Brunsviger – super god opskrift på original fynsk brunsviger med den bløde bund (bagerens hemmelighed)
Indholdsfortegnelse
Introduktion
Du har måske prøvet at lave brunsviger, hvor bunden bliver lidt for tør og alt for robust! Her er hemmeligheden bag den ægte fynske brunsviger, som holdes tæt ind til kroppen blandt de fynske bagere 🙂 Fynsk brunsviger når det er bedst
Hvad er en god brunsviger?
En klassisk brunsviger skal være blød, svampet og slet ikke tør. Samtidig skal den smage himmelsk. Mange har forsøgt sig med diverse opskrifter der er gået i arv, og der skal nok være nogle der er fornuftige, men her er den helt rigtige – i hvert fald hvis du gerne vil lave den ægte “fynske” version, hvor bunden er lækker og blød.
Opskriften

Her er opskriften på den bedste hjemmelavede brunsviger. Du vil IKKE fortryde at du giver den et forsøg. Bunden er perfekt blød og bliver ikke tør som man ellers ofte oplever det.
- 100 gram bage/stegemargarine (evt. smør)
- 3 dl skummetmælk (300 gram)
- 50 gram gær
- 1 tsk havsalt (5 gram)
- 50 gram almindeligt sukker
- 500 gram hvedemel
- 150 gram bage/stegemargarine (evt. smør)
- 250 gram brun farin
- 4 spsk fløde 9-18% (eller mælk, hvis man ikke har fløde)
- Smelt 100 gram margarine (gryde eller mikroovn).
- Rør gær ud i lunken mælk.
- Tilsæt salt, sukker og smeltet margarine.
- Kom mel i, og ælt det godt sammen.
- Stil dejen til hævning. Den skal hæve til ca. dobbelt størrelse et lunt sted (ca. 20 minutter).
- Bred/rul dejen ud på en bradepande med bagepapir. Lad den hæve yderligere 15-20 minutter.
- Tænd ovnen på 200 °C varmluft / 225 °C alm. ovn.
Tryk huller med fingrene spredt ud over dejen. Tryk helt ned til bundet (der skal selvfølgelig ikke gå hul). Lav så en lille voldgrav ca. 1 cm fra kanten der kan holde på det smeltede sukker..
- Smelt 150 gram margarine og farin i en gryde.
- Temperaturen skal så højt op, at et par dråber fløde koger op, når de dryppes ned i den varme blanding. Når temperaturen er nået, så tilsættes yderligere 4 spsk. fløde, og rør det hele godt sammen. Det skal ikke koge en masse, da fyldet så “mister” sine små “brun farin” korn.
- Fordel fyldet ud over dejen. Drys evt. en lille smule ekstra farin over direkte fra posen.
- Sæt kagen på den nederste rille i 12 minutter og kun 12 minutter! Ovnen skal være gennemvarm når brunsvigeren sættes ind.
Lad brunsvigeren køle lidt af inden du serverer den.
Velbekomme !
Hemmeligheden bag og et lille tip
Hvad gør den speciel – er det melet?
Nej. Du skal bare bruge helt almindeligt hvedemel. Bagetiden er en af de vigtige ting. Umiddelbart har flere spurgt mig om bagetiden ikke er lidt kort, men det er IKKE tilfældet. Det er en af de vigtigste ting, der er med til at gøre bunden så dejlig blød og svampet. Når brunsvigeren er kommet ud af ovnen er temperaturen jo stadig høj, hvilket gør at den “efterbager”. Det holder også på vandet i dejen, så brunsvigeren ikke bliver tør efter få timer, som mange ellers oplever.
Hvorfor skal man tilsætte fløde?
Fløden gør at fyldet forbliver blødt og ikke bliver stenhårdt. Når brunsvigeren er taget ud af ovnen, så lad den køle godt af. GLÆD dig (og dine gæster) med et stykke fantastisk fynsk brunsvigerkage.
Tip:
Prøv at tilsætte lidt kagecreme til fyldet. Det giver en fantastisk smag, og mange synes det er det, der giver brunsvigerkagen det sidste pift. Det eneste du skal gøre er at røre/piske lidt kagecremes-pulver direkte i fyldet, når det er kølet en lille smule af. Det er dog ikke nødvendigt. Jeg bruger normalt 2-3 spsk. kagecreme-pulver (evt. 5, hvis man er lidt vild).
Billeder
Kommentarer, spørgsmål og din erfaring
Jeg vil meget gerne høre hvad du synes, når du har prøvet opskriften – gerne med et billede vedhæftet. Du kan skrive nedenfor 🙂 Du må også meget gerne give den 5 stjerner øverst til højre i opskriften, eller hvis du skriver et spørgsmål/kommentar. Det hjælper andre med at finde vej til den fine brunsvigerkage når det søger på google 😀
Smid gerne et “Synes godt om”, hvis du ikke allerede har gjort det – så bliver vi super glade 😀
- Hjemmelavede knækbrød (opskrift) - 15. april 2018
- Danmarks bedste hjemmelavede romkugler (opskrift) – Nr. Aaby bageri 2018 - 27. marts 2018
- Er du på udkig efter en god løsning på håndfri telefoni til bilen? - 25. marts 2018
- Test: Steba SV100 Professional sous vide – det robuste valg - 21. marts 2018
- Test: Bose SoundSport Free – et godt sportsheadset - 12. marts 2018
- Tip: Trådløs opladning af din mobiltelefon – både hjemme og i bilen - 12. marts 2018
- Fix: Problem with Renault R-Link 2 audio streaming via bluetooth? - 12. marts 2018
- Test: Bose QuietControl 30 – In-Ear støjreduktion - 26. februar 2018
Har du et produkt, som kunne have interesse for bloggen? Vil du lave en give-away, eller har et nyt produkt, som du gerne vil have testet og dermed få spredt budskabet, så er du selvfølgelig velkommen til at tage kontakt. Kontaktoplysninger herunder, eller på siden "Om mig". Du kan læse mere omkring et samarbejde på siden "Samarbejdspartnere", hvor der står lidt om besøgende m.m.
Kunne du tænke dig at blive "med-blogger" og på den måde få dine ting ud på en allerede etableret platform? Det kunne f.eks. være en gennemgang af et produkt du har fået, eller en lækker opskrift, som du bare MÅ dele. Det behøver ikke være noget du har opfundet. Det vigtigste er at opskriften er god, og du har billeder af processen. Du får selvfølgelig din egen profil på siden. Send mig en besked, så ser vi på det...
Glemte stjernerne 👍🎁🤘
Damn. Den var god. Kæmpe Thumbs up herfra
Hej Jimmy.
Tak for din kommentar. Dejligt med positiv feedback 🙂
Super god opskrift. Thumbs up fra en anden kræsen fynbo.
/John
Hej John. Tusind tak for dine stjerner og kommentar 🙂
Hej !
Som ægte fynbo var jeg da nødt til at prøve denne opskrift, og det fortryder jeg slet ikke. Den brunsviger er et kæmpe hit, og jeg brugte det tip med kagecremen og den blev perfekt.
Jeg havde i forvejen en god opskrift, men den er udskiftet nu 😉
Erik
Hej Erik.
Tusind tusind tak for den fine tilbagemelding 🙂 Det betyder rigtig meget at en fellow-fynbo synes den er super. Det er efterhånden lidt siden at jeg selv har lavet brunsviger sidst, men må vist hellere snart igang igen (fødselsdage nærmer sig)…
God dag
Hej
jeg har prøvet at bage denne brunsviger 2 gange, ja den er virkelig fin
jeg syntes dog bunden bliver lidt tør,kan den bages for hårdt?
mvh. Mogens
Hej Mogens.
Du kan eventuelt prøve at sætte brunsvigeren lidt højere op i ovnen og evt 10 grader ned.
En anden mulighed er at dit mel kræver lidt ekstra vand. Det er vigtigt at dejen er dejlig blød og let ‘klistret’. Der er stor forskel på mel. Der må man prøve sig lidt frem.
Held og lykke 👍😉
Mvh Lars
Verdens bedste opskrift. Her er fem stjerner. Fuldt fortjent.
Tak Jens… Godt at høre 😀
Man kan også anmelde brunsviger opskriften i forbindelse med en kommentar. Man trykker bare på de små stjerner over kommentarfeltet, så kommer de med 🙂
mvh Lars
Tak for en rigtig nem og super lækker opskrift. Har brugt den flere gange og den slår aldrig fejl 👌 Den bedste opskrift på brunsviger 😀
Velbekomme.
Tusind tak for roserne ❤️ jeg er super glad for at du skriver 💪👍 så er der kage til mange fødselsdage endnu 😉🤩
Fantastisk. Jeg har sjældent held med bagning. Denne opskrift var nem at følge..
kagen blev vidunderlig. Skøn. Ikke sidste gang den bages.
Skal også prøve andre af dine opskrifter.
Kan anbefales. Tusind tak.
Hilsen bente
Kære Bente,
Tusind tak 🙂 Elsker når der er positive tilbagemeldinger. Rigtig god dag og tak !
KH Lars
Tak for en super fed opskrift. Det er den bedste brunsviger jeg har prøvet i mange år. Det der har været problemet tidligere er at en brunsviger ofte bliver tør i løbet af nogle få timer, men denne forbliver dejlig lækker mindst hele dagen….
Mange hilsner
Jonna
PS. den kan også fryses og smager stadig fantastisk
Hej Jonna
Tusind tak for din tilbagemelding. Det er altid fantastisk at få SÅ god feedback…. Så er der noget ved at lave en lille blog med ens favoritopskrifter, når man ikke er den eneste der elsker dem 🙂
Jeg har ikke selv prøvet at fryse brunsvigeren, men det kan formentlig gøres som du skriver.
Igen .Tusind tak og rigtig god dag,
KH Lars
Pingback:Hjemmelavede hindbærsnitter - en kæmpe succes (opskrift) - Livets små ting
Fantastisk opskrift 🙂 Jeg har prøvet mange forskellige opskrifter men ingen af dem nærmer sig din. Hermed ros fra en fynbo der er krævende med hvad jeg spiser 👍🏻
Hej Tina. Det er fantastisk at høre. Vi fynboer er kræsne så det er med at holde fast i de rigtige opskrifter når man finder den.
Rigtig god dag.
KH Lars
Hej, jeg har også begivet mig ud i at lave denne opskrift på brunsviger, men jeg har problemer med deje. Er det normalt, at den er så klæbrig? Og efter hævning?
Hej Christa.
Dejen skal være klæbrig, men den skal ikke klistre meget. Hvis den er for våd når den røres sammen, så skal der lidt mere mel i, men som skrevet, så skal den være klæbrig 🙂
Jeg plejer at “trykke” dejen ud i formen, da den netop er for våd til at rulle ud.
Håber det gav mening?
Held og lykke
KH Lars
Denne må jeg prøve. !
Må jeg høre, hvor stor er din bradepande ?
Måske skal jeg doble op til min 40*40 !
Hej Bettina.
Min bradepande er fra en Siemens ovn, og den er ca 42×36 i indvendige mål. Jeg tænker du kan klare det med en alm portion. Det ville jeg i hvert fald starte med 🙂
Held og lykke
KH Lars
Ps. Giv gerne en melding på hvordan det gik 😉
Kan man lave dejen da.gen før og så bare bage den om morgen el. Kan den stå på køl når der er bagt?
Hej Heidi,
Jeg har faktisk ikke prøvet at lave den aftenen før. Den tager ca 40 minutter at lave, så plejer bare at røre den sammen når vi vågner og lade den hæve i skålen. Efter ca. 20 minutter smider jeg den på bradepanden, og lader den hæve mens jeg smelter farin/smør, og så i ovnen.
Tænker godt man kunne lave dejen aftenen før og stille den i køleskabet. Jeg ville dog halvere gærmængden måske kun 5-10 gram gær. Så kunne man let brede den ud på bradepanden om morgenen, og så lade den “hæve” og få lidt varme mens man smelter fyldet.
Du må meget gerne give en tilbagemelding, hvis du forsøger 🙂 Tænker der er mange flere der ville have gavn af det 🙂
Ps. Husk at dække dejen til med plastik når den står i køleskabet.
Rigtig god dag.
KH Lars
Hej tak for svar, den var en succes, så det kunne godt lade sig gøre at lave dejen dagen før. Med 10 g gær
Hej Heidi,
Det er super. Tak for din feedback 🙂
Kom du også sukkermassen på dagen før, så hele brunsvigeren var på køl, eller hvordan?
Pps. Du kan godt stille den på køl, men den er klar bedst, sådan lidt lun 😉
Vi har netop holdt børnefødselsdag og skulle finde en god opskrift på en brunsviger. Den her fik så mange gode kommentarer at vi matte prøve den….
MEN desværre…. den levede ikke bare op til kommentarerne – den OVERTRUMFEDE alle opskrifter jeg har prøvet tidligere. Hold nu op en lækker bund, og tricket med at tilsætte lidt fløde og kagecreme’s pulver til sukkeret var lige i øjet.
TUSIND tak 🙂
Kære Louise.
Tusind tak for dine roser. Jeg er glad for at opskriften og brunsvigeren faldt i god jord 👍😁 jeg har prøvet utallige opskrifter gennem tiden men der er ikke nogen der kommer i nærheden 😍😊
Rigtig god dag.
KH Lars
Tak for en perfekt opskrift. Vi var overrasket over hvor lækker og blød bunden var efter et par dage. Den skal helt sikkert bages igen en anden gang
Hej Sine,
Det lyder som om den var et kæmpe hit hos jer… Det er jeg selvfølgelig super glad for 🙂
Det er altså bare den helt rigtige måde at lave den på 😉
KH Lars
1000 tak for en god opskrift! Bagte den forleden til familien – det resulterede i, at kæresten meldte sig på banen til at tage kage med på arbejde til sit fodboldhold imorgen. Jeg er derfor netop nu igang med 3x portion – den er jeg spændt på 😬😊
Velbekomme.
Lyder som om det var et kæmpe hit når kæresten tør tage den med til fodbold 😉
Tak for roserne.
God dag
Kan man evt. putte ekstra fyld på end der er angivet i opskriften, eller er der rigeligt?
Hej Kamilla,
Du kan sagtens komme lidt ekstra fyld på, men synes der plejer at være en fin mængde. Jeg er selv en sucker for fyldet 🙂 Du kan jo evt. prøve med 50% ekstra fyld, og se om det passer bedre til dig…
Held og lykke med det – og du må da meget gerne lige give en tilbagemelding på om det var en succes med ekstra fyld 😉
God dag,
Mvh Lars
Den bedste opskrift. Takker
Velbekomme.
Elsker den selv 🙂
YES… så lykkedes at finde en god opskrift på brunsviger. Tusind mange gange tak. Jeg har lavet mange forskellige, men den her er lige som den bør være.
Den kan klart anbefales til ALLE.
God dag
Sarah
Hej Sarah,
Det er jeg dælme glad for du synes. Det har også taget en del prøven frem og tilbage mellem mange forskellige opskrifter og anbefalinger fra nær og fjern…. Lad os så holde nogle fødselsdage, hvor vi kan få lavet noget brunsviger på den helt rigtige måde 😀
God dag,
Lars