Verdens bedste brød laves let og uden at skulle ælte dejen. Resultatet er genialt, og bliver perfekt hver eneste gang. 1 brød går til ca. 6-8 personer. Jeg bruger en støbejernsgryde fra Le Creuset på 22-24 cm i diameter.
Ret Brød
Køkken Amerikansk
Forb. tid 2 minutterminutter
Tilb. tid 45 minutterminutter
Hævetid 12 timertimer
Samlet tid 12 timertimer47 minutterminutter
Antal 1brød
Forfatter Lars Koch Hansen
Ingredienser
5gramgær(størrelse som en ært)
600gramvand
2tsksalt(fint)
1-2tskhonning(Akasie - kan undlades)
625gramhvedemel
2spsksolsikkerkerner el. sesamfrø(kan kommes i bunden af gryden)
1 støbejernsgryde / eller anden gryde der kan tåle at komme i ovnen med låg
Fremgangsmåde
Opløs gæret i vandet. Tilsæt hvedemel, salt og honning. Rør det lidt rundt med en ske/gaffel til melet er blevet vådt. Dejen skal være våd og uden en masse klumper (Husk at den hæver noget, så brug en stor skål)
Stil dejen til hævning i 12-18 timer (f.eks. natten over) - dæk den af med plastik. Jo længere tid du lader den hæve, jo mere "syrlighed" får brødet.
30 minutter før du vil gå i gang med bagningen tænder du ovnen på 250 °C (brug gerne varmluft). Stil så gryden ind i ovnen med låget på. Lad den blive godt gennemvarm. Det tager lidt tid før gryden er gennemvarm, så mindst 15 minutter, efter ovnen har nået de 250 grader.
Når du er klar, tilsætter du solsikkekerner/sesamfrø ned i gryden, så de lige ristes lidt af.
Efter et par minutter tager du gryden ud af ovnen og hælder den våde dej direkte ned i bunden på den varme gryde (ingen fedtstof). Kom låget på og bag brødet i 30 minutter.
Efter 30 minutter tages låget af og lad så brødet bage videre i 15 minutter (Skru ned på 210 grader og almindelig varme - ikke varmluft).
Når tiden er gået tager du gryden ud af ovnen, og "hælder" brødet ud på en rist. Lad det afkøle i ca. 15-30 minutter før servering.
Opskriftsnoter
Serveres med smør eller til diverse tapas ting... Får helt munden til at løbe i vand bare ved tanken om det lækre brød.Et par tips:
Tilsæt f.eks. pinje- eller græskarkerner, nødder, revet gulerod, krydderier eller andre gode ting til selve dejen. Kun fantasien sætter grænser. Det kan kun blive et hit...
Skift evt. noget af hvedemelet ud med en mere grov type mel f.eks. grahamsmel, rugmel, fuldkorns hvedemel etc. Så får du et mere "rustikt" look og mørkere farve.
Hvis brødet "hænger" fast i gryden, så har gryden (og måske ovnen) ikke været varm nok fra starten.
Oplever du alligevel at brødet hænger fast, så kan du drysse lidt mel i bunden inden du hælder dejen i.