Test: Sage Oracle Espressomaskine - en fremragende maskine | Livets små ting

Test: Sage Oracle Espressomaskine – en fremragende maskine

Introduktion

Sage Oracle, eller Sage the Oracle, som den også kaldes er noget af det ypperste når man taler semi/fuldautomatiske espressomaskiner. Den er lavet sammen med den kendt kok Heston Blumenthal. I denne test vil jeg forsøge at komme rundt og de gode ting, og selvfølgelig også de dårlige ting, der er ved denne maskine.

Jeg har efterhånden drukket kaffe i mange år. Det startede faktisk i min studietid, hvor jeg tog nattevagter, hvor man skulle holde sig vågen. De fleste steder har man let adgang til kaffe, hvorimod te kan være lidt mere ”bøvlet”. I dag drikker jeg dagligt kaffe i form af Cappuccino eller en Espresso/Cortado.

Nogle måneder før jeg skrev denne anmeldelse af Sage The Oracle gik vores fuldautomatiske Siemens Vero Professionel i stykker. Derfor gik jeg i gang med at søge efter det bedste alternativ. Jeg var ovre i en helt manuel espressomaskine, med kværn ved siden, men det ville ikke fungere i hverdagen for os, og pladsen ville nok også være en udfordring. En god ven fortalte om Sage Oracle Espresso maskinen, og jo mere jeg læste om den, jo mere interesseret blev jeg…

 

Specifikationer

Highlights
  • Automatisk kværning, dosering og stampning med integreret konisk kværn
  • Automatisk/manuel mælketemperatur- og skumning
  • Dual-kedler i rustfrit stål
  • Brygning og skumning på én gang
  • Sikker styring af bryggetemperatur indenfor +/-1°C
  • Lavtryks Pre-Infusion – sikrer bedre smag/dybde fra kaffen
  • Overtryksventil (OPV) til begrænsnig af trykket til maks. 9 bar
  • Bryggehovedet holder en konstant temperatur fra vandtank til kop

 

Hårde data

Espressomaskine type: Manuel (automatisk kværn og stamper, automatisk mælkesteamer)
Antal varmelegemer: 3
Automatisk sluk og tænd: Ja / Ja
Varmt vand funktion: Ja (til te etc.)
2 kopper per bryg: Ja
Digitalt display: Ja
Steam funktion: Ja, automatisk
Indbygget bønnekværn: Ja
Bønnebeholder: 280 gram
Justering af malingsgrad(bønne): Ja (og dermed styrke)
Justering af stamper-trykket: Ja
Aftagelig vandtank: Ja (og mulighed for at påfylde via kanal på forsiden)
Mælkebeholder: Mælkekande til steaming medfølger
Indstilling af temperatur(mælkeskummer): Ja
Indstilling af tykkelse af skum(mælkeskummer): Ja
Kopvarmer: Ja
Koplys: Ja
Automatisk renseprogram: Ja
Programmering af vandhårdhed: Ja
Vægt: 19 kg.
Pumpetryk(bar) 15 bar
Størrelse(HxBxD): 45.3 x 37,3 x 40.9 cm
Vandbeholder: 2,5 liter
Effekt: 2400 watt
Farve: Rustfrit Stål / Sort
Garanti: 2 år

 

Indhold i kassen
  • Knock-box (til at banke kaffe-puck’en ud i)
  • Mælkekande i rustfrit stål
  • Vandfilterholder med vandfilter
  • Rengøringsværktøj til bryggehoved
  • Børste til rengøring af konisk kværn
  • Børste til rengøring af kværnafløb og magnet til afmontering af stamperen
  • Rengøringsværktøj til damphovedet
  • Unbrakonøgler
  • Rengøringsmiddel til damprør
  • Espresso rengøringstabletter
  • Strips til test af vandets hårdhedsgrad

 

Design og kvalitet

Sage Oracle OSER af kvalitet. Den er virkelig flot, og lavet i super robuste materialer. Den findes i 2 farver: Rustfrit stål og sort. Jeg har den i sort, og den er jeg vild med – men den i stål er virkelig også flot.

I venstre side af maskinen har du kværn og stamper. Bønnerne fylder du let i oppe i toppen. Hvor fint du vil male bønnerne justeres let på det lille runde håndtag på ydersiden af maskinen. Du kan følge med på det lille display når du kører op og ned.

I højre side har du mælkesteameren. Der medfølger en lille mælkekande i rustfritstål, samt en ekstra studs til mælkesteameren. Kanden fungerer glimrende til den automatiske mælkesteamerfunktion.

 

Daglig brug

I skrivende stund har jeg haft maskinen I ca. 4 måneder. Den er sat til automatisk at tænde kl. 05.45, hvor det passer med den er varm nogle minutter efter når er stået op. Herefter maler jeg kaffebønnerne direkte ned i portafilteret. Mens bønnerne males fylder jeg mælk i stål-bægeret, og sætter den til at skumme til cappuccinomælk/skum på 65 grader.  Flytter portafilteret over i brygenheden (midt i), og trykker på én kop espresso. Løber let igennem, og ca. 25 sekunder efter står kaffen klar. Pucken slås ud i knockbox’en. Det fungerer SÅ godt, og der er en himmel til forskel fra mine tidligere kaffe/espresso maskiner.

Min hustru er mere til almindelig kaffe. Her har jeg kodet knappen længst til højre til vores glas. Det er super let. Bønnerne males, og sættes ind i midten. Tryk på knappen, og vandet løber igennem de malede, og trykkede bønner i ca. 25 sekunder, hvorefter der fyldes op med varmt vand (Americano). Super let. Du kan justere for længe og mængde i menuen, så du får den præcis som du vil have den.

Mælkesteameren kan både fungere manuelt eller automatisk. I spidsen af steameren er den temperaturmåler, så du kan sikre dig at mælken ikke bliver for varm. Den anbefalede temperatur er 60-65 grader. Det kan du indstille, så den automatisk stoppe når den når dertil. Vil du hellere gøre det manuelt, kan du tippe steameren ud, og trykke håndtaget i højre side opad. Så begynder steamingen. Når du har brugt mælke steameren vil den rense/blæse damp igennem studsen når du vipper den retur. Super smart.

 

Støjniveau

Kværnen støjer en del når den maler bønnerne, men det er jo heldigvis kun kortvarigt. Resten af brygningen er nærmest lydløs.

 

Rengøring

Daglig rengøring

Sage anbefaler at man dagligt kommer den lille gummi rundel ned i portafilteret og så trykker ”dobbelt kop”. Så fyldes portafilteret med varmt vand (da det ikke kan trykkes igennem gummipladen) og trykket bygges op. Efter ca. 20 sekunder trykker du på knappen igen, og trykket tages af, og den smule vand i filteret tømmes bagud i systemet og ned i bakken. På den måde opløses kafferester/olie der skulle side der hvor vandet løber. Det anbefales at gøre det 4-5 gange hver aften. I praksis gør jeg det måske nok kun hver 2-3. dag, og det har ikke givet problemer endnu (og nok kun 2-3 gange pr. gang).

Når du har brugt mælkesteameren bør du også tørre den af med en fugtig klud. Ellers har du mælkerester siddende på steameren, og de kan være svære at få af, hvis du ikke gøre det med det samme.

 

Månedligt (ca.)

Ca. 2 gange i kvartalet skriver displayet ”Clean Me”. Det betyder at den skal have en ekstra rens udover den ovenfornævnte. Her kommer du bare en lille rense-tab direkte ned oven på gummipladen i portafilteret. Herefter går man i menuen og trykke Clean Me program. Den kører så en rensecyklus på nogle minutter. Det var det !

 

Halvårligt (ca.)

En gang imellem skal vandkanaler og boilerne (vandvarmerne) afkalkes. Det skal kun gøre ca. halvårligt, og er let. Det kræver en skruetrækker, da man skal “åbne” så vandet kan løbe ud af vandvarmeren. Det er let, og selve operationen med afkalkning tager ca. 1 times tid. Man fylder kalk rens (enten den fra Sage selv eller en anden beregnet til espressomaskiner) i vandbeholderen. Herefter følger man bare vejledningen. Vandet pumpes nu igennem systemet når man har startet afkalkningsprogrammet. Det tager 20 minutter. Herefter gentager man det samme “program” bare med rent vand 2 gange, så boilerne er rene igen og fri for “kalkrens”. Se længere nede under video, hvordan du løsner skruen til aftapning af vand/afkalker fra boiler.

 

Pris

Den model jeg har testet er Sage the Oracle. Der er kommet en ny model Sage Oracle Touch, med berøringsskærm. Det har gjort at prisen på den tidligere model uden touch er faldet lidt og du kan være heldig at finde den til 10-12.000 kroner. Prisen er lidt højere end mange andre semi/fuldautomatiske maskiner, men du får både kværn, og en nærmest ”manuel” espressomaskine i en – inkl. automatiserede funktioner. Jeg synes prisen er fornuftig i forhold til hvad man får. Jeg har indsat de 3 billigste tilbud fra pricerunner herunder, så du let kan se hvad prisen er inkl. fragt. Tryk direkte ind til forhandleren, hvis du vil se flere billeder / info.

Sage The Oracle

Sage The Oracle Touch

 

Billeder

 

Video

Jeg har lavet en lille video, der viser, hvordan du løsner skruerne, så du kan tappe vandet fra boilerne. Det er super let – men vær opmærksom på at vandet bliver varmt. HUSK at ligge en klud på risten som vist, så du ikke får den varme damp på fingrene etc.

 

Dokumenter

Sage the Oracle Manual (Dansk manual)

 

Hvad synes du?

Har du spørgsmål eller kommentarer til testen, så skriv gerne herunder, så skal jeg forsøge at svare så hurtigt som muligt. Har du selv en Sage Oracle, så vil jeg meget gerne høre hvad du synes om den? Har du et billede af dit set-up, så upload det gerne…

 

Det med småt

Jeg har selv købt maskinen hjem til privaten. Jeg har ikke fået penge for at skrive testen, og ingen har haft en finger med i spillet mht. ordlyden etc. Jeg er bare vildt glad for maskinen. I tilfælde af køb via Pricerunner links, så får jeg en lille procentdel fra forhandleren. That’s it. Det betyder intet for din pris, da Pricerunner altid vil finde de laveste priser og vise dem i listen – til gengæld støtter du min side med et lille indirekte bidrag, hvis du alligevel køber. På forhånd tak.

 

Inspiration

Test af Jura E8 – en fin fuldautomatisk espressomaskine
Verdens bedste iskaffe – super forfriskende (opskrift)

 

Konklusion

  • Design / Byggekvalitet
  • Daglig brug
  • Støjniveau
  • Kvalitet af brygningen
  • Indstillingsmuligheder
  • Pris
4.7

Min samlede vurdering

Sage Oracle er toppen. Du kan let lave en perfekt espresso/kaffe HVER gang. Du kan indstille den præcis til den type kaffebønner du bruger – genialt. Du får en super robust maskine, som holder i mange mange år. Ikke meget vedligeholdelse, og så er den super flot.

Café-kaffe derhjemme – let og ligetil. Sage the Oracle har mine varmeste anbefalinger selv om kværnen ikke er lydløs. Jeg ELSKER den.

Gode ting

  • Design (sølv og sort)
  • Stor vandtank
  • Timer
  • Indstillingsmuligheder
  • Pre-infusion
  • Automatisk maling og stamping af bønner
  • Bryggekvalitet
  • Automatisk/manuel mælkesteamer
  • Portafilter indsatser (1 el. 2 kopper espresso)
  • Medfølgende udstyr (alt inkluderet)

Dårlige ting

  • Kværnen højlydt

Om Lars Koch Hansen

Lars er født i 1979, bor i Kolding med sin familie (hustru + 2 børn), og er uddannet læge. Han er glad for ting der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Derudover elsker han gode opskrifter, og så er han vild med gadgets og elektronik.

Se alle indlæg

Har du et produkt, som kunne have interesse for bloggen? Vil du lave en give-away, eller har et nyt produkt, som du gerne vil have testet og dermed få spredt budskabet, så er du selvfølgelig velkommen til at tage kontakt. Kontaktoplysninger herunder, eller på siden "Om mig". Du kan læse mere omkring et samarbejde på siden "Samarbejdspartnere", hvor der står lidt om besøgende m.m.

Kunne du tænke dig at blive "med-blogger" og på den måde få dine ting ud på en allerede etableret platform? Det kunne f.eks. være en gennemgang af et lækkert produkt du har købt, eller en lækker opskrift, som du bare MÅ dele. Det behøver ikke være noget du har opfundet. Det vigtigste er at opskriften er god, og du har billeder af processen. Du får selvfølgelig din egen profil på siden. Send mig en besked (info@drkoch.dk), så ser vi på det...

3 meninger om “Test: Sage Oracle Espressomaskine – en fremragende maskine

  • 10. oktober 2019 kl. 21:45
    Permalink

    Hej Lars,
    Tak for en glimrende anmeldelse, som fokuserer på det helt væsentlige for de fleste af os: Ydelse og betjening i hverdagen.
    Jeg vil gerne vide, om du bruger vand direkte fra hanen?
    Vh/Jan

    Besvar
    • 10. oktober 2019 kl. 21:51
      Permalink

      Hej Jan.
      Det gør jeg. Jeg har overvejet om jeg skulle have sådan en kande der renser vandet for mineraler men benytter alm vand og så de filtre der følger med.

      Kan være jeg skulle teste forskellen ved lejlighed 😉🤩

      Tak for de fine ord 🙌🙏
      KH Lars 🍀

      Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Følg mig på de sociale medier

VIND de sejeste intelligente cykellygter!

Der bliver trukket en vinder på både Facebook og Instagram (2 sæt i alt). Klik på uret og gå til konkurrencesiden.