Hjemmelavet rugbrød – fantastisk smag (opskrift)

Introduktion

Så blev det tid til endnu en lille opskrift. Denne gang står den på lækkert hjemmebagt rugbrød. Hvem har ikke prøvet at købe eller lækkert friskbagt rugbrød, for et par dage senere at opdage at det smuldrer og er mega tørt… det har jeg i hvert fald. Jeg har efterhånden fået mange opfordringer til at poste min opskrift på rugbrød – nu er den her endelig.

Rugbrødet her laves fra bunden med surdej. Det giver nogle fantastisk lækre og sprøde brød. Det allermest fantastiske ved disse rugbrød er at de holder sig bløde og lækre en hel uge, og de er yderst velegnede til at fryse også. Derudover ved ud hvad der er kommet i, og prisen er mindst det halve af bagerens.

Du skal bruge en røremaskine. Det gør livet i køkkenet meget lettere. Jeg bruger en KitchenAid, men Bjørn eller Bosch ville jeg gå efter, hvis jeg skulle ud og investere i en ny i dag (Tjek wupti.com for de bedste priser).

 

opskrift rugbrød hjemmelavet holdbar ikke tørt surdej rugbrødssurdej

Hjemmelavet rugbrød

Her er en opskrift på hjemmelavet rugbrød, som holder sig godt og ikke bliver tørt. Kan sagtens fryses, og stadig lækkert. Inspireret fra Bagekurset - som du bør tjekke ud (bagekurset.dk).
5 fra 6 stemmer
Udskriv Pin Kommentér
Ret: Brød
Køkken: Dansk
Forb. tid: 40 minutter
Tilb. tid: 50 minutter
Hævetid: 1 time
Samlet tid: 2 timer 50 minutter
Antal: 2 rugbrød
Forfatter: Lars Koch Hansen
Ingredienser
Rugkerner
  • 350 gram Vand
  • 150 gram Rugkerner – skåret eller valset (rugflager)
Rugbrødsdejen
  • 600 gram vand
  • 25 gram fint salt
  • 15 gram gær
  • 20 gram rugsurdejspulver (istedet kan bruges dobbelt mængde citronsaft)
  • 100 gram fuldkorns speltmel
  • 200 gram hvedemel
  • 300 gram rugmel
  • 200 gram blandede kerner
  • 15 gram maltmel
  • 340 gram Rug-surdej (stuetemperatur – gem en lille klat (ca 30-100 gram))
  • 2-3 cl. distilleret vand (evt. alm. vand svt. et snapsglas)
  • Sesamkerner, birkes, majsdrys til pynt
Fremgangsmåde
Rugkerner
  • Kog rugkernerne op, og lade småsimre i ca. 15 minutter under låg. Lad dem afkøle til "fingervarme" - altså så du kan holde en finger deri uden at brænde dig.
Rugbrødsdejen
  • Rør gæren ud i vand. Tilsæt salt og de resterende ting i røreskålen. 
  • Når kernerne er kølet ned til omkring 40-50 grader, så smid dem oveni røreskålen, og sæt røremaskinen igang. Lad det røre godt igennem ca. 10-15 minutter. Start langtsom, så det ikke flyver ud af skålen. Skru herefter lidt op for hastigheden. Hvis dejen kravler op af siden på røreskålen, så tilsæt en lille smule mere vand.
  • Fordel dejen i to smurte rugbrødsforme. Kom lige meget i hver form. Glat med en skraber, der er dyppet i lidt vand. Hvis man vil kan man pynte med lidt birkes, sesam, majsdrys etc (se foto). Start med motivet, og så baggrundsdrysset til sidst ? Kun fantasien sætter grænser. Hæld overskydende drys af, da det ellers bare drysser af senere.
  • Dæk formene med plastik (opklippet frysepose), og lad brødene hæve i ca 60 minutter til ca. dobbelt størrelse. 
  • Tænd ovnen på 240°C ca. 20 minutter før de er færdighævet. 
  • Når færdighævet, så sæt rugbrød ind på nederste rille. Smid en sjat vand (2-3 cl) ind i bunden af ovnen inden du lukker. Det giver en fantastisk skorpe ! Brug distilleret vand, da det ikke giver kalkaflejring i ovnen. 
  • Efter brødene er sat ind, så skru ned til 220°C, og bag i ca. 50 minutter, eller indtil kernetemperatur på ca 95-96°C. Hvis man bruger de store “gammeldags” rugbrødsforme, så skal man nok bage i 75 minutter ved 190°C, da de er noget højere end de forme jeg bruger.
Ny Surdej
  • Det sidste man skal er at røre den sidste smule surdej op, så den er klar til næste portion. 
  • Tag resten af surdejen (30-100 gram) og smid dem op i røreskålen fra tidligere (som er skrabet rimelig godt da man smed dejen over i formene). Kom 140 gram vand og 200 gram rugmel ned i skålen, og rør så surdejen sammen igen (tager kun få sekunder). 
  • Kom den i en lille bøtte, og lad den stå på bordet til næste morgen, og så i køleskabet indtil næste gang. Den skal samlet set have ca 24 timer i stuetemperatur før den er klar. Du kan også tage den ud af køleskabet dagen inden du skal bruge den, hvis det er lettere ? 
Video
Opskriftsnoter
  • Surdej kan holde ca 1 måned i køleskab. Hvis du ikke skal bruge den inden, så tag ca 100 gram af dejen og rør op igen, som ovenfor, og kasser resten (340 gram).
  • Lav en ekstra portion af din surdej, og smid i fryseren, når den har stået 24 timer og er klar til brug. Så kan du altid tage den op, hvis din nuværende surdej skulle "dø" pga. manglende brug.
  • Jeg plejer at fryse det ene, og spise det andet med det samme. Brødene er fantastisk gode af have i fryseren og smagen forbliver den samme gode, og de bliver ikke tørre!

 

Billeder

 

Skal ingredienserne afmåles så præcist?

Jeg har fået spørgsmålet en del gange. Skal de enkelte ting være så præcise? Svaret er ja. Hvis man vil være sikker på at kunne gentage successen gang på gang, så skal tingene vejes præcist af. Hvis du ikke allerede har en vægt, der kan veje med 1 grams præcision, så synes jeg du skal anskaffe dig en. Gå efter en vægt, hvor du har plads til at stille skålen, så du stadig kan se displayet, altså ikke i “liggende format”.

 

Hvor køber jeg ingredienser

Hvis du mangler et sted at købe din kerneblanding, rugsurpulver etc, så kan de findes på Bagekurset Ribe’s hjemmeside til rigtig fine priser. Man kan også få en opstarts surdej. Den kan man også få/købe hos den lokale bager, hvis det er lettere. Jeg bruger selv kerneblandingen fra Bagekurset. Den er super både til rugbrød, rundstykker m.m. Jeg har ingen aktier, eller aftale med Bagekursets webshop – de er bare de billigste og bedste – efter min mening.

Held og lykke med de hjemmelavede rugbrød. Du vender ALDRIG tilbage til køberugbrød når du først har prøvet dette.

 

Inspiration

Når først du har prøvet det gode rugbrød, så kan du jo også overveje om du har mod på at hoppe tanden videre, og lave andre lækre ting i samme boldgade. Tjek f.eks.

Minirugbrød med chokoladestykker til madkassen (opskrift)
Hjemmelavede rugbrødschips (opskrift)

 

Spørgsmål eller kommentarer

Del og like meget gerne, og kom gerne med dine oplevelser, kommentarer, spørgsmål, ris eller ros i kommentarfeltet nederst. Tryk meget gerne på de 5 stjerner oppe ved billedet, eller du kan gøre det når du skriver den kommentar (direkte link til kommertarer).

 

Om Lars Koch Hansen

Lars er født i 1979, bor i Kolding med sin familie (hustru + 2 børn), og er uddannet læge. Han er glad for ting der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Derudover elsker han gode opskrifter, og så er han vild med gadgets og elektronik.

Se alle indlæg

Har du et produkt, som kunne have interesse for bloggen? Vil du lave en give-away, eller har et nyt produkt, som du gerne vil have testet og dermed få spredt budskabet, så er du selvfølgelig velkommen til at tage kontakt. Kontaktoplysninger herunder, eller på siden "Om mig". Du kan læse mere omkring et samarbejde på siden "Samarbejdspartnere", hvor der står lidt om besøgende m.m.

Kunne du tænke dig at blive "med-blogger" og på den måde få dine ting ud på en allerede etableret platform? Det kunne f.eks. være en gennemgang af et lækkert produkt du har købt, eller en lækker opskrift, som du bare MÅ dele. Det behøver ikke være noget du har opfundet. Det vigtigste er at opskriften er god, og du har billeder af processen. Du får selvfølgelig din egen profil på siden. Send mig en besked (info@drkoch.dk), så ser vi på det...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

14 tanker om “Hjemmelavet rugbrød – fantastisk smag (opskrift)

  • 20. februar 2019 at 20:30
    Permalink

    Den opskrift er altså sindsygt god. Nu bliver der vist bagt til fryseren fremadrettet. Holder sig super uden at blive tørre.

    Svar
  • 4. februar 2019 at 12:51
    Permalink

    En fin opskrift som jeg har brugt til minirugbrød med chokolade. Tusind tak ❤️❤️

    Svar
    • 4. februar 2019 at 16:27
      Permalink

      Tusind tak for de fine ord. Altid lækkert med sådan en tilbagemelding. Rigtig god dag.
      Mange hilsner
      Lars

      Svar
  • Pingback:Minirugbrød med chokoladestykker til madkassen (opskrift) | Livets små ting

  • Pingback:Hjemmelavede rugbrødschips - genialt (opskrift) | Livets små ting

  • 2. februar 2018 at 20:04
    Permalink

    Har taget 2 brød ud af ovnen for 1 time siden. Det er bestemt ikke sidste gang de bliver bagt.Smager super godt. Mange af ingredienserne er også fra Bagekursus i Ribe, hvor jeg deltog i kagekursus. Kan varmt anbefales.Vh Marianne

    Svar
    • 2. februar 2018 at 22:57
      Permalink

      Dejligt at høre 🙂 Vi elsker det SÅ meget hjemme hos os.
      Rigtig god weekend
      KH Lars

      Svar
  • 2. februar 2018 at 16:57
    Permalink

    Bruger du varmluft til rugbrødene

    Svar
    • 2. februar 2018 at 17:00
      Permalink

      Nej. Bare helt alm. varme?
      Mvh Lars

      Svar
  • 1. februar 2018 at 16:10
    Permalink

    Hvor meget vil du bruge af en færdig surdej til rugbrødet?

    Svar
    • 1. februar 2018 at 18:20
      Permalink

      Hej Marianne. Jeg vil tage som der står i opskriften. Hvis du ikke har så meget så ville jeg lave så jeg har ca 500 gram ialt og så bruge de 340 som der anbefales i opskriften

      Svar
  • 11. december 2016 at 15:16
    Permalink

    Tusind takt for en god og let opskrift. Fik en klat surdej hos min bager og så kørte det. Brødet bliver utrolig lækkert, og jeg har sjældent smagt så godt et rugbrød.

    Svar
    • 11. december 2016 at 18:45
      Permalink

      Velbekomme Inge. Fedt at du prøvede opskriften og fik lidt surdej til at komme igang med fra bageren.
      Håber du vil bage løs i fremtiden 🙂

      Svar
  • 30. september 2016 at 12:33
    Permalink

    Tak for en super god opskrift.
    Af og til sprækker mit rugbrød lige under skorpen. Har du nogen anelse om hvorfor det er tilfældet?

    Kan virkelig anbefales!!

    Svar
    • 30. september 2016 at 12:42
      Permalink

      Hej Jimmi,

      Hvis skorpen skiller fra resten af brødet, så er det typisk fordi, at brødet ikke har hævet nok. Det er vigtig at brødet får lov at hæve godt op, hvilket er ca 50-70 minutter. Lidt forskelligt alt efter hvor godt gæret er.

      Tak for rosen 🙂

      Svar

Vind supergavekort
Tryk på billedet for at deltage!