Super nemme, lækre grovrundstykker (opskrift) | Livets små ting

Super nemme, lækre grovrundstykker (opskrift)

Introduktion

Hvor er rundstykkerne? Det spørgsmål får jeg hver weekend af vores 2 børn. Der er ikke noget bedre end friskbagte rundstykker. De fleste synes opgaven kan virke lidt uoverskuelig, eller også drøner man til bageren (dyrt) eller hopper på frostrundstykker.

Her er opskriften (fra Bent’s bagekursus i Ribe) der lige pludselig gør opgaven overskuelig. Det tager ca 3 minutter at røre det sammen aftenen før. Lad det stå på bordet. Brug 5 minutter på at gøre det klar om morgenen. Sæt dem til hævning i 20-30 minutter, og start ovnen. Bages herefter. Så en lille times tid efter man er stået op er bollerne klar. Man kan også lave dem på forhånd og så tage dem ud ca. 5 minutter før, og bage dem færdig om morgenen, hvis man ikke vil vente en lille time på friskbagt brød 🙂

 

opskrift på rundstykker grove rundstykker grovrundstykker langtidshævede langtidshævet hjemmebagte

Super lækre grovrundstykker

En rigtig lækker opskrift på grove rundstykker, der har en del kerner. Smager fantastisk, og er lækre til at gemme i fryseren til en omgang bake-off rundstykker til en anden dag, hvor tingene skal gå lidt hurtigt.
5 fra 5 stemmer
Udskriv Pin Kommentér
Ret: Brød
Køkken: Dansk
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 22 minutter
Hævetid: 8 timer
Samlet tid: 37 minutter
Antal: 8 stk
Forfatter: Lars Koch Hansen
Ingredienser
  • 2 ært gær
  • 300 gram vand
  • 25 gram fløde (alternativt mælk/cremefraise)
  • 8 gram salt (fint)
  • 100 gram blandede kerner
  • 390 gram hvedemel 12% (12 gram protein pr. 100 g.)
  • I stedet for at tilsætte 100 g. blandede kerner kan man istedet tilføje 60 gram ekstra hvedemel (samlet 450 gram, hvis man vil have de helt "hvide" rundstykker)
Fremgangsmåde
Forberedelse (6-14 timer før)
  • Opløs salt i vand sammen med gær. Kom herefter kerner og mel i. Rør med en gaffel/ske til det hele er samlet og melet vådt. Dæk skålen med en opklippet plastikpose og lad hæve natten over på køkkenbordet.
Bolle-formning
  • Hæld dejen ud på et meldækket bord. Dejen skal være lidt våd at arbejde med. Vend alle fire sider (en ad gangen) over til modsatte side, og tryk dejen godt sammen.  
  • Når hver "side" er vendt ind over trykkes dejen flad, så den danner en "firkdant" på ca. 20x35. Toppen af dejen gøres våd (pensles eller med hånden) og drysses med kerner (sesam, birkes, kerneblanding etc). 
  • Skær ud i 2 x 4 stykker, og stil på en bageplade med bagepapir. Dæk af med en opklippet frysepose.
  • Lad rundstykkerne efterhæve i ca. 30-60 minutter alt efter hvor travlt du har. Tænd ovnen på 230 grader (alm. varme) ca. 20 minutter før de skal ind. Den skal være godt varm.
  • Sæt så pladen ind på næst-nederste rille, smid lidt vand ind i bunden af ovnen (ca. et snapseglas), og luk. Bag ved 230 grader i 22 minutter.
Opskriftsnoter
  • Perfekte til frys. Kan let laves i forvejen. Bag dem evt. et par minutter kortere, men du kan også sagtens fryse overskydende rundstykker.
  • Opvarmning direkte fra fryseren: Smid de frosne rundstykker i en forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 10 minutter. Hvis de mangler lidt farve, så giv 1-2 minutter til sidst på varmluft.
  • Du kan også lave dobbelt portion, og bage 2 plader af gangen, dog skal du så vælge varmluft (og 200 grader). Vi laver altid dobbelt, så har vi til fryseren.

 

Billeder

 

Skal ingredienserne afmåles så præcist?

Jeg har fået spørgsmålet en del gange. Skal de enkelte ting være så præcise? Svaret er ja. Hvis man vil være sikker på at kunne gentage successen gang på gang, så skal tingene vejes præcist af. Hvis du ikke allerede har en vægt, der kan veje med 1 grams præcision, så synes jeg du skal anskaffe dig en. Gå efter en vægt, hvor du har plads til at stille skålen, så du stadig kan se displayet, altså ikke i “liggende format”.

 

Kommentarer eller spørgsmål?

Har du nogen spørgsmål, så skriv dem gerne nederst i kommentarfeltet. Du må meget gerne trykke på de små 5 stjerner ved billede. Du kan også give stjerner, hvis du skriver en kommentar længere nede. Du kan også vedhæftede et billede af dit resultat, hvis du vil.

Om Lars Koch Hansen

Lars er født i 1979, bor i Kolding med sin familie (hustru + 2 børn), og er uddannet læge. Han er glad for ting der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Derudover elsker han gode opskrifter, og så er han vild med gadgets og elektronik.

Se alle indlæg

Har du et produkt, som kunne have interesse for bloggen? Vil du lave en give-away, eller har et nyt produkt, som du gerne vil have testet og dermed få spredt budskabet, så er du selvfølgelig velkommen til at tage kontakt. Kontaktoplysninger herunder, eller på siden "Om mig". Du kan læse mere omkring et samarbejde på siden "Samarbejdspartnere", hvor der står lidt om besøgende m.m.

Kunne du tænke dig at blive "med-blogger" og på den måde få dine ting ud på en allerede etableret platform? Det kunne f.eks. være en gennemgang af et lækkert produkt du har købt, eller en lækker opskrift, som du bare MÅ dele. Det behøver ikke være noget du har opfundet. Det vigtigste er at opskriften er god, og du har billeder af processen. Du får selvfølgelig din egen profil på siden. Send mig en besked (info@drkoch.dk), så ser vi på det...

19 meninger om “Super nemme, lækre grovrundstykker (opskrift)

  • 1. oktober 2019 kl. 10:52
    Permalink

    Hejsa kan godt være det er et dumt spørgsmål men du skriver i opskriften at der skal bruges 2 ært gær. Hvad betyder det???

    Besvar
    • 1. oktober 2019 kl. 10:53
      Permalink

      Sorry. Det er bare en kugle på størrelse med en ært 😉. Giver det mening 🍀
      Mvh Lars

      Besvar
  • 29. juni 2019 kl. 18:08
    Permalink

    De er super lækre – og jeg vil inkludere dem som en del af brødservicen som vi vil tilbyde vores gæster i vore netop opstartet ferielejligheder: Molshøjgård på Djursland 😁 Jeg er sikker på at de vil gøre lykke 😁

    Besvar
  • 11. februar 2019 kl. 08:39
    Permalink

    Opskriften er opdateret så den er lettere at printe. Desværre har jeg mistet alle de fine karakterer der har været givet gennem tiden. Jeg håber derfor I vil være med til at give den 5 stjerner ved at trykke på de små stjerner ved billedet i opskriften. På forhånd mange tak 😀

    Besvar
  • 19. december 2018 kl. 21:26
    Permalink

    Tusind tak for opskriften på den lækre kanelstang
    Prøv og fryse den inden du bager den. Stil den til at tå i køleskab natten over eller på køkkenbordet
    Når den så er færdig hævet så bages den som normalt
    Det er super nemt og smager kanon
    Hilsen Lisbeth

    Besvar
    • 19. december 2018 kl. 21:35
      Permalink

      Hej Lisbeth. Det lyder som et super godt trick. Det tilføjer jeg da lige. Det gør det endnu lettere at gøre klar i forvejen 🙂 Rigtig god dag, og tusind tak for de fine ord.

      God Jul – mvh Lars

      Besvar
  • 6. september 2018 kl. 19:15
    Permalink

    Burde du ikke referere til Bagekurset nu når du bruger hans opskrift så præcist?
    Synes det er lidt ærgerligt da det kan så tvivl ved, om opskrifterne er dine egne eller fundet andet steds.

    Du har nemlig så mange fine opskrifter, men faldt over denne da jeg kender Bents opskrifter ret godt.

    Besvar
    • 6. september 2018 kl. 20:53
      Permalink

      Hej Katrine
      Du har helt ret. Denne her er fra Bent i Ribe. Jeg linker også til hans butik. Næste gang jeg kommer til en computer, så smider jeg lige credits op til ham. 🙂

      De fleste af opskrifterne her på bloggen er bestemt mine egne med inspiration fra mange forskellige opskrifter rundt omkring – men denne her er så perfekt at den ikke behøves at “gøres” bedre 😀

      Rigtig god dag,
      mvh Lars

      Besvar
  • 12. august 2018 kl. 18:57
    Permalink

    Hej, det ser lækkert ud! Kan man bruge alm. mel, jeg kender vist ikke til mel med 12%?

    Besvar
    • 12. august 2018 kl. 18:59
      Permalink

      Hej Julie.
      Det findes mange steder. Rema har en billig hvedemel (luksus) tror jeg den hedder. Det samme har Føtex, netto etc. Typisk 10-14 kr for 2 kg.

      De skal bare indeholde 12 g protein pr 100 g. (Tjek indholdsoversigten på pakken)…

      Held og lykke ????

      Besvar
    • 12. august 2018 kl. 19:00
      Permalink

      Men du kan også sagtens bruge det alm 10-11% hvedemel. Ingen problem. ??. De hæver bare en lille bitte smule mindre ??

      Besvar
  • 14. juni 2017 kl. 12:46
    Permalink

    Hej, er det varmluft eller over-undervarme du bruger?

    Besvar
    • 14. juni 2017 kl. 12:51
      Permalink

      Hej Klaus,
      Jeg bager med alm. varme. Hvis jeg laver mere end en plade, så skifter jeg til varmluft, og tager ca. 10% af varmen 🙂 Det fungerer også fint.

      Held og lykke. Du kan godt glæde dig.
      God dag,
      KH Lars

      Besvar
    • 14. juni 2017 kl. 12:56
      Permalink

      Ps. Jeg har ændret lidt i opskriften, så det står helt klart 🙂
      Pps. du må gerne give en update på succes’en 🙂

      Besvar
  • 3. april 2017 kl. 10:41
    Permalink

    Har fået tilsendt dette billede fra en tilfreds bruger 🙂 Altid fantastisk med feedback…. Du er selvfølgelig velkommen til at smide et billede op også 😀

    Besvar
  • 21. januar 2017 kl. 09:25
    Permalink

    Først vil jeg sige stop det er nogle vældig gode opskrifter du lægger ind og så med billeder. Det er super ? . Til opskriften med de grove rundstykker vil jeg spørge om de skal hæve i eller udenfor køleskabet. Jeg lod dejen stå natten over på køl og ciabattadejen på bordet.

    Så din blog igår og allerede nu har jeg bagt rundstykker og ciabattabrød ?

    Besvar
    • 21. januar 2017 kl. 09:27
      Permalink

      Udeladt venligst STOP i første linje. Der skulle stå AT det er …….

      Besvar
    • 21. januar 2017 kl. 09:27
      Permalink

      Rundstykker skal hæve på bordet.
      Tusind tak for komplimenter. Jeg er super glad for du kan bruge opskrifterne. Der skal nok komme flere ?
      God dag

      Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Følg mig på de sociale medier

VIND de sejeste intelligente cykellygter!

Der bliver trukket en vinder på både Facebook og Instagram (2 sæt i alt). Klik på uret og gå til konkurrencesiden.