Sundhed / LægeTests

Test: Littmann Classic III Stetoskop

Littmann Classic III Stetoskop

Blandt læger er et af de mest kendte producenter af stetoskoper Littmann (3M). Gennem tiden har Littmann lavet rigtig mange lækre stetoskoper fra ca. 400 kr. op til ca 3600. Når man står og skal vælge et stetoskop, så er det for de fleste lidt af en jungle. Man ender typisk med at købe det som ens kolleger synes er fornuftigt. I denne test har jeg testet Littmann’s Classic III Chokolade (kobber). I skrivende stund er prisen kr. 865 inkl. moms. Det er en relativ ny model, der så vidt jeg kan se, kommer ind i kampen som en afløser (el. lille storebror) til det klassiske Littmann Classic II S.E., som i mange år har været mange lægers foretrukne stetoskop. Det er også det jeg selv har brugt indtil nu. Prisen lige pt. for et Classic II S.E. er kr. 610 inkl. moms.

Specifikationer

Jeg har prøvet at stille de to stetoskoper op over for hinanden her rent specifikationsmæssigt:
skaermbillede-2016-10-04-kl-20-26-49

Udseende

Det der falder først i min smag ved det nye Littmann Classic III stetoskop er de virkelig mange kombinationsmuligheder. Det findes i et væld af farver, og forskelligt udseende klokker. Der burde være noget for enhver smag.

Metalstængerne, der forbindelse slange og øreoliven er blevet tykkere (øget diameter). Selve slangen er også med forøget diameter i forhold til det gamle Classic II S.E., og klokken er lidt tungere. Stykket der går fra slange til klokken er også øget i forhold til den “gamle” model. Classic III er et par cm kortere end tidligere model, men det er ikke noget der betyder noget som helst i praksis.

Lydkvalitet

Når man så er kommet skridtet videre fra den rent æstetiske side, så er det selvfølgelig lydkvaliteten, der ligger allerhøjest ved valget af stetoskop. Som nævnt lige ovenfor, så er slange blevet tykkere (lidt større indre diameter), kortere slange, og brede stykke fra klokke til slange. Alt i alt burde det give en bedre transmission af hjertelyden, hvilket formentlig også er tilfælde. Jeg har testet stetoskoperne side om side, og må indrømme at der ikke umiddelbart er den store forskel. Umiddelbart synes jeg at høre en lidt klarere lyd i den nye Classic III vs. Classic II S.E., men det kunne også være tilfældigt. Det samme med høj/lavfrekvent lyde i forbindelse med tryk på klokken. Det virkede også bedst på Classic III.

Daglig funktion

Littmann Classic III fungerer som det skal. God lyd, og faktisk også rart med den mindre membran (pædiatrisk) f.eks. ved børn (sjovt nok), men også i interkostalrum hos voksne. Kvaliteten virker altså en tand mere lækker i Classic III. Det vejer lidt ekstra, hvilket også giver en god fornemmelse når man benytter stetoskopet. Ifølge udenlandske sites, så er klokkens vægt også ensbetydende med bedre lydtransmission – og det er der vist lidt om.

Blandede billeder

Det brune stetoskop er Littmann Classic III og det sorte stetoskop er Littmann Classic II S.E. Black Edition

img_0619 img_0622
img_0623 img_0629 img_0630 img_0628 img_0627 img_0626 img_0624  img_0621img_0620 img_0664 img_0663 img_0662 img_0658 img_0657

Konklusion

Littmann Classic III Stethoscope (Chocolate/Copper)
  • Lydkvalitet
  • Udseende
  • Kvalitetsfornemmelse
  • Ekstra udstyr (ekstra dutter og skift af ring)
  • Pris
  • Garanti (5 år)
4.7

Konklusion

Alt i alt et super lækkert stetoskop fra 3M Littmann, hvor det ellers lækre Classic II S.E. nu er opgraderet i kvalitetsfornemmelsen, men også i form af et design, der bør give bedre lyd, og som også umiddelbart gør det. Det er uden tvivl en værdig afløser til / opgradering af Classic II S.E. stetoskopet. Fedt, at der nu også er kommet en pædiatrisk membram. Littmann trykfølsomme membran (lav/højfrekvente lyde) er også en super ting.

Dette stetoskop har min varmeste anbefalinger til medicinstuderende, samt læger både i almen praksis og på hospital.

Hvis man gerne vil have et høj-sensitivt stetoskop, hvis man f.eks. er kardiolog, så kan man med fordel kigge på Littmanns Cardiology serie. Jeg har ikke testet denne serie, men ud fra andres erfaringer, så skulle det give noget ekstra. Dog går man jo mere og mere over til ultralydskanning (EKKO) hvis man hører noget med et godt alm. stetoskop, som ovenstående.

Skulle jeg vælge om jeg ville brug 200 kroner ekstra i forhold til Littmann Classic II S.E., så er der ingen tvivl. Bare udseendet er pengene værd :-), og derudover får man også et stetoskop med den seneste teknologi.

Kom gerne med kommentarer, spørgsmål eller andet i kommentarer nedenfor. Du er meget velkommen til at dele på Facebook m.m.

Stetoskopet er stillet til rådighed af MEDshop.dk

Sender
Hvad synes du?
5 (5 stemmer)
Følg
Giv besked ved
guest

0 Kommentarer
Inline tilbagemeldinger
Se alle kommentarer
0
Noget på hjerte, så smid meget gerne en kommentar.x
()
x