BilerNews and infoTipsUSA

Fremtiden er her: Den selvkørende taxi fra Waymo…

Introduktion

Har du nogensinde forestillet dig en verden, hvor biler kan køre af sig selv? En verden hvor du kan sidde tilbage, slappe af, og lade din “chauffør” tage styringen, mens du nyder en kop kaffe eller ser en episode af din yndlingsserie? Denne verden er ikke længere en science fiction-drøm, men en realitet, vi gradvis bevæger os mod.

Så hold fast, for nu skal vi dykke ned i den utrolige verden af Waymo’s selvkørende (førerløse) taxaer. Det føles som noget fra en fjern fremtid, men jeg har prøvet det, og det fungerer altså MEGA godt. Ret imponerende. Læs lidt mere, og se en video længere nede af en af vores ture rundt i Phoenix. Se også mere på Waymo’s hjemmeside (direkte link).

 

Hvad er Waymo?

Hvis du stadig sidder og tænker “Waymo, hvad er det?”, så er du nok ikke alene. Waymo er et datterselskab af Alphabet Inc., det store firma bag vores allesammens ven, Google. Waymo er en af pionererne inden for selvkørende teknologi, og de har sat en ny standard for, hvad der er muligt inden for bilindustrien. Waymo er ikke bare en almindelig bil. Den er udstyret med det, der måske er verdens mest avancerede selvkørende teknologi. Med avancerede sensorer, komplekse algoritmer og en utrolig mængde data, kan disse biler navigere igennem trafikken, som en menneskelig chauffør ville – måske endda bedre. Siden 2009 har Waymo arbejdet på at perfektionere denne teknologi, og de har tilbagelagt millioner af miles på offentlige veje for at teste og forbedre deres systemer.

Waymo kører lige pt i San Francisco (Californien) og Phoenix (Arizona), og er på vej i Los Angeles (Californien) og Austin (Texas). Der findes også et andet firma “Cruise”, som har lignende service i San Francisco, men den har jeg ikke prøvet.

 

Hvordan fungerer det?

Det kan virke som noget fra en science fiction-roman, men at bestille en Waymo taxa er overraskende simpelt. Først downloader du Waymo-appen på din smartphone. Herefter er processen meget lig den, du vil finde i andre taxa-apps (specielt Uber, hvis du kender den). Man får prisen at vide inden turen. Der er ingen drikkepenge, og det hele betales med dit forudregistrerede kort).

Waymo receipt kvittering bestilling af invitation

 

Når du sætter dig ind i bilen, træder du ind i en helt ny verden. Der er ingen chauffør, ingen menneskelig interaktion, kun dig og en computer, der kører dig sikkert til din destination. Bilen navigerer, drejer, stopper for rødt lys og gør alt det, som en menneskelig chauffør ville gøre, men uden menneskelig indblanding. Waymo’s avancerede systemer er designet til at kunne håndtere en lang række trafiksituationer, herunder men ikke begrænset til komplekse vejforhold, uforudsigelig menneskelig adfærd og endda vejrfaktorer som regn og sne. Alt dette arbejder sammen for at sikre, at du når frem til din destination hurtigt, effektivt og sikkert.

 

Er det sikkert?

Sikkerhed er altid en topprioritet, især når man taler om denne type teknologi, der bryder med traditionelle normer. Waymo har tilbagelagt millioner af testkilometer og bruger avanceret software og sensorer for at sikre, at turen er så sikker som overhovedet muligt. Ulykker er sjældne, og når de sker, er de ofte resultatet af menneskelige fejl fra andre bilister.

Waymo selvkørende taxi phoenix arizona san francisco invitation invite

Overvejelser og risikovurdering

Selvom teknologien bag selvkørende biler som Waymo er avanceret, er der stadig situationer, der kunne udgøre en risiko. Hvad sker der, hvis bilen møder en uforudset forhindring, eller hvis en anden bilist opfører sig uforudsigeligt? Waymo og andre virksomheder i dette felt investerer massivt i maskinlæring og kunstig intelligens for at kunne forudsige og reagere på disse potentielt farlige situationer. Risikovurdering er indbygget i systemets design, så bilen kan træffe de sikreste beslutninger i realtid.

 

Video af Waymo Taxi

– Vores allerførste tur i Waymo
– Vores anden Waymo køretur

 

Mulighederne ved selvkørende biler

Forestil dig pendlingen til og fra arbejde, hvor du bruger timer hver uge bag rattet. Med en selvkørende bil som Waymo kunne du bruge den tid på at arbejde, læse, se din favoritserie eller måske endda få en ekstra powernap. Waymo tilbyder også nye mobilitetsmuligheder for dem, der ikke kan køre på grund af alder eller helbred, og har potentialet til at reducere antallet af trafikulykker.

 

Instagram

 

Spørgsmål eller kommentarer?

Er du klar til at tage springet ind i den nye teknologiske fremtid med selvkørende teknologi? Jeg er spændt på at høre dine tanker, så smid endelig en kommentar nedenfor (hop til kommentarer).

Så husk at køre sikkert (eller lad Waymo gøre det for dig)!

Følg
Giv besked ved
guest

5 Kommentarer
Nyeste
Ældste Flest stemmer
Inline tilbagemeldinger
Se alle kommentarer
Benny Pedersen
Benny Pedersen
6 måneder siden

Waymo’s selvkørende konkurrent Cruise har fået taget deres tilladelse til at køre selvkørende Taxi pga. et uheld. Waymo er således aktuelt den eneste rigtige spiller på markedet – og nok også den bedste.

Se her: https://www.nytimes.com/2023/10/24/technology/cruise-driverless-san-francisco-suspended.html

Morten Johansen
Morten Johansen
7 måneder siden

Hvordan fik du appen installeret? Jeg er i SF nu og vil gerne prøve det, men får en besked om at appen ikke er tilgængelig i mit land/område 🙁

Lars
Svar til  Morten Johansen
7 måneder siden

Hej Morten,
Du skal have en amerikansk iTunes konto for at downloade Waymo Go. Herefter bad jeg om godkendelse, og så gik der en 4-5 dage, så blev jeg godtkende. Herefter skal man indtaste et amerikansk telefonnummer, der kan modtage bekræftigelses sms, som du skal bruge for blive verificeret. Herefter er du “kørende”…

Så det kræver lidt tid at nå til målet. Jeg ansøgte mens vi var i San Francisco, men det var først i Phoenix vi prøvede den selvkørende Waymo taxi.

Håber det lykkes for dig.

Morten Johansen
Morten Johansen
Svar til  Lars
7 måneder siden

Hej Lars
Tak for din besked, vi er videre i morgen og jeg har ikke er US tlf nr.
Det må vente til en anden god gange 🙂
mvh
Morten

5
0
Noget på hjerte, så smid meget gerne en kommentar.x
()
x