Test: Littmann Classic III Stetoskop

Littmann Classic III Stetoskop

Blandt læger er et af de mest kendte producenter af stetoskoper Littmann (3M). Gennem tiden har Littmann lavet rigtig mange lækre stetoskoper fra ca. 400 kr. op til ca 3600. Når man står og skal vælge et stetoskop, så er det for de fleste lidt af en jungle. Man ender typisk med at købe det som ens kolleger synes er fornuftigt. I denne test har jeg testet Littmann’s Classic III Chokolade (kobber). I skrivende stund er prisen kr. 865 inkl. moms. Det er en relativ ny model, der så vidt jeg kan se, kommer ind i kampen som en afløser (el. lille storebror) til det klassiske Littmann Classic II S.E., som i mange år har været mange lægers foretrukne stetoskop. Det er også det jeg selv har brugt indtil nu. Prisen lige pt. for et Classic II S.E. er kr. 610 inkl. moms.

Specifikationer

Jeg har prøvet at stille de to stetoskoper op over for hinanden her rent specifikationsmæssigt:
skaermbillede-2016-10-04-kl-20-26-49

Udseende

Det der falder først i min smag ved det nye Littmann Classic III stetoskop er de virkelig mange kombinationsmuligheder. Det findes i et væld af farver, og forskelligt udseende klokker. Der burde være noget for enhver smag.

Metalstængerne, der forbindelse slange og øreoliven er blevet tykkere (øget diameter). Selve slangen er også med forøget diameter i forhold til det gamle Classic II S.E., og klokken er lidt tungere. Stykket der går fra slange til klokken er også øget i forhold til den “gamle” model. Classic III er et par cm kortere end tidligere model, men det er ikke noget der betyder noget som helst i praksis.

Lydkvalitet

Når man så er kommet skridtet videre fra den rent æstetiske side, så er det selvfølgelig lydkvaliteten, der ligger allerhøjest ved valget af stetoskop. Som nævnt lige ovenfor, så er slange blevet tykkere (lidt større indre diameter), kortere slange, og brede stykke fra klokke til slange. Alt i alt burde det give en bedre transmission af hjertelyden, hvilket formentlig også er tilfælde. Jeg har testet stetoskoperne side om side, og må indrømme at der ikke umiddelbart er den store forskel. Umiddelbart synes jeg at høre en lidt klarere lyd i den nye Classic III vs. Classic II S.E., men det kunne også være tilfældigt. Det samme med høj/lavfrekvent lyde i forbindelse med tryk på klokken. Det virkede også bedst på Classic III.

Daglig funktion

Littmann Classic III fungerer som det skal. God lyd, og faktisk også rart med den mindre membran (pædiatrisk) f.eks. ved børn (sjovt nok), men også i interkostalrum hos voksne. Kvaliteten virker altså en tand mere lækker i Classic III. Det vejer lidt ekstra, hvilket også giver en god fornemmelse når man benytter stetoskopet. Ifølge udenlandske sites, så er klokkens vægt også ensbetydende med bedre lydtransmission – og det er der vist lidt om.

Blandede billeder

Det brune stetoskop er Littmann Classic III og det sorte stetoskop er Littmann Classic II S.E. Black Edition

img_0619 img_0622
img_0623 img_0629 img_0630 img_0628 img_0627 img_0626 img_0624  img_0621img_0620 img_0664 img_0663 img_0662 img_0658 img_0657

Konklusion

Powered by WP Review

Om Lars Koch Hansen

Lars er født i 1979, bor i Kolding med sin familie (hustru + 2 børn), og er uddannet læge. Han er glad for ting der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Derudover elsker han gode opskrifter, og så er han vild med gadgets og elektronik.

Se alle indlæg

Har du et produkt, som kunne have interesse for bloggen? Vil du lave en give-away, eller har et nyt produkt, som du gerne vil have testet og dermed få spredt budskabet, så er du selvfølgelig velkommen til at tage kontakt. Kontaktoplysninger herunder, eller på siden "Om mig". Du kan læse mere omkring et samarbejde på siden "Samarbejdspartnere", hvor der står lidt om besøgende m.m.

Kunne du tænke dig at blive "med-blogger" og på den måde få dine ting ud på en allerede etableret platform? Det kunne f.eks. være en gennemgang af et lækkert produkt du har købt, eller en lækker opskrift, som du bare MÅ dele. Det behøver ikke være noget du har opfundet. Det vigtigste er at opskriften er god, og du har billeder af processen. Du får selvfølgelig din egen profil på siden. Send mig en besked (info@drkoch.dk), så ser vi på det...

Lars Koch Hansen

Lars er født i 1979, bor i Kolding med sin familie (hustru + 2 børn), og er uddannet læge. Han er glad for ting der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Derudover elsker han gode opskrifter, og så er han vild med gadgets og elektronik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.