BørnDessert og kageMadOpskrift

Brunsviger – Fynsk brunsviger med den bløde bund (bagerens hemmelighed)

Introduktion

Du har måske prøvet at lave brunsviger, hvor bunden bliver lidt for tør og alt for robust! Her er hemmeligheden bag den ægte fynske brunsviger, som holdes tæt ind til kroppen blandt de fynske bagere 🙂 Fynsk brunsviger når det er bedst – en super god opskrift. I den klassiske fynske brunsviger er der ikke “kagecreme” i fyldet, men det er så lidt der kommes i – og det giver lige det sidst. Jeg synes I skal hoppe med – det fortryder I ikke…

En klassisk brunsviger skal være blød, svampet og slet ikke tør. Samtidig skal den smage himmelsk. Mange har forsøgt sig med diverse opskrifter der er gået i arv, og der skal nok være nogle der er fornuftige, men her er den helt rigtige – i hvert fald hvis du gerne vil lave den ægte “fynske” version, hvor bunden er lækker og blød.

 

Opskrift Brunsviger

Opskrift brunsviger god den bløde bund rigtig fantastisk ægte fynsk brunsvigerkage

Ægte fynsk brunsviger - med den bløde bund...

Her er opskriften på den bedste hjemmelavede brunsviger. Du vil IKKE fortryde at du giver den et forsøg. Bunden er perfekt blød og bliver ikke tør som man ellers ofte oplever det. Opskriften passer til en bradepande med indv. mål 42x35cm.
4.60 fra 621 stemmer
Print Del på Facebook Pin Kommentér
Ret: Dessert og Kage
Køkken: Dansk
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 12 minutter
Hævetid: 40 minutter
Samlet tid: 32 minutter
Antal: 16 personer
Calories: 279kcal
Forfatter: Lars Koch Hansen
Ingredienser
Dejen
  • 100 gram bage/stegemargarine (evt. smør)
  • 3 dl skummetmælk (300 gram)
  • 50 gram gær
  • 1 tsk havsalt (5 gram)
  • 50 gram almindeligt sukker
  • 500 gram hvedemel
Fyldet
  • 150 gram bage/stegemargarine (evt. smør)
  • 250 gram brun farin
  • 4 spsk fløde 9-18% (eller mælk, hvis man ikke har fløde)
  • 2-3 spsk kagecreme pulver (kan undlades)
Fremgangsmåde
Dejen
  • Smelt den mængde margarine du skal bruge til dejen (gryde eller mikroovn)
  • Rør gær ud i lunken mælk.
  • Tilsæt salt, sukker og smeltet margarine.
  • Kom mel i, og ælt det godt sammen (gerne på køkkenmaskine i 5-10 minutter)
  • Stil dejen til hævning. Den skal hæve til ca. dobbelt størrelse et lunt sted (ca. 20 minutter).
  • Bred/rul dejen ud på en bradepande med bagepapir. Lad den hæve yderligere 15-20 minutter.
  • Tænd ovnen på 200 °C varmluft / 225 °C alm. ovn.
  • Tryk huller med fingrene spredt ud over dejen. Tryk helt ned til bundet (der skal selvfølgelig ikke gå hul). Lav så en lille voldgrav ca. 1 cm fra kanten der kan holde på det smeltede sukker..
Fyld og bagning
  • Smelt margarinen til fyldet og kom samtidig farin i en gryde.
  • Temperaturen skal så højt op, at et par dråber fløde koger op, når de dryppes ned i den varme blanding. Når temperaturen er nået, så tilsættes den lille mængde fløde, og rør det hele godt sammen. Det skal ikke koge en masse, da fyldet så “mister” sine små “brun farin” korn. Kom evt. lidt kagecreme pulver i.
  • Fordel fyldet ud over dejen. Drys evt. en lille smule ekstra farin over direkte fra posen.
  • Sæt kagen på den nederste rille i 12 minutter og kun 12 minutter! Ovnen skal være gennemvarm når brunsvigeren sættes ind.
Opskriftsnoter
Lad brunsvigeren køle lidt af inden du serverer den. 
Velbekomme !
Ernæringsfakta
Antal: 1person | Kalorier: 279kcal | Kulhydrater: 40g | Protein: 5g | Fedt: 12g | Mættet fedt: 22g | Flerumættet fedt: 6g | Monoumættet fedt: 2g | Natrium: 263mg | Fibre: 2g | Sukker: 5g | A vitamin: 16IU | Calcium (kalk): 3mg

følg mig på instagram

 

Hemmeligheden

Hvad gør den speciel – er det melet?
Nej. Du skal bare bruge helt almindeligt hvedemel. Bagetiden er en af de vigtige ting. Umiddelbart har flere spurgt mig om bagetiden ikke er lidt kort, men det er IKKE tilfældet. Det er en af de vigtigste ting, der er med til at gøre bunden så dejlig blød og svampet. Når brunsvigeren er kommet ud af ovnen er temperaturen jo stadig høj, hvilket gør at den “efterbager”. Det holder også på vandet i dejen, så brunsvigeren ikke bliver tør efter få timer, som mange ellers oplever.

Hvorfor skal man tilsætte fløde?
Fløden gør at fyldet forbliver blødt og ikke bliver stenhårdt. Når brunsvigeren er taget ud af ovnen, så lad den køle godt af. GLÆD dig (og dine gæster) med et stykke fantastisk fynsk brunsvigerkage.

Tip:
Prøv at tilsætte lidt kagecreme til fyldet. Det giver en fantastisk smag, og mange synes det er det, der giver brunsvigerkagen det sidste pift. Det eneste du skal gøre er at røre/piske lidt kagecremes-pulver direkte i fyldet, når det er kølet en lille smule af. Det er dog ikke nødvendigt. Jeg bruger normalt 2-3 spsk. kagecreme-pulver (evt. 5, hvis man er lidt vild).

 

Billeder

 

Kommentarer, spørgsmål og din erfaring

Jeg vil meget gerne høre hvad du synes, når du har prøvet opskriften – gerne med et billede vedhæftet. Du kan skrive nedenfor 🙂 Du må også meget gerne give den 5 stjerner øverst til højre i opskriften, eller hvis du skriver et spørgsmål/kommentar. Det hjælper andre med at finde vej til den fine brunsvigerkage når det søger på google 😀

 

Brunsvigerens dag

Brunsvigerens dag er den 11. oktober i hele landet.

Brunsvigerens oprindelse går ca. 200 år tilbage i tiden (ca. 1830). De fleste Fynboer mener brunsvigeren stammer derfra. Andre mener at den er fra Tyskland. I dag spises den i hvert fald med nydelse over hele Danmark både til fødselsdag – men også bare i hverdagen hos den lokale bagermester.

I 2017 startede DR P4’s Erik Nielsen & Jacob Risbro en tradition, hvor de ville markere dagen for den fynske brunsviger. Siden har Brunsvigerens dag spredt sig til hele Danmark.

Så støt op om Brunsvigeren og lav den til venner og naboer den 11. oktober. Del gerne et billede på Instagram med hasttags #brunsvigerensdag og @livetssmaating.

 

Presse

Pga. af den fine opskrift blev jeg kontaktet af Fredericia bibliotek i anledningen af Brunsvigerens dag. De skulle afholde et arrangement, og ville gerne bruge billeder fra bloggen. Det fik de lov til, så længe de ville “linke” til bloggen 🙂 Brunsviger opskrift blød bund Brunsvigerens dag

 

Ekstraordinær støtte til min hjemmeside?

Vil du vise ekstra støtte til mit projekt på Livets små ting (drkoch.dk), så kan det selvfølgelig også lade sig gøre.

qr kode støt mobilepay

4.60 from 621 votes (498 ratings without comment)
Følg
Giv besked ved
guest

424 Kommentarer
Nyeste
Ældste Flest stemmer
Inline tilbagemeldinger
Se alle kommentarer
Berit D S Kromann
Berit D S Kromann
8 dage siden

Jeg har bagt denne opskrift her i dag ,jeg har tilsat 1 1/2 tsk kardemomme i dejen til 24 pax og 1 1/2 kanel i remoncen brugte 3 dl lactose fri letmælk og 11/2 dl lactose fri piskefløde og brugte 3 1/2 spk kagecreme.

Det blev den bedste brunsviger jeg har bagt,den valgte stor glæde nede på den lokale Varmestue.

Mette
Mette
1 måned siden

Hej Lars.
Jeg har endnu ikke forsøgt med opskriften, men skal lave min første brunesviger i morgen!
Jeg kan se på at I nogle opskrifter er tilføjet æg i dejen. Har du prøvet hvilken forskel dette gør?
De bedste hilsner Mette

Nicoline
Nicoline
1 måned siden

Kan man koldhæve den og hvad skal gøres anderledes?

Freja
Freja
1 måned siden

Tusind tak for en fantastisk opskrift! Kagen er i ovnen og den ser mega lækker ud! Jeg har lige 2 apørgsmål 🙂

1) hvad er grunden til den skal stå på nederste rille?

2) hvis man bager den aftenen før, og skal ha den med på arbejde dagen efter, skal den så stå overdækket på køkkenbordet, eller i køleskabet natten over? 🙂

Terne
Terne
2 måneder siden

Absolut yndlings 😋
Hver onsdag bager jeg italiensk brunsviger (foccacia) til børnene på min arbejdsplads. I morgen får de en ægte dansk, din opskrift er afprøvet og godkendt adskillige gange 👍🏼

Julie
Julie
3 måneder siden

Den er sindssygt lækker. Tak for en god opskrift. Det er blevet vores go-to til fødselsdage herhjemme!

Nina
Nina
3 måneder siden

Tak for en virkelig god opskrift 👌🏻 Hele familien var vilde med kagen! Brugte kagecremepulver og det fungerede godt 🤩

Maiken
Maiken
4 måneder siden

Kan man prøve at udskifte mælk med naturel yougurt for at gøre den ekstra saftig og holdbar, min autist dreng haaaader tørre kager og han insisterer på en hjemmelavet brunsviger, på trods af at jeg er jomfru på det område 🤣

Maiken
Maiken
Svar til  Lars Koch Hansen
4 måneder siden

Tak for hurtigt svar.. Jeg giver mig i kast med 2 styk til i morgen, 1 til skolen og 1 til os herhjemme.. Vi vil ikk snydes, når nu folk skriver så pænt om den 😉

René
René
4 måneder siden

Slap af en god brunsviger opskrift! Jeg missede lige det vigtige at opskriften passer til en bradepande. Jeg brugte en ret stor kageform. Når det så er sagt, selvom den blev lidt høj, er bunden så silkeblød at det intet betød. Jeg brugte ikke kagecreme til min og den smagte himmelsk. Tak for opskriften Lars 🙂
Det kan du måske svare mig på Lars. Går ud fra at kagecremen gør snasket mere cremet? Jeg kunne måske godt tænke mig lidt mere “sukker-crunch” så overvejer drysse lidt ekstra brun farin ovenpå næste gang?

René
René
Svar til  Lars Koch Hansen
4 måneder siden

Hej Lars.

Andet forsøg i dag. Denne gang korrekt i en bradepande.
Da fyldet var fordelt over et større (korrekt) areal, blev resultatet simpelthen helt perfekt.

Som en amatør kage connoisseur siden barndommen, må jeg bare sige hands-down, at det her er den bedste brunsviger jeg nogensinde har smagt. Jeg er ikke ret god til at bage, men med din opskrift har jeg helt selv bagt den bedste brunsviger! Det blev denne gang igen uden kagecreme pulver.
Jeg har svært ved at se, hvordan den skulle kunne blive bedre, men vil da overveje at prøve det, når du siger den bliver endnu bedre med kagecreme pulver.

Det er en stor dag Lars. Endnu engang tak for denne fantastiske opskrift!

BRUNSVIGER-JAAAAA
Thomas
Thomas
5 måneder siden

Jeg har ikke bagt før, så her er lidt “for dummies” tips jeg fandt ud af undervejs:

  • En voldgrav er en fordybning, ikke en forhøjning ……
  • En bradepande er en af de store dimmerdutter som kun lige passer ind i en standard ovn, det er altså ikke et fad der skal stilles midt på en rist inde i ovnen…
  • Stil lidt ekstra mel i en skål inden du begynder at ælte, og brug det til at slippe af med dejen

Jeg skulle bruge lidt mere mel end 500 g. før dejen stoppede med at være ultra klistret.

Super opskrift, mange tak 🙂

Thomas
Thomas
Svar til  Thomas
5 måneder siden

PS: jeg har lavet den tidligere og den var altså rigtig god også 2-3 dage efter. Tricket var at lade den være i bradepanden, dække den helt grundigt til med sølvpapir, og så smide den i køleskabet.

Sarah Thylgård Johansen
Sarah Thylgård Johansen
6 måneder siden

Kan den laves aftenen før?

Heino
Heino
6 måneder siden

Nu er det anden gang at jeg laver denne og jeg må altså sige at det simpelthen ikke kan gøres bedre.. det her er creme de la creme.. kæft den er god. Tak

Tina susanne Eriksen
Tina susanne Eriksen
6 måneder siden

Nu skal denne brunsviger altså prøves ;-). Tænkte dog…. jeg kan vel godt bruge alm salt og ikke nødvendigvis havsalt, ik’ ?
Mvh Tina

Vivi Kragh Mortensen
Vivi Kragh Mortensen
7 måneder siden

Hvor høj blive bunden ca når den er færdig bagt

Mona Frederiksen
Mona Frederiksen
7 måneder siden

Fantastisk

Jan
Jan
7 måneder siden

Holder hvad den lover – givetvis den bedste hjemmebagte brunsviger ever

Janne Ladefoged Clausen
Janne Ladefoged Clausen
7 måneder siden

Hejsa. Kan jeg godt lave dobbelt ‘snask’ og komme? Kan dejen klare det uden at falde sammen? Vh Janne

Janne Ladefoged Clausen
Janne Ladefoged Clausen
Svar til  Lars Koch Hansen
7 måneder siden

Tak for hurtigt sover,jeg prøver🤗skal nok fortælle om resultatet🙏

Janne Ladefoged Clausen
Janne Ladefoged Clausen
Svar til  Lars Koch Hansen
3 måneder siden

Fik aldrig svaret,undskyld 🙈den er den BEDSTE brunsviger jeg nogensinde har lavet,så tusind tak for en fantastisk opskrift,det med fløden giver jo noget helt specielt🙏

Malene Erbs
Malene Erbs
11 måneder siden

Hej Lars.

Jeg får familien til fødselsdagsbrunch og har ikke tiden til det store inden, så jeg vil forsøge mig med at koldhæve den med fyld på, som jeg har set en opskrift på. Jeg tænker 20 g gær, men den anden opskrift vil så bage den ved 175 grader i 25 minutter. Tænker du, jeg skal følge det, så dejen kan nå at få ekstra hævetid i ovnen, eller skal jeg følge din temperatur/tid? Den skal ud af køleskabet 30 min før. Jeg kan selvfølgelig også tage den ud et par timer før.

Bedste hilsner,
Malene

Malene Erbs
Malene Erbs
Svar til  Lars Koch Hansen
11 måneder siden

Tak, jeg giver en note om resultatet 😊

Alexander
1 År siden

Virkelig god

Mathilde
Mathilde
1 År siden

Jeg lavede for første gang nogensinde brunsviger, og så endda til min far på hans fødselsdag (+gæster), og de var ellevilde! Virkelig en kanon opskrift 😁 Jeg synes dog, at remoncen stadig blev en smule knasende afkølet, på trods af fløde, så der jeg skal jeg lige finde ud af, hvad jeg kan gøre anderledes. Men virkelig god opskrift.

Kjeld Voersaa
Kjeld Voersaa
1 År siden

Tak for en super god opskrift,!, Den bliver brugt igen!, Den bedste vi har fået.

Helene
Helene
1 År siden

Hvordan med frysning af brunsvigeren ? 🤔

Katrine
Katrine
1 År siden

Den bedste brunsviger! Den bliver altid bagt herhjemme til fødselsdage og nu bliver den endda også bestilt til de andre i familien😁

Mia Knudsen
Mia Knudsen
1 År siden

Hejsa.
Jeg tænkte på om jeg kunne bruge letmælk i stedet for skummetmælk?
Skummetmælk minder mig om ‘vand med farve’ og dårlige børnehaveminder for 35 år siden.
Hvis ikke, vil du så ikke være rar at forklare hvorfor?
Mvh Mia.

PS. Jeg har ikke bagt kagen endnu.

Anne Sloth Nielsen
Anne Sloth Nielsen
1 År siden

Simpelhen den bedste ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

424
0
Noget på hjerte, så smid meget gerne en kommentar.x
()
x