Træls – det jyske udtryk
Om ordet træls
Træls er oprindeligt et jysk ord der beskriver noget der er ærgerligt, anstrengende, irriterende, besværligt eller ubehageligt. Man regner med at træls stammer fra en genitivform af ordet ”træl”.
I vinkingetiden var en træl en tjener – nok nærmere kaldet en slave. Dengang var det en titel, der gik i arv så børnene af en træl, automatisk blev slaver, som sine forældre.
Ordet ”træls” har bredt sig stille og roligt til resten af landet. Der er en fin udvikling gennem de seneste årtier. Efterhånden er der lavet flere undersøgelser af ordet, men alle viser det stadig er jyderne der bruger ordet mest. Dog bliver ordet efterhånden brugt i både medier og i daglig tale hos folk fra f.eks. København.
Eksempler på brug af træls
At være træls = være irriterende eller anstrengende
En træls situtation = en ubehagelig situation
Et træls arbejde = et møgjob
Digteren Johannes Jørgensen skrev i et oversat digt fra 1924:
Vil du ej længer vandre med Guds glade og fattige Venner,
men have Stav og Pung og Sko og Penge, blive Træls og tung
Lad os se om ordet kommer med i Den officielle danske ordbog – men mon ikke 🙂
- Information
- Seneste indlæg
- Samarbejde?
Bor i Kolding med min hustru Heidi og vores to skønne børn Emma og William. Jeg elsker ALT der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Jeg elsker god mad og inspirerende oplevelser, og så har jeg altid haft et blødt punkt for gadgets og lækkert udstyr til hjemmet. Til daglig er jeg medicinmand i det danske hospitalsvæsen.