Hus og haveTips

Sådan fjerner du alger på din husmur / facade!

Introduktion

Vi har et hus fra 2007/2008. På Nord/nordvest siden af huset er de hvide vægge efterhånden begyndt at se noget fesne ud. Der er en blanding af sort/grønt skidt på væggen, som ser værst ud når væggene er lidt våde.

Vi opdagede det egentlig allerede sidste vinter, men da sommeren kom forsvandt misfarvningerne, og vi glemte det lidt igen. Så kom efterår og vinter, og straks så man den tiltagende grimme farve på væggene… what to do?

Jeg forsøgte at finde hoved og hale i om det var alger eller bare skidt. Når man gennemtravler nettet for oplysninger om dette, så bliver man nærmest mere forvirret en reddet. Går man så skridtet videre, og forsøger at finde det “bedste” algefjerner, så kommer man i samme situation, hvor nogen synes det ene er godt og andre noget helt andet.

Derfor ville jeg prøve nogle alm. “billige” løsninger for at se om det virkede….

 

Sådan gør du

Allerførst havde jeg svigerfar med på banen der straks anbefalede Rodalon Udendørs. Men der står ikke noget om at det kan fjerne alger. Ved nærstudering af indholdsstoffer viser det sig at diverse algefjernere og Rodalon faktisk indholder næsten de samme aktive stoffer. Derfor valgte jeg at prøve Rodalon, da det er ca. halv pris af diverse algefjernere.

Det virker super godt.

Jeg prøvede på den ene væg, hvor vores grønne/sorte misfarvning var værst. Det var godt nok kun 3-4 graders plus (og virker rodalon i lav temparatur), men tænkte jeg ville give det et forsøg.

2 dage senere var væggen nærmest som ny igen – vildt. Jeg har desværre ikke billeder af den omgang. Jeg besluttede mig derfor for at prøve med en billigere model fra Jem og Fix kaldet “BN-ALMO afrenser”.

På nuværende tidspunkt koster Rodalon ca. 150 for 2.5 liter, hvor BN-ALMO afrenser koster 99,- for 2.5 L. Den billige løsning er altså noget billigere end selv Rodalon, og det fortyndes med ca. 2-5dl per 5 liter vand. Det påføres så med en havesprøjte direkte på væggen. Sørg for at give hele væggen, så der ikke overlever en masse alger i diverse fuger:)  Næste gang det regner, så vil de “døde” alger forsvinde fra muren/facaden. Alternativt kan man vaske med en vandslange og børste efter nogle dage.

Det skal påføres i tørvejr, samt helst i lune omgivelser(>10grader), men det virker altså stadig fint på trods af der kun er få graders plus. Man kan evt. komme blandingen på vha. en kost eller børste.

 

Hvad skal man bruge?

  1. Rodalon (købes de fleste steder) eller BN Almo (jem og fix)
  2. En god havesprøjte (f.eks. en 5 L Gardena Havesprøjte – her fra 10-4, som har gratis GLS levering)
  3. Temperatur over 3-5 grader

 

Vil du hjælpe min lille blog?

Smid gerne et “Synes godt om”, det betyder rigtig meget for en lille blog som min. På forhånd tusind tak 😀 :

[fblike]

 

Lidt før/efter billeder

FØR:

2014-02-09 11.51.55 2014-02-09 11.52.19 2014-02-09 11.51.50 2014-02-09 11.52.16

14 dage EFTER behandling med ovenstående afrenser:

2014-02-23 12.57.24 2014-02-23 12.57.50 2014-02-23 12.57.21 2014-02-23 12.57.47

Der er en hel klar effekt. Jeg har prøvet at sætte billederne over hinanden, så man lettere kan sammenligne. Det er virkelig pyntet. Jeg regner med at vaske med en gang vand og børste når foråret kommer, mere for at få det “beskidte” af. Så må vi se om det kan klares…

Fremover bliver det i hvert fald til sådan en gang algerens en gang årligt – formentlig i sene efterår, så man kan undgå algevæskt fremadrettet…

God fornøjelse

 

Hvad synes du om indlægget?

[kkstarratings]

 

 

Støt bloggen med en kop kaffe og lær Hotels Combined at kende:
Hotelscombined sammenligner alle de store hotelsider på ET enkelt sted for bedste pris. Hvis jeg kan lokke dig til at skrive din by, en tilfældig dato, og så trykke “søg” og på et hotel’s “Se tilbud”, så får bloggen et par et par kroner. Det kræver nogle få sekunder fra dig, men betyder super meget for bloggen. Du er bliver ikke tilmeldt noget, og ingen spam. På forhånd tak…

Følg
Giv besked ved
guest

29 Kommentarer
Nyeste
Ældste Flest stemmer
Inline tilbagemeldinger
Se alle kommentarer
Danny Thomsen
Danny Thomsen
1 År siden

Her er et link med mange gode tips og hvad man skal passe på mht. algebehandling.
https://taenk.dk/kemi/bolig-og-fritid/algefjerner-uoensket-kemi

kim
kim
4 år siden

Hej, godt være jeg spørger dumt – men tager BN-ALMO afrenser også skimmelsvamp?

Birgitte Frandsen
Birgitte Frandsen
5 år siden

Kære Lars Jeg må sige at jeg virkelig er skuffet, for havde efter jeg læste dit indlæg troet jeg havde fundet løsningen til at fjerne alger på min nordvendte mur. Har fulgt brugsanvisningen til punkt og prikke, m ALMO, prøvede først at sprøjte det på, da det ingen effekt havde, prøvede jeg med en børste hvor blandingen blev masseret ind i den pudsede mur. Men der er absolut ingen effekt. Muren er ligeså mørk og plettet som før. ØV.

Bjarne
Bjarne
6 år siden

Hej!
Jeg kender så udmærket algeproblemet på både cementstens tag og vandskurede mure, ikke mindst da jeg har høje træer og marker som nabo.
Jeg fandt noget der virkelig er effektivt og det aktive indholdsstof er det samme som i Rodalon og mange andre tilsvarende produkter, bare i kraftigere koncentration, men det er ulovligt at anvende til algebekæmpelse fordi det aktive stof dræber organismer der lever i vandløb, ja det er faktisk ulovligt, at anvende kemikalier til andet end det er godkendt til, hvilket nogen har gjort min leverandør opmærksom på: http://www.morsmaling.dk/group.asp?group=12
Der findes midler der er godkendt til afrensning af mur og tag, men de er temmelig dyre og ikke særligt effektive så jeg er enig i, at forsigtig anvendelse af Benzalkoniumchlorid er nødvendig, hvilket så indebærer, at kemikalierne ikke må kunne udledes til hverken kloak, sø eller vandløb, og uanset om det er regn eller vandslange der skyller det af, og er dette muligt er der nok ikke nogen der opdager anvendelsen, hvis det ikke lige er fordi, at Benzalkoniumchlorid skummer ved afskylning (f.eks. regn) hvilket ikke skulle være tilfældet med de biologisk godkendte produkter. 😉

Martin Teichert
6 år siden

Hej Lars
Tak for et godt indlæg. Jeg vil prøve dine tips da min mur også trænger til en omgang.

Lars Koch Hansen
Svar til  Anders
7 år siden

Hej Anders.
Man skal uden tvivl bruge det med omtanke. Jeg vil også våge den påstand, at ved hjælp af ovenstående, så bruges det væsentlig mere fornuftigt end firmaerne, der overdænger et helt tag med algerens (se billede fra dit link). Man skal jo netop huske på at produktet ER godkendt til alm. facade rens. Derimod vil jeg give dig fuldstændig ret i at overdreven brug, som når det vælter ud over taget m.m. , så er det miljøsvineri !

Jeg bruger ca. 5 L fortyndet opløsning via en lille havesprøjte til at give hele vores hus.

God dag

Peter
Peter
Svar til  Lars Koch Hansen
6 år siden

Hej Lars,

Tak for
en super artikel. Vi har samme udfordringer med vores hvide facade fra 2014. Der er grønne alger på nord og vest facaderne.

hvilken havesprøjte brugte du? Kan du evt. guide i hvad man skal købe af udstyr udover rodalon der skal fortyndes med vand?

Pft.

Vh
Peter

Martin Mayland
Martin Mayland
8 år siden

Tak for godt tip!
Vil straks lægge vejen forbi Jem&Fix. Kan se at det også kan bruges på tagsten, og mine sorte betontagsten ser lidt grønne ud på nordsiden. Vil dog lige tage kontakt til BN Kemi og høre om det er skadeligt, når det efter påføring afvaskes af regnvand, som løber i min faskine under indkørslen.
God blog med gode emner 🙂

Martin
8 år siden

Det ser ud til at du har haft helt styr på din rodalon. Et rigtigt flot resultat du har fået af den behandling.

Hvordan ser det ud her 1½ år efter behandlingen?

Jørn Jensen
Jørn Jensen
9 år siden

jeg har rødalger på midt hvide hus lige så snart det er vådt træder det tydligt frem
Har prøvet at højtryksrense det men det er ikke heldet væk.
jeg skal til at male mit hus og vil høre om jeg er nødt til at fjerne det helt
er der nogen som har et godt råd.

Henrik Philipsen
Henrik Philipsen
9 år siden

hvad med skader på plante omkring ydervægge behandlet med rodalon o.li?

Lars Koch Hansen
9 år siden

Hej Nicolai,
Du har selvfølgelig helt ret. Det var en skrive fejl i min kommentar. Det er hermed rettet for at undgå misfortståelse 🙂 Man må for guds, naturens og sin egen skyld ikke bruge Round up 😉

nicolai Christensen
9 år siden

Det er en flot ny facade du har fået dig igen. Algebehandling her har rigtigt vist sit værd. Der fåes også AlgefriN i koncentrat så dette også er økonomisk/”økologisk” forsvarligt.
Jeg kan nu ikke lade være at falde over at benævnelsen RoundUp bliver brugt her. Jeg går ud fra der menes noget andet.
Selvom alle andre alternativer end godkendte midler (algefriN) ikke må bruges, vil den første som inspireres og forsøger sig algebekæmpelse med Round-up (planteværnsmidlet glyphosfat) få nogle alvorlig grimme sideeffekter. Jeg tvivler på effekten på alger, men græsset og andet grønt som bare får lidt støvregn herfra vil visne hen. Desuden vil roundup let kunne udvaskes til vandmiljøet via afløb, når ikke det kan bindes til jordpartiker og nedbrydes. Brug nu Round-up med omtanke og læs etiketten, da forkert brug det forkerte sted vil skade alle professionelle brugere af midlet RoundUp (glyphosfat).
🙂

Poul Smidt
9 år siden

Decion fra http://www.DEXUS.dk svarer fuldstændig til både Rodalon og BN-Almo. Decion er bare billigere end de øvrige med en pris på bare kr 165,- for 5 liter. Miljøstyrelsen tillader ikke længere brugen af ordet “algefjerner”, derfor annoncerer ingen af fabrikanterne længere med det.

Lars Koch Hansen
Svar til  Poul Smidt
9 år siden

Det ser ganske fornuftig du også. Forsendelsen ser ud til at æde en stor del af besparelsen da den koster over 100 kroner til private og 50 til erhverv.
Men et godt alternativ.
🙂

Martin bilgrav
Martin bilgrav
10 år siden

Jeg søgte selv efter det med rodalon og at de ikke skriver noget om alger.
Fandt din blog og mange tak!
Husk også selve taget da der også kan komme alger der.

Lars Koch Hansen
10 år siden

En lille update… Nu er det efterhånden noget tid siden jeg gav huset ovenstående omgang, og det har efterfølgende regnet nogle gange. Temperaturen er også begyndt at stige.
Nu ser murværket “næsten” nyt ud igen…. så der er vist ikke så mange undskyldninger for lige at løbe huset over en gang hver forår eller efterår

Kim
Kim
10 år siden

Lige hvad jeg manglede.
Har i flere år købt “dyrt” .
Jeg vil prøve Rodalon næste gang

Lars Koch Hansen
Svar til  Kim
10 år siden

Godt at høre det er brugbart. Du kan jo ligeså godt spare endnu mere og købe det “billige” fra Jem og Fix, så sparer du yderligere 1/3 af prisen i forhold til Rodalon (red. ikke Roundup!)

Held og lykke….

Jimmi
Jimmi
Svar til  Kim
8 år siden

Man kan få 5L konc “husrens/algemiddel” for ca 200 kr. Prøv at Google 🙂

29
0
Noget på hjerte, så smid meget gerne en kommentar.x
()
x