Lækre hjemmelavede brunkager (opskrift)
Indholdsfortegnelse
Introduktion
Er der noget bedre end hjemmelavede brunkager. Jeg tror det næppe. Denne opskrift har jeg “arvet” efter min mor, og de er et hit hos alle, der har smagt dem. De er super lette at lave, og så kan man lave dem i god tid, og have en dej-rulle liggende i køleskabet, så man på 10 minutter kan lave friske brunkager, hvis man skulle få besøg.
Denne opskrift er uden appelsinskræl, sukat, kardemomme og hvad folk eller kommer i deres brunkager. Det er selvfølgelig smag og behag, men jeg vil vove den påstand, at det ikke hører sig til i brunkager. Prøv at lave denne opskrift – det vil du ikke fortryde…
Opskriften
Hjemmelavede brunkager
Ingredienser
- 250 gram sirup
- 500 gram smør (evt. margarine)
- 500 gram sukker
- 125 gram mandler
- 7 gram nelliker (stødt)
- 25 gram kanel (stødt)
- 15 gram potaske
- 1000 gram hvedemel
Fremgangsmåde
Brunkagedejen
- Smelt smør, sukker og sirup i en gryde. Må ikke koge - det skal kun lige begynde at boble. Tag så gryden af varmen.
- Hak mandlerne groft og kom dem i sukkermassen.
- Opløs potaske i lidt kogende vand, og rør det ud i sukkermassen.
- Når dejen kun er "lun", så tilsættes melet, kanel og nelliker. Rør til dejen er jævn og blank (brug meget gerne en røremaskine).
- Lad dejen køle helt af og rul den i pølser (diameteren i den størrelse du vil have brunkagerne). Du får ca. 5-6 ruller ud af en almindelig portion.
- Pak rullerne i plastfolie / opklippet frysepose, og lad dem være i køleskabet et par dage før du skærer dem.
Bagningen
- Tag en rulle ud af køleskabet, og skær den i tynde skive 1-1.5 mm med en skarp kniv.
- Bag dem i en varm ovn ved ca. 180 grader i 5-7 minutter (alm. ovnvarme). Pas MEGET på de ikke bliver for mørke.
- Lad kagerne køle lidt af inden servering. Så bliver de ekstra sprøde.
- Kan gemmes i kagedåser i lang tid - hvis de ikke bliver spist inden.
Opskriftsnoter
- Sæt evt. bagetiden ned ved at bage ved 200 grader i 4-5 minutter. Igen - vær meget opmærksom på de ikke brænder på.
- Frys evt. dej-rullerne, og tag dem op når du skal bruge dem. Du kan skære de tynde brunkageskiver direkte fra den frosne rulle.
- Du kan gemme brunkagerullerne i køleskabet i 3-4 uger inden du bruger dem, eller op til 2 måneder i fryseren.
- Hak evt. 25 gram pistacienødder og tilsæt i stedet for tilsvarende mængde mandler. Giver et flot farvespil, og smager dejligt.
Ernæringsfakta
Billeder
Hvad synes du om opskriften?
Du må også meget gerne give opskriften 5 stjerner (ved at trykke på de små stjerner over billedet i selve opskriften). Du kan også gøre det ved at skrive en kommentar nedenfor, hvor du samtidig trykker på de 5 stjerner over kommentarfeltet. Det betyder uendeligt meget for bloggen.
Kommentarer og spørgsmål
Jeg vil meget gerne høre, hvad du synes om brunkagerne. Du må også meget gerne smide et lille billede op sammen med din kommentar. Jeg ELSKER at se resultaterne 🙂 Du er også meget velkommen til at stille et spørgsmål nedenfor, så vil jeg selvfølgelig forsøge at svare så godt og hurtigt som muligt. Held og lykke med de lækre brunkager… Det er en sikker succes
✅ Har du prøvet opskriften? ✅
Nævn meget gerne @livetssmaating eller #livetssmåting på Instagram / Facebook.
- Information
- Seneste indlæg
- Samarbejde?
Bor i Kolding med min hustru Heidi og vores to skønne børn Emma og William. Jeg elsker ALT der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Jeg elsker god mad og inspirerende oplevelser, og så har jeg altid haft et blødt punkt for gadgets og lækkert udstyr til hjemmet. Til daglig er jeg medicinmand i det danske hospitalsvæsen.
Hej Lars
Det er en super god opskrift. Tak for den
Jeg har købt ind til brunkager for 3. år i træk og vil aldrig anvende andre opskrifter.
Du skriver at dejen kan holde sig 2 måneder i fryseren.
Dejen kan sagtens holde 1 år Jeg har 1 rulle eller 2 der ligger i fryseren 1 år.
Det kan godt være at krydderierne mister lidt smag, men fantastisk at bage de første plader i slutningen af november når lysten til brunkager pludselig er der.
God jul og godt nytår.
Mvh Gitte
Tusind tak for de super flotte ord. Dejligt at høre at de holder endnu længere i fryseren. Det vil jeg lige tilføje ved lejlighed.
Tak igen ❤️🍀😁
[…] Lækre hjemmelavede brunkager (opskrift) Honningkager (opskrift) Pebernødder (opskrift) […]
Hej Lars
Jeg vil prøve at lave din opskrift for første gang nu hvor børnene så gerne vil have brunkager. Jeg har dog to spørgsmål angående ingredienser.
Den sirup der skal bruges, skal den være mørk eller lys?
Sukker er det almindeligt hvidt sukker eller brun farin som mange andre bruger som sukker i deres opskrift
Tænker bare at dejen skal have noget farve og at den må komme fra en af ingredienserne.
Håber du kan svare hurtigt eller en anden kan.
God jul og godt nytår til jer allesammen
Hej Mikael. Mht sirup så kan du bruge begge. Jeg bruger faktisk bare det jeg har i skuffen som ofte er lys. Det fungerer 😉 Det er helt alm sukker. Dejen har en lidt grålig farve men får den flotteste farve når de er bagt.
Så ingen farve ellers 😉
KH Lars 🍀
Sindsygt gode. Lavede den første portion i weekenden. De bedste ever. Tak for den rigtig gode brunkageopskrift
Hej Lars, ja, så var din mor… og min mormor atter på besøg i mit køkken i eftermiddag.. tror der skal bages ENDNU en portion, for de ryger som varmt brød 😂👍
❤️❤️❤️
Fedt 👏🙌
Super lækre! Tak for opskrift og vejledning.
Hej Pia. Tusind tak for de fine stjerner og roserne. Jeg har givet rosen videre til min mor – det blev hun glad for 😍 Rigtig god dag.
KH Lars 🍀
Endnu en gang har du fundet en fantastisk god opskrift frem.
Det er et hattrick fra din side.
3 ud af 3 opskrifter har leveret fantastiske gode kageoplevelser, skønt!
Hej Louise
Tusind tak for de fine ord ??? jeg håber du bliver ved med at lade dig inspirere ?
Glædelig jul når du kommer så langt ??
Det er den samme som min farmors opskrift (min farmors er dog uden nelliker). De er fantastiske og jeg det er det jeg glæder mig aller mest til, til jul! Bedste opskrift nogensinde!
Sådan. De er nemlig super lækre og gode ❤️🍀🎉🤩
Kan det passe, at den portion giver 300 brunkager? ?
Hvis de er tynde ja. Men de kan gemmes og de ryger lynhurtigt for de smager fantastisk ??
Uhmm de er gode ? Tænker at jeg kommer til at lave en portion mere inden jul ?
Tak for en god opskrift ?
Tak for den fine anbefaling ??
Jeg skal også i gang igen. William herhjemme kan ikke vente på at faren snart får bagt en ny portion ?
Hejsa😊
Min dej er meget lys🙈 hvad kan det dig være?
Har fulgt opskriften fuldstændig.
Kan du sætte et billede ind så jeg kan se den? Prøv at bage nogle og se om de ikke får en fin farve. Dejen kan godt de lidt grå ud.
Hej Lars, endnu en super opskrift fra din…og din mors…hånd ??. Jeg blev sendt tilbage til min mormors kække (for jeg kom jo til at smage på dejen)… Tak for det.
Hej Hannah. Det varmer meget at få sådan en fin tilbagemelding ❤️. Tusind tak. Jeg giver min mor en hilsen med på vejen når jeg ser hende i weekenden ????
Jubiii… min nye yndlingsopskrift er fundet 🙂
De blev simpelthen bare så gode, og jeg har stadig en stang liggende i køleskabet til senere… Tak for endnu en super god opskrift !
Hej Pernille. Velbekomme og tusind tak for de fine ord og stjerner ??❤️
Den ser god ud!
Jeg er jo allerede en fan af dine gode opskrifter på drømmekagen og brunsvigeren, så dine brunkager skal være de nye småkager i år. Mon ikke de sniger med på den faste liste ?
Hej Louise.
Du kan roligt sætte den på favoritlisten ?? det eneste minus er at man ikke kan lade dem ligge ☺️
Tak for de fine ord ?
Hvornår tilsætter du nelliker?
Sammen med melet. Kan godt se at jeg har glemt at skrive det. Det ændrer jeg inden ret længe ❤️??
Tak for reminderen
Det er de BEDSTE brunkager jeg har smagt længe… Jeg er så træt af kardemomme og sukat i mange brunkageopskrifter. Vil give dig helt ret i at man bare skal bruge røremaskinen til at få dejen æltet sammen. Den kan godt være noget “drøj” at ælte.
God dag.
Ps. Julen varer lige til påske 🙂
Hej Marianne
Mange gange tak for de fine ord. Jeg må indrømme at jeg ikke havde forventet ret meget aktivitet her på brunkageopskriften før vi nærmede os jul igen 🙂 Men der tog jeg fejl.
I øvrigt kan jeg kun give dig ret i at sukat og kardemomme ikke hører sig til i brunkager. Det vil andre også finde ud af når de har prøvet denne gode opskrift på brunkager.
God påske.
mvh Lars
Velbekomme alle mand