Sådan laver du den bedste italienske lasagne med en lækker bechamelsauce.
Ret Hovedret
Køkken Italiensk
Forb. tid 10 minutterminutter
Tilb. tid 30 minutterminutter
Simretid 1 timetime
Samlet tid 40 minutterminutter
Antal 6personer
Forfatter Lars Koch Hansen
Ingredienser
Kødsauce
2stkbladselleri(stængler)
2gulerødder
3fedhvidløg
3-4skalotteløg(eller 1-3 alm. løg)
1tsktimian, oregano og basilikum(tørret - 1 tsk af hver)
3laurbærblade
lidt persille
2-3skiverrøget skinke / bacon / pancetta(skåret i mindre stykker)
500gramhakket oksekød med 10% fedt(500-700 gram)
3dlrødvin(gerne kraftig)
4-5dlhønsefond / bouillon(2 terninger)
2dsflåede tomater(eller hakkede)
2spsksoltørrede tomater i olie(skæres i lidt mindre stykker)
1dstomatpuré(lille dåse)
1spskBalsamico eddike
salt, friskkværnet peber og evt. chili(smag til)
Bechamelsauce
100gramsmør
100gramhvedemel
1litermælk
revet muskatnød
salt og friskkværnet peber
Mornay-variant
150grammild ost(revet eller skåret fint)
Andre ingredienser
1pklasagneplader(ca. 1 pakke)
200gramParmasan(revet)
150grammild ost(hvis du vil lave Mornaysauce)
Fremgangsmåde
Kødsauce
Bladselleri, gulerødder, løg, skalotteløg og hvidløg hakkes fint - evt. i en stavblender. Kom lidt olivenolie i en gryde, og svits det ved middelvarme nogle minutter (må ikke tage farve).
Tilsæt persille, timian, basilikum, oregano, timian og laurbærblade sammen med den røgede skinke / bacon. Hvis du bruger bacon, så skær stykkerne meget små. Efter det er varmet 3-5 minutter, så kom det over i en skål.
Skru herefter helt op for blusset. Tilsæt lidt olivenolie/smør, og brun oksekødet af 2 omgang (halvdelen af gangen). Det frigiver lidt stegesmag, som er genialt. Det må ikke "bare" koge i fedt/vand. Når du er færdig med den ene halvdel, så kom det over i skålen med grøntsager, og steg den anden halvdel færdig.
Kom så grøntsager/kød fra skålen over i gryden, og tilsæt rødvin. Skru ned på middel varme igen. Lad det simre lidt.
Tilsæt så kyllingbouillion, de flåede tomater, grovskårede soltørrede tomater og tomatpuré og lad kødsaucen simre under låg i ca. 1 time. Rør lidt i det nogle gange undervejs. Smag derefter saucen til med salt og friskkværnet peber (evt. lidt chili). Hvis du synes saucen har for "meget" væske, så tag låget af den sidste halve time, så noget af det fordamper, mens det simrer.
Bechamelsauce
Smelt smørret i en gryde (middelvarme)
Tilsæt melet, og rør det rundt til alt smørret er suget op af melet.
Tilsæt mælken lidt ad gangen. Rør rigtig godt rundt, så du får en samlet masse uden klumper. Gør dette til al mælken er tilsat.
Tilsæt salt, peber, revet muskatnød. Saucen skal lige op at boble for at undgå mel-smag, men rør godt, så den ikke brænder på.
Mornay-variant (ikke nødvendigt)
Tilsæt osten og rør den ud i bechamelsaucen.
Lasagne-lagene
Start med et tyndt lag bechamelsauce i bunden af dit ildfaste fad, så plader. Herefter samles den i følgende rækkefølge: Kød, bechamelsauce og revet parmasan. Parmasanosten kun hvert 2. lag.
Slut af med et bechamelsaucelag med revet parmasan.
Bag ved 250 grader i 10 minutter (alm. varme). Skru ned til 160 grader og bag videre i 20 minutter.
Lad den afkøle 15-20 minutter før servering. Server med lidt grønne basilikum blade, eller persille.