Det hoppende æg – et fint lille eksperiment
Indholdsfortegnelse
Introduktion
En dag kom min datter hjem og ville lave et eksperiment omkring et hoppende æg. Jeg var lidt forvirret, men det var et forsøg de havde lavet i skolen, hvor man kunne få et æg til at hoppe uden at det var kogt på forhånd.
Det skulle vi selvfølgelig også forsøge hjemme, så vi kunne prøve eksperimentet om det hoppende æg.
Det skal du bruge
- 1 æg
- 1 glas
- 2-3 dl. eddike
Sådan gør du
- Kom ægget i glasset, og hæld eddike på, så det dækker ægget.
- I løbet af 1-2 dage vil æggeskallen blive opløst. Du vil ret hurtigt kunne se skum på toppen af eddiken.
- Efter et 1-2 dage kan du tage ægget op, og du vil mærke at det nu er blødt og kan “fjedre” når du trykker blidt på det.
- Prøv så at slippe ægget fra forskellige højder – start lavt, så det ikke går i stykker allerede første gang du slipper ægget. Gør det f.eks. i håndvasken.
Billeder


Hvad sker der?
Eddike er en syre, og syre modvirker base. En æggeskal er lavet af kalk, som er en base. Når du kommer ægget ned i eddiken vil skallen stille og roligt blive helt opløst af eddikesyre, og ægget vil nu kun hænge sammen med den fine hinde der er inden i ægget. Hinden er faktisk rimelig stærk, og derfor kan du få ægget til at hoppe, når det slippes fra små højder.
Video
Hvad synes du?
[kkratings]
Du må meget gerne trykke på de 5 stjerner, hvis du synes om forsøget med det hoppende æg. Det er lidt sjovt, så giv det gerne videre til andre.
Spørgsmål eller kommentarer?
Du kan stile spørgsmål nedenfor i kommentarfeltet (hop derned). Du er også meget velkommen til at beskrive dit eget forsøg, hvis du har kastet dig ud i det 🙂
God fornøjelse.
- Hjemmelavet smør i Thermomix (opskrift) - 31. januar 2023
- Test: ProScreenCast SC01 – 4K streaming med Airplay/Cast - 22. januar 2023
- Muffins med blåbær – glutenfri og laktosefri (opskrift) - 19. januar 2023
- Chokoladeroulade med kakaocreme (opskrift) - 15. januar 2023
- The Taj Mahal (in Danish and English) - 14. januar 2023
- Holder chokoladekage stadig – selvfølgelig. Her er opskrift på en klassiker - 2. januar 2023
- Lidt blandede opskrifter til nytårsmad 2022 - 28. december 2022
- Jul 2022 – de allerbedste juleopskrifter - 11. december 2022
Har du et produkt, som kunne have interesse for bloggen? Vil du lave en give-away, eller har et nyt produkt, som du gerne vil have testet og dermed få spredt budskabet, så er du selvfølgelig velkommen til at tage kontakt. Kontaktoplysninger herunder, eller på siden "Om mig". Du kan læse mere omkring et samarbejde på siden "Samarbejdspartnere", hvor der står lidt om besøgende m.m.
Kunne du tænke dig at blive "med-blogger" og på den måde få dine ting ud på en allerede etableret platform? Det kunne f.eks. være en gennemgang af et lækkert produkt du har købt, eller en lækker opskrift, som du bare MÅ dele. Det behøver ikke være noget du har opfundet. Det vigtigste er at opskriften er god, og du har billeder af processen. Du får selvfølgelig din egen profil på siden. Send mig en besked (info@drkoch.dk), så ser vi på det...