i tingene. God service! Det sidste plus, og det som var en af vores store bekymringer var monteringen på tagpap, da der er mange der skriver, at man skal være ekstremt forsigtig med at skrue gennem tagpap. Det er heldigvis ikke et problem, da VEenergy.dk bruger en metode importeret fra en stor montør i Tyskland, hvor stativet til panelerne simpelthen “limes” oven på tagpappet, så man overhovedet ikke er nødsaget til at lave hul i tagpappet. Genialt.

 

Den 17. november 2012

Beslutningen blev endelig taget i mandags den 12. november 2012 og håbede på at vi kunne komme med i den “gamle” ordning, hvor man kan afregne forbruget med el-selskabet på årsbasis og ikke pr. time, som det nye forslag ligger op til. Det ser ud til det lykkedes.

Anlægget er nu bestilt og første “afdrag” er betalt. Hos VEenergy betales 20% ved bestilling og de sidste 80% når anlægget er monteret. Hos mange er fordelingen 50%/50%. Anlægget er også blevet anmeldt til Tre-For, hvorefter vi skal modtage en GSRN-kode vi skal bruge til at tilmelde os nettoordningen. Ifølge VEenergy’s Kent Bisgård vil der gå ca. 3 uger før vi modtager denne.

I aftalen med VEenergy.dk skal jeg selv grave hul til ledninger fra huset over til vores redskabsskur, hvor jeg vil have inverteren monteret, da køleren i denne godt kan “larme” lidt – specielt hvis den skulle hænge i vores “fjernvarmeskab”, hvor den ikke så godt kan komme af med varmen. Ved at hænge inverteren i skuret, afgives der formentlig varme, så skuret holdes frostfrit hele vinteren, så to fluer med et smæk :-)

Der skal så også trækkes et kabel fra skur til huset, der hvor vores eltavle sidder, så her skal der også udføres en smule grave arbejde.

 

Den 14. december 2012

Monteringen driller pga. vejret

I den forgangne uge har vi haft besøg af montøren af flere omgang. Problemet har i december været at der lige pludselig kom en masse sne, og temperaturen har ligget meget lavt (-2 til -15 grader). Det har gjort, at det ikke har været muligt at få limet monteringsskinner på taget, da limen ikke kan hærde godt nok.

På ovenstående billeder kan man godt fornemme at der ligger et lag is ovenpå selve tagpappet. Montøren prøvede at ligge nogle rockwool måtter ud over taget der hvor monteringskinnerne skulle limes på delvist.

Heldigvis (for vores solcelleranlæg og ikke for den hvide jul), så er der lovet tøvejr fra i morgen, så planen er at det hele går videre på mandag, hvor det efter et par dages tøvejr, skulle køre på skinner igen…

Tilmeldt til energiselskab (Tre-For)
Jeg har ikke modtaget min GSRN-kode endnu, så jeg kontakte TreFor for at høre om de har modtaget anmeldelsen på anlægget. Det blev bekræftet, så nu skal anlægget sådan set bare være kørende inden 6 mdr. Det skulle da meget gerne være oppe at køre på fuld knald inden nytår, da jeg vil bruge regnskabsmodellen, som gør at jeg kan afskrive anlægget som virksomhed. Det betyder en tilbagebetalingstid, der er ca 1,5 år hurtigere og mere rentabelt i længden.

Se mere på SKATs hjemmeside: http://www.skat.dk/

 

Den 27. december 2012

Endelig er vores anlæg kørende. Rent faktisk blev det sidste tilsluttet fredag den 21. Monteringen drillede en del mens der var frost, men da tøvejret kom ugen op til jul gik det super stærkt. Panelerne blev monteret hurtigt og det ser rigtig godt ud. Panelerne er limet på tagpappet på en masse mindre beslag. Limen er grå hvilket kunne skæmme lidt men de steder hvor det var synligt er det blevet dækket med sort “tjæremaling”.

Jeg stod selv for at grave ud mellem hus og skur. Ingen problem. Vi havde besøg af el installatøren af to omgange. Ved første besøg blev der trukket kabel gennem tomrør i huset og alt gjort klar så han ved det sidste besøg kunne tilslutte inverteren uden problemer.

Nu kører anlægget så endeligt. Jeg har uploadet et par billeder af det nedenfor. Når vejret bliver lidt bedre, vil jeg tage nogle bedre.

Pga årstiden mm så er der ikke meget produktion lige nu, men ca. 1-3 kWh dagligt. Jeg har installeret en Solar-Log 200, som via et comcard til min Fronius Inverter kan logge produktionen løbende. Det fungerer rigtig fint. Produktionen logges hvert 5. minut, og uploades herefter 2 gange i timen til min solarlog hjemmeside.

 


Samlet set har min erfaring med VEenergy.dk været god. Jeg vil i hvert fald gerne anbefale dem til andre der har mod på et solcelle anlæg.

 

Update februar 2013

Jeg har netop modtaget mit GSNR-nr. fra energinet.dk og tilmeldt mig nettomålerordningen. Mit anlæg blev færdigmeldt den 23. december.

Jeg synes der gik lang tid før jeg hørte noget, så jeg havde fat i elektrikeren, der dobbelttjekkede at anlægget var anmeldt korrekt, og det var det.

Nu har jeg så tilmeldt mig nettomålerordningen (gammel ordning – gruppe 6), og her kan der gå op til 8 uger pga. travlhed før det går igennem. Ordningen starter med tilbagevirkende kraft fra færdigmeldingsdatoen, så det er jo sådan set ligegyldigt hvor længe der går.

Nu er jeg officielt kørende, så nu skal der bare produceres noget strøm.

 

Update juni 2013

Så kom der endelig et bekræftende brev fra Energinet om at jeg var tilmeldt ordningen og jeg kører efter den gamle årlige afregning. Det tog godt nok lang tid, men hey… It was worth waiting for :-)

 

Update marts 2014

Så har vi haft anlægget godt 1 år. Hvis vi kigger på hele 2013 i forhold til vores forventede produktion, så har vi nået det til fulde. Vi producerede samlet 5.760 kWh, mod ca. 5400 forventet. Så det må siges at være godkendt! Bliver spændende af følge det her de kommende år for at se hvor meget effekten aftager. Vi krydser fingre, og satser på det bare bliver ved og ved og ved…

*Update marts 2015*

Det var så godt 2 år. I 2014 nåede 5540 kWh, hvilket stadig ligger over forventet. So far er alt altså som det skal være. Vi overvejer lidt om man skal få en montør til at gå anlægget efter bare for at se om alt er som det skal være. Her tænker jeg på monteringen, stik, kabler etc.

Hvad synes du om indlægget?

Giv gerne indlægget 5 stjerner, hvis du kunne bruge det 🙂

[kkstarratings]
.
Følg
Giv besked ved
guest

5 Kommentarer
Nyeste
Ældste Flest stemmer
Inline tilbagemeldinger
Se alle kommentarer
Mads Larsen
Mads Larsen
3 år siden

Hej Lars,
Jeg “snublede” over din blog, da jeg går i tankerne om at investere i et solcelleanlæg, men jf. gældende lokalplan ikke må rejse solpanelerne op, dvs. de skal ligge fladt med taget (3-5% hældning).

Mine tanker har, ligesom dine været – “kan det så betale sig?”
Men det lader til, at dine erfaringer viser at det kan det sagtens – vores anlæg kan placeres 90% sydgående retning.

Hvordan leverer dit anlæg nu efter snart 10 år? og har du oplevet, at skulle rengøre panelerne meget eller hvordan har du oplevet det?

Vh.
Mads

Nicki
Nicki
3 år siden

Hej. Det lyder rigtig godt. Hvor effektiv er solcelleanlægget i dag?
Du nåede at komme med på den gamle ordning. Hvis du producerer mere strøm end du forbruger, er du så kommet med på den nye ordning, fordi regeringen har nedlagt den gamle ordning?

human seo
human seo
11 år siden

Always pleasant to find a new site this fantastic I’ll be coming back here for sure

5
0
Noget på hjerte, så smid meget gerne en kommentar.x
()
x