Test: Apple Watch 2 – det perfekte smartwatch?
Indholdsfortegnelse
Apple Watch series 2
Den 7. september 2016 blev Apple Watch 2 lanceret. Den første udgave var sådan set fin, men der var en del ting, der skulle forbedres, hvis man ville lave det perfekte smartwatch…
Introduktion
Med Apple Watch Series 2 valgte Apple at fokusere mere på fitness/træning, blandt andet ved nu endelig at indbygge GPS i uret, og dermed kunne bruge det i træningspas UDEN at medbringe sin iPhone. Uret er nu helt vandtæt, og kan bruges når du svømmetræner både i pool og i havet. Der er ingen tvivl om at Apple har fokuseret på folk med “fitness” interesser. Dog er uret også for de personer, som ikke rigtig hænger ud i træningscentre eller løber maraton. Apple har i den nyeste watchOS3 (styresystemet) får rettet en masse små irritationsmomenter, der har gjort de almindelige funktioner meget bedre, og også fået større mulighed for udviklere af apps til at drage nytte af urets funktioner.
Specifikationer fra Apples hjemmeside
Design
Er der så nogen forskel på Apple Watch series 1 og 2. Det korte svar er nej. Apple Watch deler nok vandede blandt folk. Nogle synes det er en klods på armen uden nogen former for “stil”, hvorimod andre synes det er elegant, udstråler kvalitet og klassisk. Uret fås i mange kombinationer, og priserne varierer også derefter. Jeg har testet den mundrette version med “Urkasse i guldfarvet aluminium med Sportsrem i kakao”. Efter min mening er uret rigtig flot, og mulighederne for at lave sit eget “udseende” tiltaler mig. Priserne varierer også meget. (Se de bedste priser hos Wupti)
Mange personer bruger et ur til at vise “hvem de er”. Det er netop hvad Apple Watch, som et af de få smartwatches, formår.
Der er selvfølgelig forskel på series 1 og 2, men for at se dem skal du lægge dem side om side. Apple Watch series 2 er en lille smule tykkere end 1’eren. Det er lettest at se på 42mm udgaven og nærmest ikke på 38mm. Ellers er alt andet som fra series 1. Man kan bruge tidligere urremme, hvis man allerede købte den originale udgave af uret, og fik købt nogle uoriginale remme til dette etc. The Crown / Kronen (den store drejeknap på siden) og den almindelige knap er på samme sted.
Den helt store ændring i series 2 er at uret nu er vandtæt. Uret er vandtæt til 5 ATM svt. ca 50 meter. Det er meget i forhold til stort set alle andre smartwatches på markedet.
Skærmen er også blevet bedre. Lysstyrken er nu dobbelt så kraftig (1.000 nits) som på den første udgave. Det gør at uret ikke har nogen som helt problemer når du bruger det i høj sollys, som ellers er det man kan have problemer med. Baggrunden er helt sort (OLED Retina), og billedekvaliteten er fantastisk.
Byggekvaliteten er helt i top. Den virker på ingen måde som noget billigt skrammel, hvilket det selvfølgelig heller ikke skal til den pris. Man har ingen fornemmelse af at uret er skrøbeligt, eller at knapperne er ved at gå løs.
Funktioner / urskrivemuligheder
Apple Watch Series 2 er lavet så man kan bruge det som et ur (sjovt nok). Der er mulighed for at ændre udseendet af urskiven. Her er nogle af dem (fra Apples hjemmeside):
Du kan let tilføje og fjerne urskiver enten fra din iPhone eller direkte fra uret. På flere af urskiverne kan du vælge genveje/widgets direkte til dine yndlings apps. Uret er ikke tændt hele tiden, formentlig grundet batteri-overvejelser fra Apples side, men så snart man tager tager armen frem, som man gør når man skal se på uret, så tænder skærmen – og det fungerer rigtig godt.
Selve hjemskærmen er det kendte boble tema, der kommer frem nå man trykker på Kronen. Det kræver lige lidt tilvænning, men den fungerer ok. Notifikationerne fungerer også rigtig fint. Man indstiller, hvilke apps man vil “høre” fra, og så kommer der en pop-up, og en lille vibration på armen, så man ved der er kommet en notifikation. Det kan være fra Facebook, Twitter, WhatsApp, Beskeder etc. På den måde behøver man ikke hive telefonen frem i tide og utide.
Det næste område går på kommunikation. Apple Watch Series 2 gør det muligt at svare på beskeder, foretage opkald uden brug af telefonen. Det foregår ved hjælp af Siri, eller ved at bruge de forudbestemte svar. Hvis man ikke vil stå og tale ned i sit ur, så er man i hvert fald ikke i tvivl når der kommer en besked eller et opkald. Man får en lille lyd, og så vibration, og så kan man enten svare direkte med urets mikrofon/højtaler, eller man kan fiske sin telefon op af lommen.
I Apple’s besked app kan man svare på en besked enten ved de forud-definerede svar, eller man kan trykke på “mikrofon” ikonet, der betyder svar. Herefter indtaler man sit svar, hvorefter det laves til tekst og kan sendes. Smart!
Apps og brugsoplevelse
Apple Watch Series 2 kommer ab fabrik med en masse præinstallerede apps. Der er i vanlig Apple stil også mulighed for at installere apps via App Store (via Apple Watch appen på din iPhone)
Standard apps er bl.a. Træning, Aktivitet, Mail, Beskeder, Stopur, Fotos, Vejr, Musik, Aktier, Ur, Remote (til at styre iTunes), Kort, Kalender. Første gang du starter uret efter du har koblet det sammen med din iPhone, så vil alle de apps, du har på telefonen, der understøtter Apple Watch blive installeret. Det tager lidt tid, men så kører det også.
Man har mulighed for at føje 6 apps til “docken”, som kommer frem ved at trykke på den almindelig knap på siden af uret. Det betyder at uret beholder dem i hukommelsen, og klar, så de lynhurtigt er klar. Jeg bruger docken primært til Endomondo, Sonos kontrol, Vejr, og kalender.
En app jeg bruger ofte er SONOS app’en ZonePlay, som gør at du kan styre dine SONOS enheder via uret. Det er genialt, og dejligt at man ikke behøver at finde sin telefon for at starte radio, streame eller lignende… Super dejligt.
GPS, træning og pulsmåler
Aktivitet
Aktivitets appen består af 3 ringe for henholdsvis Bevægelse (skridt), Træning (aktiv i minutter) og Stand (timer om dagen, hvor du er oppegående). Det er faktisk en meget god måde at blive opmærksom på om man rent faktisk er aktiv i løbet af dagen og ikke passiv.
Andre har testet funktionen op mod f.eks. Fitbit Charge 2, hvor de to aktivitetstrackere stort set er enige i deres estimater på skridt og distance.
Løb
Apple Watch Series 2 er nu med indbygget GPS, så man kan efterlade sin telefon derhjemme. Det fungerer både til løb, cykling, svømning eller hvis du “bare” vil gå en tur. Du kan lægge musik ind i hukommelsen fra uret, tage et par trådløse høretelefoner på og så er du klar til at komme afsted uden at have en irriterende telefon siddende på armen eller i et bælte.
Selve gps-målingen foregår via Træningsappen, eller en af de mange apps f.eks. Endomondo (her skal du stadig have telefonen med). Apple meldte ud af at GPS signalet ville være klar inden for få sekunder, og det holder også i virkeligheden. Trænings appen giver dig både distance, tid, puls og hastighed. Ifølge en masse tests på andre hjemmesider, er alle tingene generelt meget præcist, og det er også min erfaring. Så slipper man også for pulsbælte etc.
Når man har brugt uret på udendørs løbeturene, så kan man også bruge det på løbebåndet derhjemme. Apple Watch Series 2 lærer din løbestil, og dermed også dine armsving når du løber. Det gør at den også kan lave et estimat når du løber indenfor.
Et rigtigt løbeur såsom Garmin Forerunner etc, er nok i sidste ende bedre, men med Apple Watch Series 2 har du det hele i et ur – og det tæller meget, hvis du spørger mig.
Jeg håber snart de mange andre selvstændige apps til løb f.eks. Endomondo får lov at fungere selvstændig, så det ikke kun er den indbyggede app, der kan fungere uden telefonen tæt på.
Svømning
Jeg har ikke selv testet uret i svømmehallen, men jeg har læst 10+ tests omkring dette. Uret fungerer fremragende i en svømmehal. Man vælger Bassinsvømning, hvorefter man vælger, hvor langt bassinet er. Det gør at uret registrer dine vendinger, og dermed også får en præcis distance. Ligeledes virker uret rigtig godt når man bruger det i havet, hvor den så tager GPS’en i brug også. Smart fundet på.
Batteritid
Batteritiden er efter min mening en af de vigtigste parametre i et smartwatch. Apple Watch Series 2 batteritiden er fra Apples side opgivet til op til 18 timer. Min erfaring er at det holder 2 dage, hvorfor man må sige at den nævnte tid fra Apple er meget konservativt anslået.
I forhold til series 1, er batteritiden blevet forbedret. Teoretisk vil man have end længere batteritid på 42mm vs. 38mm modellen, da batteriet er større. Det samme er skærmen selvfølgelig, men meget af tiden er den jo slukket. Jeg savner stadig en bedre batteritid. Optimalt set ville man skulle lade et smartwatch 1 gang om ugen, eller i hvert fald ikke oftere end hver 4. dag, da man skal kunne komme igennem en weekendtur, hvor man har glemt laderen derhjemme. Det kan man ikke nu.
Når du bruger Træningsappen/Endomondo og den indbyggede GPS, så bruger uret selvfølgelig ret meget strøm. Du kan sagtens løbe en time, og så stadig få 2 dage ud af uret. Men flere har test med et Maraton (ikke mig), og der går uret ned på omkring 20% efter ca 4 timers løb. Et eksempel. Jeg har netop haft uret på i to dage. Brugt det som almindelig med læsning af sms’er, mails, og besvaret et par korte opkald. Derudover løbet 1 tur på 30 minutter. Da jeg skulle i seng dag to, omkring kl. 23 var der stadig 22% strøm på.
Opladningen foregår via en lille magnetisk lader, som kan ses på det 3 sidste billede. Den sættes bag på uret, hvorefter det begynder at oplade. Dejligt at man er fri for et decideret stik.
Størrelsen
Her til sidst vil jeg også lige komme med en kommentar omkring størrelsen af uret. Skal man have 42mm eller 38mm versionen. Jeg var overrasket over at den “store” version ikke var større. Jeg har et af verdens tyndeste håndled (16.2 cm i omkreds), og har derfor meget svært ved at bruge almindelige ure. Jeg har prøvet både 38mm og 42mm versionen. På billederne nedenfor kan du se at den store 42mm udgave egentlig sidder ok på min arm. Jeg bruger det sidste eller næst-sidste hul i remmen, men det fungerer rigtig fint for mig. Umiddelbart tænker jeg ikke at man som mand ikke vil skulle gå efter 42mm versionen, selv ikke hvis man har tynde håndled som jeg.
Billeder af WatchOS
Billeder af uret og indpakningen
Konklusion
Læs nedenfor
Smid gerne et “Synes godt om”, det betyder rigtig meget for bloggen og så bliver vi i øvrigt super glade 😀 :
[fblike]
.
Apple Watch Series 2 - det perfekte smartwatch?
-
Design, skærm og kvalitetsfornemmelse
-
Funktioner
-
Apps og brugsoplevelse
-
GPS, træning og pulsmåler
-
Batteritid
-
Størrelsen
Konklusion
Er Apple Watch Series 2 så det perfekt smartwatch? Nej, men det er bestemt et rigtig godt smartwatch. Det er en klar opgradering i forhold til den første udgave, og har nu fået f.eks. indbygget GPS, som burde have været der fra starten. Der er flere og flere apps, der understøtter Apple Watch 2, og så er styresystemet blevet forfinet og kører nu super elegant, og stabilt.
Om man kan lide designet er nok en smagssag, men de fleste synes at uret er flot, selvom det er lidt “tykt”. Jeg er dog meget imporneret over at det ikke virker større, eller som en klods om armen.
Skærmen er intet mindre end fantastisk. Træningsmulighederne er enorme med series 2, og Apple Watch kan nu endelig kalde sig et rigtigt smartwatch, hvilket jeg ikke syntes med series 1.
Batteritiden er ikke helt optimal. Holder fint 2 dage ved almindeligt brug, hvilket er ok, men optimalt skulle det holde et par dage mere, så man med sikkerhed kunne bruge det en hel weekend uden at spekulere på oplader.
Godt:
Fantastisk OLED skærm
Vandtæt til 50 meter
Præcise målinger ved svømning, løb, gang etc.
Design
Byggekvalitet
Notifikationer og mulighed for at besvare dem
Hurtig og præcis GPS
Opkald klares via indbygget højtaler og mikrofon i god kvalitet.
ZonePlay til styring af SONOS enheder
Skidt:
Batteritid kunne være lidt bedre
Lidt uoverskuelig app-oversigt med bobble-hjemmeskærmen
Samlet bedømmelse:
Et super lækkert smartwatch med en fantastisk kvalitetsfornemmelse. Præcis som man kender Apple’s produkter. Batteritiden trækker lidt ned.
Uret kan købes hos Wupti.com til en god pris.
Hvad synes du?
( stemmer)- Information
- Seneste indlæg
- Samarbejde?
Bor i Kolding med min hustru Heidi og vores to skønne børn Emma og William. Jeg elsker ALT der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Jeg elsker god mad og inspirerende oplevelser, og så har jeg altid haft et blødt punkt for gadgets og lækkert udstyr til hjemmet. Til daglig er jeg medicinmand i det danske hospitalsvæsen.
vides det om den native app kan synkronisere med endomondo efterfølgende..??
Den kan man desværre ikke ?
Det er ærgerligt at endomondo ikke understøttes.
Det er ikke helt korrekt det hele. Endomondo’en dur ikke udelukkende med GPS, der skal man stadig have mobilen med ud. Så vidt jeg ved, er det noget Endomondo skal opdatere deres app til at kunne og det er altså ikke sket endnu. Og med den indbyggede aktivitetstracker kan du ikke eksportere det til f.eks. Endomondo. Det er et kæmpe minus for mig, da jeg primært bruger Endomondo. Den indbyggede GPS fungerer dog fint, når man bruger den native app.
Og endnu et obs til dem der overvejer at købe et Apple Watch: hvis man køber urkassen med alt andet end sølv, er det ikke sikkert, at du derefter kan tilkøbe en matchende rem. Jeg købte damemodellen i 38 mm., som kom med en betongrå sportsrem. Jeg overvejede at tilkøbe en kakaofarvet, men ville lige vente og se. Desværre viser det sig, at man i løssalg IKKE kan få remmen med guldspænde – det stod der intet om ved bestillingen, for så havde jeg købt det fra starten af.
Hej Nina.
Du har helt ret ang endomondo. Det troede jeg faktisk jeg havde fået rettet. Det gør jeg så snart jeg er tilbage på pinden igen.
Det med remmen er en god pointe så det vil jeg da opfordre til at man har i baghovedet når man køber/bestiller.
Tak for kommentarerne ?