Brød og bagværkMorgenmad / BrunchOpskrift

Rundstykker – bedre end bagerens (opskrift)

Introduktion til hjemmelavede rundstykker

Mange elsker at starte dagen, eller weekenden med friskbagte hjemmelavede rundstykker – eller i hvert fald tanken om det. Opgaven kan virke uoverskuelig, så mange ender med at købe bake-off rundstykker, eller hente ved bageren. Det er også fint nok, men det er altså sjovt at lave dem selv – og det er ikke svært…

Er du vild med rundstykker så prøv min opskrift her. De bliver SÅ gode. Det fortryder du ikke 😍

opskrift på hjemmelavede spanske rundstykker spansk rundstykke

Hjemmelavede spanske rundstykker

En let opskrift på hjemmelavede spanske rundstykker. Opskriften giver 10-12 stk.
4.58 fra 19 stemmer
Udskriv Del på Facebook Pin Kommentér
Ret: Brød
Køkken: Dansk
Forb. tid: 1 time 15 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 1 time 35 minutter
Antal: 12 stk
Kalorier: 187kcal
Forfatter: Lars Koch Hansen
Ingredienser
Dejen
  • 330 gram vand
  • 30 gram gær
  • 1 tsk salt
  • 500 gram hvedemel med 12% protein (12g protein / 100 gram mel)
  • 80 gram sigtemel (evt. grahamsmel/rugmel – læs senere)
Andre ting
  • Sesamfrø, birkes etc.
  • Demineraliseret vand (1 snapseglas)
Fremgangsmåde
Dejen
  • Vand og gær kommes i røremaskinen. Tilsæt de resterende ting (salt sidst). Æltes i din røremaskine i ca 12-15 minutter, så ingredienserne blandes godt, og glutenaktiveres (dejen bliver elastisk). Man tilsætter saltet til sidst da det kan få gærcellerne til at “springe” hvis den “store” mængde kommer direkte ned til gæret.
  • Bruger du ikke røremaskine, så skal du opløse gæret i vandet, tilsætte salt lidt efter lidt, og lade det opløse. Til sidst tilsættes så melet.
  • Herefter lader du dejen hvile i ca 20 minutter overdækket med plastik (så fugten i dejen ikke mistes). Dejen vendes ud på et let mel-dækket bord, deles i 10-12 lige store stykker, og rulles nogenlunde runde.
  • Kom dem på en bradepande, pensel dem med vand og drys sesam på, hvis det ønskes. Man kan også bruge birkes, græskarkerner – kun fantasien sætter grænser.
  • Nu skal de dækkes med plastik igen (en opskåret frysepose eller lignende) og hæve ca 50 minutter. De bliver næsten dobbelt størrelse, så husk at give dem lidt plads på bagepladen.
Bagning
  • Tænd ovnen på 240 grader (alm. varme) ca. 20 minutter før du skal bage. Ovnen skal være gennemvarm, når du starter, eller bliver skorpen ikke perfekt. 
  • Stil rundstykker på pladen midt i ovnen, smid et lille glas demineraliseret vand ind i bunden af ovnen, og luk straks. 
  • Skru temperaturen ned til 220 grader og bag i ca. 20-22 minutter til farven er perfekt gylden (afhænger lidt af ovnen). Ca. 5 minutter før de er færdige lukkes dampen ud af ovnen (åbn ovnen i 5 sekunder og luk igen). Så bliver skorpen perfekt!
Opskriftsnoter
Rundstykkerne kan fryses. Bag dem i 14 minutter ved 210 grader. Frys dem når de er afkølet.
Når du skal bruge dem, så kom dem direkte fra fryseren i en forvarmet ovn (220 grader) i 9-11 minutter. Lad dem hvile et par minutter inden servering. Hvis dine hjemmelavede rundstykker ikke er frosne – f.eks. hvis du har bagt dem dagen i forvejen og haft dem i en plastiskpose til dagen efter – så skal de have 7-8 minutter i ovnen ved 220 grader.
Har du ikke sigtemel, grahamsmel eller rugmel så kan du godt bruge alm. hvedemel istedet. Hvis du bruger rugmel, så tag halvdelen rugmel og halv hvedemel (40 + 40 gram).
Grunden til du tilsætter vand ved bagningen er for at give den perfekte skorpe.
Ønsker du grove hjemmelavede rundstykker, så tjek min anden opskrift på grovrundstykker. Det er min favorit.
Ernæringsfakta
Antal: 1stk | Kalorier: 187kcal | Kulhydrater: 36.8g | Protein: 0.8g | Fedt: 6.5g

 

 

Kommentarer, spørgsmål og vurdering

Du er meget velkommen til at kommentere nedenfor, og jeg skal prøve at svare på spørgsmål efter bedste evne. Hvis du synes om opskriften må du meget gerne give den karakter ved at trykke på de 5 stjerner under billedet i opskriften

 

Inspiration

Super nemme, lækre grovrundstykker (opskrift)

Følg
Giv besked ved
guest

17 Kommentarer
Nyeste
Ældste Flest stemmer
Inline tilbagemeldinger
Se alle kommentarer
Knud-Erik Kristensen
Knud-Erik Kristensen
2 måneder siden

Hej
Rundstykkerne er super gode, dog synes jeg mine rundstykker bliver lidt flade.
skal jeg evt komme lidt mere mel i dejen?
mvh

Kaj nielsen
Kaj nielsen
2 år siden

Det har jeg gjort flere gange. Intet problem 😊 bh kaj

Erik Holst Mortensen
Erik Holst Mortensen
2 år siden

Kan man bruge tørgær i de spanske rundstykker?
Jeg regner normalt med 1:3

Ellen
Ellen
3 år siden

Hej – jeg har lige bagt de lækre spanske rundstykker, men fryseposen klæbende til bollerne da de havde hævet så de faldt lidt sammen. Hvordan undgår jeg at det sker? De smager dejligt men er lidt flade.

Ellen
Ellen
Svar til  Lars Koch Hansen
3 år siden

Tak det prøver jeg. Iøvrigt supergode opskrifter du har eeeeeelsker din fynske brunsviger den er som jeg husker den.

Bettina
Bettina
4 år siden

Jamen de smager jo fantastisk, dejlig sprød “krumme”.
Tak for dine supergode opskrifter👍🏻😊

lars thoegersen
5 år siden

hej lars
god opskrift, tak.
mvh lars t.

Asger
Asger
5 år siden

Hej Lars

Et lille spørgsmål: Jeg tænker på, om man kan have dejen ti køleskabet i nogle dage og bare bage er par undstykker ad gangen?

Venlig hilsen

Asger

17
0
Noget på hjerte, så smid meget gerne en kommentar.x
()
x