Køkken og hjemTests

Test: Jura E8 – en fin fuldautomatisk espressomaskine

Introduktion

En fuldautomatisk kaffemaskine er en fantastisk ting, hvis du sætter pris på en god kop kaffe, men ikke har tiden til at stå og nørde med at male dine egne bønner, og heller ikke vil investere i en stor ”rigtig” espressomaskine.

Jeg har været heldig at teste Jura E8 i den flotte Piano White gennem en periode. Det har jeg skrevet en lille artikel omkring. I testen vil jeg fokusere på hvordan den fungerer i en almindelig hverdag, og ikke så meget omkring de mere nørdede faktorer såsom tryk, gennemløbstid etc.

 

Design og kvalitet

Jura E8 Piano White er virkelig flot. Den blanke hvide overflade pynter I de fleste hjem. Til gengæld har den selvfølgelig også lidt lettere ved at få små synlige pletter / kaffestænk. Men det er det hele værd.

Jura E8 har et super lækkert design. Jeg er kæmpe fan af at fladerne er holdt lige og rene. Der er ikke en kværn eller vandbeholder der rager i vejret i en af siderne. Når man tager tingene fra hinanden, så har man heller ikke fornemmelsen af, at den er ved at knække, eller er lavet af dårlige materialer. Det er også et plus.

Vandtanken sidder i venstre side. Man kan vippe låget op, og tanken tages let ind og ud. Du kan også hælde vand direkte ned i den uden de store problemer, da hullet er stort. Under det samme låg helt ovre bagerst, er der mulighed for at man kan tilkoble Jura SmartConnect (#Ekstra_udstyr), som mulig gør styring af kaffemaskinen via en app på din telefon.

Bagerst på maskinen er der 2 vippe låg, hvorunder du har muligheden for at hælde formalet kaffe direkte ned i maskinen (eller hvis du selv maler kaffen ved siden af). Ved siden af har du muligheden for at indstille, hvor fint kaffebønnerne skal males.

 

Støjniveau

Kværnen er dejlig støjsvag, og maskinen siger ligeledes ikke meget når den brygger. Dejligt. Der er generelt sket meget med de indbyggede kværne over de seneste generationer af fuldautomatiske maskiner. Min tidligere Bosch Vero Professionel havde en kværn, som larmede en del. Jeg har sidenhen haft fat i mange forskellige mærker og modeller, og de har alle virkelig fået styr på larmen – og her er Jura E8 ikke en undtagelse.

 

Daglig brug

Den fungerer bare. Den er hurtig til at starte op. Man trykker bare på den lille on/off knap, der sidder bagerst i højre side. Herefter skyller maskinen igennem, og den er klar til brug efter få sekunder.

Det store display viser flot, hvilke typer af kaffe/mælk/vand du kan lave. Displayet er ikke touch, hvilket kunne have være en lækker detalje. Til gengæld slipper du for et fedtet display, når du benytter knapperne til at vælge.

Når du har trykket på knappen og den går i gang med at male bønnerne, så kan du i displayet se, hvilken styrke den er sat til som standard. Du har mulighed for at justere styrken men kværnen er i gang. Det gør du ved at trykke på knappen imens. Når du har valgt styrken, skriver Jura E8 efterfølgende, hvor meget vand den regner med at presse igennem. Det kan du også ændre undervejs, hvis du ønsker at justere lidt på det. Det er det samme med mælkeskummet. Her vælger man dog ikke i ml som man gør ved kaffen, men derimod i sekunder. Det er faktisk smart, hvis man har forskellige præferencer derhjemme. Hos os bruger jeg typisk lidt mindre mælkeskum end min hustru, og det kan man let vælge her.

 

Kaffe specialiteter

Espresso, Ristetto og Kaffe er faktisk rigtig velsmagende, og de er super lette at lave. Der er ingen mælkeenhed der skal skylles igennem bagefter, eller andet udstyr der skal findes frem. Maskinen får lavet en fin crema, og mængden kan man selv justere. Bestemt godkendt.

 

Mælkevarianter

Den fine mælkebeholder i glas (ekstra udstyr) kan let stå i køleskabet, og tage ud når man ønsker en cappuccino eller en Flat White (kaffe med mælk). Den er let at slutte til, og det fungerer super godt. Skummet og mælken har en fin temperatur, og konsistensen er også fornuftig. Jeg har prøvet en del forskellige fuldautomatiske maskiner, og de gode maskiner ligger alle på dette niveau – ganske fornuftigt. Det bliver ikke det samme, som hvis du selv står og steamer din mælk – men det kan man heller ikke forvente, når det skal være fuldautomatisk. For Cappuccino synes jeg mælkedelen ligger lidt for meget oven på kaffen (det gør den desværre på de automatiske maskiner), og så skal volumen justeres lidt ned. Det kan man heldigvis let gøre.

Til gengæld blev min favorit en Flat White, da det blev en god blanding af stærk espresso, og god mælk, der er mixet super godt (se video).

 

Hastighed

Betyder hastigheden noget? Ja selvfølgelig gør den det. Du skal regne med godt 1 minuts tid fra du tænder maskinen til den er klar til at du kan brygge din kop kaffe.

Når du skal brygge, så er hastighed jo ikke et kvalitetsstempel, da espresso kræver at gennemløbstiden gennem bønnerne er rigtig. Det er det, man går lidt på kompromis med, når man anskaffer sig en fuldautomatisk espresso maskine. Dog et fornuftigt kompromis. Her er et par eksempler på, hvor lang tid det tager at lave et par klassiske specialiteter:

Et almindeligt espresso shot tager ca. 33 sekunder fra du trykker på knappen til bønnerne er kværnet, stampet og vandet er løbet igennem. En cappuccino (med skummet mælk) tager det omkring 55 sekunder.

Du kan således have din morgenkaffe klar på under 5 minutter fra du trykker på tænd-knappen.

 

To kaffeudløb

En ting, der både er godt og skidt, er maskinens 2 kaffeudløb. Laver du mælke-kaffe (cappuccino, latté etc.) så bruger du udløbet/hanen i højre side af maskinen. Deri sidder mælkeskummeren, og kaffen, der brygges kommer også ud af denne hane. Det er smart at man ikke skal flytte koppen rundt, eller skal vippe hanen rundt eller lignende. Men jeg forstår faktisk ikke helt, hvorfor man ikke bare har samlet det hele i én hane. Laver man en kop kaffe/espresso etc, hvor der ikke er mælk i, så er det kaffeudløbet i midten af maskinen der bruges. Det ville være smartere at man bare havde ét sted, hvor man kunne sætte sin kop.

 

Rengøring

Selv om du køber en “fuldautomatisk” kaffemaskine, så kræver den altså stadig lidt almindelig rengøring – både i hverdagen, og også en gang mellem lidt grundigere.

 

Daglig rengøring

For mit vedkommende er det vigtig at maskinen har et let dagligt rengøringssystem. Jura E8 sørger selv for at skylle igennem hver gang man har brygget kaffe, og også når den automatisk slukker efter 10-15 minutter, når den ikke har været brugt.

Bruger du mælk, så er automatisk mælkerensning slået fra som standard. Det gør ,at du selv skal huske at få skylles mælkesystemet igennem. Du skal selvfølgelig bare slå den automatiske mælkerensning til så snart du får maskinen. Det betyder at mælkesystemet bliver skylles igennem med vand efter nogle minutter når den har været brugt. Så slipper du for at skulle køre manuel rens hver dag (selv om maskinen nok ville have bedst af det).

En enkelt ting, er at man skal tørre risten af når man tænder og slukker maskinen, da vandet løbet ret tæt på den brede flade, så der ofte ender et par dråber på risten istedet for at løbe ned (se fotos).

 

Grundigere rengøring

En fuldautomatisk kaffemaskine kræver selvfølgelig også lidt grundigere rengøring ind imellem. Drypbakken, som er den bakke, der sidder nederst i maskinen er der hvor al rest-vand ledes hen. Både det maskinen bruger til at skylle igennem med (både dyser og bryg-enheden indeni). Denne beholder trækkes let ud forneden (se fotos). Selve bakken kan godt være lidt ustabil, og man skal passe lidt på ikke at spilde, når man skal have den over til vasken for at tømme den. På bakken står også en lille beholder, hvor den lille kaffepuk afleveres i efter hver gang du har brygget en kop. Den kan indeholde ca. 15-16 stk i alt. Den vil advare dig når den skal tømmes.

En gang imellem skal kaffemaskinen selvfølgelig også afkalkes og renses lidt ekstra inden i. Når tiden kommer, så giver den selv besked. Du bruger afkalkningsmiddel, som du kan medkøbe sammen med maskinen, og det samme gælder for rensetabletterne. Det er let og fungerer rigtig godt.

Maskinen kan ikke umiddelbart skilles helt fra hinanden, så man kan skylle selve brygenheden, men her må man gå ud fra at Jura har fået designet indmaden, så det ikke bliver nødvendigt.

 

Ekstra udstyr

Vandfilter
Et vandfilter er efter min mening et must. Det giver en blødere renere smag for din kaffe. Optimal set, så skal du benytte en kande, der har mineralfilter (inkl. kalk). Dog vil de fleste ”bare” skulle bruge almindelig postevand – men husk filteret – så smager din kaffe bedre, og maskinen holder endnu længere.

Jura SmartConnect (App):
Med Jura’s app kan du sætte kaffe over fra din mobiltelefon. Du kan se status for vandfilter, rengøring og meget mere. Det rigtig smarte er at du kan justere dine kaffetyper præcis som du gerne vil have dem. En anden smart ting er at du kan ”samle” bestillinger fra bordet, hvis du har gæster. Så kan du tage alles bestillinger, og så gå til maskinen, og lave dem en efter en, som de er bestilt. Nice to have –men ikke ”need to have”.

 

Forskel på Jura E8 vs. E80

Har du undret dig over, hvorfor der findes en Jura E8 og en Jura E80. Det kan jeg godt forstå. Det er samme maskine, og den eneste forskel er farven. Jura E80 er helt sort, og E8 findes i flere modeller, hvor den klassiske er den 2 farvede model (grå/sort), men den er også kommet i den flotte Piano White, som jeg har haft fat i her.

 

Pris

Her er de aktuelt bedste og billigste priser fra Pricerunner (prissammenligningstjeneste). Priserne opdateres automatisk, så du sikres den bedste pris.

Jeg har et samarbejde med Pricerunner, som altid sørger for at give dig de bedste priser. Du kan se priserne med og uden fragt.

– i samarbejde med PriceRunner

 

Billeder

 

Video

Jeg har lavet 3 videoer. I den første kan I se hvordan maskinen laver en kop kaffe med mælk. Som nævnt kan man justere styrken af kaffe, og hvor meget mælk der skal i.

 

I video nr. 2 viser jeg en cappuccino lavet på en fuldautomatisk maskine.

 

I video nr. 3 er det en almindelig espresso der brygges. Når der brygges under det midterste kaffeudløb, så er der lys på også. Fornuftig crema, og man kan som altid justere mængden af bønner.

 

Dokumenter

Manual Jura E8 og E80 (Dansk)

 

Specifikationer

Typer af kaffe

 • Cafe Creme / sort kaffe
 • Espresso
 • Ristretto
 • Cappuccino
 • Flat White
 • Latte Macchiato
 • Derudover mælkeskum.

Fremhævede ting:

 • P.E.P (Pulse Extraction Process)
 • AromaG3 kværn
 • 5 – 16 gram kaffe i bryggeenheden
 • Flat White funktion
 • TFT-skærm (ikke touchscreen)
 • 8 kaffe styrker
 • Højdejusterbart kaffeudløb 65 – 111 mm
 • Alle produkter tilberedes ved tryk på én knap (one touch)
 • 1,9 liter vandtank
 • Maskinens mål (HxBxD): 28 × 35,1 × 43,9 cm
 • Vægt 9.8 kg
 • Claris SMART filter

Mælkesystem: Ja – fuldautomatisk
Mælkebeholder: Ekstra tilbehør
Justerbar mælk/ mælkeskum: Ja
Separat mælk/ mælkeskum funktion: Ja
Varm vand funktion: Ja
Antal kopper pr. bryg (Kaffe): max. 2 stk / 1 stk ved mælk og kaffe.
Programmerbare kaffemængder: Ja (15 – 240 ml)
Max glas- & kophøjde: 15,3 cm
Kopbelysning ved brygning: Ja
Bønnebeholder: 280 gram
Hele bønner / Formalet bønner: Ja / Ja
Kopvarmer: Nej
Mulighed for kalkfilter i vandtank: Ja
Grumsbeholder kapacitet: 15-16 kopper
Mulighed for styring via app: Ja, via bluetooth modul (ekstra tilbehør)
Automatisk rens- og afkalkningsprogram: Ja
Automatisk tænd/ sluk funktion: Ja
Strømforbrug (Effekt): 1450 W / 0 W (standby)

 

Spørgsmål eller kommentarer

Har du en Jura E8 / E80, så vil jeg meget gerne høre om dine erfaringer i kommentarfeltet længere nede. Du er selvfølgelig også velkommen til at stille spørgsmål herunder. Så skal jeg svare så godt jeg kan. Spørgsmål besvares ikke pr. mail, da svarene skal være tilgængelige for alle. Håber I forstår.

 

Det med småt

Maskinen er stillet til rådighed af Jura, men testen er lavet af mig – og kun mig. Jura har ikke haft nogen som helst indflydelse på testen eller ordlyden. Jeg er heller ikke blevet betalt for at lave testen.

 

Konklusion

Jura E8 espressomaskine - et godt valg
 • Design / byggekvalitet
 • Daglig brug
 • Espresso og cappuccino kvalitet
 • Rengøring
 • Pris
4.4

Konklusion

Jura E8  er en rigtig fin maskine, der laver velsmagende kaffe. Det gør det ikke mindre interessant, at maskinen er super flot i Piano White. Den vil passe perfekt ind i de fleste hjem – ingen tvivl om det. Der er et par mindre ting, der kunne gøres lidt bedre blandt andet at man burde kunne nøjes med et enkelt kaffeudløb istedet for både en til kaffe og en til kaffe/mælk. Men man får en super maskine til en fornuftig pris.

Tip: Slå den automatiske mælkeskummer-rensning til så snart du får den hjem, så spiller det.

Gode ting

 • Super flot
 • Kværnen lydsvag
 • Mælkeskum
 • Kaffetyper
 • Indstille styrke/mængde løbende
 • Hurtig klar til at brygge
 • SmartConnect
 • Separat mælkebeholder som kan stå i køleskab

Dårlige ting

 • 2 kaffeudløb (den ene også mælkeskummer)
 • Lidt ustabil når man tømmer bakke/beholder
Følg
Giv besked ved
guest

19 Kommentarer
Nyeste
Ældste Flest stemmer
Inline tilbagemeldinger
Se alle kommentarer
Ulla B
Ulla B
1 År siden

På min e8 kan man vælge sprog vha “møtrikken”.
Er glad for den, men har lige opdaget at z10 laver varm mælk, varmere end mæleskummet i e8. Så har man da noget at ønske sig…

Jannick
Jannick
2 år siden

Hej Lars,
Nu kunne jeg ikke undgå at se, du allerede ejer en Sage Oracle, som jo er lidt mere semi-automatisk.
Jeg har selv en Oracle, men i hverdagen savner vi nogle gange en lidt hurtigere maskine som også er konevenlig 😉
Kan man forsvare at have begge? 🙂
Måske du kan sætte lidt ord på forskelle du oplever og f.eks. smag? 🙂

Dbh
Jannick

Jannick
Jannick
Svar til  Lars Koch Hansen
2 år siden

Åhhh ja, jeg havde slet ikke set du også havde testet Z10’eren. Den må jeg lige læse! Havde “håbet” den var tæt på E8’eren, men kan godt høre der er mærkbar forskel…
Prisen er bare over det dobbelte og Jura E8 er i forvejen det dobbelte af en Siemens som var mit udgangspunkt…
Det er svært når man er vild med gadgets 😉 haha

Johnny
Johnny
4 år siden

Hej
Jeg har en Jura F9, som jeg er meget glad for, men jeg savner en “manual” til maximal indstilling af de forskellige kaffetyper (styrke, ml vand/sek mælk) for at lave f.eks en optimal flatwhite osv. Maskinen har selvfølgelig forindstilling, men disse er nødvendigvis ikke optimale, og kan justeres. Hvad foreslår du?

Lars Jensen
Lars Jensen
4 år siden

Hej. det fremgår af manualen, at man kan vælge dansk menu i displayet. Jeg har ikke mulighed for dansk sprog i min e80?

trackback
4 år siden

[…] Test af Jura E8 – en fin fuldautomatisk espressomaskine Verdens bedste iskaffe – super forfriskende (opskrift) […]

Cecilie
Cecilie
4 år siden

Tak for din grundige gennemgang 🙂
Det er fedt med både video og tekst! – Jeg kan kun tilslutte mig Jura E8 er en rigtig god maskine, der bare holder.
Jeg var tilfreds med at kunne købe den her: https://www.mokkahouse.dk/home/SearchForm/?Search=jura+E8&SecurityID=b267a1aa813ff936a33bfe8e36547910ab4cba38
De er også altid venlige med hjælp, hvis man har et problem eller spørgsmål. 🙂
Mvh Cecilie

Pernille
Pernille
4 år siden

Min mand og jeg har netop købt en E80 2. generation. Vi havde glædet os til at få den, da vores gamle espressomaskine var gået i stykker – men vi blev slemt skuffede 🙁 Mælken bliver slet ikke ordentlig varm, så mælkedrikkene er lunkne fra start. Vi prøvede derefter bare at lave en portion mælk for at mærke temperaturen. Den kunne nærmest ikke kaldes lunken, så “kold” var den. Har du haft problemer med lunkne mælkedrikke og “kold” mælk?

Henrik Petri
Henrik Petri
Svar til  Lars Koch Hansen
2 år siden

Hej Lars,
Jeg har købt en Jura E8 og prøvet rigtig mange forskellige kaffebønner for at undgå en bitter kaffe. Det er ikke rigtig lykkedes. Bruger eksempelvis Lavazza ORO med 100% Arabica og en malingsgrad på 4. Har du gode forslag til hvad jeg kan gøre for at få en mere rund og ikke bitter kaffe?
Mvh Henrik

Henrik Petri
Henrik Petri
Svar til  Lars Koch Hansen
2 år siden

Hej Lars
Den har jeg tjekket, men synes ikke at jeg blev meget klogere. Jeg synes den indeholder lidt for megen teori og ikke konkrete råd. Jeg ved at problemstillingen er kompleks, da der er flere variable. Jeg må søge videre. Tak for din tilbagemelding 🙂

Bennie
Bennie
Svar til  Henrik Petri
2 år siden

Hej Lars
Ham jeg købte min maskine fra anbefallede at vælge lav temperatur når jeg lavede kaffe. Han sagde at hvis vandet var varmt ville man tage alle de dårlige smage fra bønnerne med og kaffen ville blive mere bitter
Det er måske værd at prøve 😊

Søren Poulsen
Søren Poulsen
Svar til  Bennie
1 År siden

Kan jeg skifte sprog på Jura E80
Mvh.Søren Poulsen
sp@portrait.dk

19
0
Noget på hjerte, så smid meget gerne en kommentar.x
()
x