Brød og bagværkMorgenmad / BrunchOpskrift

Super nemme, lækre grovrundstykker (opskrift)

Introduktion

Hvor er rundstykkerne? Det spørgsmål får jeg hver weekend af vores 2 børn. Der er ikke noget bedre end friskbagte rundstykker. De fleste synes opgaven kan virke lidt uoverskuelig, eller også drøner man til bageren (dyrt) eller hopper på frostrundstykker.

Her er opskriften (fra Bent’s bagekursus i Ribe) der lige pludselig gør opgaven overskuelig. Det tager ca 3 minutter at røre det sammen aftenen før. Lad det stå på bordet. Brug 5 minutter på at gøre det klar om morgenen. Sæt dem til hævning i 20-30 minutter, og start ovnen. Bages herefter. Så en lille times tid efter man er stået op er bollerne klar. Man kan også lave dem på forhånd og så tage dem ud ca. 5 minutter før, og bage dem færdig om morgenen, hvis man ikke vil vente en lille time på friskbagt brød 🙂

 

opskrift på rundstykker grove rundstykker grovrundstykker langtidshævede langtidshævet hjemmebagte

Super lækre grovrundstykker

En rigtig lækker opskrift på grove rundstykker, der har en del kerner. Smager fantastisk, og er lækre til at gemme i fryseren til en omgang bake-off rundstykker til en anden dag, hvor tingene skal gå lidt hurtigt.
4.86 fra 28 stemmer
Udskriv Del på Facebook Pin Kommentér
Ret: Brød
Køkken: Dansk
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 22 minutter
Hævetid: 8 timer
Samlet tid: 8 timer 37 minutter
Antal: 8 stk
Kalorier: 260kcal
Forfatter: Lars Koch Hansen
Ingredienser
  • 2 gram gær (2 gram = 2 store "ærter" i størrelse)
  • 300 gram vand
  • 25 gram fløde (alternativt mælk/cremefraise)
  • 8 gram salt (fint)
  • 390 gram hvedemel 12% (12 gram protein pr. 100 g.)
  • 100 gram blandede kerner
  • I stedet for de 100 gram blandede kerner kan man istedet tilføje 60 gram hvedemel.
Udstyr
  • Ovn
Fremgangsmåde
Forberedelse (6-14 timer før)
  • Opløs salt i vand sammen med gær. Kom herefter fløde, kerner og mel i. Rør med en gaffel/ske til det hele er samlet og melet vådt. Dæk skålen med en opklippet plastikpose og lad hæve natten over på køkkenbordet.
Bolle-formning
  • Hæld dejen ud på et meldækket bord. Dejen skal være lidt våd at arbejde med. Vend alle fire sider (en ad gangen) over til modsatte side, og tryk dejen godt sammen.  
  • Når hver "side" er vendt ind over trykkes dejen flad, så den danner en "firkdant" på ca. 20x35. Toppen af dejen gøres våd (pensles eller med hånden) og drysses med kerner (sesam, birkes, kerneblanding etc). 
  • Skær ud i 2 x 4 stykker, og stil på en bageplade med bagepapir. Dæk af med en opklippet frysepose. Lad rundstykkerne efterhæve i ca. 30-60 minutter alt efter hvor travlt du har. Tænd ovnen på 230 grader (alm. varme) ca. 20 minutter før de skal ind. Den skal være godt varm.
  • Sæt så pladen ind på næst-nederste rille, smid lidt vand ind i bunden af ovnen (ca. et snapseglas), og luk. Bag ved 230 grader i 22 minutter.
Opskriftsnoter
  • Perfekte til frys. Kan let laves i forvejen. Bag dem evt. et par minutter kortere, men du kan også sagtens fryse overskydende rundstykker.
Ernæringsfakta
Antal: 1rundstykke | Kalorier: 260kcal | Kulhydrater: 39g | Protein: 9g | Fedt: 8g | Mættet fedt: 2g | Flerumættet fedt: 3g | Monoumættet fedt: 2g | Transfedtsyrer: 0.01g | Kolesterol: 4mg | Natrium: 394mg | Kalium: 155mg | Fibre: 2g | Sukker: 0.4g | A vitamin: 47IU | C Vitamin: 0.2mg | Calcium (kalk): 17mg | Jern: 3mg
Tips
  • Opvarmning direkte fra fryseren: Smid de frosne rundstykker i en forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 10 minutter. Hvis de mangler lidt farve, så giv 1-2 minutter til sidst på varmluft.
  • Du kan også lave dobbelt portion, og bage 2 plader af gangen, dog skal du så vælge varmluft (og 200 grader). Vi laver altid dobbelt, så har vi til fryseren.
  • Kerneblanding: Her kan du bruge stort set det du vil. Halvdelen skal være sugende (jeg bruger havregryn/hvedeflager/chia) og den anden halvdel mindre sugende: solsikke-, græskar-, sesamfrø, hørfrø, hirse). Normal så bruger jeg bare havregryn og de kerner jeg nu har i skuffen.

følg mig på instagram

 

Billeder

 

Skal ingredienserne afmåles så præcist?

Jeg har fået spørgsmålet en del gange. Skal de enkelte ting være så præcise? Svaret er ja. Hvis man vil være sikker på at kunne gentage successen gang på gang, så skal tingene vejes præcist af. Hvis du ikke allerede har en vægt, der kan veje med 1 grams præcision, så synes jeg du skal anskaffe dig en. Gå efter en vægt, hvor du har plads til at stille skålen, så du stadig kan se displayet, altså ikke i “liggende format”.

 

Kommentarer eller spørgsmål?

Har du nogen spørgsmål, så skriv dem gerne nederst i kommentarfeltet. Du må meget gerne trykke på de små 5 stjerner ved billede. Du kan også give stjerner, hvis du skriver en kommentar længere nede. Du kan også vedhæftede et billede af dit resultat, hvis du vil.

4.86 from 28 votes (21 ratings without comment)
Følg
Giv besked ved
guest

29 Kommentarer
Nyeste
Ældste Flest stemmer
Inline tilbagemeldinger
Se alle kommentarer
Kim
Kim
7 måneder siden

En super god ide, med nogle gode opskrifter lige til at gå til.

Jens Nielsen
Jens Nielsen
Svar til  Kim
7 måneder siden

Enig. Det her er en super god opskrift.

Tenna
Tenna
3 år siden

Virkelig god og let opskrift – stor fan 👏 Jeg har brugt den mange gange. I går forsøgte jeg at skifte 125 g hvedemel med fuldkornshvedemel (manitoba) og tilsatte 10 g ekstra vand. Det blev rigtig godt.

Jens Pilmark
Jens Pilmark
4 år siden

Det her er min nye yndlingsopskrift. Som de andre skriver, så er der ikke noget der nærmer sig den her standard. LOVE IT – A LOT !

Hvis du ikke har prøvet dem endnu, så skynd dig. Wauuu

Sanne
Sanne
4 år siden

Super gode rundstykker. Tak for opskriften.

trackback
4 år siden

[…] den perfekte skorpe. Ønsker du grove hjemmelavede rundstykker, så tjek min anden opskrift på grovrundstykker. Det er min […]

Marlene
Marlene
4 år siden

Hej skulle til at prøve denne lækre opskrift, men undrede mig over der ikke stod hvornår fløden skulle i. Så jeg puttede den i med det andet men er i tivl om det er rigtig 😀

Lena
Lena
5 år siden

Hejsa kan godt være det er et dumt spørgsmål men du skriver i opskriften at der skal bruges 2 ært gær. Hvad betyder det???

Hanne Elgaard Petersen
Hanne Elgaard Petersen
5 år siden

De er super lækre – og jeg vil inkludere dem som en del af brødservicen som vi vil tilbyde vores gæster i vore netop opstartet ferielejligheder: Molshøjgård på Djursland 😁 Jeg er sikker på at de vil gøre lykke 😁

Lisbeth Rasmussen
Lisbeth Rasmussen
5 år siden

Tusind tak for opskriften på den lækre kanelstang
Prøv og fryse den inden du bager den. Stil den til at tå i køleskab natten over eller på køkkenbordet
Når den så er færdig hævet så bages den som normalt
Det er super nemt og smager kanon
Hilsen Lisbeth

Katrine
Katrine
6 år siden

Burde du ikke referere til Bagekurset nu når du bruger hans opskrift så præcist?
Synes det er lidt ærgerligt da det kan så tvivl ved, om opskrifterne er dine egne eller fundet andet steds.

Du har nemlig så mange fine opskrifter, men faldt over denne da jeg kender Bents opskrifter ret godt.

Julie
Julie
6 år siden

Hej, det ser lækkert ud! Kan man bruge alm. mel, jeg kender vist ikke til mel med 12%?

Klaus
Klaus
7 år siden

Hej, er det varmluft eller over-undervarme du bruger?

Sanne
Sanne
7 år siden

Først vil jeg sige stop det er nogle vældig gode opskrifter du lægger ind og så med billeder. Det er super ? . Til opskriften med de grove rundstykker vil jeg spørge om de skal hæve i eller udenfor køleskabet. Jeg lod dejen stå natten over på køl og ciabattadejen på bordet.

Så din blog igår og allerede nu har jeg bagt rundstykker og ciabattabrød ?

Sanne
Sanne
Svar til  Sanne
7 år siden

Udeladt venligst STOP i første linje. Der skulle stå AT det er …….

29
0
Noget på hjerte, så smid meget gerne en kommentar.x
()
x