Grove ciabattabrød – en fiberrig variant…
Indholdsfortegnelse
Introduktion
Her er en lille ekstra opskrift på groft ciabattabrød. Vores normale lækre ciabattabrød er ekstremt populære, men mange har spurgt om man ikke kan lave en “grovere version”. Selvfølgelig kan man også lave grove ciabattabrød. Og det er ligeså let…
Opskriften
Grove ciabattabrød
Ingredienser
- 700 gram vand
- 18 gram fin salt
- 1 Lille smule gær kugle på ca 1 cm i diameter
- 800 gram fuldkornsspeltmel (14-15 g protein / 100 gram)
Fremgangsmåde
Dejen
- Forbered dejen ca. 8-18 timer før laver du skal bruge brødene. Opløs vand, gær og salt i en skål. Rør melet i med en gaffel eller lignende. Dejen er ret "våd". Du behøver ikke at røre længe (ca. 20-30 sek). Melet skal bare være vådt.
- Stil skålen på køkkenbordet i i 8-18 timer plastik over (en skåret frysepose etc). Jo længere den står, jo mere syrlighed får brødet.
Bagningen
- Start med at tænde ovnen på maximal varm (275-300 grader) - gerne varmluft hvis du kan. Det giver lidt ekstra varme og sprød skorpe.
- Når ovnen har nået temperaturen i 10-15 minutter så er brødene klar til at blive lavet. Drys mel på bordet, og hæld dejen ud. Herefter skal dejen vendes sammen 2-4 gange, hvor du tager den ene kant og vender helt over til modsatte side. Den er meget våd, så du skal gøre det hurtigt, så det ikke klistrer for meget. Må IKKE æltes.
- Herefter deles dejen i 3 aflange stykker lige store stykker. Hav en bradepande med bagepapir klar. Rul hvert stykke i melet, og træk lidt ud, så det passer på bradepanden (på tværs).
- Bages så direkte i den brandvarme ovne i ca. 18-20 minutter på anden nederste rille. Brødenes skal helst have lidt sort skorpe/pletter før brødet er perfekt.
Opskriftsnoter
- Fuldkornsspelt fra Rema1000 har ca. 10% fibre, og 15g protein pr. 100 g., så det er perfekt til de grove ciabattabrød. Du kan formentligt også bruge alle de andre fuldkornsspelt typer.
- En anden mulighed er at bruge f.eks. grahamsmel, hvor du kommer bruger 300 gram grahamsmel, og 500 gram hvedemel (>12g protein pr. 100g)
- Du kan også tilsætte lidt kerner, hvis du har sådan en blanding. Dog ikke mere end 50-100 gram.
Billeder
Kommentarer eller spørgsmål?
Skriv gerne, hvis du har nogle spørgsmål. Du må også meget gerne trykke på de 5 stjerner over billedet på opskriften 🙂 Alternativt kan du give opskriften stjerner i forbindelse med at du skriver en kommentar…
- Information
- Seneste indlæg
- Samarbejde?
Bor i Kolding med min hustru Heidi og vores to skønne børn Emma og William. Jeg elsker ALT der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Jeg elsker god mad og inspirerende oplevelser, og så har jeg altid haft et blødt punkt for gadgets og lækkert udstyr til hjemmet. Til daglig er jeg medicinmand i det danske hospitalsvæsen.
Hej Lars.
Super lækker opskrift.
Jeg brugte fuldkornsspeltmel og 50 gr blandede kerner. Jeg har bagt det som to lange brød i stedet for tre flutes, så er der lidt mere krumme og mindre skorpe pr skive, som vi godt kan lide det herhjemme 😊
Jeg har noget grahams-speltmel, som jeg spekulere på, om jeg kan bruge næste gang. Skal jeg evt bruge noget almindeligt speltmel lært evt manitobamel også, for at det ikke bliver for tørt? Hvad vil du skyde på at forholdet skal være så?
Mange hilsner Gry
Jeg ville kombinere gramham 50/50 Manitoba. Men mon ikke du kan bruge Spelt også.
[…] italienske durum boller (opskrift) Verdens bedste ciabattabrød med store huller (opskrift) Grove ciabattabrød – en fiberrig variant (opskrift) Ægte italiensk lasagne med klassisk kødsauce og bechamelsauce […]
Hej:0) Tusind tak! Jeg har lige bagt brødene, og oh fryd! Jeg vil gerne lige høre, hvordan du opbevarer brødene? Mht at fryse dem, blir de så ligeså gode, når man varmer dem direkte fra frost? Skal de tø op inden?
Jeg spiser dem med det samme 😉 men ellers fryser jeg dem ned. Når jeg skal bruge dem så i en varm ovn ca 180-200 grader i 12-14 minutter. Ovnen skal være varm og jeg skyller hurtigt de frosne brød under vandhanen og så direkte i ovnen. Så bliver de 95% som friskbagte igen. Super lækre 👍👍👌.Men friskbagte er bedst 😊
[…] Grove ciabattabrød – en fiberrig variant (opskrift) Verdens bedste ciabattabrød med store huller (opskrift) […]
[…] italienske durum boller (opskrift) Verdens bedste ciabattabrød med store huller (opskrift) Grove ciabattabrød – en fiberrig variant (opskrift) Ægte italiensk lasagne med klassisk kødsauce og bechamelsauce […]
Hej Lars
Jeg sidder lige nu og ser brødene blive bagt i ovnen. Jeg er virkelig spændt på at se det endelige redultat. Jeg kan dog allerede se, at de ikke bliver lige så “store” og luftige som dine.
Min dej var meget våd, selv om jeg fulgte opskriften. Den var derfor meget svær at atbejdd med og var næsten ikke til at få over på bradepladen og klaskede en del sammen. Jeg anvendte fuldkornsspeltmel.
Kan jeg anvende lidt mere mel næste gang, eller går det ud over lufthullerne?
Eller kan det skyldes, at jeg anvendte tørgær? Jeg anvendte 1 tsk per 500 g mel.
Brødene lå på bradepanden i 20 minutter inden de kom i ovnen, måske det er derfor, at de er klappet sammen sammenlignet med dine billeder?
Godt nytår
Hej Lars
Jeg sidder lige nu og ser brødene blive bagt i ovnen. Jeg er virkelig spændt på at se det endelige redultat. Jeg kan dog allerede se, at de ikke bliver lige så “store” og luftige som dine.
Min dej var meget våd, selv om jeg fulgte opskriften. Den var derfor meget svær at atbejdd med og var næsten ikke til at få over på bradepladen og klaskede en del sammen. Jeg anvendte fuldkornsspeltmel.
Kan jeg anvende lidt mere mel næste gang, eller går det ud over lufthullerne?
Eller kan det skyldes, at jeg anvendte tørgær? Jeg anvendte 1 tsk per 500 g mel.
Brødene lå på bradepanden i 20 minutter inden de kom i ovnen, måske det er derfor, at de er klappet sammen sammenlignet med dine billeder?
Godt nytår
Hej christian.
Dejen skal være meget våd. Mht tørgær så har jeg ikke prøvet det. Hvis dejen er hævet flot op så burde der ikke være noget der.
‘Fejlen’ ligger formentlig i at du ikke bager dem med det samme. Når brødene ligger på bradepanden så mister de luftboblerne så jo længere de ligger der jo mindre huller kommer der ?
Så næste gang skal du ikke ‘være i god tid’ ? men derimod bare vende dejen ud og dele den i de 3 brød for så at smide dem direkte ind i den brandvarme ovn.
Held og lykke ?? og godt nytår.
Hej Lars
Tak for hurtig svar. Jeg tror jeg forsøger mig igen i aften eller i morgen tidlig. ☺️
Dejen hævede til ca. dobbelt størrelse, så er det nok?
Næste gang gør jrg ovnen klar i god tid ?? Du skriver at dejen bare skal vendes ud og deles i 3. Skal den ikke vendes nogle gange i melet før den deles?
Fint med hævning. Dejen skal vendes ud og vendes ind over sig selv i melet en 3-4 gange… Uden at ælte den. Bare lige hurtigt vippe den ene side over til modsatte : nord til syd, ø-v, s-n og v-ø ?
Og så deles i 3 og på pladen og direkte i ovnen ?
Har du nogen erfaring i at bage brødene på en bagesten? Jeg tænker, at sådan én vil være rigtig god til at holde på varmen i ovnen, men muligvis kan give brødene for meget varme i bunden…
Hej Louise.
Det kan du sagtens gøre. Det giver faktisk en lille smule ekstra højde på brødet…. Det er længe siden jeg har prøvet ?
Du må meget gerne give en tilbagemelding når du har bagt dem ? evt med et billede.
Mvh Lars ?
Har du et på tip, hvis jeg gerne vil bage dem som boller?
Hej Christina. Du skal bare følge opskriften, og så dele dem i “bolle-størrelse”. Når du bager dem skal du give dem et par minutter mindre. Det er vigtigt at ovnen kører på maximal varme, og gerne varmluft, så varmen fordeler sig hurtigst muligt. Farven skal være mørk (og lidt sort i kanterne).
Pøj pøj
Bagte gode ciabattabrød forleden dag og de blev spist til sidste krumme. Dog vil jeg spørge om 2 ting. Skorpen var ikke knasende sprød men ovnen havde været varm i 15 min efter ovnens signal for max temperatur var opnået. Hvad kan det skyldes? NB. Brugte hvedeklid, hvedemel og Ø landshvede.
Lufthullerne var mindre end i dine og æltede ikke dejen. Hævede dejen i 12 timer og vendte dejen inden bagning. Forklaring på mindre lufthuller?
Hej Dorte.
Godt spørgsmål. Måske melet eller klid… Alternativt kan du give dem et par minutter mere på max varmluftsvarme.
Ved de grove brød bliver hullerne lidt mindre men det kan variere mellem meltyper…
Lyder til de var gode alligevel ????
En sidste ting er at det kan være sammenklapningen af dejen. Man skal undgå at rulle og presse da den så mister lufthullerne. Men det lyder til du har helt styr på den del ??
De her brød er min nye favorit. Jeg prøvede først at lave dem hvor ovnen kun havde været varm i nogle minutter, og de var fine, men manglede lidt, da dejen var lidt “tung” i bunden. Dagen efter prøvede jeg igen, hvor jeg lod ovnen være varm i 15 minutter før brødede kom ind. DET gjorde forskellen. De var super lækre, og smager himmelsk til ostebordet her i sommervarmen 🙂
Tusind tak
Hej Marie.
Fedt med den fine tilbagemelding ?
Det er nemlig helt rigtigt at ovnen skal være godt gennemvarm ellers vil temperaturen falde meget når ovnen åbnes og dejen sættes ind da det kun er luften der har nået temperaturen og den suser ud når der åbnes og holdes lidt kølig af dejen efterfølgende.
Rigtig god dag
Mange hilsner
Lars
Hej Lars
Det ser bare gode ud. 🙂 Jeg laver dejen til boller i stedet for eller halv boller halv brød og så i fryseren og så er der altid til en frokostbolle eller lignende
Fedt ❤️
Boller er også super godt.
God fornøjelse ??
De er bare gode. ❤️❤️❤️
Velbekomme. Skriv gerne jeres egne erfaringer og vedhæft gerne et billede 🙂