Lav en flot hjemmelavet opslagstavle

Introduktion

Her er en lille gør-det-selv vejledning til hvordan du let og billigt laver en hjemmelavet opslagstavle. Vi savnede lidt farver i køkken-alrummet, og overvejede derfor enten at male, at finde nogle farverige billeder, eller finde noget andet dekorativt. Vi endte med at gå efter et par farverige opslagstavler – og det har vi bestemt ikke fortrudt 😀

 

Det skal du bruge

Det er meget få ting du skal bruge for at lave en hjemmelavet opslagstavle. Her er “ingredienserne” til en enkelt tavle

 

 • 1 træplade (f.eks. blød træfiber/masonit/kork).
  • Jeg brugte en træfiber plade fra jemogfix (80x120cm) til 49,95 kr. Du kan evt. få trælasten til at skære en masonitplade til, hvis du vil lave en opslagtavle med “ikke-standard” mål. Det tager de sjældent ret meget for.
 • Flot stof, som ikke er for tyndt.
  • Du skal have ca. 10 cm ekstra længe på alle sider i forhold til pladen. Ved ovenstående plade så ca. 100x140cm.
 • Hæftemaskine (koster ca. 50 kroner i diverse byggemarkeder).
 • 4 skruer (som passer til væggen du vil montere på).
 • 4 skiver (ca. 2-3 cm i diameter, hvor hullet passer til skruen).

 

Sådan gør du

Det er hurtig at lave en hjemmelavet opslagstavle. Det tager ca. 30 minutter inkl. montering på væg. Prisen ligger på ca. 100-300 kroner alt efter hvilken plade og stof du vælger. Ofte er stoffet den “dyre” de, så kig lidt efter tilbud/rester rundt omkring.

Lave selve tavlen

 1. Start med at stryge stoffet, så du undgår for mange “krøller/pressefolder”. Brug damp, hvis du har et strygerjern med dampfunktion.
 2. Bred så stoffet ud på gulvet med den pæne side ned mod gulvet.
 3. Læg træplader ca. i midten.
  • Børst den af, hvis der er lidt “savsmuld” etc. på pladen.
  • Hvis pladen “buer” lidt, så vend den så “buen” buer opad mod loftet. På den måde vil stoffet strækkes lidt ekstra når du hænger den op.
 4. Vend stoffet ind fra den ene side, og brug hæftepistolen til at sætte det fast.
 5. Tag så modsatte side, og stram stoffet så meget som muligt, så det ikke folder. Hæft det fast.
 6. Så er det siderne. Her gør du det samme. Start i den ene side, og træk stoffet godt til. Herefter modsatte side.
 7. Så er tavlen sådan set klar til brug. Nu skal den bare monteres.

Montering

 1. Lav et lille hul i hjørnet, hvor du gerne vil skrue skruen igennem. Det er for at forhindre at skruen vrider stoffet alt for meget. Brug en kniv eller en kuglepen etc.
 2. Få en anden til at holde tavlen der, hvor den skal hænge, og skru så skruen med skiven på igennem pladen. Du skal ikke spænde det for hårdt, da pladen jo er blød, og risikerer at gå i stykker.
 3. Når den første skrue er monteret, så brug et vaterpas inden skrue to skrues fast.

Et lille tip er at finde et stykke pap (bagsiden af en blok), og så måle f.eks. 3 cm ind fra hjørnet, og 3 cm ind her fra. Lav et lille hul, og brug det som skabelon i hjørnerne af opslagstavlen. Det gør at skruerne sidder i samme afstand i alle hjørner !

 

Billeder

 

Hvad synes du om indlægget?

Jeg håber du kan bruge ovenstående til inspiration, hvis du har mod på at lave din egen hjemmelavet opslagstavle. Du må gerne give vejledning 5 stjerner 😀

 

Spørgsmål eller kommentarer?

Er der noget du vil spørge om, eller har du bare lyst til at kommentere på mine tavler, så er du meget velkommen til at gøre det nedenfor. Jeg elsker at få lidt feedback fra folk. Det giver ekstra blod på tanden for at lave disse inspirationsindlæg fremover 🙂

Om Lars Koch Hansen

Lars er født i 1979, bor i Kolding med sin familie (hustru + 2 børn), og er uddannet læge. Han er glad for ting der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Derudover elsker han gode opskrifter, og så er han vild med gadgets og elektronik.

Se alle indlæg

Har du et produkt, som kunne have interesse for bloggen? Vil du lave en give-away, eller har et nyt produkt, som du gerne vil have testet og dermed få spredt budskabet, så er du selvfølgelig velkommen til at tage kontakt. Kontaktoplysninger herunder, eller på siden "Om mig". Du kan læse mere omkring et samarbejde på siden "Samarbejdspartnere", hvor der står lidt om besøgende m.m.

Kunne du tænke dig at blive "med-blogger" og på den måde få dine ting ud på en allerede etableret platform? Det kunne f.eks. være en gennemgang af et lækkert produkt du har købt, eller en lækker opskrift, som du bare MÅ dele. Det behøver ikke være noget du har opfundet. Det vigtigste er at opskriften er god, og du har billeder af processen. Du får selvfølgelig din egen profil på siden. Send mig en besked (info@drkoch.dk), så ser vi på det...

4 thoughts on “Lav en flot hjemmelavet opslagstavle

 • 7. august 2018 kl. 12:20
  Permalink

  Tak for tip. Jeg har en gammel opslagstavle troede det var kork men kan se det er “løst” spånplade med et stykke papir/meget tyndt kork.. Nu har jeg købt et verdenskort og vil montere det på pladen. Jeg er i tvivl om, hvorvidt jeg skal bruge tapetklister eller blot hæfteklammer som du har gjort.
  Venlig hilsen
  Karen

  Besvar
  • 7. august 2018 kl. 19:25
   Permalink

   Hej Karen. Det er et godt spørgsmål. Hvis kortet er tyndt så risikerer du der kommer fugtige, og lidt grimme folder med tapet klister så jeg tror jeg ville prøve med hæfteklammer på bagsiden. Hvis det ikke fungerer så kan du konvertere til limen efterfølgende ??

   Besvar
 • 27. april 2018 kl. 15:44
  Permalink

  Tak for den fine vejledning. Er lige blevet færdig med et styk flot opslagstavle til kontoret. Dejligt med et inspirerende indlæg, og når det så et noget der er ekstremt brugbart i hverdagen er det jo bare endnu bedre.

  Tak for hjælpen
  Mange hilsner
  Marie

  Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vind Johan Bülow julekalender

Konkurrencen er på min Facebook / Instagram. Klik på billedet og læs mere….