Hjemmelavet rugbrød – fantastisk smag (opskrift)

Introduktion

Så blev det tid til endnu en lille opskrift. Denne gang står den på lækkert hjemmebagt rugbrød. Hvem har ikke prøvet at købe eller lækkert friskbagt rugbrød, for et par dage senere at opdage at det smuldrer og er mega tørt… det har jeg i hvert fald. Jeg har efterhånden fået mange opfordringer til at poste min opskrift på rugbrød – nu er den her endelig.

Rugbrødet her laves fra bunden med surdej. Det giver nogle fantastisk lækre og sprøde brød. Det allermest fantastiske ved disse rugbrød er at de holder sig bløde og lækre en hel uge, og de er yderst velegnede til at fryse også. Derudover ved ud hvad der er kommet i, og prisen er mindst det halve af bagerens.

Du skal bruge en røremaskine. Det gør livet i køkkenet meget lettere. Jeg bruger en KitchenAid, men Bjørn eller Bosch ville jeg gå efter, hvis jeg skulle ud og investere i en ny i dag (Tjek wupti.com for de bedste priser).

 

opskrift rugbrød hjemmelavet holdbar ikke tørt surdej rugbrødssurdej

Hjemmelavet rugbrød

Her er en opskrift på hjemmelavet rugbrød, som holder sig godt og ikke bliver tørt. Kan sagtens fryses, og stadig lækkert. Inspireret fra Bagekurset - som du bør tjekke ud (bagekurset.dk).
5 fra 10 stemmer
Udskriv Pin Kommentér
Ret: Brød
Køkken: Dansk
Forb. tid: 40 minutter
Tilb. tid: 50 minutter
Hævetid: 1 time
Samlet tid: 2 timer 50 minutter
Antal: 2 rugbrød
Forfatter: Lars Koch Hansen
Ingredienser
Rugkerner
  • 350 gram Vand
  • 150 gram Rugkerner – skåret eller valset (rugflager)
Rugbrødsdejen
  • 600 gram vand
  • 25 gram fint salt
  • 15 gram gær
  • 20 gram rugsurdejspulver (istedet kan bruges dobbelt mængde citronsaft)
  • 100 gram fuldkorns speltmel
  • 200 gram hvedemel
  • 300 gram rugmel
  • 200 gram blandede kerner
  • 15 gram maltmel
  • 340 gram Rug-surdej (stuetemperatur – gem en lille klat (ca 30-100 gram))
  • 2-3 cl. distilleret vand (evt. alm. vand svt. et snapsglas)
  • Sesamkerner, birkes, majsdrys til pynt
Fremgangsmåde
Video
Opskriftsnoter
  • Surdej kan holde ca 1 måned i køleskab. Hvis du ikke skal bruge den inden, så tag ca 100 gram af dejen og rør op igen, som ovenfor, og kasser resten (340 gram).
  • Lav en ekstra portion af din surdej, og smid i fryseren, når den har stået 24 timer og er klar til brug. Så kan du altid tage den op, hvis din nuværende surdej skulle "dø" pga. manglende brug.
  • Jeg plejer at fryse det ene, og spise det andet med det samme. Brødene er fantastisk gode af have i fryseren og smagen forbliver den samme gode, og de bliver ikke tørre!

følg mig på instagram

 
 

Billeder

 

Skal ingredienserne afmåles så præcist?

Jeg har fået spørgsmålet en del gange. Skal de enkelte ting være så præcise? Svaret er ja. Hvis man vil være sikker på at kunne gentage successen gang på gang, så skal tingene vejes præcist af. Hvis du ikke allerede har en vægt, der kan veje med 1 grams præcision, så synes jeg du skal anskaffe dig en. Gå efter en vægt, hvor du har plads til at stille skålen, så du stadig kan se displayet, altså ikke i “liggende format”.

 

Hvor køber jeg ingredienser

Hvis du mangler et sted at købe din kerneblanding, rugsurpulver etc, så kan de findes på Bagekurset Ribe’s hjemmeside til rigtig fine priser. Man kan også få en opstarts surdej. Den kan man også få/købe hos den lokale bager, hvis det er lettere. Jeg bruger selv kerneblandingen fra Bagekurset. Den er super både til rugbrød, rundstykker m.m. Jeg har ingen aktier, eller aftale med Bagekursets webshop – de er bare de billigste og bedste – efter min mening.

Held og lykke med de hjemmelavede rugbrød. Du vender ALDRIG tilbage til køberugbrød når du først har prøvet dette.

 

Inspiration

Når først du har prøvet det gode rugbrød, så kan du jo også overveje om du har mod på at hoppe tanden videre, og lave andre lækre ting i samme boldgade. Tjek f.eks.

Minirugbrød med chokoladestykker til madkassen (opskrift)
Hjemmelavede rugbrødschips (opskrift)

 

Spørgsmål eller kommentarer

Del og like meget gerne, og kom gerne med dine oplevelser, kommentarer, spørgsmål, ris eller ros i kommentarfeltet nederst. Tryk meget gerne på de 5 stjerner oppe ved billedet, eller du kan gøre det når du skriver den kommentar (direkte link til kommertarer).

 

Om Lars Koch Hansen

Lars er født i 1979, bor i Kolding med sin familie (hustru + 2 børn), og er uddannet læge. Han er glad for ting der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Derudover elsker han gode opskrifter, og så er han vild med gadgets og elektronik.

Se alle indlæg

Har du et produkt, som kunne have interesse for bloggen? Vil du lave en give-away, eller har et nyt produkt, som du gerne vil have testet og dermed få spredt budskabet, så er du selvfølgelig velkommen til at tage kontakt. Kontaktoplysninger herunder, eller på siden "Om mig". Du kan læse mere omkring et samarbejde på siden "Samarbejdspartnere", hvor der står lidt om besøgende m.m.

Kunne du tænke dig at blive "med-blogger" og på den måde få dine ting ud på en allerede etableret platform? Det kunne f.eks. være en gennemgang af et lækkert produkt du har købt, eller en lækker opskrift, som du bare MÅ dele. Det behøver ikke være noget du har opfundet. Det vigtigste er at opskriften er god, og du har billeder af processen. Du får selvfølgelig din egen profil på siden. Send mig en besked (info@drkoch.dk), så ser vi på det...

24 meninger om “Hjemmelavet rugbrød – fantastisk smag (opskrift)

  • 8. juli 2019 kl. 08:46
    Permalink

    Hej Lars.
    Har lige med god succes bagt to brød med din opskrift og ingredienser, god skorpe og fasthed, men jeg kunne godt tænke mig at få mere smag i brødet, har du et par fif hertil?
    Har brugt maltmel, rugsur og gluten i opskriften.

    Besvar
    • 8. juli 2019 kl. 09:42
      Permalink

      Du bruger de rigtige ting 🙌
      Du kan evt tilsætte 1-2 spiseskefulde maltsirup. Det giver lidt ekstra fylde til smagen. Ellers skal du ændre i kerneblandingen.

      En sidste mulighed er at skifte halvdelen af vandet ud med en mørk øl/malt øl. Det giver også en super god smag 🙌😉

      Håber det kan få sig helt i mål. Jeg vil meget gerne høre hvordan det gik 🤩

      God dag
      Mvh Lars

      Besvar
  • 30. maj 2019 kl. 08:29
    Permalink

    Super lækkert rugbrød, nu er jeg så for en gang skyld løbet tør for valsede rugflager som jeg plejer at bruge til rugbrødet. I Netto har de ikke skåret eller valset, men de har knækkede rugkerner. Er det noget der kan bruges i stedet?

    Ellers tak for opskriften på et super lækkert rugbrød. Siden april sidste år, hvor jeg bagte det for første gang, har jeg ikke købt et eneste rugbrød.

    Besvar
    • 30. maj 2019 kl. 08:31
      Permalink

      Fedt at høre 🙏👍
      Umiddelbart skulle du sagtens kunne bruge dem fra Netto. De skal nok koge 5-10 minutter ekstra. Det må du lige se når du kommer i gang. Vandet skal være suget helt op 😊

      Besvar
      • 30. maj 2019 kl. 13:22
        Permalink

        Jeg kastede mig over det, brødet blev perfekt som altid, det eneste er at de åbenbart har lettere ved at brande på, så man skal være lidt mere over dem end normalt, men resultatet blev godt.

        Besvar
  • 20. februar 2019 kl. 20:30
    Permalink

    Den opskrift er altså sindsygt god. Nu bliver der vist bagt til fryseren fremadrettet. Holder sig super uden at blive tørre.

    Besvar
  • 4. februar 2019 kl. 12:51
    Permalink

    En fin opskrift som jeg har brugt til minirugbrød med chokolade. Tusind tak ❤️❤️

    Besvar
    • 4. februar 2019 kl. 16:27
      Permalink

      Tusind tak for de fine ord. Altid lækkert med sådan en tilbagemelding. Rigtig god dag.
      Mange hilsner
      Lars

      Besvar
  • 2. februar 2018 kl. 20:04
    Permalink

    Har taget 2 brød ud af ovnen for 1 time siden. Det er bestemt ikke sidste gang de bliver bagt.Smager super godt. Mange af ingredienserne er også fra Bagekursus i Ribe, hvor jeg deltog i kagekursus. Kan varmt anbefales.Vh Marianne

    Besvar
    • 2. februar 2018 kl. 22:57
      Permalink

      Dejligt at høre 🙂 Vi elsker det SÅ meget hjemme hos os.
      Rigtig god weekend
      KH Lars

      Besvar
    • 21. december 2019 kl. 08:54
      Permalink

      Hej Lars
      Super dejligt rugbrød! Skal man bruge gær hver gang, når éns surdej ser ud til at være fin? Første gang jeg lavede brødet var min surdej ikke så luftig – men det er den nu, hvor jeg skal prøve at lave brødene igen😄
      Glædelig jul fra Rie

      Besvar
      • 21. december 2019 kl. 11:10
        Permalink

        Ja. Det skal du. Eller får du ikke højden med. Måske hvis du lader rugbrødet hæve længe men det har jeg ikke prøvet. 😉👍
        Tak for roserne 😉🎄🍾

        Besvar
        • 22. december 2019 kl. 11:40
          Permalink

          Lige et sidste spørgsmål (tror jeg) Skal den nye surdej også opbevares i bøtten med lille hul i låget (som jeg brugte, da jeg lavede surdejen)?
          Mvh Rie

          Besvar
          • 22. december 2019 kl. 11:45
            Permalink

            Jeg har ikke hul i bøtten. Lader en bare stå på bordet med låg på et døgn ( nogen gange hopper låget af) 😉 men så bare i køleskabet.

  • 2. februar 2018 kl. 16:57
    Permalink

    Bruger du varmluft til rugbrødene

    Besvar
    • 2. februar 2018 kl. 17:00
      Permalink

      Nej. Bare helt alm. varme?
      Mvh Lars

      Besvar
  • 1. februar 2018 kl. 16:10
    Permalink

    Hvor meget vil du bruge af en færdig surdej til rugbrødet?

    Besvar
    • 1. februar 2018 kl. 18:20
      Permalink

      Hej Marianne. Jeg vil tage som der står i opskriften. Hvis du ikke har så meget så ville jeg lave så jeg har ca 500 gram ialt og så bruge de 340 som der anbefales i opskriften

      Besvar
  • 11. december 2016 kl. 15:16
    Permalink

    Tusind takt for en god og let opskrift. Fik en klat surdej hos min bager og så kørte det. Brødet bliver utrolig lækkert, og jeg har sjældent smagt så godt et rugbrød.

    Besvar
    • 11. december 2016 kl. 18:45
      Permalink

      Velbekomme Inge. Fedt at du prøvede opskriften og fik lidt surdej til at komme igang med fra bageren.
      Håber du vil bage løs i fremtiden 🙂

      Besvar
  • 30. september 2016 kl. 12:33
    Permalink

    Tak for en super god opskrift.
    Af og til sprækker mit rugbrød lige under skorpen. Har du nogen anelse om hvorfor det er tilfældet?

    Kan virkelig anbefales!!

    Besvar
    • 30. september 2016 kl. 12:42
      Permalink

      Hej Jimmi,

      Hvis skorpen skiller fra resten af brødet, så er det typisk fordi, at brødet ikke har hævet nok. Det er vigtig at brødet får lov at hæve godt op, hvilket er ca 50-70 minutter. Lidt forskelligt alt efter hvor godt gæret er.

      Tak for rosen 🙂

      Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vind 2x Sjøbo sous vide stav. Der findes en vinder både på Facebook og på Instagram. Vinderne findes den 13. april! Klik på billedet og læs mere….

Hop til konkurrencesiden

Følg mig på de sociale medier