Det lækreste rugbrød i verden – uden en masse bøvl (opskrift)

Hjemmelavet rugbrød med surdej

Så blev det tid til endnu en lille opskrift. Denne gang står den på lækkert hjemmebagt rugbrød. Hvem har ikke prøvet at købe eller lækkert friskbagt rugbrød, for et par dage senere at opdage at det smuldrer og er mega tørt… det har jeg i hvert fald. Jeg har efterhånden fået mange opfordringer til at poste min opskrift på rugbrød – nu er den her endelig.

Rugbrødet her laves fra bunden med surdej. Det giver nogle fantastisk lækre og sprøde brød. Det allermest fantastiske ved disse rugbrød er at de holder sig bløde og lækre en hel uge, og de er yderst velegnede til at fryse også. Derudover ved ud hvad der er kommet i, og prisen er mindst det halve af bagerens.

Du skal bruge en røremaskine. Det gør livet i køkkenet meget lettere. Jeg bruger en KitchenAid, men Bjørn eller Bosch ville jeg gå efter, hvis jeg skulle ud og investere i en ny i dag (Tjek wupti.com for de bedste priser).


Tidsforbrug

3 timer fra start til brødene er ude af ovnen. 2 af timerne er hæve/bage tid.

 


Ingredienser

350 gram Vand
150 gram Rugkerner – skåret eller valset(rugflager)
Start med at sætte vand og rugkernerne til at koge op, og herefter skru ned til lav varme i 12-15 minutter). Lad kernene køle lidt af så det når ned omkring 50-60 grader.


Øvrige ingredienser

600 gram Vand
25 gram Fint salt
15 gram Gær
20 gram Rugsurdejspulver eller 50 g citronsaft (så 40 gram mindre vand)
100 gram Fuldkorns speltmel
200 gram Hvedemel
300 gram Rugmel
200 gram Blandede kerner
evt. 10-15 gram Maltmel
340 gram Rug-surdej (stuetemperatur) – gem en lille klat (ca 30-100 gram)
2-3 cl. distilleret vand (eller alm. vand) svt. et snapsglas

 

Skal ingredienserne afmåles så præcist?

Jeg har fået spørgsmålet en del gange. Skal de enkelte ting være så præcise? Svaret er ja. Hvis man vil være sikker på at kunne gentage successen gang på gang, så skal tingene vejes præcist af. Hvis du ikke allerede har en vægt, der kan veje med 1 grams præcision, så synes jeg du skal anskaffe dig en. Gå efter en vægt, hvor du har plads til at stille skålen, så du stadig kan se displayet, altså ikke i “liggende format”.


Sådan gør du

Rør gæren ud i vandet. Kom salt og alle de resterende ting i røreskålen. Når kernerne er kølet ned til omkring 50 grader, så smid dem oveni røreskålen, og sæt røremaskinen igang. Lad det røre godt igennem ca. 10-15 minutter. Start langtsom, så det ikke flyver ud af skålen. Skru herefter lidt op for hastigheden. Rør indtil temperaturen er ca 28-30 grader. Det passer meget godt med de ca 15 minutter ved rolig hastighed, hvis man ikke har et termometer. Hvis dejen kravler op af siden på røreskålen, så tilsæt en lille smule mere vand.

Fordel dejen i to smurte rugbrødsforme. Kom lige meget i hver form. Glat med en skraber, der er dyppet i lidt vand. Hvis man vil kan man pynte med lidt birkes, sesam, majsdrys etc (se foto). Start med motivet, og så baggrundsdrysset til sidst 🙂 Kun fantasien sætter grænser.

img_0286img_0287img_0288

Kom plastik over formene (opklippet frysepose), og lad brødene hæve i ca 60 minutter til ca. dobbelt størrelse. Ca. 15 minutter før de er færdighævet tænder du ovnen på 240°C. Sæt rugbrødene ind på nederste rille når ovnen er godt varm. Smid en sjat vand (2-3 cl) ind i bunden af ovnen inden du lukker. Det giver en fantastisk skorpe ! Brug distilleret vand, da det ikke giver kalkaflejring i ovnen. Skru så ned til 220°C, og bag i ca. 50 minutter, eller indtil kernetemperatur på ca 95-96°C. Hvis man bruger de store “gammeldags” rugbrødsforme, så skal man nok bage i 75 minutter ved 190°C, da de er noget højere end de forme jeg bruger.


Ny Surdej

Det sidste man skal er at røre den sidst smule surdej op, så den er klar til næste portion. Tag resten af surdejen (30-100 gram) og smid dem op i røreskålen fra tidligere (som er skrabet rimelig godt da man smed dejen over i formene). Kom 140 gram vand og 200 gram rugmel ned i skålen, og rør så surdejen sammen igen (tager kun få sekunder). Kom den i en lille bøtte, og lad den stå på bordet til næste morgen, og så i køleskabet indtil næste gang. Den skal samlet set have ca 24 timer i stuetemperatur før den er klar. Du kan også tage den ud af køleskabet dagen inden du skal bruge den, hvis det er lettere 🙂 Surdejen kan holde ca 1 måned i køleskab. Hvis du ikke skal bruge den inden, så tag ca 100 gram af dejen og rør op igen, som ovenfor, og kasser resten (340 gram).

Så er det bare at vente på at de bliver færdige… Du vil elske dem !

img_0248

Hvor køber jeg ingredienser

Hvis du mangler et sted at købe din kerneblanding, rugsurpulver etc, så kan de findes på Bagekurset Ribe’s hjemmeside til rigtig fine priser. Man kan også få en opstarts surdej. Den kan man også få/købe hos den lokale bager, hvis det er lettere. Jeg bruger selv kerneblandingen fra Bagekurset. Den er super både til rugbrød, rundstykker m.m. Jeg har ingen aktier, eller aftale med Bagekursets webshop – de er bare de billigste og bedste – efter min mening.

Held og lykke med de hjemmelavede rugbrød. Du vender ALDRIG tilbage til køberugbrød når du først har prøvet dette.

Del og like meget gerne, og kom gerne med dine oplevelser, kommentarer, spørgsmål, ris eller ros i kommentarfeltet nederst.

img_8533img_8535

Ps. Jeg plejer at fryse det ene, og spise det andet med det samme. Brødene er fantastisk gode af have i fryseren og smagen forbliver den samme gode, og de bliver ikke tørre !

Støt min blog:
Brug mine samarbejdspartnere (Se menuen øverst) eller se aktuelle ting nedenfor også. På forhånd tusind tak.

Find den den allerbedste pris på dit hotel (sammenlign hotels.com, Expedia, booking.com etc.):
Find den bedste pris på dit hotel - www.hotelscombined.com

Om Lars Koch Hansen

Lars er født i 1979, bor i Kolding med sin familie (hustru + 2 børn), og er uddannet læge. Han er glad for ting der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Derudover elsker han gode opskrifter, og så er han vild med gadgets og elektronik.

Se alle indlæg

Har du et produkt, som kunne have interesse for bloggen? Vil du lave en give-away, eller har et nyt produkt, som du gerne vil have testet og dermed få spredt budskabet, så er du selvfølgelig velkommen til at tage kontakt. Kontaktoplysninger herunder, eller på siden "Om mig". Du kan læse mere omkring et samarbejde på siden "Samarbejdspartnere", hvor der står lidt om besøgende m.m.

Kunne du tænke dig at blive "med-blogger" og på den måde få dine ting ud på en allerede etableret platform? Det kunne f.eks. være en gennemgang af et lækkert produkt du har købt, eller en lækker opskrift, som du bare MÅ dele. Det behøver ikke være noget du har opfundet. Det vigtigste er at opskriften er god, og du har billeder af processen. Du får selvfølgelig din egen profil på siden. Send mig en besked (info@drkoch.dk), så ser vi på det...

Information
recipe image
Opskriftsnavn
Det lækreste hjemmelavede rugbrød
Online (År-Måned-Dag)
Forberedelsestid
Bagetid
Samlede tidsforbrug
Gennemsnitslig karakter fra besøgende
51star1star1star1star1star Based on 17 Review(s)

Lars Koch Hansen

Lars er født i 1979, bor i Kolding med sin familie (hustru + 2 børn), og er uddannet læge. Han er glad for ting der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Derudover elsker han gode opskrifter, og så er han vild med gadgets og elektronik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

10 spændende tanker om emnet “Det lækreste rugbrød i verden – uden en masse bøvl (opskrift)

 • Pingback:Hjemmelavede rugbrødschips - genialt (opskrift) | Livets små ting

 • 2. februar 2018 at 20:04
  Permalink

  Har taget 2 brød ud af ovnen for 1 time siden. Det er bestemt ikke sidste gang de bliver bagt.Smager super godt. Mange af ingredienserne er også fra Bagekursus i Ribe, hvor jeg deltog i kagekursus. Kan varmt anbefales.Vh Marianne

  Svar
  • 2. februar 2018 at 22:57
   Permalink

   Dejligt at høre 🙂 Vi elsker det SÅ meget hjemme hos os.
   Rigtig god weekend
   KH Lars

   Svar
 • 2. februar 2018 at 16:57
  Permalink

  Bruger du varmluft til rugbrødene

  Svar
 • 1. februar 2018 at 16:10
  Permalink

  Hvor meget vil du bruge af en færdig surdej til rugbrødet?

  Svar
  • 1. februar 2018 at 18:20
   Permalink

   Hej Marianne. Jeg vil tage som der står i opskriften. Hvis du ikke har så meget så ville jeg lave så jeg har ca 500 gram ialt og så bruge de 340 som der anbefales i opskriften

   Svar
 • 11. december 2016 at 15:16
  Permalink

  Tusind takt for en god og let opskrift. Fik en klat surdej hos min bager og så kørte det. Brødet bliver utrolig lækkert, og jeg har sjældent smagt så godt et rugbrød.

  Svar
  • 11. december 2016 at 18:45
   Permalink

   Velbekomme Inge. Fedt at du prøvede opskriften og fik lidt surdej til at komme igang med fra bageren.
   Håber du vil bage løs i fremtiden 🙂

   Svar
 • 30. september 2016 at 12:33
  Permalink

  Tak for en super god opskrift.
  Af og til sprækker mit rugbrød lige under skorpen. Har du nogen anelse om hvorfor det er tilfældet?

  Kan virkelig anbefales!!

  Svar
  • 30. september 2016 at 12:42
   Permalink

   Hej Jimmi,

   Hvis skorpen skiller fra resten af brødet, så er det typisk fordi, at brødet ikke har hævet nok. Det er vigtig at brødet får lov at hæve godt op, hvilket er ca 50-70 minutter. Lidt forskelligt alt efter hvor godt gæret er.

   Tak for rosen 🙂

   Svar