Brunsviger – super god opskrift på original fynsk brunsviger med den bløde bund (bagerens hemmelighed)

Introduktion

Du har måske prøvet at lave brunsviger, hvor bunden bliver lidt for tør og alt for robust! Her er hemmeligheden bag den ægte fynske brunsviger, som holdes tæt ind til kroppen blandt de fynske bagere 🙂 Fynsk brunsviger når det er bedst

 

Hvad er en god brunsviger?

En klassisk brunsviger skal være blød, svampet og slet ikke tør. Samtidig skal den smage himmelsk. Mange har forsøgt sig med diverse opskrifter der er gået i arv, og der skal nok være nogle der er fornuftige, men her er den helt rigtige – i hvert fald hvis du gerne vil lave den ægte “fynske” version, hvor bunden er lækker og blød.

 

Opskriften

4.86 fra 41 stemmer
Opskrift brunsviger god den bløde bund rigtig fantastisk ægte fynsk brunsvigerkage
Ægte fynsk brunsviger - med den bløde bund...
Forberedelse
20 min
Tilberedning
12 min
Hævetid
40 min
Samlet tid
32 min
 

Her er opskriften på den bedste hjemmelavede brunsviger. Du vil IKKE fortryde at du giver den et forsøg. Bunden er perfekt blød og bliver ikke tør som man ellers ofte oplever det.

Kategori: Dessert og Kage
Køkken: Dansk
Antal: 1 bradepande (indv. mål 42x35cm)
Forfatter: Lars Koch Hansen
Ingredienser
Dejen
  • 100 gram bage/stegemargarine (evt. smør)
  • 3 dl skummetmælk (300 gram)
  • 50 gram gær
  • 1 tsk havsalt (5 gram)
  • 50 gram almindeligt sukker
  • 500 gram hvedemel
Fyldet
  • 150 gram bage/stegemargarine (evt. smør)
  • 250 gram brun farin
  • 4 spsk fløde 9-18% (eller mælk, hvis man ikke har fløde)
Fremgangsmåde
Dejen
  1. Smelt 100 gram margarine (gryde eller mikroovn).
  2. Rør gær ud i lunken mælk.
  3. Tilsæt salt, sukker og smeltet margarine.
  4. Kom mel i, og ælt det godt sammen.
  5. Stil dejen til hævning. Den skal hæve til ca. dobbelt størrelse et lunt sted (ca. 20 minutter).
  6. Bred/rul dejen ud på en bradepande med bagepapir. Lad den hæve yderligere 15-20 minutter.
  7. Tænd ovnen på 200 °C varmluft / 225 °C alm. ovn.
  8. Tryk huller med fingrene spredt ud over dejen. Tryk helt ned til bundet (der skal selvfølgelig ikke gå hul). Lav så en lille voldgrav ca. 1 cm fra kanten der kan holde på det smeltede sukker..

Fyld og bagning
  1. Smelt 150 gram margarine og farin i en gryde.
  2. Temperaturen skal så højt op, at et par dråber fløde koger op, når de dryppes ned i den varme blanding. Når temperaturen er nået, så tilsættes yderligere 4 spsk. fløde, og rør det hele godt sammen. Det skal ikke koge en masse, da fyldet så “mister” sine små “brun farin” korn.
  3. Fordel fyldet ud over dejen. Drys evt. en lille smule ekstra farin over direkte fra posen.
  4. Sæt kagen på den nederste rille i 12 minutter og kun 12 minutter! Ovnen skal være gennemvarm når brunsvigeren sættes ind.
Opskriftsnoter

Lad brunsvigeren køle lidt af inden du serverer den. 

Velbekomme !

 

Hemmeligheden bag og et lille tip

Hvad gør den speciel – er det melet?
Nej. Du skal bare bruge helt almindeligt hvedemel. Bagetiden er en af de vigtige ting. Umiddelbart har flere spurgt mig om bagetiden ikke er lidt kort, men det er IKKE tilfældet. Det er en af de vigtigste ting, der er med til at gøre bunden så dejlig blød og svampet. Når brunsvigeren er kommet ud af ovnen er temperaturen jo stadig høj, hvilket gør at den “efterbager”. Det holder også på vandet i dejen, så brunsvigeren ikke bliver tør efter få timer, som mange ellers oplever.

Hvorfor skal man tilsætte fløde?
Fløden gør at fyldet forbliver blødt og ikke bliver stenhårdt. Når brunsvigeren er taget ud af ovnen, så lad den køle godt af. GLÆD dig (og dine gæster) med et stykke fantastisk fynsk brunsvigerkage.

Tip:
Prøv at tilsætte lidt kagecreme til fyldet. Det giver en fantastisk smag, og mange synes det er det, der giver brunsvigerkagen det sidste pift. Det eneste du skal gøre er at røre/piske lidt kagecremes-pulver direkte i fyldet, når det er kølet en lille smule af. Det er dog ikke nødvendigt. Jeg bruger normalt 2-3 spsk. kagecreme-pulver (evt. 5, hvis man er lidt vild).

 

Billeder

 

Kommentarer, spørgsmål og din erfaring

Jeg vil meget gerne høre hvad du synes, når du har prøvet opskriften – gerne med et billede vedhæftet. Du kan skrive nedenfor 🙂 Du må også meget gerne give den 5 stjerner øverst til højre i opskriften, eller hvis du skriver et spørgsmål/kommentar. Det hjælper andre med at finde vej til den fine brunsvigerkage når det søger på google 😀

Smid gerne et “Synes godt om”, hvis du ikke allerede har gjort det – så bliver vi super glade 😀

 

Presse

Pga. af den fine opskrift blev jeg kontaktet af Fredericia bibliotek i anledningen af Brunsvigerens dag den 11. oktober. De holder et arrangement, ville gerne bruge billeder fra bloggen. Det må de selvfølgelig gerne, sålænge de “linker” til bloggen 🙂 Brunsviger opskrift blød bund Brunsvigerens dag

Om Lars Koch Hansen

Lars er født i 1979, bor i Kolding med sin familie (hustru + 2 børn), og er uddannet læge. Han er glad for ting der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Derudover elsker han gode opskrifter, og så er han vild med gadgets og elektronik.

Se alle indlæg

Har du et produkt, som kunne have interesse for bloggen? Vil du lave en give-away, eller har et nyt produkt, som du gerne vil have testet og dermed få spredt budskabet, så er du selvfølgelig velkommen til at tage kontakt. Kontaktoplysninger herunder, eller på siden "Om mig". Du kan læse mere omkring et samarbejde på siden "Samarbejdspartnere", hvor der står lidt om besøgende m.m.

Kunne du tænke dig at blive "med-blogger" og på den måde få dine ting ud på en allerede etableret platform? Det kunne f.eks. være en gennemgang af et lækkert produkt du har købt, eller en lækker opskrift, som du bare MÅ dele. Det behøver ikke være noget du har opfundet. Det vigtigste er at opskriften er god, og du har billeder af processen. Du får selvfølgelig din egen profil på siden. Send mig en besked (info@drkoch.dk), så ser vi på det...

Lars Koch Hansen

Lars er født i 1979, bor i Kolding med sin familie (hustru + 2 børn), og er uddannet læge. Han er glad for ting der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Derudover elsker han gode opskrifter, og så er han vild med gadgets og elektronik.

59 tanker om “Brunsviger – super god opskrift på original fynsk brunsviger med den bløde bund (bagerens hemmelighed)

  • 7. oktober 2018 at 16:05
    Permalink

    Jeg lavede den til både fynboer og ikke-fynboer og den var et stort hit 🙂 rigtig god opskrift!

    Svar
    • 6. oktober 2018 at 08:16
      Permalink

      Hej Rasmus.
      Der står også at smør kan bruges. Smør er generelt genialt i alt og bestemt også her. Men opskriften er oprindeligt fra min farfar der var bager og her blev der brug margarine. Jeg bruger normalt smør eller halvt halvt.

      Pøj pøj

      👍🍀

      Svar
  • 29. september 2018 at 20:52
    Permalink

    Den bedste opskrift til dato. Punktum🙌❤️

    Svar
    • 6. oktober 2018 at 08:17
      Permalink

      Hej Malene
      Tusind tak. Nu er det jo også snart Brunsvigerens Dag 🍀👍 så må vi håbe at en masse andre finder den fine opskrift. Men mon ikke.

      God dag
      Mvh Lars

      Svar
  • 8. september 2018 at 14:10
    Permalink

    Der har du sgu ramt rigtigt, har familie fra Fyn og de var pænt overrasket over din opskrift.
    Tak for det.

    Svar
    • 8. september 2018 at 17:38
      Permalink

      Hej Heino
      Tusind tak for den fine anbefaling 😁🙏
      Man kan vel ikke rigtig få større ros end fra en fynsk familie. Mange tak 🙌👌🙏

      Svar
  • 17. august 2018 at 07:52
    Permalink

    Hej Lars
    Den lyder rigtig lækker. Jeg vil lige høre, hvilken størrelse bradepande bruger du? Der er jo alverdens størrelser 🙂
    God weekend
    Sanne

    Svar
    • 27. august 2018 at 21:59
      Permalink

      Hej Sanne,
      Undskyld det sene svar. Dit svar var druknet lidt i mailbunken efter ferien. Sorry 🙂
      Min bradepande er en fra Siemens og de officielle mål er 44,2x37cm. De indvendige mål er nok nærmere 41x35cm. Håber det giver en retning på størrelsen 🙂

      God dag
      mvh Lars

      Svar
  • Pingback:Lækker drømmekage - med ekstra god topping | Livets små ting

  • 22. juni 2018 at 19:21
    Permalink

    Hej Lars,

    Nu prøver jeg lige om jeg er heldig at du kan svare hurtigt:-) jeg står og skal bage brunsviger til 80 pers til i morgen meget tidligt, derfor vil jeg gerne lave dejen her til aften. Tror du at det kan lade sig gøre? jeg tænker at bruge halv gærmængde, og holde lidt igen med mel til i morgen. Og hvad med bagetid, jeg synes ofte at brød og boller skal have lidt længere i ovnen efter koldhævning…?

    Med venlige og håbefulde hilsner, Maja

    Svar
    • 23. juni 2018 at 06:36
      Permalink

      Hej Maja.
      Den er svær. Jeg tror godt du kan lade den kold lave som du skriver og tænker faktisk ikke at du behøver ændre i dejen. Den skal alligevel efterhæve når den er lagt på bradepanden. Så tænker det går. Du skal kok lade den efterhæve lidt mere da dejen er kold.

      Held og lykke og håber du lige giver en tilbagemelding på hvordan du ende med at gøre 😁

      Rigtig god fornøjelse 🇩🇰🙂

      Svar
      • 30. august 2018 at 19:10
        Permalink

        Hej hej tak for svar nåede ikke at få det inden, men endte med at halvere gærmængden og holde lidt mel tilbage. Lod den bare stå i røreskålen natten over. Næste dag smed jeg resten af melet i, kørte det i røremaskinen og fordelte dejen i bradepanderne, lod det efterhæve ca. 20 min, og det gik fint med samme bagetid. Den blev så god, kæmpe hit hos både børn og voksne😉

        Svar
        • 31. august 2018 at 08:00
          Permalink

          Hej Maja.
          Tak for din tilbagemelding 😊
          Det lyder til man godt kan forberede dejen i forvejen og skære lidt af tiden aftenen før 👍😊

          Fedt at den hittede – men det skulle den jo også gerne 😂😋

          Rigtig god dag
          Mvh Lars

          Svar
  • 8. juni 2018 at 14:20
    Permalink

    Ord kan bare ikke beskrive, hvor god den brunsviger er – den er jo himmelsk! TAK for opskriften! Nu skal der bare flødeskum på, som vi gør i Nordjylland ;P

    Svar
    • 8. juni 2018 at 14:23
      Permalink

      Tusind tak ❤️❤️
      Det med flødeskummet har jeg ikke helt forstået. Måske jeg skulle prøve det en dag 😉

      God weekend

      Svar
  • 2. maj 2018 at 16:02
    Permalink

    Som Fynbo ved man godt, hvordan en brunsviger skal være. Det er bare ikke nemt at opdrive i Jylland hvor jeg bor, så det er dejligt at kunne selv. Denne opskrift er den bedste ever, tak for den! Jeg skal igang med at bage den i aften, og tænker at bage den i folieforme, så den er nem at have med ud af huset. Mon bagetiden er den samme, eller om den skal nedsættes lidt?

    Svar
    • 2. maj 2018 at 17:28
      Permalink

      Hej Tine. Tusind tak 😁👍

      Jeg tror jeg ville give kagen samme tid evt 30 sekunder mindre. Mere tror jeg ikke du skal korte af.

      Du må da meget gerne give en tilbagemelding om det lykkedes med de forme. 👍

      God dag

      Svar
  • 30. marts 2018 at 19:29
    Permalink

    Glemte stjernerne 👍🎁🤘

    Svar
  • 30. marts 2018 at 19:27
    Permalink

    Damn. Den var god. Kæmpe Thumbs up herfra

    Svar
  • 26. marts 2018 at 18:03
    Permalink

    Super god opskrift. Thumbs up fra en anden kræsen fynbo.
    /John

    Svar
  • 20. marts 2018 at 09:45
    Permalink

    Hej !
    Som ægte fynbo var jeg da nødt til at prøve denne opskrift, og det fortryder jeg slet ikke. Den brunsviger er et kæmpe hit, og jeg brugte det tip med kagecremen og den blev perfekt.
    Jeg havde i forvejen en god opskrift, men den er udskiftet nu 😉

    Erik

    Svar
    • 20. marts 2018 at 12:38
      Permalink

      Hej Erik.
      Tusind tusind tak for den fine tilbagemelding 🙂 Det betyder rigtig meget at en fellow-fynbo synes den er super. Det er efterhånden lidt siden at jeg selv har lavet brunsviger sidst, men må vist hellere snart igang igen (fødselsdage nærmer sig)…

      God dag

      Svar
  • 14. marts 2018 at 17:21
    Permalink

    Hej
    jeg har prøvet at bage denne brunsviger 2 gange, ja den er virkelig fin
    jeg syntes dog bunden bliver lidt tør,kan den bages for hårdt?

    mvh. Mogens

    Svar
    • 14. marts 2018 at 17:24
      Permalink

      Hej Mogens.
      Du kan eventuelt prøve at sætte brunsvigeren lidt højere op i ovnen og evt 10 grader ned.

      En anden mulighed er at dit mel kræver lidt ekstra vand. Det er vigtigt at dejen er dejlig blød og let ‘klistret’. Der er stor forskel på mel. Der må man prøve sig lidt frem.

      Held og lykke 👍😉

      Mvh Lars

      Svar
  • 5. marts 2018 at 14:02
    Permalink

    Verdens bedste opskrift. Her er fem stjerner. Fuldt fortjent.

    Svar
  • 5. marts 2018 at 11:29
    Permalink

    Man kan også anmelde brunsviger opskriften i forbindelse med en kommentar. Man trykker bare på de små stjerner over kommentarfeltet, så kommer de med 🙂

    mvh Lars

    Svar
  • 3. marts 2018 at 17:01
    Permalink

    Tak for en rigtig nem og super lækker opskrift. Har brugt den flere gange og den slår aldrig fejl 👌 Den bedste opskrift på brunsviger 😀

    Svar
    • 4. marts 2018 at 11:50
      Permalink

      Velbekomme.
      Tusind tak for roserne ❤️ jeg er super glad for at du skriver 💪👍 så er der kage til mange fødselsdage endnu 😉🤩

      Svar
  • 12. november 2017 at 22:06
    Permalink

    Fantastisk. Jeg har sjældent held med bagning. Denne opskrift var nem at følge..
    kagen blev vidunderlig. Skøn. Ikke sidste gang den bages.
    Skal også prøve andre af dine opskrifter.
    Kan anbefales. Tusind tak.
    Hilsen bente

    Svar
    • 14. november 2017 at 14:31
      Permalink

      Kære Bente,
      Tusind tak 🙂 Elsker når der er positive tilbagemeldinger. Rigtig god dag og tak !
      KH Lars

      Svar
  • 7. oktober 2017 at 00:39
    Permalink

    Tak for en super fed opskrift. Det er den bedste brunsviger jeg har prøvet i mange år. Det der har været problemet tidligere er at en brunsviger ofte bliver tør i løbet af nogle få timer, men denne forbliver dejlig lækker mindst hele dagen….

    Mange hilsner
    Jonna
    PS. den kan også fryses og smager stadig fantastisk

    Svar
    • 8. oktober 2017 at 00:16
      Permalink

      Hej Jonna
      Tusind tak for din tilbagemelding. Det er altid fantastisk at få SÅ god feedback…. Så er der noget ved at lave en lille blog med ens favoritopskrifter, når man ikke er den eneste der elsker dem 🙂

      Jeg har ikke selv prøvet at fryse brunsvigeren, men det kan formentlig gøres som du skriver.
      Igen .Tusind tak og rigtig god dag,
      KH Lars

      Svar
  • Pingback:Hjemmelavede hindbærsnitter - en kæmpe succes (opskrift) - Livets små ting

  • 23. juni 2017 at 18:06
    Permalink

    Fantastisk opskrift 🙂 Jeg har prøvet mange forskellige opskrifter men ingen af dem nærmer sig din. Hermed ros fra en fynbo der er krævende med hvad jeg spiser 👍🏻

    Svar
    • 24. juni 2017 at 13:33
      Permalink

      Hej Tina. Det er fantastisk at høre. Vi fynboer er kræsne så det er med at holde fast i de rigtige opskrifter når man finder den.
      Rigtig god dag.
      KH Lars

      Svar
  • 21. juni 2017 at 20:26
    Permalink

    Hej, jeg har også begivet mig ud i at lave denne opskrift på brunsviger, men jeg har problemer med deje. Er det normalt, at den er så klæbrig? Og efter hævning?

    Svar
    • 21. juni 2017 at 20:39
      Permalink

      Hej Christa.
      Dejen skal være klæbrig, men den skal ikke klistre meget. Hvis den er for våd når den røres sammen, så skal der lidt mere mel i, men som skrevet, så skal den være klæbrig 🙂
      Jeg plejer at “trykke” dejen ud i formen, da den netop er for våd til at rulle ud.

      Håber det gav mening?
      Held og lykke
      KH Lars

      Svar
  • 21. juni 2017 at 14:30
    Permalink

    Denne må jeg prøve. !
    Må jeg høre, hvor stor er din bradepande ?
    Måske skal jeg doble op til min 40*40 !

    Svar
    • 21. juni 2017 at 20:41
      Permalink

      Hej Bettina.
      Min bradepande er fra en Siemens ovn, og den er ca 42×36 i indvendige mål. Jeg tænker du kan klare det med en alm portion. Det ville jeg i hvert fald starte med 🙂
      Held og lykke
      KH Lars
      Ps. Giv gerne en melding på hvordan det gik 😉

      Svar
  • 8. juni 2017 at 08:52
    Permalink

    Kan man lave dejen da.gen før og så bare bage den om morgen el. Kan den stå på køl når der er bagt?

    Svar
    • 8. juni 2017 at 21:09
      Permalink

      Hej Heidi,
      Jeg har faktisk ikke prøvet at lave den aftenen før. Den tager ca 40 minutter at lave, så plejer bare at røre den sammen når vi vågner og lade den hæve i skålen. Efter ca. 20 minutter smider jeg den på bradepanden, og lader den hæve mens jeg smelter farin/smør, og så i ovnen.

      Tænker godt man kunne lave dejen aftenen før og stille den i køleskabet. Jeg ville dog halvere gærmængden måske kun 5-10 gram gær. Så kunne man let brede den ud på bradepanden om morgenen, og så lade den “hæve” og få lidt varme mens man smelter fyldet.

      Du må meget gerne give en tilbagemelding, hvis du forsøger 🙂 Tænker der er mange flere der ville have gavn af det 🙂

      Ps. Husk at dække dejen til med plastik når den står i køleskabet.

      Rigtig god dag.
      KH Lars

      Svar
      • 10. juni 2017 at 22:19
        Permalink

        Hej tak for svar, den var en succes, så det kunne godt lade sig gøre at lave dejen dagen før. Med 10 g gær

        Svar
        • 13. juni 2017 at 08:25
          Permalink

          Hej Heidi,
          Det er super. Tak for din feedback 🙂

          Kom du også sukkermassen på dagen før, så hele brunsvigeren var på køl, eller hvordan?

          Svar
  • 6. juni 2017 at 14:36
    Permalink

    Vi har netop holdt børnefødselsdag og skulle finde en god opskrift på en brunsviger. Den her fik så mange gode kommentarer at vi matte prøve den….

    MEN desværre…. den levede ikke bare op til kommentarerne – den OVERTRUMFEDE alle opskrifter jeg har prøvet tidligere. Hold nu op en lækker bund, og tricket med at tilsætte lidt fløde og kagecreme’s pulver til sukkeret var lige i øjet.

    TUSIND tak 🙂

    Svar
    • 6. juni 2017 at 14:39
      Permalink

      Kære Louise.
      Tusind tak for dine roser. Jeg er glad for at opskriften og brunsvigeren faldt i god jord 👍😁 jeg har prøvet utallige opskrifter gennem tiden men der er ikke nogen der kommer i nærheden 😍😊
      Rigtig god dag.
      KH Lars

      Svar
  • 16. maj 2017 at 15:59
    Permalink

    Tak for en perfekt opskrift. Vi var overrasket over hvor lækker og blød bunden var efter et par dage. Den skal helt sikkert bages igen en anden gang

    Svar
    • 16. maj 2017 at 21:27
      Permalink

      Hej Sine,
      Det lyder som om den var et kæmpe hit hos jer… Det er jeg selvfølgelig super glad for 🙂

      Det er altså bare den helt rigtige måde at lave den på 😉
      KH Lars

      Svar
  • 11. april 2017 at 22:46
    Permalink

    1000 tak for en god opskrift! Bagte den forleden til familien – det resulterede i, at kæresten meldte sig på banen til at tage kage med på arbejde til sit fodboldhold imorgen. Jeg er derfor netop nu igang med 3x portion – den er jeg spændt på 😬😊

    Svar
    • 12. april 2017 at 06:16
      Permalink

      Velbekomme.
      Lyder som om det var et kæmpe hit når kæresten tør tage den med til fodbold 😉
      Tak for roserne.
      God dag

      Svar
  • 21. marts 2017 at 15:59
    Permalink

    Kan man evt. putte ekstra fyld på end der er angivet i opskriften, eller er der rigeligt?

    Svar
    • 21. marts 2017 at 16:09
      Permalink

      Hej Kamilla,
      Du kan sagtens komme lidt ekstra fyld på, men synes der plejer at være en fin mængde. Jeg er selv en sucker for fyldet 🙂 Du kan jo evt. prøve med 50% ekstra fyld, og se om det passer bedre til dig…
      Held og lykke med det – og du må da meget gerne lige give en tilbagemelding på om det var en succes med ekstra fyld 😉

      God dag,
      Mvh Lars

      Svar
  • 7. februar 2017 at 22:52
    Permalink

    Den bedste opskrift. Takker

    Svar
  • 15. december 2016 at 09:19
    Permalink

    YES… så lykkedes at finde en god opskrift på brunsviger. Tusind mange gange tak. Jeg har lavet mange forskellige, men den her er lige som den bør være.

    Den kan klart anbefales til ALLE.
    God dag
    Sarah

    Svar
    • 17. december 2016 at 19:36
      Permalink

      Hej Sarah,
      Det er jeg dælme glad for du synes. Det har også taget en del prøven frem og tilbage mellem mange forskellige opskrifter og anbefalinger fra nær og fjern…. Lad os så holde nogle fødselsdage, hvor vi kan få lavet noget brunsviger på den helt rigtige måde 😀

      God dag,
      Lars

      Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.