Hus og haveKøkken og hjemTests

Test: Bjørn Teddy – en fremragende maskine

Introduktion

Bjørn Teddy Varimixer, også kendt som “lille bjørn”, er en dansk røremaskine, der har rødder helt tilbage til 1915, hvor personerne bag ville lave den bedste røremaskine ever. I starten var målgruppen professionelle bagermestre, men med tiden fik de også lysten til at komme ind på det private / semiprofessionelle marked. Alle maskiner laves i hånden – ingen robotter. Læs den spændende historie bag det danske firma her (klik her).

I dag er Bjørn Teddy Varimixer en af rigtig tunge drenge når det kommer til køkkenmaskiner. Jeg er super glad for at have fået muligheden for at teste denne fine maskine her på Livets små ting, så vi kan få den gennemgået grundigt, og se om den er de mange penge værd.

Bjørn Teddy Varimixer er i 2013 blevet kåret som “bedst i test” af Tænk, så mon ikke Bjørnen kan klare en gang æltning for mig også. Jeg har testet maskinen over længere tid, og det har bestemt ikke givet mig et dårligt indtryk – tværtimod.

 

Specifikationer

Allerførst lidt information omkring maskinen.

Volumen: 5 Liter
Effekt: 500 W
Standardspænding: 220-240 V
Vægt inkl. indpakning: 18 kg
Vægt for maskinen inkl. skål og krog: 16.1 kg
H x B x L: 40x24x46.2 cm
Trinløs hastighed 78–422 Omdr./min.

 

Standardudstyr
1 skål på 5 liter i rustfrit stål
1 spartel i rustfrit stål
1 krog i rustfrit stål
1 piskeris i rustfrit stål
1 aftagelig stænkskærm i plastik
1 påfyldningstragt
1 låg til skål

 

Design og kvalitet

Bjørn Teddy er nærmest kærlighed ved første blik. Den står som en lille kraftig sag midt på bordet. Når man første gange får Bjørnen i hånden, så mærker man straks at vægten er enorm. Hold da op, hvor er den tung. Når man så begynder at åbne og lukke maskinen, så mærker man, hvor robust og i hvor lækker en kvalitet den er udført i. ALT føles perfekt. Den lukker og åbner blød uden klinke-klanke. Det robuste sikkerhedsgitter sidder elegant omkring skålens top.

Kvaliteten er helt i top. Byggematerialerne er af højeste kvalitet. Der er INGEN steder, hvor tænker den pludselig går fra hinanden. De medfølgende kroge etc oser også bare af kvalitet. Jeg har ikke oplevet noget lignende før. Sådan !

 

Sikkerhed

Jeg havde faktisk ikke tænkt så meget over “sikkerhedsdelen” inden jeg fik Bjørnen i hænderne. Men efter at have brugt den nogle gange gik det op for mig, hvor meget de faktisk har tænkt over tingene.

På billederne længere nede kan du se at Bjørnen har et tyk rustfrit stålgitter over toppen af skålen. Det passer perfekt, og gør at man ikke lige får skeer, fingre etc ned i skålen. Der sidder fra starten sådan et lille stænkslag inden under gitteret. Det kan man afmontere, hvis man ikke ønsker at det sidder der fast. Det har jeg gjort. Det synes jeg mest hører sig til, hvis man skal piske noget der sviner, eller hvis man har helt små pilfingre i huset 🙂

En anden ting er selve hastighedskontrollen. Du kan kun starte Bjørnen når du har lukket den sammen, og det har sagt “klik”. På den måde kommer du heller ikke til at starte den med krogen stikkende ud i vejret.

Den sidste ting jeg lige vil nævne er at udover Bjørnens vægt på 16.1 kg ren råstyrke, så er fødderne udformet som små sugekopper, der gør at den “suger” sig fast til bordet, og dermed står endnu bedre fast.

Jeg har ikke oplevet endnu at den er “hoppet” på bordet som bl.a. Kitchen Aid Artisan kan have tendens til, hvis den virkelig skal knokle med tung dej.

 

Støjniveau

Teddy bjørnen er ekstremt støjsvag når den arbejder. Meget mindre støj end ved f.eks. Kitchen Aid Artisan. Den står stille og roligt og knokler bare derudaf. Imponerende. Selv min hustru har flere gang spontant nævnt at den “siger jo næsten ingenting”.

Når man sætter Bjørn Teddy igang med at arbejde (trinnet mellem 0-1), så høres en lille hyletone. Det er helt normalt, da det er den måde motoren arbejder på. Man bruger kun dette hastighedsinterval når man starter langsomt op med en masse ingredienser i skålen. Når først du skal ælte videre, så er du oppe på trin 1, og så er lyden væk, og den giver bare gas herfra. Se næste afsnit og under billeder for forklaring.

 

Æltefunktion og råstyrke

Maskinen har en motor med 500W i effekt. Når man sammenligner røremaskiner, så er det første mange kigger på nemlig antal Watt – men det vigtigste er mere specifikt, hvordan motoren overfører kraften til dejen. I Bjørn Teddy, som af de fleste er betegnet som en af de allerkraftigste røremaskiner på markedet, er motoren “kun” på 500 Watt – men “be aware” – den er superstærk. Den arbejder mere stabilt og uden at gå ned i omdrejninger i forhold til Kitchen Aid Artisan. Under billeder kan du se, hvordan den opnår dens styrke ved de lave watt.

Selv ved de tungere deje, hvor der f.eks. skal røres koldt smør ud i dejen (f.eks. til hindbærsnitter), der gør den arbejdet stille og roligt – uden at man fornemmer den sveder ved det.

 

Daglig brug

Bjørnen er en lille smule højere end (se evt. under billeder, hvor den står sammen med Kitchen Aid Artisan og Ankarsrum Assistent), men den kan stadig gemmes væk i et normal køkkenskab. Det eneste man lige skal vende sig til er den tunge vægt, så det er ikke for børn. Til gengæld står den som nævnt eminent fast på bordet, og begynder ikke at “ryste” når den kommer på arbejde.

Almindelig dej
Jeg har testet Bjørnen med en masse forskellige dejtyper. Både boller, flutes og andre gærdeje. Der er absolut ingen problemer med at trække disse. Den står stille og roligt og ælter dejen sammen. Udover at den ælter dejen let og godt, så er det allerbedste nærmest at den er utrolig stille. Efter jeg har brugt Bjørnen gennem en periode, så kan jeg kun sige at den er en fornøjelse at have kørende i baggrunden – en dejlig summen, og ikke en irriterende “larm”.

Blød dej el. fars
Også ved bløde deje (f.eks. rugbrød) fungerer den super fint. Her skal man bruge enten spartel (f.eks. rugbrød, frikadellefars etc), eller piskeriset, hvis der er tale om meget meget flydende ting f.eks. drømmekagedej, æggehvider eller flødeskum (se min lækre opskrift på drømmekage). Den pisker let æggehvider stive, eller laver flødeskum, og det går stærk, og så larmer den ikke.

 

Rengøring

Bjørn teddy er let at rengøre. Delen kan let skylles i vand, og tørres af. Du kan også komme skål, og tilbehøret i opvaskemaskinen, hvis du vil det. Så det bliver ikke meget lettere. En ting jeg er rigtig glad for at at dejen ikke kryber op ad dejkrogen. Det kan den godt have en tendens til på Kitchen Aid Artisan, hvor jeg har oplevet flere gange at dejen vikler sig om den lille skive, der sidder over krogen. Det har jeg endnu ikke oplevet på Bjørnen.

Hvis du, som jeg, har afmonteret stænkslaget i plastik, så risikerer du selvfølgelig, at der kan komme lidt stænk op på stålgitteret. Det er nu ikke svært at tørre af, så det er ikke noget der betyder noget for mig.

 

Ekstra udstyr

Til Bjørn Teddy Varimixer kan du få en kødhakker og ekstra kroge/skåle. Du kan ikke på samme måde få pastaruller, slicere etc, som du kan til f.eks. Kitchen Aid Artisan eller Ankarsrum Assistent. Jeg har ikke testet udgaven med udtag til ekstra udstyr, og selvsagt heller ikke kødhakkeren, så den kan jeg af gode grunde ikke rigtig udtale mig om.

 

Pris

I skrivende stund koster maskinen omkring kr. 7.500 uden udtag til kødhakkeren og ca. kr. 500 mere, hvis man gerne vil have mulighed for at tilslutte hakkeren. Det er en pris, der ligger noget højere end mange af konkurrenterne, men efter min mening er den er pengene værd. Jeg har ikke hørt om nogen endnu der har fortrudt købet af en Bjørn Teddy. Du får en maskine, som formentlig vil holde resten af din tid, og nok også dine børns 🙂

Her er de bedste priser fra Pricerunner på Bjørn Teddy. Priserne opdateres automatisk, så du altid kan finde det billigste sted. Køb den nu, hvis du vil sikre dig den gode pris:

Jeg har et samarbejde med Pricerunner, som altid sørger for at give dig de bedste priser. Du kan se priserne med og uden fragt.

– i samarbejde med PriceRunner

 

Billeder

 

Video

Her har jeg lavet en video, der viser hvordan Bjørnen fungerer.

 

Dokumenter

Manual Bjørn Teddy Varimixer (link)
Reservedelsoversigt / Spare parts (link)

 

Det med småt

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at denne test er lavet af forfatteren alene. Der er ingen andre, hverken personer eller firmaer, der har haft indflydelse på ordlyden eller den endelige bedømmelse. Vi er heller ikke blevet betalt for at lave testen. For en god ordens skyld skal det dog siges, at Bjørn Teddy Varimixeren er stillet til rådighed af Spinchy.com.

Benytter du mine direkte links her fra siden, så vil der ofte være tale om affiliate-links, som giver bloggen få procent af et eventuelt køb. Din pris hos forhandleren ændrer sig selvfølgelig ikke. Det betyder blot, at du ved brug af disse”links” giver værdifuld støtte til min lille blog i tilfælde af, at du skulle vælge at foretage et køb. Se evt. mere omkring affiliate links under samarbejdspartnere.

 

Konklusion

Bjørn Teddy Varimixer
 • Design / Byggekvalitet
 • Støjniveau
 • Æltefunktion og styrke
 • Daglig brug
 • Rengøring
 • Pris
4.9

Samlede vurdering

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at du får en fantastisk maskine, hvis du køber en Bjørn Teddy køkkenmaskine. Den holder formenligt resten af dine dage, og også dine børns. Der er en grund til at du ikke finder nogle til salg på DBA og lignende. Det er absolut en af markedets allerbedste maskiner ! Bjørnen har mine varmeste anbefalinger !

Gode ting

 • Stærk som en bjørn
 • Lydsvag
 • Høj sikkerhed
 • Høj kvalitet
 • Ælter dejen godt
 • Lang ledning, som kan afmonteres (3-benet med jord)

Dårlige ting

 • Pris – men kvalitet koster
Sender
Hvad synes du?
4.21 (29 stemmer)
Følg
Giv besked ved
guest

14 Kommentarer
Nyeste
Ældste Flest stemmer
Inline tilbagemeldinger
Se alle kommentarer
trackback
2 år siden

[…] Den har høstet et hav af anbefalinger gennem tiden, heriblandt 6/6 stjerner hos Gastromand og 4,9/5 stjerner hos DrKoch.dk. JydskeVestkysten har også testet røremaskinen, og anbefaler den […]

trackback
3 år siden

[…] bruge en røremaskine. Det gør livet i køkkenet meget lettere. Jeg bruger selv en Bjørn Teddy (læs testen). Et alternativ er køkkenmaskinen fra Ankarsrum. De er i hvert fald […]

trackback
4 år siden

[…] Test: Isterningemaskine fra Tectake Test: Ankarsrum Assistent – en super køkkenmaskine! Test: Bjørn Teddy – en fremragende maskine […]

nisa
nisa
4 år siden

hi
i like your review for varimixer teddy, which not so many review i can found for this good steady mixer. compare to kitchenaid this mixer is better. but have you try for whisk the small batch egg white? i really want to know whether this mixer can handle small batches or no

thanks
(thanks to google translate)
cheers

Palle Hellemann
Palle Hellemann
Svar til  nisa
4 år siden

The Teddy varimixer can’t whisk small batches of egg white. For that task You need to use a small hand mixer.

Palle Hellemann
Palle Hellemann
5 år siden

Vores Bjørn har nu et ødelagt rørehoved, fordi der åbenbart ikke er indbygget en beskyttelse imod overbelastning i fht. hvad nylonhjulene i rørehovedet kan tåle. Vi var sindsygt glade for maskinen, men det er svært at reparere den og endnu sværere at finde reservedelene, desværre. Den del er ikke særlig imponerende. Kitchenaid ville jeg dog ALDRIG købe – stort, klodset, larmende og opreklameret. Jeg talte med en Kok, der havde Bjørnen på arbejdet og en Kitchenaid, derhjemme, som han havde fået i gave – sidstnævnte var han godt nok træt af.

Palle Hellemann
Palle Hellemann
Svar til  Lars Koch Hansen
4 år siden

Jeg fik et nyt rørehoved til 803,90 kr ex moms plus 90 kr i forsendelse hos http://www.exsnordic.com og så måtte jeg købe en tube med 100 gram Molykote TP-42 fedt hos Wattoo til 305 kr incl. forsendelse, så det var en dyr omgang. Det var heller ikke helt nemt at adskille maskinen, fordi en af boltene var spændt så hårdt at den knækkede, da jeg forsøgte at løsne den. Jeg måtte varme alu-delen forsigtigt op med en gasbrænder, for at få resten af bolten ud.

Deniz
Deniz
5 år siden

Jeg kan ikke vælge om jeg skal købe Bjørnen, Ankarsrum eller Bosch Optimum, de to sidste er mest pga. mulighed for ekstra tilbehør, hvilket man ikke får hos bjørnen, men synes tilgengæld at den virker meget bedre end de andre og man kan høre på lydene at den ikke anstrenger sig, som bosch’en og anskarsrum ville gøre, så det er et svært at vælge 🙁

Hvad synes du selv? Og du skal være ærlig!!

Lars Koch Hansen
Svar til  Deniz
5 år siden

Hej Deniz
Jeg har både Bjørnen og Ankarsrum herhjemme. Ingen tvivl om at du kan få en masse ekstraudstyr til Ankarsrum men 99% af min tid med en køkkenmaskine går med at røre, piske og ælte. Ikke med ‘ekstraudstyret’….
Hvis prisen ikke afskrækker dig så gå efter Bjørnen. Det fortryder du ikke ??? det ville jeg selv gøre.

Men jeg må også sige, at selv om du skulle vælge at købe den lidt billigere Ankarsrum så får du altså også en fantastisk maskine. Det er begge maskiner fra øverste hylde… og de skuffer ikke.

Skriv endelig hvis der er mere du vil vide ?
God dag
Mvh Lars

Deniz
Deniz
Svar til  Lars Koch Hansen
5 år siden

Hej Lars
Tusind tak for svar!
Jeg hælder også mest til bjørnen, det eneste der som sagt irriterer mig, er at der kun er en kødhakker som ekstraudstyr, har dog set en dansk youtube video, hvor man havde lavet en slags adapter, som man så kan bruge udstyr fra kitchenaid med, men det vil jeg nok ikke begive mig ud i 😛
Jeg er lidt af en gadget freak, jo mere tingene kan, jo bedre er det for mig, men samtidig er jeg også mest til solide ting der holder, så det er et svært valg for mig 🙁

Lars Koch Hansen
5 år siden

Jeg vil lige understrege at Kitchen Aid Artisan køkkenmaskinen bestemt ikke er en dårlig maskine tværtimod. Den er pænt, gør et godt stykke arbejde, og kører også “bare” derudaf. Det kunne godt virke til at jeg i ovenstående test mange gange bruger KitchenAid’en som en “dårlig” reference. Det er den bestemt ikke! ???

Bjørnen er bare bedre ????
Hav det godt derude…

Peter Madsen
Peter Madsen
5 år siden

God gennemgang. Overvejer stadig…. ? det er godt nok mange penge ?

Takker ?

14
0
Noget på hjerte, så smid meget gerne en kommentar.x
()
x