InternetTips

Tip: Type “X” to see the magic – Facebook scam (fusk)

Facebook scam (fusk)

Introduktion

Nærmest hver eneste dag er der et opslag, hvor en Facebook-ven kommenterer et opslag, som er et Facebook Scam (fusk). I dette indlæg vil jeg kort beskrive, hvad formålet er for disse indlæg, og hvorfor man selvfølgelig ikke skal dele/like/kommentere disse former for indlæg.

Type “5” to see the magic

Her er et klassisk eksempel på sådan et opslag:

Hvis man tænker på at ovenstående billede blev slået op i starten af december, og allerede har 1 million (1.000.000 der har liket/reageret på billedet, og næsten 20.000 delinger og ikke mindre end 2.000.000 kommentarer !) på under 14 dage, så fortæller det lidt om potentialet i at lavet sådan en gang “like-hunting”, altså det at man bevidst får lokket folk til at like et opslag.

I ovenstående tilfælde tænker mange at der må ske et eller andet vildt med de to toge. Støder de sammen eller hvad? Hvad mon der sker når jeg skriver 5. Det sker absolut INTET !

Nogle af de klassiske opslag

Der er mange former for disse fælder. Her et par af de klassiske:

  • Type 5 to see the magic
  • Type X to see the magic
  • Type X and see what happens
  • Press like and type K and see the magic
  • Like hvis du også hader kræft, xxx if you don’t
  • Press like and type the number 1 to see the transformation
  • Comment “Move” then see the magic
  • Pres like … and see what happens to the picture etc.

Her er lidt flere af billederne

  

Hvad er formålet med opslagene?

Denne type opslag er kendt som “like” farming, altså hvor man går efter så mange “synes godt om”, kommentarer og delinger som muligt, og dermed kommer langt ud på Facebook. Helt grundlæggende så er Facebook lavet sådan at jo flere interaktioner (likes, delinger etc) et opslag har jo flere vil få det vist i deres feed. Det gælder ikke kun den enkelte post, men derimod også den “side” der har lagt billedet ud. Det betyder at man ved næste post kan blive vist i endnu flere personers feed end man ellers ville være blevet.

Den umiddelbare grund til at gøre dette er penge. Der er selvfølgelig ikke uanede mængder at penge i det, men sider der har mange likes, kan blive solgt for nogle tusind kroner. En hurtig søgning på Google giver en masse sider, hvor man kan købe diverse sider. Af disse grundet er denne måde at få likes på selvfølgelig i bund og grund fusk. Deraf det engelske udtryk: Facebook Scam eller Facebook Hoax.

Det skal du gøre i stedet for at hoppe med

I øverste højre hjørne kan du trykke på den lille “pil”. Så kan du vælge om du vil blokere vedkommende der har delt det (både din ven og den oprindelige “deler”). Vælg anmeld opslag. Herefter vælg “Det er spam”, og tryk så færdig. Du kan  så til sidst vælge at “markere som spam”, blokere etc etc. Det vigtigste er egentlig bare at du ikke kommenterer og deler 🙂

Facebook scam - type x to see the magic Facebook scam - type x to see the magic

Er det farligt

Nej, som udgangspunkt er det ikke farligt. Du skal ikke være meget nervøs, hvis du er kommet til at deltage. Du vil muligvis få endnu et opslag senere, men oftest ligegyldigt.

Næste gang du opdager en ven der har “deltaget” i disse like-farming opslag, så vil jeg i stedet anbefale dig at smide linket til dette opslag (http://drkoch.dk/facebook-scam/), så han kan læse lidt om, hvad det egentlig er for noget han “hopper” på.

Har du selv været hoppet på disse scams/hoax?

Hvad synes du om indlægget?

[kkstarratings]

.

Følg
Giv besked ved
guest

0 Kommentarer
Inline tilbagemeldinger
Se alle kommentarer
0
Noget på hjerte, så smid meget gerne en kommentar.x
()
x