Drømmekage – den lækre med ekstra god topping (opskrift)
Indholdsfortegnelse
Introduktion
En af de største danske klassikere indenfor kager er uden tvivl drømmekage! Drømmekagen stammer tilbage fra 1960, hvor der blev afholdt en kagekonkurrence i Brovst. Her blev kagen lavet af Jytte Andersen, som havde den fra sin mormor. Kort efter var den kendt bl.a. fordi AMO havde trykt den i deres bagekatalog som “Drømmekagen fra Brovst”.
Normalt er jeg faktisk ikke så meget for kokus i kager MEN lige i dette tilfælde så gør jeg en undtagelse, for det smager fantastisk. Om det er fordi selve snasket minder lidt om den fra den fynske brunviger, skal jeg ikke kunne sige, men godt er det i hvert fald.
Hvorfor skal jeg lave den her opskrift frem for alle de andre opskrifter på nettet? Det skal du fordi, der er ekstra snask på toppen, et par små men gode tricks, og så den luftige bund, der ikke bliver tør. Det allerbedste er fyldet, og at det “siver” lidt ned i bunden, og giver en vidunderlig kage… Et kæmpe hit !
Ps. Har du cøliaki så prøv min opskrift på glutenfri drømmekage ellers læs videre for den almindelige version,
Drømmekage med ekstra snask
Ingredienser
Bunden
- 500 gram sukker
- 6 æg (medium/large)
- 3 tsk vanillesukker
- 4 dl mælk (gerne sødmælk)
- 100 gram smør
- 500 gram hvedemel
- 4 tsk bagepulver
Fyldet
- 250 gram smør
- 200 gram kokosmel
- 500 gram brun farin
- 2 spsk mørk sirup (kan undlades)
- 1 dl mælk (gerne sødmælk)
Fremgangsmåde
Kagebunden
- Start med at tænde ovnen på 200 grader alm. varme.
- Kom æg, vanillesukker og sukker i en skål og pisk det luftigt og hvidligt. Brug gerne en røremaskine med piskeris, og fuldt skrald på.
- Varm mælk og smør i en gryde (kan bruges til fyldes senere), så smøret er flydende. Tilsæt det til skålen sammen med melet og bagepulver. Pisk det godt sammen igen på fuld skrue (på køkkenmaskinen), så luften bevares i æggemassen.
- Hæld op i en bradepande (ca. 35x45 cm). Dej-massen skal ligge i ca. 1.5-2 cm højde jævnt fordelt.
- Bag den midt i ovnen ca. 20 minutter ved 200 grader. Den bliver gylden. Stik i midten med en kniv, og se om den er "fast". Skal ikke være flydende.
Fyldet
- Kom smør, brun farin, mælk og sirup i gryden. Lad det varme op og smelte. Tilsæt så kokusmelet. Lad det små simre indtil bunden er færdigbagt. Husk at røre i det, så det ikke brænder på.
- Når bunden er færdig tages den ud og stilles på bordet. Kom så fyldet ovenpå. Fordel med en dejspartel eller lignende. Behøver ikke at komme helt ud til kanten. Lad bare 0.5-1 cm være fri i kanten. Det fordeler sig af sig selv når den bages igen.
- Bag så yderligere 10 minutter ved 200 grader. Tag kagen ud, og lad den afkøle inden servering.
Opskriftsnoter
- Kokusmelet kan du evt. dele, så du bruger halvdelen almindeligt, og den anden halvdel med finthakket kokusmel (kan købes sådan, eller du kan give det en tur i din "hakker/blender"
- Hvis du - mod forventning - synes der er for meget fyld, så hiv tag 25% af toppen (kan gøres ved at justere antal personer ned til 15 øverst i opskriften. Husk dog at det kun er fyldet du skal gøre det ved.
- Den mørke sirup giver lidt ekstra dybde til fyldet. Kan selvfølgelig undlades, men du vil elske det - og du kan ikke "smage" noget anderledes andet end, at det bare virker helt "rigtigt".
Ernæringsfakta
Billeder
Kan man fryse drømmekage?
Det korte svar er ja. Et af de spørgsmål, som mange har spurgt mig om er om drømmekage kan fryses. Når man laver en hel bradepande, så vil der ofte være en del i overskud medmindre man holder fødselsdag etc. Den nemme løsning er at skære drømmekagen ud i mindre stykker, så de passer i en frysepose, og så smide dem i fryseren. Når du så skal bruge kagen igen, så er det bare at tage kagen 5-6 timer før den skal bruges. Den smager super selv efter at have været frossen. Umiddelbart burde den kunne fryses i hvert fald 3 måneder.
Hvad synes du om opskriften?
Jeg håber selvfølgelig du er lige så vild med opskriften på Drømmekage som jeg er. Du må meget gerne give den 5 stjerner ved at klikke på de små stjerner over billedet på selve opskriften ovenfor.
Du er selvfølgelig velkommen til at skrive et spørgsmål i kommentarfeltet nedenfor (hop derned). Så vil jeg svare så hurtigt som muligt. Hvis du vil smide et billede op af det færdige resultat, så ville jeg blive SUPER glad. Elsker at få lidt feedback, hvis det har været godt… Du kan også trykker på det små stjerner i kommentarboksen – på den måde giver du også opskriften “karakter”, som vil fremgå i Google.
- Information
- Seneste indlæg
- Samarbejde?
Bor i Kolding med min hustru Heidi og vores to skønne børn Emma og William. Jeg elsker ALT der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Jeg elsker god mad og inspirerende oplevelser, og så har jeg altid haft et blødt punkt for gadgets og lækkert udstyr til hjemmet. Til daglig er jeg medicinmand i det danske hospitalsvæsen.
En drømmekage lige efter min mund!!
Tusind tak ❤️🙏
Jeg har prøvet at bage denne drømmekage et par gange nu. Men hver gang er bunden blevet meget kompakt og langtfra luftig og let. Jeg syntes nu ellers jeg har fulgt opskriften til punkt og prikke og brugt hvedemel af god kvalitet.
Fyldet er dog yderst lækkert.
Øv. Jeg tror desværre det er melet. Der er forskel på hvordan det binder væske og danner gluten(elasticitet). Prøv evt at tilsætte lidt ekstra mel og bag et par minutter mere.
Det skal jo bare fungere 😊
Topping var god, men bunden blev utrolig kompakt og slet ikke luftig desværre. Meget tung kage
Oplevede det samme 3. gang jeg bagte. Der kan åbenbart være stor forskel på mel. Brug helst noget med meget protein feks 12g pr 100g mel. Det virker for mig.
Lækreste karamelagtig topping
Hej Lars.
Bagte min allerførste Drømmekage efter fin opskrift … den blev rost til skyerne, den næste ligeså, MEN den tredie (og den fjerde) faldt sammen og var uspiselige. Synes jeg gjorde nøjagtig, som da jeg bage de to første, så hvad kan være gået galt ???
Hjælp.
Jeg hsr oplevet stor forskel på det kokusmel der bruges. Noget suger meget mens andet ikke gør. Måske det er det der er galt?
[…] Er du kommet ind på denne side, men søgte efter den almindelige opskrift på klassisk drømmekage, så kan du finde den her: Drømmekage med ekstra topping. […]
[…] kanelstang med remonce (opskrift) Hjemmelavet jordbærtærte med mazarinbund (opskrift) Drømmekage – den lækre med ekstra god topping (opskrift) Æblekage med sukker og kanel – super let […]
Verdens bedste drømmekage 🌞
Tusind tak ❤️🙏
[…] muffins / kage (opskrift) Drømmekage – den lækre med ekstra god topping (opskrift) Gateau Marcel – den lækreste dessert […]
[…] muffins / kage (opskrift) Lækker drømmekage – med ekstra god topping (opskrift) Æblekage med sukker og kanel – super let […]
[…] Lækker drømmekage – med ekstra god topping (opskrift) Luksus træstammer med smørcreme (opskrift) Gateau Marcel – den lækreste chokoladekage (opskrift) […]
Den bedste hver gang!
Tusind tak 🙌🙏❤️
Elsker drømmekage 😉
KH Lars
[…] Lækker drømmekage med ekstra god topping Hjemmelavet kanelstang med remonce Æblekage med sukker og kanel […]
Hej Lars,
Skal den helst bages i alm ovn eller kan man lige så fint bage på varmluft og skal den i så fald så bages på 180 grader?
Helst alm varme. Men du kan godt bage den ved varmluft. Så ville jeg skrue lidt ned for varmen til f.eks 170 grader og så drikke i den når der er fem minutter tilbage for at sikre den ikke er flydende 😊👍
Min topping blev meget tør, hvordan kan det være? Skal måske bare putte mere smør i
Hej Anni.
Det undrer mig lidt. Jeg kan ikke rigtig sig, hvorfor det er blevet tørt. Måske kagen skal et hak længere ned i ovnen for ikke at få for meget af varmen oppe fra, og husk det må ikke være varmluft.
Håber du få succes næste gang 🤩 Den plejer at fungerer 😀.
God dag
KH Lars 🍀
Fantastisk dejlig toppen. Alle er vilde med den.
Dreamcake with a twist 😋
Fedt at høre 🙌
Min forlovede et helt vild med opskriften! Det er jeg også! Det bedste ved denne kage er jo fyldet og der er masser af det her. Jubiii!
Så fedt at høre 🙏🙌. Rigtig glædelig jul når du når så langt 🎄👍
Den bedste… ! Skulle lige have et par minutter mere i min ovn før den bunden var helt klar.
Et kæmpe hit herhjemme
Hej Pernille. Dejligt og tak 🙌 ❤️👍
Drømmekage er stadig en af mine favoritter 😍
Klæg kage ??
Lavede den igår. Den var super god. Huskede du at stikke i den så du var sikker på den havde fået nok. I min ovn skulle den have 2 minutter mere 😊
Den blev et kæmpe hit til børnecykelturen 🤘🙌🤩
Åhh kan se min kommentar ikke kom helt med. Kun “overskriften”.
Jeg lavede kagen i en lidt mindre form (ikke ovnens bradepande men en der var lidt mindre).
Kagen bulede ret meget op midt på og det var bøvlet da jeg skulle hælde fyldet på – som røg meget ud til siderne.
Jeg stak i kagen inden jeg hældte fyldet på og den var bagt helt igennem.
Det var som om den først blev klæg da fyldet var kommet på og den havde stået lidt
Måske skulle den ikke have kølet af i bradepanden? Tager I andre den ud af bradepanden mens den køler?
Har læst mig til man ikke må piske voldsomt i dej med mel i. Men det står der man skal her. Måske det er derfor den faldt sammen?
I øvrigt: Skal fyldet stadig været lidt flydende når man tager kagen ud efter de 10 min. den har været i ovnen med fyldet på? Det var mit. Størknede dog da det var kølet af.
Hej Vivian.
Jeg lader min køle af i bradepanden. Jeg tror det vigtigste er at komme dejen direkte på pladen/fadet og så direkte ind i ovnen og lade bunden blive bagt godt så intet hænger ved når du stikker i den (og den har en fin farve). Herefter hældes fyldet på (som er meget flydende). Og så hurtigt tilbage i ovnen så den kan bage resten.
Fyldet størkner når kagen bliver kold.
Det med ikke at piske voldsomt gør ikke noget her. Det bevarer luften fra æg og bagepulver begynder at virke såsnart det kommer i kontakt med væske. Det betyder også at dejen hurtigt skal ind i en varm ovn ellers aftager effekten.
Mht at den hæver meget op så er det formens ‘skyld’. Hvis du sørger for at dejen ikke er i et tykkere lag end de ca 1,5-2 cm som anbefalet så får du en mere jævn tykkelse på kagen når den hæver.
Pøj pøj ❤️🍀
Mange hilsner fra
Lars 🍀
Jeg så en kommentar om at dejen får en anderledes konsistens. Det gør det også for mig, det bliver ikke tør og luftig… det er som om at smørret fra fyldet flyder igennem eller noget og så får den en anden konsistens. Hvorfor mon dette sker, Lars?
Jeg elsker kagen, men vil gerne undgå dette næste gang jeg bager den. Du får stadig 5 stjerner fra mig 🙂
Hej Tina. Tak for tilbagemelding.
Der kan selvfølgelig være flere ting. Det mest oplagte er at ovnen varmer anderledes end min. Det er vigtigt at dejen er bagt ordentligt så den ikke falder sammen. Prøv evt med varmluft og ca 180 grader.
Giv gerne en tilbagemelding 👍😊
Jeg bor i USA og skulle medbringe en kage til college. Jeg har altid elsket drømmekagen og efter at have kigget på forskellige opskrifter, valgte jeg at gå med denne her og det er jeg glad for jeg gjorde! Kagen blev et stort hit og blev rost af alle! “You sure hit a homerun with this cake” er bare et af de mange ros jeg fik.
Mange tak for den fine opskrift!
Er i sommerhus med hele familien her i påsken og ville lave drmmekage med børnene. Plejer at lave drømmekage fra en færdigblanding men denne gang skulle det være en rigtig opskrift.
❤️❤️??????
Kæmpe hit ?
Børnene var vilde med den( og også de voksne). Det er ikke sidste gang jeg kigger nærmere på dine opskrifter. Tusind tak ?
Hej Karoline.
Tusind tak for de fine ord ???
Tip fra en fra det der før hed Brovst Kommune – jeg er heller ikke superglade for kokusmel, så herhjemme bages kagen med havregrynstopping i stedet for kokus, og det er superlækkert ☺️
Hej Katrine.
Tak for et super tip. Jeg tænker da at det skal prøves næste gang. Lyder fantastisk 👏👍
God sommer 🇩🇰
Kan det passe, at fyldet er meget flydende, når det kommes på.
Jeg turde ikke andet end at tilsætte 150 gr kokosmel mere……
Hej Lis den er god nok.
Men tænker det går fint med lidt ekstra kokos også ?
Ok, det ser lidt sjovt ud, jeg må prøve at følge opskriften næste gang, det så bare lidt “faretruende” ud med en meget tyndt flydende sukkermasse ? det må blive 5.a’s bedømmelse, det kommer an på ?
Godkendt! Kagen var en succes, der kom intet retur. Jeg må prøve at bage den en gang til, så jeg selv kan smage ?
Hej Lis.
Super fedt at høre ❤️ tak for den fine besked ??
Hvad skal først i efter man har blandet æg, vaniljesukker og sukker? Skal mel blandet ned bagepulveret først eller skal den lune mælk med smeltet smør i æggeblanding først?
Der tilsætter du mælk og smør, og mel og bagepulver. Det skal bare ned i æggeblandingen på een gang. ?
Kan ikke lade vær med at undre mig over at på billedet med ingredienserne er der kun 1 pakke Lurpak på bordet som plejer at indeholde 250g men i opskriften skal der bruges 350g i alt? ?
Hejsa
Det kan jeg godt se ? billede er ment som illustration så du må hellere følge opskriften og ikke billedet ?.
Den bedste drømmekage ever. Jeg har bagt drømmekage mange gange, men fre synes jeg de har været basrante eller tørre. Mir barnebarn bestilte drømmekage til sin 15-års fødselsdagsfest, og jeg ledte efter den helt rigtige opskrift. Og jeg fandt den! Jeg ved ikke hvad du lige præcis gør bedre i din opskrift, det er ikke kun fyldet der er top-lækkert, det er HELE kagen. Den er luftig, svampet og så smagfuld. Nu skal jeg bage den i morgen igen, og jeg håber da at det ikke bare var held?Tusind tak for en dejlig kage. Er dine andre opskrifter lige så gode?
Vh Astrid
Tusind tak ??. Fedt at høre. Jeg er spændt på om den ikke også bliver god anden gang – det ville undre mig andet ?
Ps. de andre opskrifter er bestemt ligeså gode, så det er bare om at komme igang ?
Mvh Lars
Så gik det galt 😱😤Jeg har bagt denne drømmekage adskillige gange og med godt resultat,men men men i går klaskede al luften ud af æggemassen, da jeg piskede mel og smør i 😩resultatet blev en meget flad og bastant kage, der vist kun kan bruges til romkugler 😢men op på hesten igen 🐎jeg prøver igen NU 😬Passer på, giver den fuld skrald på piskningen og krydser fingre.
Vh Astrid
Øv da.
En vigtig ting er at få bagt dejen godt så den kan ‘holde’ til fyldet. Sørg for at intet hænger ved i midten af dejen oh at den har fået lidt farve på overfladen.
Den anden ting der kan været gået galt er at den ikke kommer direkte ind i en ovn der er varm. Altså når den er pisket sammen skal den direkte i ovnen eller virker bagepulver ikke optimalt det det aftager i effekt hvis det står nogle minutter.
Krydser fingre for dig.
Glæder mig til at høre hvordan det gik 🤞😍
Held og lykke 🍀
Mvh Lars
Kan man lave den om til en chokolade drømmekage? ☺️
Hej Seri.
Det lyder spændende. Jeg har aldrig prøvet, men jeg vil da MEGET gerne høre fra dig, hvis du forsøger. Men jeg kan ikke se, hvorfor det ikke skulle kunne lykkes.
Smid gerne et billede af det endelige resultat 😉
mvh Lars
Hejsa, der står 1,5 dl mælk under fyld. Hvornår skal det tilsættes? Mvh Kamilla
Hej Kamilla. Godt fanget. Det har jeg glemt at skrive. Det skal bare i sammen med farin etc.
Jeg får det rettet snarest.
Velbekomme ? og glæd dig ❤️?
Tak for hurtigt svar er igang med at bage den nu. ???
Velbekomme. Jeg sidder og bliver helt lækkersulten ?… God dag og fornøjelse ?
/Lars
Min yndlingsopskrift er hermed fundet. Fantastisk fyld.
Takker rigtig mange gange. Et kæmpe hit
Hej Marie.
Det er jeg bare glad for at høre ? tusind tak for din fine tilbagemelding ?