Test: Ooni Koda 12 pizzaovn – imponerende temperatur!
Indholdsfortegnelse
Introduktion
Ooni Koda 12 er det nye lidt dyre barn i klassen af pizzaovne, der drives af alm. gas. At lave en hjemmelavet pizza er efterhånden blevet hverdag hos mange og du kan finde næsten lige så mange opskrifter på pizzadej, som der er entusiaster.
Bruger du en god pizzadej, og holder dig til en simpel “belægningsgrad”, så bliver de hjemmelavede pizzaer ofte bedre end dem du får på takeaway stedet nede af gaden. Vil du du have den perfekte bund og bagning, så har du behov for en rigtig pizzaovn, hvor temperaturen kommer op over 350 grader.
Ooni Koda 12 er præcis sådan en ovn – selv om den er lille. I denne anmeldelse vil jeg komme ind på de mange lækre egenskaber – men også lidt omkring udfordringerne. Buon appetito.
Specifikationer
Navn: Ooni Koda 12 Pizzaovn
Brændstof: Gas (3mbar i Danmark). Automatisk gasantænding, og justerbar temperatur.
Temperatur: Bliver 500°C (950°F) på ca. 15 minutter
Vægt: 9.25kg
Returret: 60 dages returret
Garanti: 1 års garanti som standard og 3 år, hvis du har registrerer dig på Ooni.com hjemmesiden.
Størrelse: 40 x 29.5 x 63cm
Bageflade på pizzasten: 13¼″ x 13¼″ (svt. 33,7 x 33,7 cm)
Pizzasten: 10mm Cordierite pizzasten
Sikkerhed: Indbygget Flame Safety Device (FSD), som er en afbryder, der stopper gastilførslen, hvis pizzaovnen skulle gå ud.
Gas-type: Ooni Koda 12 kan bruge med de alm. gasflasker (som du normal bruger til gas-grill/terrassevarmere. Kan ikke benyttes med naturgas (hvis man skulle overveje det)
Maximal effekt: 4kWh (13648 BTU)
Design og kvalitet
Den lille pizzaovn er beklædt med en lækker mat-sort coating. Det ser super elegant ud. Det yderste stykke er i mat-sølv, hvor navnet “ooni” fremgår. Den har 3 stabile ben, som let klappes op, når du skal have den pakket ud og ind. Den står faktisk meget stabile, og pizzaovnen bliver ikke specielt varm op- eller nedadtil. Ovnen er beklædt med varmereflekterende stål inden i, og det giver den super gode varmefordeling, så pizzaen både bages fra alle side selv om varmekilden sidder bagerst. Det betyder også, at du kan have den stående på et havebord af træ/plast/nonwood uden problemer. Vi har flere gange bare haft den stående på vores have bord i nonwood. Det fungerer super godt.
Formen er lidt aflang, og er ok. Personligt ville jeg have foretrukket en mere “kvadratisk” model – men det er seriøst småting. Den er rigtig flot.
Sikkerhed
Ooni Koda’s gas pizzaovne har indbygget en “Flame Safe Device” (FSD), som giver trykke omgivelser, når du bager dine pizzaer. Hvis flammen skulle blæse ud undervejs, så vil FSD’en sørge for at lukke helt for gastilførslen. Så risikerer du ikke at gassen suser ud af din gasflaske, og heller ikke at blive “forgiftet”. Det er smart.
Ooni anbefaler dog at du, i tilfælde af at flammen er gået ud, lukker for gassen og venter 5 minutter før du tænder igen.
Daglig brug
Udpakning
Pizzaovnen leveres i en robust papkasse, hvor alle delene ligger fint og fast. Når du tager din nye Ooni Koda 12 pizzaovn ud af pakken, så er den “nærmest” klar til brug. Du skal lige købe en regulatorslange, en flaske gas (hvis du ikke allerede har det), en pizzaspade, men så er du også klar.
Optænding
Ovnen tænder ved at trykke og dreje på gas-knappen i bagenden af Ooni Koda 12 (se billeder). Der sidder en lille tændingsmekanisme, så når du drejer om, så aktiveres gasflowet, og der laves en lille gnist, hvorefter den straks er i gang. I løbet af ca 15 minutter, så har du opnået temperaturer omkring 450-500 grader på stenen. Imponerende.
Pizzasten
Pizzastenen i bunden er på 1 cm, og det kunne godt være tykkere. Men det fungerer faktisk rigtig godt her. Det må næsten være pga. den høje temperatur, som stenen også absorberer, og leder videre op på pizzabunden, så den bliver bagt hurtigt. Der er en lille kan foran stenen, så den ikke “glider” ud når du tager ovnen med rundt. Godt tænkt.
Pizzabagning
Når ovnen er klar, og du har gjort din pizza klar til bagning, så tager du pizza med din pizzaspade, og lader den glide ind på pizzastenen. Jeg plejer at skrue ned for varmen til ca. 1/3 af varmen (evt. halv styrke), da jeg synes den får for meget varme, hvis den kører videre på maksimal styrke. Med det samme vil du se dejen begynde at hæve, osten smelt, og inden du ser dig om, så er pizzaen brændt på.
Det kræver tilvænning, når du bager ved så høje temperaturer. Du kan ikke lige gå efter øl når den er kommet ind, da den efter 20-30 sekunder skal roteres 1/4 til 1/2 omgang for at få den perfekte bagning. Når du har luret ovnen, så får du de lækreste pizzaer.
Ooni Koda 12 er en gas-ovn, og har derfor heller ikke en skorsten. Det betyder også at du let kan have den kørende under et halvtag, eller i det fri. Begynder det at regne, så kan du sætte den under en paraply, eller parasol på terrassen. Det fungerer glimrende. Det eneste der kan drille er blæsevejr, da det tager noget længere tid før stenen er helt varm. Det kan betyde at du ikke får en sprød bund. Du bør anskaffe dig et overflade termometer, så du kan tjekke at stenen er 400+ grader varm. Heldigvis er ovnen meget mobil, og du kan derfor flytte den i læ et sted.
Andre funktioner
Hvis du får dig en Ooni Koda, så kan du selvfølgelig også benytte den til andre ting end pizza. Du kan sætte den lille stegepande/grillbakke derind, hvor du så kan tilberede fisk, steaks, grøntsager etc. Den er også eminent til at lave fladbrød, eller lune brød. Den begrænsende faktor er højden.
Rengøring
Det kan ikke undgås at der kommer lidt ost eller tomatsauce på pizzastenen, selv om du forsøger at undgå det. Skulle det ske, så vil du opleve at stenen bliver helt sort. Du kan med fordel vende stenen en gang i mellem, og så lade resterne “brænde” af når du lader den varme op forud for bagningen. Den holder sig selv forbavsende ren.
Stenen kan let tages ud (når den er kold), så du kan vaske den under hanen, hvis du ønsker det. Det kan ikke blive meget lettere.
Selve overfladen på Ooni Koda’en kan let tørres med en fugtig klud.
Ekstra udstyr
Der er selvfølgelig forskelligt ekstra udstyr du kan købe til din Ooni Koda 12. Efter min mening, så er det allervigtigste, at du anskaffer dig en god pizzaspade der passer til. Gerne med lidt huller, så evt. melrester dysser af. Hvis din pizzaspade er for stor, så kan du ikke rotere pizzaen i ovnen, og så går det galt, da varmen er høj.
Der er flere der er begyndt at anskaffe sig en form for “låge”, der kan monteres foran hullet i ovnen, og dermed får ovnen endnu hurtigere temperaturen helt i top. Det er også smart imellem pizzaer, da du hurtigere får varmet stenen op igen. Det er dog ikke en officiel løsning – men det lyder smart.
I skrivende stund har jeg bestilt sådan en låge – det skal jeg nok vende tilbage med.
Pris
En Ooni Koda 12 pizzaovn koster i skrivende stunde ca. 2.700 kr. Man kan altid diskutere om prisen er høj eller fornuftig. Personligt synes jeg den er lige overkanten. En pris omkring 2-2.200 kroner ville være optimal. Der er dog ingen tvivl om, at du får et kvalitetsprodukt, som leverer hver gang. Kan du godt lide pizza? Så er jeg overbevist om, at du ikke vil fortryde et køb. Det skulle da lige være for at opgradere til storebroren, der har en endnu større bageflade på hele 16 tommer. Her er de billigste danske webshops, der sælger den.
– i samarbejde med PriceRunner
Der har været en del der har bestilt fra danske butikker, som har fået forlænget deres leveringstid. Det sikreste er at bestille direkte hos Ooni.com, hvor der også er gratis fragt. Her koster den aktuelt 349 Euro svt. 2.617 kr. inkl. fragt. Det gjorde jeg, og den er i Danmark få dage efter din bestilling. Sådan 🇮🇹
Du kan klikke på nedenstående banner, så kommer du direkte til den originale Ooni Koda 12 produktside 👇👇👇
Billeder
Video
Hvad synes du?
Har du selv prøvet Ooni Koda 12 pizzaovnen og har lyst til at dele dine erfaringer, så smid meget gerne en kommentar lidt længere nede (hop derned). Du er selvfølgelig også velkommen til at stille spørgsmål, hvis der er noget der ikke er helt klart i gennemgangen her. Så svarer jeg så hurtigt jeg kan – det kan også være at en af læserne kan hjælpe.
Inspiration
Har du mod på storebror pizzaovnen, så kan du læse min test af Ooni Koda 16 XL helt gratis også 🙂
Det med småt
Ooni Koda 12 Pizzaovnen er ikke sponsoreret og jeg har ikke modtaget noget for at promovere den. Den er købt af egen interesse, da jeg elsker god pizza. Hvis du køb via prisoversigten eller fra Ooni.com (via linket), så får jeg en lille procentdel af prisen fra forhandleren. På den måde bidrager du "gratis" til at holde min side kørende. På forhånd tusind tak - det betyder SÅ meget. KH Lars 🍀
Konklusion
Ooni Koda 12 Pizzaovn
-
Design / Byggekvalitet
-
Daglig brug
-
Mobilitet
-
Pris
Min samlede vurdering
Den fine Ooni Koda 12 er en kvalitets pizzaovn, der leverer varen gang på gang. Når du har lært at styre den høje varme, så får du de lækreste pizzaer på blot få minutter. Designet er flot og så er den super let at smide bag i bilen, hvis turen går til sommerhuset etc…
Gode ting
- Høj temperatur (500 grader)
- Kvalitet
- Let at tage med på tur
- Klar på 15 min.
- Meget hurtig bagetid (1-2 min pr. pizza)
Dårlige ting
- Pris lidt høj
- Lidt svært at rotere pizza
- Man skal lære at styre den høje temperatur
- Vindfølsom mht. varmen
- Information
- Seneste indlæg
- Samarbejde?
Bor i Kolding med min hustru Heidi og vores to skønne børn Emma og William. Jeg elsker ALT der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Jeg elsker god mad og inspirerende oplevelser, og så har jeg altid haft et blødt punkt for gadgets og lækkert udstyr til hjemmet. Til daglig er jeg medicinmand i det danske hospitalsvæsen.
God anmeldelse! Hvordan gik det med lågen? 🙂 Mvh Rasmus
Hej Rasmus.
Jeg har faktisk anskaffet en låge i forbindelse med test af storebror Ooni Koda 16 som kommer senere.
Lågen gør det meget lettere at opnå varmen. Lågen kommer for mellem pizzaerne også. Det kan anbefales 👍
Tak 🙂 Hvor har du købt lågen?
Lågen er købt på Etsy.com
Det er denne her: https://www.etsy.com/uk/listing/1002541993/door-clousure-kit-for-ooni-koda-12-or-16
Fornemt med link! Tak 🙂
Hej Lars,
Jeg har ligesom dig købt denne Koda 12 ovn via Ooni.com og fået den leveret efter ca. 10 dage.
Har dog en udfordring med den.: Er ved at være træt af rå pizza. Ovnen kan ganske enkelt ikke varme nok op. Jeg har desværre ikke et overdækket sted med læ, men påvirkes af vinden.
Har heldigvis købt den via deres egen hjemmeside hvor der skulle være 2 mdr. returret.
Alle taler om en opvarmningstid på 15 min. og 500 gr. C – hvis jeg bare kunne få 450 gr.C.
Har lavet pizza på den 2 gange, ca. 10 stk.
1. gang (pænt stille vejr): Fuld gas hele tiden og man skulle virkelig være vågen.
2. gang: Fuld gas under opvarmning (så sten blev så varm som mulig) og under tilberedning halv varme. I forsøg på at kunne give den længere tid.
Begge gange har ovnen virkeligt svært ved at komme over 400 grader i midten af pizzastenen. I går ved lidt blæst (gik den ud 2 gange) kom den ikke over 340 grader. Første gang var lidt hektisk, så prøvede dagen efter at varme den op for at teste temperaturen ved fuld gas.:
Her var det næsten vindstille – temperatur i midten:
15 min 363 / 389 Gr. C
20 min 400 Gr. C
29 min 444 Gr. C
Med 330-40 gr. C (2. gang) og efter at skrue ned under tilberedning var resultatet stadig ikke godt (ser flot ud med ikke gennembagt og sprød bund). Hvis det havde været mere vindstille har jeg stadig et spinkelt håb om at det ville virke, men er derfor ikke helt tilfreds med resultatet.
Den virker meget følsom over for vind, men tænker også om der er fejl på ovn eller gasregulator (købt i Harald Nyborg 29 mbar).
Det kunne være sjovt at teste din og min ovn over for hinanden (bor også i Kolding), hvis du gider.
Ellers er den tæt på at blive sendt retur, for en ovn der ikke bliver varm nok er VIRKELIG irreterende..
mvh
David
Hej David.
Lyder træls. Jeg kan lige prøve at måle på min en af de kommende dage. Ugen er lidt presset men prøver at se. Hvis temperaturen er meget forskellig fra din så kunne vi lige mødes og tjekke ud 👍😉
Jeg giver en melding 👍
God søndag
Skriv endelige hvis du har nogle spørgsmål, så skal jeg forsøget at afklare…