Køkken og hjemTests

Test: Ankarsrum Assistent – en super køkkenmaskine!

Introduktion

Ankarsrum Assistent har rødder tilbage til 1930’erne – mere præcist 1937, hvor det var Electrolux, der havde maskinen i sortimentet. Ankarsrum Assistent var dengang lavet til professionelt brug. Siden da er maskinen blevet opgraderet af flere omgange specielt mht. motorens kraft, og den er også blevet et selvstændigt produkt og tog navnet efter den by, hvor den kom fra – nemlig Ankarsrum. Du kan læse hele historien om Ankarsrum på deres hjemmeside (klik her)

I dag er Ankarsrum Assistent en af rigtig tunge spillere på markedet for køkkenmaskiner, og får topkarakterer i de fleste tests. Derfor ville vi selvfølgelig også gerne lave en test af maskinen her på Livets små ting – for at se om den virkelig er så god som de siger.

 

Specifikationer

Strøm: 220-240V
Effekt: 1500 Watt
Højde: 360 mm
Bredde: 268 mm
Dybde: 400 mm
Vægt: 8,6 kg
Strømkablet kan tages af
Trinløs hastighedsregulering
Overbelastningssikring
Metalskål: 7 L
Kapacitet dej: 5 kg
7 års motorgaranti (ved at registrere maskinen på deres hjemmeside)

 

Standardudstyr
Dejkrog, dejrulle, Stålskål, dobbelt piskeris med skål (både enkelt og dobbelt), samt låg som f.eks. kan bruges under hævning.

 

Design og kvalitet

Mit første indtryk var, at den så lidt speciel ud, i forhold til de klassiske røremaskiner såsom KitchenAid, Kenwood etc. Men den har bløde former, og oser af kvalitet. Jo mere jeg har arbejdet med maskinen jo flottere synes jeg den bliver. Nu er jeg faktisk blevet lidt forelsket.

Kvaliteten er helt i top. Byggematerialerne er af højeste kvalitet. Der er ikke nogle steder, hvor man frygter den pludselig går fra hinanden eller går i stykker. Standardudstyret er ligeledes af høj kvatlitet, og super robust.

 

Støjniveau

Maskinen summer når den arbejder og rører tingene rundt, men det virker meget standard rent styrkemæssigt. Man kan fint tale sammen imens, og den overdøver ikke den almindelige baggrundsmusik etc. Den kunne dog være lidt mere støjsvag. Støjmæssigt minder den meget om KitchenAid Artisan køkkenmaskinen. Det er bestemt helt acceptabelt. Der er ingen irriterende hylelyde, knirken, eller andre irriterende lyde.

 

Æltefunktion og råstyrke

Maskinen har en motor med 1500 W i effekt. Når man sammenligner røremaskiner, så kigger man ofte på Watt, men det vigtigste er nærmere, hvordan kraften overføres til dejen. Et godt eksempel er Bjørn Teddy, som er en af de bedste og kraftigste røremaskiner på markedet, og den har “kun” 500 Watt. Nå tilbage til Ankarsrum Assistent. Maskinen sætter let igang, når man har smidt alle ingredienserne i maskinen. Den går ikke ned i hastighed, når dejen bliver “tykkere” – den knokler bare på og ælter stabilt hele vejen

 

Daglig brug

Ankarsrum Assistent fylder nogenlunde som “alle de andre” køkkenmaskiner. Den ser lidt bredere ud i kroppen, og det er den også, men den optager ikke mere plads, da skålen på de fleste andre maskiner alligevel rager ud over kanten.

Det, der først springer i øjnene, når man tager den fine maskine i brug er, at det er skålen der drejer rundt. Dejkrogen/dej-rullen sidder på en “arm”, der kan justeres så den sidder perfekt i skålen. Derudover sidder der også en dej-kniv på kanten af skålen, som hele tiden skubber ingredienserne ind fra kanten af skålen, så de lettere arbejdes ind i dejen.

Noget af det jeg er allermest glad for ved Assistenten er den store skål (og den er virkelig rummelig). Den store åbning, og derved den lette adgang til at tilsætte f.eks. mel er super. Man skal ikke ramme sådan et lille indhældningshul, eller stoppe maskinen for at undgå mel på hele bordet. Dét er smart.

 

Almindelig dej
Jeg har levet en masse forskellige gærdeje bl.a. pølsehornsdej og bolledej. Da dejen skal æltes godt behøver man ikke opløse gæret meget før man går i gang. Det betyder at man “bare” kan hælde alle ingredienserne op i skålen og så sætte maskinen i gang. Man bør dog gemme lidt af melet, så man ikke tilsætter det hele på engang. Det er bedre at tilsætte det sidste lidt i små omgange, så dejen får den perfekte stivhed.

Selvom dejrullen ser lidt spøjs ud, så fungerer den forbavsende godt. De første mange gange jeg brugte den skar jeg faktisk dejen over flere gange for at sikre at den var æltet godt igennem. Det var den selvfølgelig, men det er bare en anden måde at ælte på i forhold til den klassiske dejkrog på traditionelle røremaskiner.

Ret hurtigt får dejkniven (den der skraber kanten af skålen), og dejrullen dejen æltet sammen. Det fungerer glimrende.

 

Blød dej
Ved de bløde deje (f.eks. rugbrød) bruges den kraftige krog. Det er lidt modsat af andre røremaskiner, hvor krogen typisk er til almindelig gær-dej. Men her fungerer det faktisk super godt. Jeg har filmet, hvordan den rører ingredienserne til mit hjemmebagte rugbrød sammen. Igen behøver man ikke at røre gæren ud i vand etc. Man kan bare tilsætte det hele, og starte maskinen. Stille og roligt arbejdes det hele igennem, og man får en fin dej lige til at smide i rugbrødsformene.

 

Rengøring

Når man så endelig er færdig med det lækre brød, kagerne eller lignende så skal man igang med rengøringen. Det er derfor vigtigt at man let kan få rengjort de ting man har brugt. Dejskraberen, dejkrog/rulle og skålen er super let at rengøre. Delene tages let af og kan vaskes i opvaskeren, hvis man ønsker, men det er ligeså let at skylle dem under vandhanen. Der er ikke en masse må steder, hvor dejen sætter sig fast. Det er dejligt let at få rengjort.

 

Ekstra udstyr

En af de fine ting ved Ankarsrum Assistenten er at du kan tilkøbe diverse ekstra udstyr. Jeg har bl.a. testet kødhakkeren, men ikke til kød, men derimod med pasta-indsatserne. Det fungerer glimrende. Der findes en melkværn, myslikværn, pastavalser, grøntsagssnitter, citruspresser, purépresse etc. Jeg har prøvet Deluxe Pakken, hvor man får kødhakker (inkl. pasta-indsats), citruspresser, blender, purépresser og rive/småkagejern. Så er du godt kørende fra start.

Man behøver selvfølgelig ikke en masse ekstraudstyr til at starte med, men det er altså lidt sjovt at lave sin egen makaroni, spaghetti eller fettucine.

 

Pris

I skrivende stund koster maskinen omkring kr. 4.000. Ekstra udstyrer er også fornuftigt prissat. Deluxe pakken koster ca. 2600,-. Man kan også nogle gange finde pakker med maskine og ekstra udstyr i en samlet pakke, hvor man så sparer lidt ekstra 🙂

Her er de billigste butikker fra Pricerunner (inkl. porto). Priserne opdateres automatisk, så du altid ser det billigste sted.

Jeg har et samarbejde med Pricerunner, som altid sørger for at give dig de bedste priser. Du kan se priserne med og uden fragt.

– i samarbejde med PriceRunner

 

 

Billeder

 

Video

Her har jeg lavet et par videoer, der viser hvordan Ankarsrum Assistent ælter dej – både alm. gærdej, og blødere dej til rugbrød.

 

 

Det med småt

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at denne test er lavet af forfatteren alene. Der er ingen andre, hverken personer eller firmaer, der har haft indflydelse på ordlyden eller den endelige bedømmelse. Vi er heller ikke blevet betalt for at lave testen. For en god ordens skyld skal det dog siges, at Ankarsrum Assistent’en er stillet til rådighed af Crylle.dk (den danske importør) i forbindelse med testen.

Hvis du benytter mine direkte links her fra siden, så vil der ofte være tale om affiliate-links, som giver bloggen få procent af et eventuelt køb. Din pris hos forhandleren ændrer sig selvfølgelig ikke. Det betyder blot, at du ved brug af disse”links” giver værdifuld støtte til min lille blog i tilfælde af, at du skulle vælge at foretage et køb. Se evt. mere omkring affiliate links under samarbejdspartnere.

 

Konklusion

Ankarsrum Assistent
 • Design / Byggekvalitet
 • Støjniveau
 • "Ælte dej"-egenskaber og råstyrke
 • Daglig brug
 • Rengøring
 • Ekstra Udstyr
 • Pris
4.7

Samlede vurdering

Ankarsrum Assistent er noget nær den perfekte køkkenmaskine – det skal der ikke være tvivl om. Den er flot, og utrolig kraftig. Ælter dej, og lignende let. Den har en kantskraber, der gør, at skålen ser rent ud det meste af tiden, og så er den enormt kraftfuld. Muligheden for ekstraudstyr, som giver endnu flere muligheder i køkkenet trækker bestemt heller ikke ned.

En imponerende maskine, der har mine varmeste anbefalinger.

Ankarsrum Assistent kan købes hos KitchenOne.dk (direkte link) eller Skousen (direkte link).

Gode ting

 • Design – Lidt retro
 • Høj kvalitetsfornemmelse
 • Lav støjniveau
 • Gode ælteegenskaber
 • Let at rengøre
 • 7 års motorgaranti fra Ankarsrum
 • Masser af fedt tilbehør

Dårlige ting

 • Den store skål kan gøre det lidt svært at “ælte” mindre portioner f.eks. surdej til et par rugbrød.
Sender
Hvad synes du?
3.7 (27 stemmer)
Følg
Giv besked ved
guest

6 Kommentarer
Nyeste
Ældste Flest stemmer
Inline tilbagemeldinger
Se alle kommentarer
trackback
2 år siden

[…] DrKoch: Test af Ankarsrum Assistent (23. juni 2018) […]

Malene Fruergaard
Malene Fruergaard
2 år siden

Hej Lars

Jeg ved, at dette indlæg efterhånden er meget gammelt, men nu prøver jeg alligevel lykken. Jeg købte en Ankarsrum for at lille år siden, og jeg har hele tiden haft store problemer med, at min dej er alt for flydende efter æltning ifht., hvis jeg ælter i hånden. Jeg kan stort set ikke forme bollerne eller brød efterfølgende medmindre jeg putter en masse ekstra mel i, og så bliver brødet tørt. Hvad er dit trick til, at få dejen så fin og “tyk” som i din video? Har du hele tiden armen helt løs under æltning?

Bedste hilsener,
Malene

trackback
3 år siden

[…] meget lettere. Jeg bruger selv en Bjørn Teddy (læs testen). Et alternativ er køkkenmaskinen fra Ankarsrum. De er i hvert fald […]

trackback
4 år siden

[…] Isterningemaskine fra Tectake Test: Ankarsrum Assistent – en super køkkenmaskine! Test: Bjørn Teddy – en fremragende […]

Tanja Skovlund
Tanja Skovlund
5 år siden

Det ER en fantastisk maskine, som er alle pengene værd.
Ønsker man ikke at bruge penge på f.eks kødhakkeren, kan man med fordel gå på loppemarked og købe en fra en Ballerup Marstermixer – de passer nemlig tilbehør sammen ?

Jeg elsker min røreskål med dobbelt piskeris – aldrig har det været lettere at piske selv store mængder fløde ?

Eneste ulempe er udformningen af bunden på metalskålen – i min optik egner den sig ikke til opvaskemaskinen, da der samler sig store mængder vand der.

Sarah
Sarah
Svar til  Tanja Skovlund
4 år siden

Kan man lave kafedej I metalskålen? Mvh Sarah

6
0
Noget på hjerte, så smid meget gerne en kommentar.x
()
x