BørnDessert og kageMadOpskrift

Brunsviger – Fynsk brunsviger med den bløde bund (bagerens hemmelighed)

Introduktion

Du har måske prøvet at lave brunsviger, hvor bunden bliver lidt for tør og alt for robust! Her er hemmeligheden bag den ægte fynske brunsviger, som holdes tæt ind til kroppen blandt de fynske bagere 🙂 Fynsk brunsviger når det er bedst – en super god opskrift. I den klassiske fynske brunsviger er der ikke “kagecreme” i fyldet, men det er så lidt der kommes i – og det giver lige det sidst. Jeg synes I skal hoppe med – det fortryder I ikke…

En klassisk brunsviger skal være blød, svampet og slet ikke tør. Samtidig skal den smage himmelsk. Mange har forsøgt sig med diverse opskrifter der er gået i arv, og der skal nok være nogle der er fornuftige, men her er den helt rigtige – i hvert fald hvis du gerne vil lave den ægte “fynske” version, hvor bunden er lækker og blød.

 

Opskrift Brunsviger

Opskrift brunsviger god den bløde bund rigtig fantastisk ægte fynsk brunsvigerkage

Ægte fynsk brunsviger - med den bløde bund...

Her er opskriften på den bedste hjemmelavede brunsviger. Du vil IKKE fortryde at du giver den et forsøg. Bunden er perfekt blød og bliver ikke tør som man ellers ofte oplever det. Opskriften passer til en bradepande med indv. mål 42x35cm.
4.59 fra 610 stemmer
Udskriv Del på Facebook Pin Kommentér
Ret: Dessert og Kage
Køkken: Dansk
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 12 minutter
Hævetid: 40 minutter
Samlet tid: 32 minutter
Antal: 16 personer
Kalorier: 279kcal
Forfatter: Lars Koch Hansen
Ingredienser
Dejen
  • 100 gram bage/stegemargarine (evt. smør)
  • 3 dl skummetmælk (300 gram)
  • 50 gram gær
  • 1 tsk havsalt (5 gram)
  • 50 gram almindeligt sukker
  • 500 gram hvedemel
Fyldet
  • 150 gram bage/stegemargarine (evt. smør)
  • 250 gram brun farin
  • 4 spsk fløde 9-18% (eller mælk, hvis man ikke har fløde)
  • 2-3 spsk kagecreme pulver (kan undlades)
Fremgangsmåde
Dejen
  • Smelt den mængde margarine du skal bruge til dejen (gryde eller mikroovn)
  • Rør gær ud i lunken mælk.
  • Tilsæt salt, sukker og smeltet margarine.
  • Kom mel i, og ælt det godt sammen (gerne på køkkenmaskine i 5-10 minutter)
  • Stil dejen til hævning. Den skal hæve til ca. dobbelt størrelse et lunt sted (ca. 20 minutter).
  • Bred/rul dejen ud på en bradepande med bagepapir. Lad den hæve yderligere 15-20 minutter.
  • Tænd ovnen på 200 °C varmluft / 225 °C alm. ovn.
  • Tryk huller med fingrene spredt ud over dejen. Tryk helt ned til bundet (der skal selvfølgelig ikke gå hul). Lav så en lille voldgrav ca. 1 cm fra kanten der kan holde på det smeltede sukker..
Fyld og bagning
  • Smelt margarinen til fyldet og kom samtidig farin i en gryde.
  • Temperaturen skal så højt op, at et par dråber fløde koger op, når de dryppes ned i den varme blanding. Når temperaturen er nået, så tilsættes den lille mængde fløde, og rør det hele godt sammen. Det skal ikke koge en masse, da fyldet så “mister” sine små “brun farin” korn. Kom evt. lidt kagecreme pulver i.
  • Fordel fyldet ud over dejen. Drys evt. en lille smule ekstra farin over direkte fra posen.
  • Sæt kagen på den nederste rille i 12 minutter og kun 12 minutter! Ovnen skal være gennemvarm når brunsvigeren sættes ind.
Opskriftsnoter
Lad brunsvigeren køle lidt af inden du serverer den. 
Velbekomme !
Ernæringsfakta
Antal: 1person | Kalorier: 279kcal | Kulhydrater: 40g | Protein: 5g | Fedt: 12g | Mættet fedt: 22g | Flerumættet fedt: 6g | Monoumættet fedt: 2g | Natrium: 263mg | Fibre: 2g | Sukker: 5g | A vitamin: 16IU | Calcium (kalk): 3mg

følg mig på instagram

 

Hemmeligheden

Hvad gør den speciel – er det melet?
Nej. Du skal bare bruge helt almindeligt hvedemel. Bagetiden er en af de vigtige ting. Umiddelbart har flere spurgt mig om bagetiden ikke er lidt kort, men det er IKKE tilfældet. Det er en af de vigtigste ting, der er med til at gøre bunden så dejlig blød og svampet. Når brunsvigeren er kommet ud af ovnen er temperaturen jo stadig høj, hvilket gør at den “efterbager”. Det holder også på vandet i dejen, så brunsvigeren ikke bliver tør efter få timer, som mange ellers oplever.

Hvorfor skal man tilsætte fløde?
Fløden gør at fyldet forbliver blødt og ikke bliver stenhårdt. Når brunsvigeren er taget ud af ovnen, så lad den køle godt af. GLÆD dig (og dine gæster) med et stykke fantastisk fynsk brunsvigerkage.

Tip:
Prøv at tilsætte lidt kagecreme til fyldet. Det giver en fantastisk smag, og mange synes det er det, der giver brunsvigerkagen det sidste pift. Det eneste du skal gøre er at røre/piske lidt kagecremes-pulver direkte i fyldet, når det er kølet en lille smule af. Det er dog ikke nødvendigt. Jeg bruger normalt 2-3 spsk. kagecreme-pulver (evt. 5, hvis man er lidt vild).

 

Billeder

 

Kommentarer, spørgsmål og din erfaring

Jeg vil meget gerne høre hvad du synes, når du har prøvet opskriften – gerne med et billede vedhæftet. Du kan skrive nedenfor 🙂 Du må også meget gerne give den 5 stjerner øverst til højre i opskriften, eller hvis du skriver et spørgsmål/kommentar. Det hjælper andre med at finde vej til den fine brunsvigerkage når det søger på google 😀

 

Brunsvigerens dag

Brunsvigerens dag er den 11. oktober i hele landet.

Brunsvigerens oprindelse går ca. 200 år tilbage i tiden (ca. 1830). De fleste Fynboer mener brunsvigeren stammer derfra. Andre mener at den er fra Tyskland. I dag spises den i hvert fald med nydelse over hele Danmark både til fødselsdag – men også bare i hverdagen hos den lokale bagermester.

I 2017 startede DR P4’s Erik Nielsen & Jacob Risbro en tradition, hvor de ville markere dagen for den fynske brunsviger. Siden har Brunsvigerens dag spredt sig til hele Danmark.

Så støt op om Brunsvigeren og lav den til venner og naboer den 11. oktober. Del gerne et billede på Instagram med hasttags #brunsvigerensdag og @livetssmaating.

 

Presse

Pga. af den fine opskrift blev jeg kontaktet af Fredericia bibliotek i anledningen af Brunsvigerens dag. De skulle afholde et arrangement, og ville gerne bruge billeder fra bloggen. Det fik de lov til, så længe de ville “linke” til bloggen 🙂 Brunsviger opskrift blød bund Brunsvigerens dag

 

Ekstraordinær støtte til min hjemmeside?

Vil du vise ekstra støtte til mit projekt på Livets små ting (drkoch.dk), så kan det selvfølgelig også lade sig gøre.

qr kode støt mobilepay

4.59 from 610 votes (497 ratings without comment)
Følg
Giv besked ved
guest

388 Kommentarer
Nyeste
Ældste Flest stemmer
Inline tilbagemeldinger
Se alle kommentarer
Malene Erbs
Malene Erbs
23 dage siden

Hej Lars.

Jeg får familien til fødselsdagsbrunch og har ikke tiden til det store inden, så jeg vil forsøge mig med at koldhæve den med fyld på, som jeg har set en opskrift på. Jeg tænker 20 g gær, men den anden opskrift vil så bage den ved 175 grader i 25 minutter. Tænker du, jeg skal følge det, så dejen kan nå at få ekstra hævetid i ovnen, eller skal jeg følge din temperatur/tid? Den skal ud af køleskabet 30 min før. Jeg kan selvfølgelig også tage den ud et par timer før.

Bedste hilsner,
Malene

Malene Erbs
Malene Erbs
Svar til  Lars Koch Hansen
22 dage siden

Tak, jeg giver en note om resultatet 😊

Alexander
2 måneder siden

Virkelig god

Mathilde
Mathilde
4 måneder siden

Jeg lavede for første gang nogensinde brunsviger, og så endda til min far på hans fødselsdag (+gæster), og de var ellevilde! Virkelig en kanon opskrift 😁 Jeg synes dog, at remoncen stadig blev en smule knasende afkølet, på trods af fløde, så der jeg skal jeg lige finde ud af, hvad jeg kan gøre anderledes. Men virkelig god opskrift.

Kjeld Voersaa
Kjeld Voersaa
5 måneder siden

Tak for en super god opskrift,!, Den bliver brugt igen!, Den bedste vi har fået.

Helene
Helene
5 måneder siden

Hvordan med frysning af brunsvigeren ? 🤔

Katrine
Katrine
7 måneder siden

Den bedste brunsviger! Den bliver altid bagt herhjemme til fødselsdage og nu bliver den endda også bestilt til de andre i familien😁

Mia Knudsen
Mia Knudsen
7 måneder siden

Hejsa.
Jeg tænkte på om jeg kunne bruge letmælk i stedet for skummetmælk?
Skummetmælk minder mig om ‘vand med farve’ og dårlige børnehaveminder for 35 år siden.
Hvis ikke, vil du så ikke være rar at forklare hvorfor?
Mvh Mia.

PS. Jeg har ikke bagt kagen endnu.

Anne Sloth Nielsen
Anne Sloth Nielsen
8 måneder siden

Simpelhen den bedste ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Jens Nielsen
Jens Nielsen
8 måneder siden

Den her opskrift er fantastisk 🙏👏👏 bedste brunsviger nogensinde bagt herhjemme. Tal

Sanne Knudsen
Sanne Knudsen
8 måneder siden

Den skal jeg lave for første gang om lidt.

Men kan man egentlig fryse den rå med fyld, så man hurtigt kan tage en op hvis man nu skulle være heldig at få gæster?

Mine stjerner er efter hvor meget min mund løber i vand efter at have læst opskriften.

Helle Anker
Helle Anker
8 måneder siden

Jeg vil gerne høre om du bruger margarine eller smør. Hvad er bedst?

Sanne Knudsen
Sanne Knudsen
Svar til  Lars Koch Hansen
8 måneder siden

Lars: hvis man ændrer antal personer så ændrer mængden sig jo også som den skal. Men i din vejledning/opskriftsbeskrivelse ændres det ikke.

Laurits
Laurits
9 måneder siden

Min familie vil tvinger mig til at lave den opskrift🤪

Jens Nielsen
Jens Nielsen
Svar til  Laurits
9 måneder siden

Samme her😂😊

pernille jensen
pernille jensen
9 måneder siden

the best Brunsviger ever… TAK
en gang imellem er man bare glad for at ramme den perfekte brunsviger opskrift, og den må jeg sige at jeg har fundet nu… mange tak – og nu er den lavet til et bogmærke…

KH P

Mangurten
Mangurten
10 måneder siden

hvor mange personer er opskriften beregnet til/størrelse på bradepanden? Jeg kan først angive antallet af stjerner, når jeg har bagt kagen!

Mille Nørgaard
Mille Nørgaard
11 måneder siden

Super fantastisk 😀😀 må man linke til dine opskrifter ??

Marie
Marie
Svar til  Lars Koch Hansen
11 måneder siden

Min fynske svigerfamilie er lykkelige hver gang jeg laver brunsviger efter denne opskrift – ingen andre opskrifter eller købte brunnere slår denne 🙂

Susanne
Susanne
1 År siden

Jeg har lavet den her opskrift i de sidste nogen år og den er altid et hit, tusind tak 🙂 Jeg skal lave den til en fødselsdag og have med men vil gerne lave den et par dage i forevejen. Hvor mange dage kan den holde sig på køkkenbordet ? Eller er det bedre at fryse den ned ?

Malene
Malene
Svar til  Lars Koch Hansen
9 måneder siden

Hej Lars! Hvis jeg lader dejen hæve natten over, skal jeg så tage mindre gær i (og hvis ja, hvor meget tror du)?Mange tak:)

Christina Rasmussen
Christina Rasmussen
1 År siden

Mega lækker brunsviger og det er vildt, hvad lidt kagecreme pulver kan gøre. Denne opskrift gemmes for evigt – tak 🙏

Peter Jørnsen
Peter Jørnsen
1 År siden

Jeg søgte lige lidt på brunsviger, da du plejede at komme op som en af de øverste. Nu er du rykket lidt ned igen, så det tog lidt tid, men heldigvis fandt jeg opskriften igen 🙂

ELSKER den, og jeg vender tilbage igen og igen. Tak for rigtig fin homepage, og ikke mindst din gode opskrift på brunsviger, som bare er fantastisk.

Philip Courtois
Philip Courtois
1 År siden

Nu hvor kunstig intelligens kan give os svar på alt tænkte jeg at jeg ville teste om den kunne foreslå en bedre opskrift på brunsviger end din som jo er referencen.

Hér er hvad ChatGPT svarede:

“Opskrift på brunsviger:

Ingredienser:

125 g blødt smør
125 g sukker
2 æg
60 ml mælk
1 pakke gær
300 g mel
1/4 teskefuld salt
Fyld:
125 g blødt smør
200 g brun farin
1 teskefuld kanel
60 ml fløde
Fremgangsmåde:

Pisk smør og sukker sammen til det er lyst og luftigt. Tilsæt æggene et ad gangen og rør godt ind imellem. Tilsæt mælken og rør godt.

Opløs gæren i 1/4 kop varmt vand og lad det stå et par minutter, til det begynder at skumme. Tilsæt gæren til dejen.

Tilsæt mel og salt og ælt dejen godt sammen. Lad dejen hæve i ca. 45 minutter et lunt sted.

Forvarm ovnen til 180 grader.

Til fyldet: Smelt smørret i en gryde, tilsæt brun farin, kanel og fløden. Rør godt rundt, indtil farinen er opløst.

Rul dejen ud til et rektangel på ca. 1/4 cm tykkelse. Fordel fyldet over dejen, undtagen ca 1 cm langs kanten. Rul dejen sammen som en roulade og skær den i ca. 1 cm skiver.

Læg dem på en bageplade med bagepapir og bag i ca. 20-25 minutter, til de er gyldne. Server dem varme.

God fornøjelse med din hjemmelavede brunsviger.”

Kunne da være sjovt at prøve sådan en gang kanelsnegle, men det lader til at kunstig intelligens ikke har meget at tilbyde – når det kommer til brunsviger!

Lars Koch Hansen
Svar til  Philip Courtois
1 År siden

Klasse 😂 Det ville også være lidt vildt, hvis den pludselig kunne klare det endnu bedre – men kan være det kommer i løbet af de kommende 10-15 år 🙂 Det går stærk på AI fronten… men Brunsviger kan den endnu ikke…

Godt weekend.
/L

Philip Courtois
Philip Courtois
Svar til  Lars Koch Hansen
1 År siden

Jeg regnede lidt på instrukserne om den 1,5mm tynde dej rullet op og skåret i 1 cm skiver. Dejen vejer ~875g og hvis vi antager 1g/cm3 får vi et rektangel som er mindst 59 cm på den lange led. Så det er altså en opskrift på mindst 59 kanelsnegle af papirtynd dej… Velbekomme!

Gitte sørensen
Gitte sørensen
Svar til  Philip Courtois
1 År siden

Bedste brunsviger jeg har bagt men skal spises på dagen

Lise
Lise
1 År siden

Kære dig, der har lagt den hellige opskrift op..min mave sender dig de bedste hilsner, og ønsker at Alfader Odin holder sin beskyttende hånd over din kagehånd.

Louise
Louise
1 År siden

Hej, jeg kan se at mange andre opskrifter bruger æg i dejen. Er der en bestemt grund til at der ikke er æg i denne opskrift?

Lars Koch Hansen
Svar til  Louise
1 År siden

Hej Louise,
Er lidt i tvivl om spørgsmålet. Vil du gerne have æg i? Der er ingen grund til at komme æg i dejen – du vil smage at denne opskrift netop er perfekt som den er. Så derfor skal der ikke æg i 🙂

Prøv den og du vil elske den – er jeg helt overbevist om… God fornøjelse.

Mette
Mette
1 År siden

Den bedste brunsviger nogensinde. Lykkedes altid og er som lovet også fint spiselig dagen efter og ikke tør som ellers altid er tilfældet med brunsviger.

Kenneth Cilleborg Hansen
Kenneth Cilleborg Hansen
1 År siden

Endelig en opskrift på brunsviger som er logisk og kan bages med succes; blød og fugtig indeni, sprød på overfladen, revet væk:)

Camilla Andersen
Camilla Andersen
1 År siden

Hej, skal den laves på dagen hvor den skal spises? Eller kan den laves en dag i forvejen?

Mvh. Camilla

Jonas
Jonas
1 År siden

Den her brunsviger er den bedste på denne planet, dejen er blød som smør og man bliver så glad for hver bid man tager.
Tak for en vidunderlig opskrift ❤️

388
0
Noget på hjerte, så smid meget gerne en kommentar.x
()
x