Lækre hjemmelavede rundstykker (spanske) med eller uden sesam (opskrift)

Introduktion til hjemmelavede rundstykker

Mange elsker at starte dagen, eller weekenden med friskbagte hjemmelavede rundstykker – eller i hvert fald tanken om det. Opgaven kan virke uoverskuelig, så mange ender med at købe bake-off rundstykker, eller hente ved bageren. Det er også fint nok, men det er altså sjovt at lave dem selv – og det er ikke svært…

 

Ingredienser til 10-12 stk

Dejen:
330 gram Vand
30 gram Gær
1 tsk salt
500 gram Hvedemel med 12% protein (12g protein / 100 gram med)
80 gram Sigtemel (evt. grahamsmel/rugmel – læs senere)

Andre ting:
Sesamfrø, birkes etc.
Demineraliseret vand (1 snapseglas)

Kalorieindhold pr. rundstykke
Energi 187 KCal
Fedt 0.8 g.
Kulhydrater 36.8 g.
Protein 6.5 g.

Sådan gør du

Vand og gær kommes i røremaskinen. Tilsæt de resterende ting (salt sidst). Æltes i din røremaskine i ca 12-15 minutter, så ingredienserne blandes godt. Man tilsætter saltet til sidst da det kan få gærcellerne til at “springe” hvis den “store” mængde kommer direkte ned til gæret.

Bruger du ikke røremaskine, så skal du opløse gæret i vandet, tilsætte salt lidt efter lidt, og lade det opløse. Til sidst tilsættes så melet.

Herefter lader du dejen hvile i ca 20 minutter overdækket med plastik (så fugten i dejen ikke mistes). Dejen vendes ud på et let mel-dækket bord, deles i 10-12 lige store stykker, og rulles nogenlunde runde.

Kom dem på en bradepande, pensel dem med vand og drys sesam på, hvis det ønskes. Man kan også bruge birkes, græskarkerner – kun fantasien sætter grænser.

Nu skal de dækkes med plastik igen (en opskåret frysepose eller lignende) og hæve ca 50 minutter. De bliver næsten dobbelt størrelse, så husk at give dem lidt plads på bagepladen.

 

Bagning

Tænd ovnen på 240 grader (alm. varme) ca. 20 minutter før du skal bage. Ovnen skal være gennemvarm, når du starter, eller bliver skorpen ikke perfekt. Når du er klar til at bage rundstykkerne, så stil dem midt i ovnen, smid et lille glas demineraliseret vand ind i bunden af ovnen, og luk straks. Skru temperaturen ned til 220 grader og bag i ca. 20-22 minutter til farven er perfekt gylden (afhænger lidt af ovnen). Ca. 5 minutter før de er færdige lukkes dampen ud af ovnen (åbn ovnen i 5 sekunder og luk igen). Så bliver skorpen perfekt!

 

Velbekomme…

 

Tips

  • Hvis du vil fryse rundstykkerne, så bag dem i 14 minutter ved 210 grader. Når du skal bruge dem, så kom dem direkte fra fryseren i en forvarmet ovn (220 grader) i 9-11 minutter. Lad dem hvile et par minutter inden servering.
  • Hvis dine hjemmelavede rundstykker ikke er frosne – f.eks. hvis du har bagt dem dagen i forvejen og haft dem i en plastiskpose til dagen efter – så skal de have 7-8 minutter i ovnen ved 220 grader.
  • Hvis du ikke har sigtemel, grahamsmel eller rugmel så kan du godt bruge alm. hvedemel istedet. Hvis du bruger rugmel, så tag halvdelen rugmel og halv hvedemel (40 + 40 gram).
  • Hvis du ønsker mere grove hjemmelavede rundstykker, så tjek min opskrift på super lækre grovrundstykker. De er mine absolutte favoritter 🙂
  • Grunden til du tilsætter vand ved bagningen er for at give den perfekte skorpe.

 

Kommentarer, spørgsmål og vurdering

Du er meget velkommen til at kommentere nedenfor, og jeg skal prøve at svare på spørgsmål efter bedste evne. Hvis du synes om opskriften må du meget gerne give den karakter ved at trykke på de 5 stjerner nedenfor i “informationsboksen” (de tomme stjerner øverst til højre).

 

Om Lars Koch Hansen

Lars er født i 1979, bor i Kolding med sin familie (hustru + 2 børn), og er uddannet læge. Han er glad for ting der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Derudover elsker han gode opskrifter, og så er han vild med gadgets og elektronik.

Se alle indlæg

Har du et produkt, som kunne have interesse for bloggen? Vil du lave en give-away, eller har et nyt produkt, som du gerne vil have testet og dermed få spredt budskabet, så er du selvfølgelig velkommen til at tage kontakt. Kontaktoplysninger herunder, eller på siden "Om mig". Du kan læse mere omkring et samarbejde på siden "Samarbejdspartnere", hvor der står lidt om besøgende m.m.

Kunne du tænke dig at blive "med-blogger" og på den måde få dine ting ud på en allerede etableret platform? Det kunne f.eks. være en gennemgang af et lækkert produkt du har købt, eller en lækker opskrift, som du bare MÅ dele. Det behøver ikke være noget du har opfundet. Det vigtigste er at opskriften er god, og du har billeder af processen. Du får selvfølgelig din egen profil på siden. Send mig en besked (info@drkoch.dk), så ser vi på det...

Information
recipe image
Opskriftsnavn
Hjemmelavede rundstykker (spanske med og uden sesam)
Opskrift af
Online (År-Måned-Dag)
Forberedelsestid
Bagetid
Samlede tidsforbrug
Gennemsnitslig karakter fra besøgende
51star1star1star1star1star Based on 22 Review(s)

Lars Koch Hansen

Lars er født i 1979, bor i Kolding med sin familie (hustru + 2 børn), og er uddannet læge. Han er glad for ting der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Derudover elsker han gode opskrifter, og så er han vild med gadgets og elektronik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

4 thoughts on Lækre hjemmelavede rundstykker (spanske) med eller uden sesam (opskrift)

    • 16. oktober 2018 at 21:14
      Permalink

      Hej Lars,
      Tak for tilbagemeldingen 🙂 Altid rart med lidt positiv feedback. God dag til dig også
      Mvh den anden Lars

      Svar
  • 24. juni 2018 at 13:04
    Permalink

    Hej Lars

    Et lille spørgsmål: Jeg tænker på, om man kan have dejen ti køleskabet i nogle dage og bare bage er par undstykker ad gangen?

    Venlig hilsen

    Asger

    Svar
    • 25. juni 2018 at 14:05
      Permalink

      Hej Asger. Da det er en langtidshævet dej er det ikke en god idé. Jeg ville istedet bage dem og så fryse / have dem i pose og så bare bage et par stykker ad gangen. Det gør vi herhjemme og det er skønt med ‘friske’ rundstykker hver weekend 😋😊

      Svar