BørnMusik og sange

Jeg ved en lærkerede (tekst og akkorder)

Jeg ved en lærkerede – en klassisker…

Så blev det tid til at høre endnu en klassisk børnesang. “Jeg ved en lærkerede” er fra 1920’erne. Digtet er en lille historie fra et barns synspunkt, om det at iagttage en fuglefamilie, mens man gemmer sig.

Digtet fortæller om en hemmelighed som barnet har fundet og ikke vil fortælle om, deraf ordene: “jeg siger ikke mer”. Børn kan dog sjældent helt holde tæt, hvorfor der også kommer lidt flere oplysninger frem i løbet af sange, både omkring lokalisationen og hvad der foregår omkring den.

Det allerførste, barnet får øje på, er ungerne, med deres dun og pip, og herefter konstateres, at reden er lun og god altså tryg set fra barnets synspunkt. Herefter fortælles om de to gamle lærker, som er tæt omkring reden og passer på deres unger. Barnet indgår nærmest som en del af omgivelserne med opfattelsen af, at ”jeg gør dem ingenting”. Næste strofe tager udgangspunkt i barnet selv, der holder sin del af aftalen ved forsigtigt at række sig på tåen med tilbageholdt åndedræt. Tanken om den spændende hemmelighed holdes ved lige.

Til sidst kommer faretruende elementer på banen i form af ræven og drengen der samler bær. Men de bliver ikke rigtig farlige, og digtet ender med igen at understrege barnets hemmelighed med ordene ”men ingen skal få vide, hvor lærkereden er”. Det understreger følelsen af tryghed i den lille lærkekernefamilie og det spændende for barnet i at have afsløret, hvor lærkerede er.

Teksten: Jeg ved en lærkerede

lærkerede
Tekst
: Harald Bergstedt, 1921
Melodi
: Carl Nielsen, 1924

Jeg ved en lærkerede
jeg siger ikke mer;
den findes på en hede
et sted, som ingen ser.

I reden er der unger
og ungerne har dun.
De pipper, de har tunger,
og reden er så lun.

Og de to gamle lærker,
de flyver tæt omkring.
Jeg tænker nok, de mærker,
jeg gør dem ingenting.

Jeg lurer bag en slåen.
Dér står jeg ganske nær
Jeg rækker mig på tåen
og holder på mit vejr.

For ræven han vil bide
og drengen samle bær.
Men ingen skal få vide,
hvor lærkereden er.

Akkorder

C G / C
F C / G
C E7 / Am F
C G / C

Du kan f.eks. købe sangbogen “De små synger” hos Saxo her.
Den har alle de klassiske børnesange inkl. noder og akkorder.

og som altid en lille video af den originale version:

Den alternative version fra de nattergale i 2 versioner:

Jeg er helt vild med De Nattergales version, selv om den originale også er flot.
Hvilken version kan du bedst lide – den originale eller den nye?

Du kan f.eks. købe sangbogen “De små synger” (fra Saxo). Den har alle de klassiske børnesange inkl. noder og akkorder.

Hvad synes du om indlægget?

[kkstarratings]

 

.

Følg
Giv besked ved
guest

6 Kommentarer
Nyeste
Ældste Flest stemmer
Inline tilbagemeldinger
Se alle kommentarer
Jørn Dalmer
Jørn Dalmer
5 år siden

Akkordskemaet til “Jeg ved en lærkerede” er ikke korrekt harmoniseret. G-akkorden foran Am-akkorden skal være E7.

John
John
7 år siden

En virkelig dejlig sang, og den med De Nattergale er også skøn. Jeg ved en lærkerede burde næsten være nationalsangen 🙂

Tak for en god historie,og ikke mindst videoerne.

Line Sørensen
Line Sørensen
7 år siden

Jeg elsker den sang. Den vækker så gode minder fra min egen barndom. Fedt med videoer til ??

6
0
Noget på hjerte, så smid meget gerne en kommentar.x
()
x