AppleElektronik og gadgetsLyd og BilledeTests

iPhone 14 Pro vs. 13 Pro: Skal du opgradere eller ej?

Introduktion

I sidste uge lancerede Apple den nye iPhone 14 Pro. Det skal ikke være nogen hemmelighed at jeg er ret vild med Apple’s produkter efter jeg skiftede for nogle år siden. Var oprindeligt hardcore PC / Android fan, men jo “ældre” jeg er blevet jo mere sætter jeg pris på at det bare fungerer – altid. Så må man give kø på nogle funktioner – og acceptere at prisen er høj – meget høj.

Jeg har anskaffet mig en iPhone 14 Pro, som ankom på udgivelsesdagen. Den er allerede blevet brugt flittigt, og i dette lille indlæg vil jeg give min sammenligning med iPhone 13 Pro (som jeg kommer fra), og om det kan svare sig at opdatere… Det korte svar er – “næppe”…

Det er ikke en klassisk grundig test – men mere en sammenligning med iPhone 13 Pro. De mange grundige test kommer i løbet af de kommende uger fra de store mobilproducenter, så der vil jeg anbefale at man afventer disse, hvis man vil nørde i det. Du er selvfølgelig velkommen til at skrive et spørgsmål i kommentarfeltet længere nede, hvis der er noget du vil høre nærmere om.

 

Specifikationer

Pris fra: DKK 10.499,-
Display: 6.1 tommer OLED (2556 x 1179 pixel)
Refresh rate: 1-120Hz
CPU: A16 Bionic
RAM: 6GB
Storage: 128GB, 256GB, 512GB, 1TB
Bagerste kamera: 48MP (f/1.8) med 2x optisk zoom, 12MP (f/2.2) ultrawide, 12MP (f/2.8) telelinse med 3x optisk zoom
Front kamera: 12MP (f/1.9)
Video: Op til 4K 60 fps, Cinematic (Biografmode) 4K 30 fps, ProRes 4K 30 fps
Opladning: 20W med ledning, 15W MagSafe, 7.5W trådløst opladning
Størrelse: 147.5 x 71.5 x 7.9 mm
Vægt: 206 gram
Farver: Space Black, Hvid, Guld, Lilla

 

iPhone 14 pro specifikationer fra apple event highlights
Overblik fra Apple event September 2022

 

Forskellen på iPhone 14 Pro vs. iPhone 13 Pro

 • Always-On display
 • Dynamic Island aka. sorte “indhak” er nu aktivt
 • Hurtigere A16 Bionic chip
 • Kameraopløsning i RAW på 48 megapixels (vs. 12 MP på IP13Pro)
 • Aktion kamera (stabilisering a la gimbal)
 • Satellitforbindelse (aktuelt kun i USA) til nød SMS
 • Automatisk alarmopkald ved uheld

 

Udseende

Fysisk ligner iPhone 14 Pro den tidligere 13pro meget. Enkelte knapper er rykket en lille smule (man skulle jo nødig kunne genbruge et cover). Derudover, så er kameralinserne blevet endnu større. Jeg forstår ikke at man går den vej i stedet for at gør telefonen en lille smule tykkere og så smed større batteri – mod at man så fik en flad telefon – men det er en anden snak.

Telefonen oplades med alm. lightning oplader som de tidligere modeller. Der har været en del snak omkring USB-C, men det har Apple ikke endnu fået taget sig sammen til. Det kommer nok i næste runde. Den nok største forandring er den lille sorte “notch” i toppen, som nu er blevet interaktiv, hvor du kan få vist timer, alarm etc. Det er faktisk meget lækkert.

 

Kamera

Kameraet kan nu tage billeder i RAW format i 48 megapixels. Det er super fedt – men det er kun i RAW, hvilket også gør at billeder fylder til 75 Mb pr. billede – så det skal man nok lige tænke over inden man tager alle billeder på den måde. De 12 MP, som standard fotos tages i fungerer glimrende stadigvæk. Det er stadig et klasse kamera, og jeg elsker at have muligheden for altid at have et super godt kamera med – og det har du både i iPhone 14 pro og iPhone 13 pro.

Det nye kamera har også fået muligheden for at optage “Action-Mode” ved video, som er en slags “gimbal” funktioner, hvor den klipper videoen lidt, og benytter en billedstabiliserings funktion, som gør dine videoer meget mere stabile. Det fungerer faktisk rigtig godt.

 

 

 

Andre funktioner

En ny deltalje er at din iphone har Crash detection – altså at det accellerometer, der sidder i telefonen opfanger, hvis du kører galt, og selv ringer op til 112. Ved ikke om det i praksis fungerer, men smart lyder det som om.

(Endnu ikke i DK) Satellitforbindelse er potentielt muligt i den nye iphone 14 Pro, hvilket gør at du kan sende besked efter hjælpe, hvis du har åben himmel, men er et sted uden forbindelse (skiferie, vandretur etc). Det er super smart, da det potentielt kan redde liv – og håber da også det snart kommer til DK/Europa. Aktuelt er det kun i USA.

Skærmen er blevet endnu mere lysstærk, og har nu mulighed for Always-On, som gør det muligt at sænke refreshraten på skærmen, så den opdaterer billedet meget sjældent (mener det er ned til 1 s), og det giver meget mindre forbrug af batteri, da det er en OLED skærm. På den måde har du altid skærmen tændt, hvor den viser notifikationer, klokken og et par widgets, som du selv vælger. Det er faktisk ret lækkert.

Batteritiden er i praksis ens selv om den nye har always on display og hurtigere processor.

 

Billeder

 

Hvad synes du?

Du er altid velkommen til at stille et spørgsmål i kommentarfeltet (hop derned). Har du gode tips til, som du vil dele med andre, så skriv dem endelig. Du kan også dele billeder, hvis du har lyst.

 

Links til test af iPhone 14 Pro:

Tom’s Guide (direkte link)
TechRadar (direkte link)

og der er sikkert mange flere på vej…

 

Konklusion

iPhone 14 Pro vs. iPhone 13 Pro - er det værd at opgradere...
 • Design / Byggekvalitet
 • Daglig brug
 • Pris
4.2

Konklusion

Hvis man skal samle op på den nye iPhone, så får du en lidt hurtigere chip, et bedre kamera både til video/billeder (men det gamle var rigtig godt også), samt brugen af den nye dynamic island, som er den lille sort notch, som faktisk giver god mening i den ny form. Designet er nærmest identisk bortset fra endnu større kameralinser.

Så hvis du går meget op i bedre billedekvalitet og aktionvideoer, så er der en grund til at opgradere. Resten får du faktisk også med iPhone 13 Pro (bortset fra dynamic island). Prisen er også virkelig blevet høj!

Min anbefaling er at har du en iPhone 13 Pro, så ville jeg beholde den, installere det nye iOS 16, og så gemme pengene til næste model i september/oktober 2023. Er du technørd, som jeg, så er der altid grund til at opgradere…

 

Gode ting

 • Dynamic Island er fedt
 • Batteritid
 • Kamera (både video og billede)
 • Always-On skærm
 • OLED skærm med kraftigt baglys
 • Hurtig processor
 • Understøtter eSIM
 • Automatisk opkald til alarmcentral ved trafikuheld
 • (Mulighed for beskeder via Satellitsystem – kun USA lige pt)

Dårlige ting

 • Minder meget om iPhone 13 Pro
 • Uændret design fra sidst.
 • Virkelig dyr
Følg
Giv besked ved
guest

0 Kommentarer
Inline tilbagemeldinger
Se alle kommentarer
0
Noget på hjerte, så smid meget gerne en kommentar.x
()
x