Verdens bedste ciabattabrød med store huller (opskrift)
Indholdsfortegnelse
Introduktion
Her er den perfekte opskrift på de bedste italienske ciabattabrød du kommer til at smage! Noget af en påstand, men prøv, og du vil være overbevist. Når du først een gang har prøvet den her opskrift på italienske ciabatta brød, så vil du bage det sådan fremadrettet. Det er ekstremt enkelt, og giver nogle fantastiske brød med store huller, og lækker skorpe.
Du behøver på ingen måde købe dyre italienske, økologiske meltyper eller hvad de nu forsøger at sælge dig. Det, det handler om, er protein indholdet pr. 100 g. Jeg bruger enten “luksusmelet” fra Rema, eller Fakta, hvor 2 kg koster ca. 10-12 kr. Billigere bliver det ikke, og det er mindst lige så godt, hvis du bruger opskriften nedenfor… I Rema hedder det nu ‘Bage Hvedemel’ og der står på forsiden at det indeholder 12% protein💪
Prøv at se den fine video længere nede. Den er lavet af Magnus Bloch Bergstrand, som lagde den op i en pizzagruppe på Facebook, hvor han ville dele det yderst vellykkede resultat han fik når han lavede dem i sin Pizzaovn…
Opskriften
Herunder er den bedste opskrift på de lækreste italienske brød. Den er skrevet, så du let kan printe den, så du kan have den med hen til køkkenbordet. Det letteste er selvfølgelig bare at bruge telefonen/ipad’en og så følge den der. Så sparer du også lidt papir 🙂 Vil du gerne lave ciabattabrød der er mere grove, så tjek vores opskrift på grove ciabattabrød.

Verdens bedste ciabattabrød
Ingredienser
- 800 gram hvedemel (12 g. protein pr. 100g - eller >12g/100g)
- 700 gram vand
- 15 gram fin salt
- 1 Lille smule gær (kugle på ca 1 cm i diameter)
Fremgangsmåde
Sådan gør du dagen eller morgenen før
- Opløs vand, salt og gær i en skål.
- Vend melet i med en gaffel. Få rørt godt ned i bunden. Du skal kun røre til alt melet er vådt/fugtet (ca 20 sekunder).
- Stil så skålen på køkken bordet i 12-18 timer med plastik over (f.eks. en opskåret frysepose). Se billeder - ekstremt simpelt.
Bagningen
- Tænd ovnen i god tid, så den bliver rigtig varm, eller bliver resultatet dårligere. Jeg plejer at tænde ca. 20-30 minutter før jeg vil slå brødene op. Ovnen skal op på max. varme. Det er typisk mellem 275-300 grader. Brug gerne varmluft, hvis du har dette. Det giver lidt ekstra varme og skorpe.
- Når ovnen er HELT varm, så drys bordet med rigeligt mel, og hæld herefter dejen ud. Husk at dejen er meget våd, hvilket gør at man skal tage hurtigt ved den ellers vil den klistre en masse. Vend dejen helt ind over sig selv 1-4 gange. Det giver lidt mere "fasthed". Dejen skal IKKE æltes, og den skal heller ikke efterhæve.
- Dejen deles i 3 aflange stykker. Herefter vendes hver del lige i melet, trækkes ud og lægges på en bradepande i den størrelse brødet skal have.
- Smid herefter bradepanden direkte i den varme ovn i ca. 18-20 minutter på anden nederste rille. Brødenes ender skal have sort skorpe/pletter før brødet er færdigt.
- Tak til Magnus Bloch Bergstrand for den flotte video
Video
Opskriftsnoter
Ernæringsfakta
Ekstra Tips
- Man kan gøre ciabattabrødet endnu mere luftigt og stort, hvis man bruger mel med over 12 gram protein pr. 100 gram hvedemel (f.eks. nogle typer Manitoba-mel har 14-16g protein/100 gram). Mange af de “italienske” hvedemelstyper har kun 11-12 gram, og så kan du ligeså godt bruge den “billige” fra REMA etc.
- Brødene kan fryses efter de er lavet. Frys dem ned, og når du skal bruge dem, så tænd ovnen på 180 varmluft, lad ovnen blive godt varm. Skyl de frosne flutes under vandhanen, og smid dem ind i ovnen giv dem 10-12 minutter og lad dem hvile et par minutter bagefter.
- Man kan godt lave 2 bradepander på een gang (6 ciabattabrød). Her skal bagetiden være et par minutter mere og det kræver selvfølgelig varmluft.
- Er du kommet bagud med tiden, så kan du “snyde” lidt og lave dejen på 2 timer. Her skal du bruge 10 gram gær + 10 gram sukker, og så lunt vand. Det får gærcellerne til at virke hurtigere og giver næsten næsten samme resultat.
- Husk at en portion af ovenstående giver 3 brød. Du kan ikke lave 2 store brød, da brødene så ikke hæver ordentligt. Den anden ting, der er meget vigtig er at ovnen er meget varm. Helt op for temperaturen, og gerne med varmluft. Inden brødene kommes ind skal ovnen have været helt varm i mindst 10-15 minutter.
- Hvis brødene ikke hæver ordentligt, så kom pladen længere ned i ovnen (selv om du bruger varmluft).
Billeder
Kommentarer og spørgsmål
Du er meget velkommen til at komme med dine kommentarer eller spørgsmål nederst på siden. Jeg er meget interesseret i at høre om brødene faldt i din smag. Jeg vil selvfølgelig forsøge at besvare spørgsmål efter bedste evne.
Tjek min Facebookside ud, hvis du har lyst (link til Facebook)
Hvad synes du om opskriften?
Du må også meget gerne give opskriften 5 stjerner (tryk på stjernerne over billedet i selve opskriften) eller ved at skrive en kommentar, hvor du samtidig trykker på de 5 stjerner i kommentarfeltet. Det betyder uendeligt meget for bloggen.
Inspiration
Her er et par af mine andre opskrifter, hvor du med fordel kan bruge ciabattabrødene.
Club Sandwich med kylling og karrydressing (opskrift)
Ramsløgspesto – ramsløg er naturens vilde hvidløg og perfekt til pesto (opskrift)
Du bør også kaste et blik på opskriften bag den perfekte pizzabund. Princippet er det samme som ciabattabrødene, men giver netop en luftig sprød bund. Jeg har lavet et indlæg, hvor jeg viser dig, hvordan du let laver den sprøde italienske pizzabund – også uden brug af dyr mel eller dyrt køkkenudstyr:
Italiensk pizza på verdens bedste pizzabund lavet af den letteste dej (opskrift)
Lav også dine hjemmelavede rundstykker let og med fantastisk smag som også bruge langtidshævning. De er SÅ meget bedre end de kedelige fra bageren: Super nemme, lækre grovrundstykker (opskrift). Der er også mulighed for en opskrift på pandekager, som altid falder i god jord. Velbekomme.
Skal ingredienserne afmåles så præcist?
Jeg har fået spørgsmålet en del gange. Skal de enkelte ting være så præcise? Svaret er ja. Hvis man vil være sikker på at kunne gentage successen gang på gang, så skal tingene vejes præcist af. Hvis du ikke allerede har en vægt, der kan veje med 1 grams præcision, så synes jeg du skal anskaffe dig en. Gå efter en vægt, hvor du har plads til at stille skålen, så du stadig kan se displayet, altså ikke i “liggende format”.
Vil du støtte med en kop kaffe?
Smid til en kop kaffe ved at klikke på nedenstående el. skanne koden med mobilen 🙂
- Information
- Seneste indlæg
- Samarbejde?
Bor i Kolding med min hustru Heidi og vores to skønne børn Emma og William. Jeg elsker ALT der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Jeg elsker god mad og inspirerende oplevelser, og så har jeg altid haft et blødt punkt for gadgets og lækkert udstyr til hjemmet. Til daglig er jeg medicinmand i det danske hospitalsvæsen.
Suprgode og nemme brød, som vi elsker!
🙏🙏 tusind tak 🙏🙏
Hej Lars,
hvordan bærer man sig ad med at lave boller, når dejen er så klæg?
Jeg endte ud i at ælte dem for meget sidst, så de blev for hårde og kompakte.
jeg plejer at lave de 3 brød, og så hakke dem over i bolle-størrelse. De skal blot vendes hurtigt sammen – ikke æltes, for så forsvinder luften. Pøj pøj 🙂
Disse Ciabattabrød er bare altid en vinder.
Jeg pepper, når jeg husker det, opskriften med lidt Bageenzym og Maltsirup. Desuden bruger jeg altid dobbelt mængde salt.
Opskriften kan let varieres.
Har i årevis været min grundopskrift til alt brød, flutes eller frokost boller.
5 stjerner herfra.
Hejsa.
Denne opskrift giver jeg helt klart 5 stjerner, selv om det er alt for lidt.
Jeg har lavet de her brød en del gange indenfor de sidste par år, sidste gang var i sommers hvor den var et stort hit.. og ikke kun hos de voksne, men også hos min grand nevø som bliver 2 år i 2024.
Så meget endda at hans plejemor (min søster) bad om opskriften.
Keep up the good work.
Tusind tak 🙏 ❤️
Når jeg skal dele dejen i 3 stk som vist på foto serie, så klister det hele sammen og det er ikke muligt at lave 3 seperate fine brød inden de skal i ovnen. Hvordan gør man?
De skal blot skæres fra hinanden og lægges over side om side. Så hæver de fint op når de bages. Du kan ikke forme dem. Jeg plejer at forsøge at dreje dem lidt med mel på bordet.
Glæd dig 😊
Hej
Jeg har lavet snydeversionen på 2 timer og de blev så lækre! lavet den med tørgær og på bagestål. Men den fik mindre tid, ca. 15 min – er det pga bagestålet? De var ved at brænde for meget på 🙂 Tak for en god opskrift!
De må godt være lidt brændte med sort pletter. Det vigtigste er at de er hævet og ser bagte ud. Der kna være forksle fra ovn til ovn så hvis 15 min er nok så er det sikkert en god ovn 😊
Bagestål giver en rigtig god varme nedefra så det gør at de hæver godt op nedefra.
Hævning kan måske også gøre noget. Ved den hurtige variant så lister man en del af syrligheden fra langtidshævning så synes du skulle prøve den lange udgave også 🫣😊
God dag
KH Lars
Min favorit opskrift på de lækreste italienske brød.
Tak Mille 🙏❤️
Skal der ikke noget fedtstof i?
Hej Gitte,
Nej, det er super simpelt. Så blot mel, vand, salt og gær… Du skal glæde dig 🙂
Hei. Kain jeg bake disse med surdeigstarter😊
Hejsa. Det er ikke nødvendigt, da du får surheden ved den lange hævning. Tænker ikke de bliver bedre af det 🙂
Verdens bedste brød, som jeg bager flere gange om ugen.
Vores familie og venner yndlingsbrød☺️
Kan jeg bruge tørgær til denne opskrift?
Sommerhilsner
Dorthe
Hej Dorthe,
Jeg har ikke prøvet med tørgær, men mon ikke det virker, når det har god tid til at blive aktiveret. Du må gerne give en tilbagemelding når du har forsøgt 🙂
Tak for de fine ord
Jeg har kun bagt disse lækre ciabatta med tørgær, det virker fantastisk🥳
Stærkt Birgitte. Tak for meldingen
Dejlig opskrift, som jeg efterhånden har brugt i en hel del år, når der skal forkælelse til i weekenden.
Igennem trådene har der været et par spørgsmål om tørgær, så her er lidt praktisk info.
Tørgær virker perfekt, jeg bager næsten ikke med andet efter at have boet i Canada, hvor man køber tørgær i 1-punds pakker og næsten ikke kan finde frisk gær. Jeg hamstrede lidt og har derfor stadig et lager af tørgær liggende til flere års bagning.
1 lille tsk tørgær passer fint til denne portion. Hæld det i samtidig med melet, så det lige blandes ud i det først. Koldt vand fungerer fint ved langtidshævning. I det hele taget kan tørgær bruges til alt, hvor vi normalt bruger frisk gær.
1 tsk tørgær svarer til 6-7 g frisk gær.
Hjælp! Jeg har bagt der her brød en masse gange og har haft fin succes med det. Så nemt og lækkert.
MEN nu har jeg fået en ny ovn (fedt for mig), som højst kan sættes til 250 grader (mindre fedt). Og det fungerer ligesom ikke så godt.
Jeg varmer op i meget god tid inden og bruger varmluft. Kan man måske også bruge grillfunktionen for mere smæk på drengen? Eller må jeg leve med mindre perfekt brød, når jeg har købt sådan en fesen ovn?
Det bedste du kan gøre er nok at få et bagestål. Har skrevet lidt om det på hjemmesiden. Det giver markant bedre hævning i ovnen pga rigtig god undervarme. Grill har jeg ikke prøvet men det er da et forsøg værd. Tror du så skal have brødene helt ned på nederste rille
Giv gerne en melding retur om det virker 😊
5 Stjerner
Hej Lars. Har lige bagt disse brød, men de bliver helt mørke allerede efter 10 minutter. De bages på 2. nederste rille på bagestål ved 300 grader varmluft. De får ikke heeelt nok, men de bliver simpelhen for mørke hvis de får mere. Har du et forslag til hvad jeg skal gøre anderledes, så de kan gå længere bagetid? 🙂
Hilsen Merve
Hej Merve.
Brødet skal gerne blive lidt sort i kanterne (synes jeg), men hvis du synes det går for stærkt, så ville jeg forsøge at reducere varmen til f.eks. 280 grader varmluft. Det burde gøre det.
Hej Lars,
En aften havde jeg meget at tænke over så det kunne jeg jo lige så godt gøre mens jeg æltede dej..
Fandt din opskrift men læste den ikke nærmere før jeg gik i gang.
Så var jeg færdig ca. 2 minutter senere, så i forhold til det oprindelige formål var det jo noget af en nitte.
Til gengæld blev resultatet super godt 😉
KH Jacob
Hehe. Det er stærkt 👏 tak for de fine ord og ja det kræver ikke meget æltning 😂
JUBIIII
Genial opskrift. Det bliver simpelthen ikke nemmere og de er også super lækre selvom de har været på frys 👌🏼
Tusind tak 🙏🙏 det er fedt med feedback 🥂
Hvilken temperatur skal vandet have ?
🙂
Bare koldt vand fra hanen medmindre du har lidt travlt så kan du speede op med lun vand og en smule sukker😊 men udgangspunktet er koldt vand 👍🙂
Kære Dr Koch
Første gang jeg prøvede opskriften på brødet, brugte jeg en lidt grovere hvedemel type med 12% protein. vi havde i skabet i forvejen, og det gik faktisk fint, omend det er en særlig udfordring at få samling på den våde dej, få den delt i tre og over på bagepladen med kun en hånd/arm, efter en blodprop i højre side af hovedet for 14 år siden, nægter venstre side af kroppen helt bogstaveligt stadig at give en hånd med i det praktiske😂
I dag ville jeg så bage brødet igen og min kone, købte ind syntes det skulle være ekstra godt, så hun købte svindyr økologisk ølands-hvedemel med 15% protein. Efter 18 timers hævning, kunne jeg godt se på dejen, at den ikke havde hævet helt så meget som sidst, alligevel hældte jeg dejen ud på bordet. Den var stadig helt flydende og fuldstændig umulig at arbejde med, trods det fik jeg alligevel nogenlunde dejen over på bagepladen, resultatet blev en form for fladbrød/knækbrød:-)). Jeg er rimelig sikker på, at jeg fulgte opskriften slavisk ligesom sidst, men har du evt. et bud på hvad jeg har gjort galt?😱🙄
De bedste hilsener
Lars Lippert
Det må været melet der ikke har haft samme grad af sugeevne. Der er stor forskel på det. Du kan drysse med mel når du vender den sammen og gøre det nogle ekstra gang for at få mere konsistens på den.
Ofte er den økologisk nordiske meltyper ikke helt så gode pga lavere temperaturer og langsommere vækst. Men det varierer en del.
Det kan også være der er noget der har været målt forkert af. Du må prøve igen. Jeg har aldrig oplevet at dem er blevet så flydende som du beskriver nærmest ligegyldig hvilken mel jeg har brugt.
Rigtig godt nytår herfra 🥂
Mvh Lars
Hej Lars,
Jeg er stadig novice når det kommer til bagning, men vil elske at kaste mig ud i netop denne opskrift – Jeg har som så mange andre investeret i en røremaskine, men læser at du blander denne dej med en gaffel !
Er det hvad der gør forskellen fra om brødet og resultatet bliver let og luftigt, og ikke tungt og klægt.
Jeg bagte to brød i weekenden, hvor jeg brugte Manitobamel, og synes at resultatet minder mig meget om et tungt sigtebrød (Amo opskrift)
Smider mine stjerner, så snart at jeg har bagt ud fra din opskrift.
Ciao
Trine
Hej Trine.
Grunden til at du ikke behøver en røremaskine her er tiden. Stuvelsen/gluten aktiveres så dejen gærer af sig selv. Med den lange hævetid så får du også syrligheden der sammen med gluten aktiveringen sørger for at skorpen bliver fantastisk.
Husk max varme😉 glæder mig til at høre om resultatet 👍
Hej. Lyder spændende. Kan jeg bruge mit bagestål til disse brød?
Hej Marianne. Det kan du i hvert fald. Endda med fordel 😁. De hæver endnu bedre op pga den høje varme nedefra… Glæd dig.
Kan du skrive lige præcist (i gram), hvor meget gær, der skal være? Jeg vil ikke risikere at putte for meget gær i opskriften.
2 gram 👍👍
Den mest fantastiske opskrift❤️ Det lykkedes bare hver gang og alle gæster der for det serveret er så begejstret 👏👏 tusind tak
Har et lille spørsmål planlægger at bage flute i Spanien på ferie medbringer selv manitoba kan tørgær bruges hvis ja hvor meget ??😎
Normalt er det ca 1/4 tør gør i forhold til alm gær. Tør gør kræver normalt også at den aktiveres med varmt vand (35-40 grader). Men har ikke forsøgt til ciabatta. De står jo meget længe så mon ikke det virker alligevel. Prøv evt at lave en omgang herhjemme inden. Jeg vil meget gerne høre om det virker til ciabattabrød der hæver langtsomt som disse 🙏👍
Hej – superlækre brød 😋 – og så nemme at selv jeg (som ellers aldrig bager) kan finde ud af det 💪👍
Hvis jeg vil forsøge mig med boller – hvor mange vil du mene der kommer ud af den portion du beskriver
Hej Lotte. Tusind tak for de fine ord 😁 det kommer an på størrelsen ☺️ hvis du vil lave boller til sandwich så ca 12. Er det mere som tilbehør/små brød/kuvert rød med smør til gode bøffer etc så kn du lave det dobbelt.
Fantastiske flutes, som ofte bages her i huset😀
Tusind tak 🙌🙏 vi elsker også ciabatta og bager dem næsten hver uge 🤩😂😁
God weekend
Hej Lars igen hvis dejen har været igang med at hæve kan jeg godt flytte halvdelen over i en anden skål? uden den tager skade?
Jeps. Det kan du godt bare der er minimum 4 timer tilbage af hæve tiden 😁
Hej Lars, din opskrift står nu og hæver, kan den godt stå i længere tid end 18 timer, eller er det maks antal timer?
har nemlig lavet dem ved 12 tiden og så er de færdige med at hæve ved 06 tiden i morgen tidlig, kan man godt vente til klokken 08?
Hilsen en nysgerrig “bager” 🙂
Hej Freja. De 18 timer er lidt grænsen. Det man risikerer er at gæren mister lidt effekt og så hæver brødene ikke helt så meget op når du bager dem (og dermed mister du lidt højde og luftlommer inden i). De smager fint 😁
Giver det mening. God fornøjelse 😊
L
Hej igen Lars
ja det giver god mening. jeg var bare lidt nysgerrig ikke andet end det 🙂 glæder mig til at lave dem morgen tidlig så 🙂
Glæd dig 😊
De allerbedste og nemmeste ciabatta brød. Bruger altid din opskrift på ciabatta. Men har erstattet alm. gær med tørgær.
Bruger bagestålet når jeg bager dem.
Fedt. Tak Helle for de fine ord 🙏🙏
Vi skal holde konfirmation her til maj og vi skal have buffet, hvor der skal være noget brød. De her ser SÅ lækre ud OG nemme 😀 Tror du, at jeg kan hakke/klippe/skære dem til små kuvertbrød, i stedet for at lave lange flutes? I så fald, hvor lang bagetid tror du så, jeg skal forsøge med?
Bedste hilsner
Mette
Det kan du godt. Jeg har gjort det mange gange. Tiden er ca 5 min mindre men prøv at bage derhjemme inden så du får erfaring med din egen ovn 😊
Super opskrift, også mine børn og børnebørn er vilde med verdens bedste ciabatta som jeg for det meste bager som boller ❤👍
Tusind tak 👏👏🙏🙏
Fantastiske ciabata brød, min ankarsrum maskine bliver overflødig 🙂
Takker 👏🙌 mon ikke den stadig finder plads til andre lækre ting ❤️👍😊