Brød og bagværkOpskrift

Lækre Lune Hveder / Hvedeknopper (opskrift)

Introduktion

Det er en god gammel tradition – faktisk tilbage fra 1800 tallet – at vi spiser Lune Hveder på Store Bededag. Her får du min opskrift. Jeg vil godt advare dig – de er forførende lækre!!

 

lune hveder opskrift hjemmelavet god hvordan laver man veder varme lækre

Hvedeknopper / Lune Hveder

En lækker spise der helt bestemt ikke kun kan bruges Store Bededag!
Kan laves et par dage før, og lunes/ristes på dagen 🙂
5 fra 5 stemmer
Udskriv Del på Facebook Pin Kommentér
Ret: Brød
Køkken: Dansk
Forb. tid: 3 timer 45 minutter
Tilb. tid: 14 minutter
Samlet tid: 3 timer 59 minutter
Antal: 20 stk
Kalorier: 235kcal
Forfatter: Flemming Nissen
Ingredienser
  • 2,5 dl lunkent vand
  • 2,5 dl mælk
  • 50 gram økologisk gær
  • 2 stk æg
  • 25 gram salt
  • 50 gram sukker
  • 2 tsk stødt Kardemomme (økologisk)
  • 300 gram hvid fuldkornsmel
  • 800 gram hvedemel
  • 22 gram bageenzymer (kan undlades)
  • 50 gram blødt smør
Udstyr
  • Køkkenmaskine
  • Ovn
Fremgangsmåde
  • Blandt alle de tørre ingredienser sammen i din skål, og bland det lidt. Kardemommen til sidst.
  • Kom så alle de flydende ting sammen, og rør æg og gær ud i vand/mælken (Pånær den bløde smør).
  • Hæld så de flydende sammen med de tørre ting i skålen, og sæt det til at ælte sammen i din køkkenmaskine.
  • Når dejen er samlet, så kom smøri lidt af gangen, så det hele tiden æltes ind i dejen, så den slipper. Når alt smørret er tilsat, så skru op på god fart. Når dejen er elastisk er den færdig (se "gluten-testen" i videoen).
  • Kom dejen over i en skål, hvor den står over hæver i en times tid.
  • Del så dejen i lige store stykker (samlet vægt / 20 stk - ca 96 gram pr. stykket). Rulles let, og lægges på en bradepande med bagepapir. Lægges i ca 5x4 stk, og lidt tæt, så de bages lidt sammen.
  • Hæver yderligere et par timer.
  • Bages i ca. 14 minutter ved 210 grader (alm. varme) på nederste rille.
  • Tag dem ud og lad dem køle af til dagen efter (dæk dem til når de er kølet af).
  • Dagen efter (når de skal spises), så skær dem over i 2, og kom dem i ovnen. Ristet ved 220 grader i 7-8 minutter forud for servering.
  • Serveres med kold smør.
Video
Opskriftsnoter
Bageenzymer kan eventuelt undlades. De giver et mere luftigt brød og forlænger også holdbarheden på dit bagværk. 
Se videoen for præcis fremgangsmåde, og lidt tips og tricks. Abonnér gerne ❤️
Ernæringsfakta
Antal: 1stk | Kalorier: 235kcal | Kulhydrater: 42g | Protein: 7g | Fedt: 4g | Kolesterol: 21mg | Natrium: 491mg | Kalium: 7mg | Fibre: 2g | Sukker: 4g | A vitamin: 5IU | Calcium (kalk): 3mg | Jern: 1mg

 

instagram

 

 

Inspiration

Du kan som altid finde mange andre lækre bagværksopskrifter under (Brød og bagværkssektionen). F.eks.

Langtidshævede italienske durum boller (opskrift)
Verdens bedste ciabattabrød med store huller (opskrift)

 

Spørgsmål eller kommentarer

Du er meget velkommen til at skrive et spørgsmål, eller fortælle lidt om hvad du synes om opskriften. Tryk meget gerne på de 5 små stjerner oppe ved billedet i opskriften, og giv den også gerne karakter, hvis du skriver en kommentar (her skal du bare lige trykke på de små stjerner i kommentarfeltet). Det hjælper andre med at finde opskriften i Google.

Følg
Giv besked ved
guest

2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Flest stemmer
Inline tilbagemeldinger
Se alle kommentarer
Peter Hansen
Peter Hansen
3 år siden

Hvis de er lige så gode som resten af dine bageopskrifter, så er de til 5 stjerner. Lune hveder hører sig bestemt til på store bededag. Glæder mig til at prøve dem.

Lars Koch Hansen
Admin
3 år siden

Her er Flemmings vidunderlige opskrift på lækre lune hveder. Du er selvfølgelig velkommen til at stille spørgsmål herunder. Rigtig god dag herfra
KH Lars 🍀

2
0
Noget på hjerte, så smid meget gerne en kommentar.x
()
x