Super nemme, lækre grovrundstykker (opskrift)

Super nemme, lækre grovrundstykker

Hvor er rundstykkerne? Det spørgsmål får jeg hver weekend af vores 2 børn. Der er ikke noget bedre end friskbagte rundstykker. De fleste synes opgaven kan virke lidt uoverskuelig, eller også drøner man til bageren (dyrt) eller hopper på frostrundstykker.

Her er opskriften (fra Bent’s bagekursus i Ribe) der lige pludselig gør opgaven overskuelig. Det tager ca 3 minutter at røre det sammen aftenen før. Lad det stå på bordet. Brug 5 minutter på at gøre det klar om morgenen. Sæt dem til hævning i 20-30 minutter, og start ovnen. Bages herefter. Så en time efter man er stået op er bollerne klar. Man kan også lave dem på forhånd og så tage dem ud ca. 5 minutter før, og bage dem færdig om morgenen, hvis man ikke vil vente en lille time på friskbagt brød 🙂

img_0701

Ingredienser (til 8 lækre grovrundstykker)

2 gram gær (ca. 1 stor ært)
300 gram vand
25 gram fløde (eller mælk/cremefraise)
8 gram salt
100 gram blandede kerner (kan f.eks. købes her)
390 gram hvedemel 12% (12 gram protein pr. 100 g.)
I stedet for at tilsætte 100 g. blandede kerner kan man istedet tilføje 60 gram ekstra hvedemel (samlet 450 gram), hvis man vil have de helt “hvide” rundstykker.

Skal ingredienserne afmåles så præcist?

Jeg har fået spørgsmålet en del gange. Skal de enkelte ting være så præcise? Svaret er ja. Hvis man vil være sikker på at kunne gentage successen gang på gang, så skal tingene vejes præcist af. Hvis du ikke allerede har en vægt, der kan veje med 1 grams præcision, så synes jeg du skal anskaffe dig en. Gå efter en vægt, hvor du har plads til at stille skålen, så du stadig kan se displayet, altså ikke i “liggende format”.

Sådan gør du

Aftenen inden rører du de første fire ting sammen indtil salt og gær er opløst. Kom herefter kerner og mel i. Rør med en gaffel/ske til det hele er samlet og melet vådt. Dæk skålen med en opklippet plastikpose og lad hæve natten over.

Om morgenen hældes dejen ud på et meldækket bord. Dejen skal være lidt våd at arbejde med. Vend alle fire sider (en ad gangen) over til modsatte side, og tryk dejen godt sammen.  Til sidst, når hver “side” er vendt ind over og trykket flad, så danner dejen en “firkant” på ca. 20×35. Toppen af dejen gøres våd (pensles eller med hånden) og drysses med kerner (sesam, birkes, kerneblanding etc). Skær ud i 2 x 4 stykker, og stil på en bageplade med bagepapir. Dæk af med en opklippet frysepose.

Lad rundstykkerne hæve i ca. 30-60 minutter alt efter hvor travlt du har. Tænd ovnen på 230 grader (alm. varme) ca. 20 minutter før de skal ind.

Stil rundstykkerne ind på næst-nederste rille, smid lidt vand ind i bunden af ovnen (et snapseglas ca. 2-4 cl), og luk. Bag ved 230 grader i 22 minutter.

Ekstra tip

  • Laver du dem nogle dage inden (altså som minutrundstykker/bakeoff), så skal du følge opskriften som nævnt, men kun bage rundstykkerne ved 220 grader i 15 minutter. Smid dem så i fryseren, når de er kølet af. Det super gode ved denne bakeoff-metode er, at de så kan bages direkte fra fryseren en morgen, hvor det skal gå lidt stærkt. Kom dem i en forvarmet ovn ved 220 grader i ca. 10 minutter. Hvis de mangler lidt farve, så giv 1-2 minutter til sidst på varmluft.
  • Laver du mere end en plade ad gangen skal du bruge varmluft. Her skal du skrue temperaturen ned på ca. 200 grader. Vi laver altid dobbelt portion, og fryser dem der ikke bliver spist.

Velbekomme – du vil elske dem….

Ps. Har du nogen spørgsmål, så skriv dem gerne nederst i kommentarfeltet. Du må meget gerne like og dele opskriften, da det gør at den bliver spredt til flest muligt. På forhånd tak.

Billeder

img_0683 img_0684 img_0685 img_0689 img_0690 img_0691 img_0692 img_0693 img_0694 img_0695 img_0697 img_0699 img_0698 img_0701

Information
recipe image
Opskriftsnavn
Nemme og lækre grovrundstykker
Opskrift af
Online (År-Måned-Dag)
Forberedelsestid
Bagetid
Samlede tidsforbrug
Gennemsnitslig karakter fra besøgende
51star1star1star1star1star Based on 24 Review(s)

Om Lars Koch Hansen

Lars er født i 1979, bor i Kolding med sin familie (hustru + 2 børn), og er uddannet læge. Han er glad for ting der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Derudover elsker han gode opskrifter, og så er han vild med gadgets og elektronik.

Se alle indlæg

Har du et produkt, som kunne have interesse for bloggen? Vil du lave en give-away, eller har et nyt produkt, som du gerne vil have testet og dermed få spredt budskabet, så er du selvfølgelig velkommen til at tage kontakt. Kontaktoplysninger herunder, eller på siden "Om mig". Du kan læse mere omkring et samarbejde på siden "Samarbejdspartnere", hvor der står lidt om besøgende m.m.

Kunne du tænke dig at blive "med-blogger" og på den måde få dine ting ud på en allerede etableret platform? Det kunne f.eks. være en gennemgang af et lækkert produkt du har købt, eller en lækker opskrift, som du bare MÅ dele. Det behøver ikke være noget du har opfundet. Det vigtigste er at opskriften er god, og du har billeder af processen. Du får selvfølgelig din egen profil på siden. Send mig en besked (info@drkoch.dk), så ser vi på det...

Lars Koch Hansen

Lars er født i 1979, bor i Kolding med sin familie (hustru + 2 børn), og er uddannet læge. Han er glad for ting der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Derudover elsker han gode opskrifter, og så er han vild med gadgets og elektronik.

12 tanker om “Super nemme, lækre grovrundstykker (opskrift)

  • 6. september 2018 at 19:15
    Permalink

    Burde du ikke referere til Bagekurset nu når du bruger hans opskrift så præcist?
    Synes det er lidt ærgerligt da det kan så tvivl ved, om opskrifterne er dine egne eller fundet andet steds.

    Du har nemlig så mange fine opskrifter, men faldt over denne da jeg kender Bents opskrifter ret godt.

    Svar
    • 6. september 2018 at 20:53
      Permalink

      Hej Katrine
      Du har helt ret. Denne her er fra Bent i Ribe. Jeg linker også til hans butik. Næste gang jeg kommer til en computer, så smider jeg lige credits op til ham. 🙂

      De fleste af opskrifterne her på bloggen er bestemt mine egne med inspiration fra mange forskellige opskrifter rundt omkring – men denne her er så perfekt at den ikke behøves at “gøres” bedre 😀

      Rigtig god dag,
      mvh Lars

      Svar
  • 12. august 2018 at 18:57
    Permalink

    Hej, det ser lækkert ud! Kan man bruge alm. mel, jeg kender vist ikke til mel med 12%?

    Svar
    • 12. august 2018 at 18:59
      Permalink

      Hej Julie.
      Det findes mange steder. Rema har en billig hvedemel (luksus) tror jeg den hedder. Det samme har Føtex, netto etc. Typisk 10-14 kr for 2 kg.

      De skal bare indeholde 12 g protein pr 100 g. (Tjek indholdsoversigten på pakken)…

      Held og lykke 🙌🙏🍀👍

      Svar
    • 12. august 2018 at 19:00
      Permalink

      Men du kan også sagtens bruge det alm 10-11% hvedemel. Ingen problem. 👍😊. De hæver bare en lille bitte smule mindre 👍😊

      Svar
  • Pingback:rundstykker – Dia-blogs

  • Pingback:Verdens bedste ciabattabrød med store huller (opskrift) - Livets små ting

  • 14. juni 2017 at 12:46
    Permalink

    Hej, er det varmluft eller over-undervarme du bruger?

    Svar
    • 14. juni 2017 at 12:51
      Permalink

      Hej Klaus,
      Jeg bager med alm. varme. Hvis jeg laver mere end en plade, så skifter jeg til varmluft, og tager ca. 10% af varmen 🙂 Det fungerer også fint.

      Held og lykke. Du kan godt glæde dig.
      God dag,
      KH Lars

      Svar
    • 14. juni 2017 at 12:56
      Permalink

      Ps. Jeg har ændret lidt i opskriften, så det står helt klart 🙂
      Pps. du må gerne give en update på succes’en 🙂

      Svar
  • Pingback:Lækre hjemmelavede rundstykker (spanske) med eller uden sesam (opskrift) - Livets små ting

  • 3. april 2017 at 10:41
    Permalink

    Har fået tilsendt dette billede fra en tilfreds bruger 🙂 Altid fantastisk med feedback…. Du er selvfølgelig velkommen til at smide et billede op også 😀

    Svar
  • 21. januar 2017 at 09:25
    Permalink

    Først vil jeg sige stop det er nogle vældig gode opskrifter du lægger ind og så med billeder. Det er super 😀 . Til opskriften med de grove rundstykker vil jeg spørge om de skal hæve i eller udenfor køleskabet. Jeg lod dejen stå natten over på køl og ciabattadejen på bordet.

    Så din blog igår og allerede nu har jeg bagt rundstykker og ciabattabrød 😊

    Svar
    • 21. januar 2017 at 09:27
      Permalink

      Rundstykker skal hæve på bordet.
      Tusind tak for komplimenter. Jeg er super glad for du kan bruge opskrifterne. Der skal nok komme flere 😉
      God dag

      Svar
    • 21. januar 2017 at 09:27
      Permalink

      Udeladt venligst STOP i første linje. Der skulle stå AT det er …….

      Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.