Elektronik og gadgetsKøkken og hjemTests

Test: Segway Navimow i108e / i105e – robotplæneklipper uden kanttråd

Introduktion Navimow i108e

I takt med at foråret er kommet og haven igen kalder, introducerer Segway endnu et frisk pust til den moderne “havemand”. Efter den velmodtagne debut af H-serien for et par år siden, tager Segway skridtet videre med to nye modeller, Navimow i105E og i108E, designet til de lidt mindre haver op til henholdsvis 500 og 800 m2.

Den nye type robotplæneklippere markerer en ny tid, hvor bøvlet med anlæggelse af kanttråd hører fortiden til. Tidligere er vi mange haveejere der har haft talrige frustration og udfordringer med de traditionelle robotplæneklippere, der krævede komplekse indstillinger og konstant justering af kanttråde. Navimow-modellerne lover en mere ubesværet vej til en velplejet have, hvor friheden til at nyde udelivet får ny betydning.

Jeg har lige købt en Navimow i108e, som størrelsesmæssigt er samme model som i105e. Dog har i108e et dobbelt så stort batteri og en mørkere, flottere grå farve. Mere om det senere.

I denne test vil jeg derfor dykke ned i hvordan den nye Navimow i108e fungerer, og samtidig komme ind på, hvor let den er at sætte op og bruge i dagligdagen. Så efter flere drømme om, hvordan man kunne slippe for kanttråd, kastede jeg mig over den nye teknologi og håbede på at forventningerne skulle blive indfriet… det blev de !

 

Specifikationer

Segway Navimow i108E specifikationer
Specifikation Værdi
Veiledende udsalgspris 9.999 DKK
Anbefalet klippeområde op til 800 m²
Klippehøjde 20 – 60 mm
Klippehøjdejustering Manuel
Klippebredde 18 cm
Maksimal skråning 30%
Batteri 5.1 Ah
Køretid/klippetid per opladning ca. 120 min
Opladningstid ca. 180 min
Støjniveau 58 dB (A)
Beskyttelsesniveau IP66
Dimensioner 545 x 385 x 285 mm
Nettovægt 10.9 kg
Lokaliseringssystem RTK (GPS) + Vision (kamera)
IoT-forbindelse Bluetooth, Wi-Fi, 4G (tilkøb)
Forhindringsundgåelse VisionFence
Virtuel grænse Ja
Systematisk klippemønster Ja
Automatisk opladning Ja
Assistent til kortlægning Ja
App styring Ja
Vejrtilpasning Selvtilpassende
OTA-opdateringer Ja
Multi-zone forvaltning Ja
Support via live chat i app Ja
Kapacitet for kort i app 960 m²
Dimensioner for opladningsstation 715 x 450 x 300 mm

Design og kvalitet

Navimow i108e virker til at være af høj kvalitet. Den er tung (i forhold til tidligere Worx, Bosch, Robomow og Husqvarna jeg har haft fat i tidligere. Det er en god ting, da det oser af kvalitet. Den vejer som nævnt ovenfor ca. 11 kg. Den har et LED lys der konstant er tændt, og viser hvor godt signalet er mht. satellitter. Lyset kan indstilles til at være svagere om natten, hvilket giver god mening, da det ellers er meget tydeligt. Når den vender retur til basen, så tændes LED lyset til sidst, hvor den bruger kamera og en refleks på basen som guide. Det fungerer upåklageligt.

Når man lige ser Navimow i108e, så tror man den (lige som de mange andre) er baghjulstrukken – men det er faktisk anderledes. Den er forhjulstrukken på de store orange hjul. Hjulene er med kraftige riller, som gør at den står godt fast.

 

 

På oversiden af Navimow har du et display, hvor du typisk kan se batteristatus i procent. Derudover den røde stopknap. Som du kan se på billedet, så har den også en karakteristisk rundt grå cirkel/ring med en drejeknap i midten. Knappen bruges til at justere klippehøjden fra 20-60 mm (2-6 cm). Det gøre manuelt ved at dreje på denne. Meget simpelt, og ikke noget jeg ændrer på ret meget i løbet af en sæson. Jeg vil anbefale at du for græsset skyld ikke går under 40mm. Vores står fast på 50 mm, og det giver en lidt blødere plæne, og hjælper mod mosdannelse, da græsset har bedre forhold.

Rundt i kanten på den går ring sidder et LED lys, hvor du kan se om robotten har forbindelse til satellitterne på himlen. Den skal gerne lyse blå eller grøn. Der er i seneste opdatering kommet så man kan skrue ned for dette LED lys, da det var MEGET lysende om natten, men nu kan man heldigvis skrue ned, så det er tydelig, men ikke blænder. Forstår ikke helt hvorfor man ikke kan slukke det om natten?

 

Installation

Fra jeg tog kassen frem og til min nye Navimow i108e var i gang med første reelle klipning gik der samlet 2 timer. Det var inklusiv montering af antenne på taget, og ledning der skulle gennem en væg til vores skur. Selve opsætning af base, tilslutning af strøm, og opstilling af antenne tager ikke meget mere end 15 minutter.

Ikke vores hus, men har blot sat tekst på, så man kan se hvordan det fungerer

 

Når basen er monteret, og antenne sat op (og har signal – app’en guider det meget fint igennem denne proces), så kører du din nye Navimow stille rundt i haven, hvor du lærer den hvor “grænsen” er.  Du styrer den let rundt på din mobil. Når du har indkodet ydergrænsen, så har du muligheden for at ændre kortet, så du kan vælge “Ride on Boundary”. Her giver du robotten lov til at køre på selve grænsen du har lavet. Det skal du bruge, hvis den kører langs med en flise gang, for så vil den typisk køre med det ene hjul ud over, og dermed klippe kanten. Du skal ikke bruge det langs mur/hæk, da du så risikerer den køre for langt, og sidder fast.

Efter ydergrænsen var kodet ind, så kørte jeg en tur rundt i haven og fik markeret vores trampolin og surbundsbed som no-go-zoner, og så var den klar til at køre. Da jeg mappede haven var græsset faktisk ret langt, og min ældre robotplæneklipper ville slet ikke kunne køre i det lange græs. Det have Navimow i108e ingen problemer med at forcere. De store hjul, og vægten gjort at den bare kørte stille men sikkert igennem alle forhindringer.

I den første tid slog jeg plænen dagligt for at observere, hvordan den gjorde. Nu har jeg sat den til at slå 3 gange om ugen (se længere nede).

 

 

Følg med på Instagram

 

Sikkerhed

Den har de almindelige sikkerhedsfeatures såsom automatisk stop af knive når den løftes, men med kameraet og den indbyggede AI, så er der et yderligere sikkerhedslag, da knivene automatisk vil stoppe med at køre, hvis der er dyr el. børn i nærheden. Kameraet på plæneklipperen vil også opfange, hvis der skulle være et pindsvin eller en bold der ligger på græsplænen. Så vil den blot køre uden om – og det fungerer faktisk rigtig fint.

Hvis du har Vision Fence (kameraet) slået til, så vil Navimow i108e også køre uden om bare jordstykker. Det kan være muldvarpeskud, områder hvor der er bare pletter. Det vil tolke det som små bede. Du kan i korte vælge at markere et område som “Vision Fence off”, og dermed vil den bare slå område uden at bruge kameraet. Det kan også være nyttet, hvis du har en flisegang, hvor den vil forsøge at undgår flisen.

 

Daglig brug – Klipning

Navimow i108e starter hver klipning med at tage en tur langs kanten. Herefter går den systematisk i gang med at klippe din plæne. Den skifter vinkel fra gang til gang, og du kan selv vælge, hvilke retninger den skal tage plænen i. I app’en vælger den automatisk den optimale retning for din plæne, og så kører den med forskellige graders forskydning hver gang (se billeder).

Den er som udgangspunkt sat op til IKKE at køre om natten (der er græsset ofte også lidt fugtigt pga. dug). Men du kan godt ændre så den kører om natten også. Der har den selvfølgelig lidt sværere ved at benytte kameraet selv om den lidt sjovt er udstyret med LED kørelys, som faktisk lyser ret fint op. Jeg tænker ikke det er noget flertallet vil bruge – men det kan jo være smart, hvis man har mange aktiviteter i haven i dagtiden over en periode, hvor man så ikke kan have den kørende om dagen.

 

– Hvor mange gange skal den klippe pr. uge?

Inde i app’en kan du gå ind under “Tidsplan for klipning”. Nedenfor kan du se hvordan jeg har sat vores op. Den klipper 3x pr. uge, hvor den må køre mellem kl. 10 og kl. 18. Da jeg har deaktiveret “Klippecyklus” nederst, så vil den kun slå indtil plænen er færdig, hvorefter den kører retur i basen. Hvis man vil have den til at køre i hele perioden, der er sat ind i klippekalenderen, så skal du aktivere klippecyklus, som betyder at den bare starter en ny klipning, når den første er overstået. Jeg tænker det er smartest, hvis man har en stor plæne, som den ikke altid når at blive færdig med, så er det jo super smart at den bare kører.

På billede 2 kan man se en gul markering. Det betyder at en bestemt zone er sat til at køre der. De orange gælder ALLE zoner, og er det som er valgt som standard. Det er faktisk ret smart at man kan have ekstra zoner, som ikke prioriteres helt så ofte som andre. Det kan være et område mere nyere græs, et område i skygge etc. etc.

 

– Navimow klipper i parallelle baner (inkl. video)

I denne video kan du se, hvordan Navimow i108e klipper i fine parallelle baner. Som nævnt kan du i appen indstille klipperetningen. Den vil typiske skifte, så den hver gang har en ny retning indtil den igang værende klipning er fuldendt – og dermed undgå spor på plænen. Det fungerer super godt. Du kan også altid ændre, så nogle “retninger” ikke udføres, hvis du f.eks. har et smalt stykke, som ikke skal klippe på den kort det.

 

– Hvor tæt kommer i108e på kanten, og hvordan fungerer kantklipning (inkl. video)?

Det jeg har fået mange spørgsmål om på Instagram er om klipning langs kanterne – altså hvor meget efterlader den ud mod kanten, og hvor tæt kører den. Som nævnt først i dette afsnit, så starter klipningen med en Navimow i108e kører en omgang kantklip langs kanten. Det er smart. Men, da den sørger for at holde sikker afstand til kanten, så vil du, som du kan se i videoen herunder, ikke slippe for en græstrimmer. Den efterlader en stribe af græs på 10-15 cm op mod f.eks. hæk og murværk. Langs fliser kan du sætte den til at køre ud over den grænse du har lavet intielt, og så er der ingen kanter efterladt. Hvis man slet ikke ønsker at skulle gøre noget selv, så skal du have en flise langs med græsplænen, men det er i min verden ikke en pæn løsning.

Bottom line er at du har behov for en græstrimmer til kanterne. Det klares i vores have på ca. 5 minutter (af vores dreng), så det er ikke noget stort arbejde – men selvfølgelig skal det gøres ind imellem. Hvis man gør det hver 7-14. dag, så står haven altid super skarpt.

I denne lille video har jeg forsøgt at forklare lidt om hvordan Navimow i108e klipper kanterne. Det er et spørgsmål jeg har fået en del gange på min Instagram. Du slipper ikke uden om en græstrimmer.

 

– Støjniveau

Den har et støjniveau på 58 dB. Det siger måske ikke så meget, men tro mig den er meget støjsvag. Det er svært at fange på video (se længere nede), da video ofte vil forstærke lyde når der er “stille” – men tror alligevel du godt kan fornemme at den er meget stille. Man kan ikke høre den, hvis man blot er nogle meter væk. Det er altså mega fedt.

 

– Stabilitet i hverdagen

Jeg har nu brugt det lille nye familiemedlem intensivt, og den har endnu ikke haft problemer med at finde retur til basen. Ikke på noget tidspunkt kørt fast og heller ikke løbet tør af en eller anden grund. Det er virkelig imponerende. Derudover, så er der noget lækkert i at den klipper i parallelle spor – det er godt for ens indre mini-OCD.

I forlængelse af ovenstående omkring kantklip, så kan du selvfølgelig altid justere en smule, så du får til til at tage tættere på, men jeg vil klar anbefale at prioriterer at den bare kører uden nogen problemer (sidde fast i hæk, kører ud over en høj kant etc) og så i stedet bruger nogle minutter en gang imellem på at få trimmet kanterne.

 

– Regnsensor

Navimow i108e har regnsensor indbygget, og du kan indstille om den må slå i støvregn, let regn eller meget regn. Det er faktisk ret smart at man kan vælge graden af vand. Hvis den er i gang, og det begynder at regne, så vil den i første omgang udskyde klipningen med 30 minutter.

 

Forskel på i108e og i105e

Størrelsesmæssigt er de helt ens. Det er batteristørrelsen der er forskellen, hvor i108e har et dobbelt så stort batteri som i105’eren. Farven er også let forskellig, hvor i108e er mørkegrå (i105e lysegrå). Den sidste ting er størrelsen af græsplænen. Segway har softwarebegrænset plænestørrelsen til 600 m2 på i105e, og 960m2 på i108e (dog anbefalet hhv. 500 og 800 m2). Det betyder, at du ikke kan få den til at slå en plæne større end det tilladte. Det skal man lige være opmærksom på.

 

navimow 108e vedligeholdelse rengøring

Rengøring / Vedligeholdelse

Den kan let skylles med en have slange, og så er vedligeholdelsen sådan set gjort. Derudover kan du se i app’en hvornår der anbefales at skifte knive etc. Det er ret smart.

 

Udfordringer / irritationsmomenter / forbedringspotentiale

Man skal gøre sig klart at Navimow’s robotplæneklippere skal bruge en antenne der skal placeres, så den har godt signal til satellitterne på himlen. Det kan gøre via det medfølgende stativ, eller med antenneforlængeren, så den kan sætte op på taget. Det kan være udfordrende, hvis du gerne vil have maskinen stående under halvtag, eller i en lille garage, da du så risikerer at signalet fra robot/antenne ikke er godt nok – og begge skal have signal for at den kan gå i gang med at slå. Du bliver guidet gennem dette under installationen.

Jeg ville gerne at man kunne ændre kortet ved hjælp af app’en og ikke absolut skal have robotten ud og kører for at finde det sted, hvor du f.eks. vil aktivere “On-the-boundary”. Det burde kunne klares inden i app’en.

Man burde også kunne have robotten kørende på en plæne over 960m2. Det er software begrænset, og lidt skørt at man ikke kan have en plæne på 1100m2, hvis man er ligeglad med det skal ind og lade nogle ekstra gange. Kan være det kommer

 

Ekstra udstyr

Det vigtigste ekstraudstyr er

 • Antenneforlænger ca. 399,-
 • 4G modul ca. 799,- (og 29 euro i abonnement efter 1 år)
 • Garage, så den holder i tørvejr. Ca. 1199,-
 • Ekstra klippe-blade. Ca. 200 kroner for pakke med klippeblade til 3x skift.

 

Pris

I skrivende stund koster Navimow i108e ca. 9.999 kroner, og lillebrormodellen i105e 7.999. For en maskine der bare fungerer, så synes jeg faktisk det er ok at den er lidt dyrere. Antenneforlænger sættet koster 399,-. Det skal bruges, hvis du vil montere antenne på taget etc. Der er en 10m ekstra ledning med.

 

Billeder

 

Andre videoer af Navimow i108E

– Sådan fungerer GPS / Satellitsystemet

Her er en video om, hvorfor det er vigtigt at få placeret antenne helt optimalt, da du så har den bedste dækning med mange satellitter. Se Martin forklare det, så alle er med her. Følg Martin på Instagram på @martinandthetools.

 

– Sådan monteres 4G modul i i108E & i105E

Igen har Martin været på spil, hvor han denne gang viser, hvordan man let installerer 4G modulet i plæneklipperen.

 

Dokumenter

Brugervejledning / Instrukstionsbog / Manual til Navimow i108e / i105e (dansk)

 

Det med småt

Ingen sponsorede/donerede ting her. Den er købt og betalt 🙂 Der kan være reklamer på siden som støtter min hjemmeside, hvis du benytter dem. Ellers ikke noget med småt.

 

Forskel Navimow I-model og H-model

Mine tanker om forskellen på i108E/i105E vs. den større H800E går primært på vægten. Prisen er næsten ens, men der er over 5 kg til forskel, så hvis du har en mindre plæne, så vil du risikere at den tung H800E giver flere vendingsspor, hvis den skal klippe smalle passager. H-modellen har indbygget 4G som standard, hvor modulet skal tilkøbet på i-modellen. En anden forskel er at H-modellen har elektrisk klippehøjde-justering, hvor det er manuelt på i-modellen. H-modellen kan klare lidt stejlere bakker 45 procents hældning (dvs. 45 cm pr. meter = 24,2 grader ) mod 30 procent på i-modellen (30 cm pr. løbende meter = 16,7 grader). Vision Fence (kameraet) er ekstraudstyr til H-modellen.

 

Kommentarer og spørgsmål?

Du er altid velkommen til at smide en kommentar eller dele lignende oplevelser herunder i kommentarfeltet (hop derned). Du er selvfølgelig også meget velkommen til at stille spørgsmål etc. Så skal jeg svare så godt jeg kan. Rigtig god dag 🍀

 

Ekstraordinær støtte til min hjemmeside?

Vil du vise ekstra støtte til mit projekt på Livets små ting (drkoch.dk), så kan det selvfølgelig også lade sig gøre.

qr kode støt mobilepay

 

Konklusion

Segway Navimow i108e anmeldelse
 • Opsætning
 • Design / Byggekvalitet
 • Daglig brug / Stabilitet
 • Klippekvalitet
 • Pris
4.7

Min samlede vurdering

Navimow i108e er virkelig en god robotplæneklipper, og jeg må indrømme at jeg er lidt “blown-away”. Det er imponerende så godt det fungerer. Du er hurtigt igang efter en forholdsvis let installation. Herefter kører den klippestabilt. Den har endnu tilgode at køre fast. Den har heller ikke haft problemer med at ramme base etc.

Jeg har svært ved at sætte en finger på noget dårligt andet end de manglende kanter mod f.eks. hæk/bed etc. Men det får du svært ved at klare ligegyldigt hvilket robot du vælger (med eller uden kanttråd). Anskaf dig en græstrimmer med batteri (læs min test af en god græstrimmer fra Black and Decker), så er problemet løst med en tur rundt i have ca. en gang hver 7-14 dage (på 5-10 minutter – alt efter størrelse).

Navimow i-modellen har min varmeste anbefaling.

ps. hvis du har en plæne over 960 0m2, så kig på storebror H1500E eller H3000E…

Gode ting

 • Let opsætning
 • Både GPS og kamerabaseret
 • INGEN kanttråd
 • God batteritid
 • Systematisk klipning
 • Kan slå kanter, hvis fladen er i niveau (ved fliser)
 • Forhindringsdetektion (Kamera)
 • Nice app
 • Mulighed for 4G inkl. tyveribeskyttelse
 • Fornuftig pris
 • Forskellige klipperetninger (kan indstilles pr. zone)
 • Ekstremt stabil

Dårlige ting

 • Ikke 4G som standard (abonnement)
 • Lidt bred kant ud mod bed/hæk/fliser, der ikke er i jordniveaui
 • obs på 30 procents hældning
 • max. 960 m2 (softwarebegrænset)
Følg
Giv besked ved
guest

52 Kommentarer
Nyeste
Ældste Flest stemmer
Inline tilbagemeldinger
Se alle kommentarer
Allan Hvass
Allan Hvass
8 dage siden

Hej – fantastisk test med det meste jeg har brug for, for at tage en beslutning. Lige nu er i108E næsten ikke til at opdrive, mens i105E er på lager en del steder. Og det giver mig overvejelser om kapaciteten.

Har en græsplæne på ca. 420m2, som sådan inden for kapaciteten af i105E. Men når jeg læser manualen ser jeg, at en 105E kører ca. 60min for så at lade 90min, og kun slår 60-100m2 i timen (afhængig af temperatur, fugt i græsset, antal vendinger, etc. etc.) – så hvis man konservativt regner med de 60m2. Det vil sige 60m2 efter 60min, 120m2 efter 60+90+60=210min, 180m2 efter 360min, etc. etc. op til 420m2 som så tager 960min eller 16 timer!

Selv en i108E som kan slå 80-120m2 i timen og køre 120min før en opladning på 90min bliver strukket hårdt. Omregnet på samme måde, da den skal gennem 3½ klipninger og 2 opladnings cykler og ender omkring 640min eller 11 timer.

Lyder det overhovedet realistisk eller er manualens specs alt for konservative? Hvis man ikke vil slå om natten kræver det 2 dages klipning med i105E at nå at slå græsplænen en gang, og en i108E skal køre hele dagen. Hvad oplever du i praksis mht. m2 slået om dagen?

Ville være genialt, hvis der fandtes udlejning af disse, så man kunne teste det af i praksis mht. areal og dækning (har også en del store gamle træer) inden man købte.

Hilsen Allan

Allan Hvass
Allan Hvass
Svar til  Allan Hvass
8 dage siden

Nå ja, regnede forkert på i180E modellen, det er jo kun 2½ kørsler, og så bliver tiden 480min eller 8 timer – mere overkommeligt, og måske grunden til den er udsolgt. Men afspejler disse tider din oplevelse?

Allan Hvass
Allan Hvass
Svar til  Lars Koch Hansen
8 dage siden

Tak – dog noget af en forskel i forhold til hvad deres egne specifikationer siger, som ville være 160-240m2 på en opladning for en i108E, så op imod det dobbelte. Ville direkte overført betyde ca. 3½ runder med den lille, eller 480min dvs. 8 timer. Ja, peger stadig på den store version så.

Knud
Knud
21 dage siden

Hejsa,
Tak for grundig review.

Ved du om den kan køre hen over en indkørsel med grus/granit ral?

Altså ikke slå men bare køre henover til den anden del af haven.

Knud
Knud
Svar til  Lars Koch Hansen
16 dage siden

Hmm ok,
Indkørslen er ikke speciel fast kørt.
Det er jo ligesom meningen.

Jeg tænkte nok det ville være en udfordring.
Og ideen med robotten gå jo lidt af det hvis jeg manuelt skal ud og flytte den.

Og 2 robotter er vist overkill til2x Ca 300 kvm.

Martin Moth
Martin Moth
1 måned siden

Jeg kan lige supplere med lidt flere forskelle på “i” og “h” serien, ud over visiofence og 4G der enten ikke er der, er indbygget eller kan tilkøbes:

 1. regnsensor: i-model baseres alene på vejrudsigter, h-model har en rigtig regnsensor
 2. h-modellen har en “bumper, så hvis den rammer noget, registreres det, og den skifter retning. Det skulle i-modellen ikke have (den har til gengæld kamera pr default, som jo skulle kunne undgå at den overhovedet rammer noget)
 3. hvis h-modellen løftes, eller der kommer noget ind under (f.eks. en fod), så stopper den. Det gør i-modellen ikke.
 4. Dem der forhandler dem siger, at bygge/komponent-kvaliteten er bedre på h. Muligvis bare salgs-snak – men det kunne forklare den 50% højere vægt på h, der også er fysisk meget større
 5. h modellen kan regulere klippehøjden elektrisk (30-60 mm), på i serien er det manuelt (20-60mm). h-modellen kan monteres med adapter, hvis det er et ønske at nå ned til fx 20 mm (i så fald vil det være 20-50 mm)
 6. H500 kan ikke få 4G, det har H800 og op indbygget. på i-serien er det et muligt tilkøb
 7. i har visiofence, på H er det (dyrt) tilkøb
 8. garagen er ca. 400,- kr dyrere til h-modellen

Ovenstående er blot internet-viden, ikke erfaring. Der er en ret grundig sammenligning her (dog på tysk): Segway Navimow Vergleich (H-Serie VS i-Serie) (youtube.com)

Kristian Mortensen
Kristian Mortensen
1 måned siden

hej har lige et spørgsmål til wifien, kan den styres i app hvis man ikke er hjemme på matriklen igennem (uden gps modul) wifi ?
Hilsen Kristian

Lars Koch Hansen
Svar til  Kristian Mortensen
1 måned siden

Hvis robotten har wifi signal i haven, så kan du styre den på afstand (og se, hvor den er på plænen etc). Hvis der er områder i haven, hvor wifi ikke dækker, så vil du ikke kunne få kontakt i dette område.

Men du kan altså sagtens styre robotten via din telefon via dataforbindelsen på den – bare robotten har wifi nogle steder i haven. Håber det giver mening?

Ivan
Ivan
1 måned siden

Tak for en fremragende gennemgang og anmeldelse.

Det er virkelig rart at vide, at en uafhængig person har vurderet produktet.

Produktet er nu bestilt, men i restordre, så jeg er stadig ved at planlægge installationen..

Jeg har et par ekstra spørgsmål, som jeg ikke har kunnet finde svar på i anmeldelsen eller kommentarerne her på siden.

Jeg håber, at du (eller andre brugere) har mod på at hjælpe.

1: Jeg planlægger at montere antennen på taget (det blå kryds på billedet): derved har den fuldt “udsyn” mod syd. Men der vil være områder af plænen, som den ikke kan “se”.
a) Går det an?

2: Jeg planlægger at montere basen på en overdækket terasse (ved det grønne kryds).
a) Dermed vil der være områder af plænen, som basen ikke kan “se”. Går det an?
b) Robotten skal dermed starte og stoppe på et område, hvor den ikke skal klippe (skal køre ved de lilla pile). Er det muligt?c) Der vil derfor ikke være “udsyn” fra base til himlen – og heller ikke udsyn til antennen. Er det et problem?

3: Hvis man ikke har 4G modulet:
a) Skal wifi dække hele det område, som robotten kører på – altså for at produktet virker?
b) Hvis wifi faktisk dækker hele det område, som robotten kører på: vil tyveri-alarmen så give en alarm, hvis robotten fjernes fra det område, den selv må køre på? (jeg er med på, at jeg så ikke kan følge dens placering, når den når uden for området)

Se også oversigtsbillede i kommentaren herunder (der kunne kun vedhæftes ét billede i selve opslaget)

På forhånd tak,
Ivan

terrasse
Sidste redigeret 1 måned siden ved Ivan
Ivan
Ivan
Svar til  Ivan
1 måned siden

Oversigtsbillede med yderligere markeringer:

– blåt kryds: antennens palcering på taget.

– grønt kryds: basens placering på overdækket terrasse.

– lilla pile: robottens køreveje fra base til/fra plæne (på den overdækkede terrasse).

– rødt område: den overdækkede terrasse.

– gult område: plænen.

oversigtsbillede
Lars Koch Hansen
Svar til  Ivan
1 måned siden

1) Det tænker jeg fungerer super fint. Antenne skal ikke kunne se hele haven. Den fanger satellit signal. Det samme gør robotten og via radiobølger, så kommunikerer de sammen via basen, og på den måde får et mere præcist signal.

2) Hvis robotten har signal i basen, så kan den stå hvor som helst. Det vil sikkert. Det kan du prøve dig frem. Du kan sagtens lave en sti fra et sted på fliserne, hvor den bare kører ud til plænen når den skal igang. Det gør min også – den står på fliserne, og kører hen til plænen når den skal klippe.

3) nej til a. Basen skal have Wifisignal, så robotten kan opdatere og du kan sætte den i gang etc. Mht. b), så tror ved jeg det ikke ikke. Robotten kan ikke bruges af andre en dig, da du har koblet den sammen med din brugerkonto/app.

Ivan
Ivan
Svar til  Lars Koch Hansen
1 måned siden

1000 tak for svar! Meget brugbart.

Jeg glæder mig til at få produktet, så jeg kan prøve det af.

Jeg er spændt på, om basen har gidt nok GPS signal fra placeringen “inde på terrassen / under halvtag”… men jeg forstår faktisk ikke lige, hvorfor den skal have signal, når antennen har det.

/Ivan

simon
simon
1 måned siden

Mit øjemål siger, at dele af mn plæne hælder 28,5 %. Kan det gå?

Sidste redigeret 1 måned siden ved simon
simon
simon
Svar til  simon
1 måned siden

Det kom til at lyde lidt fjollet. Jeg brugte en tommestok+øjemål 😉

Sune
Sune
1 måned siden

Fik vist en af de sidste i105 i denne omgang! Lidt ærgerligt med farven, viste ikke lillebror var i sølv, men i108 kan man nu heller ikke få lige nu og uanset svært at retfærdiggøre merprisen til mine 220m2 😄

Har 8 – 10m høje træer tæt på langs næsten hele grunden stik syd. Robotten er dermed altid i skygge i den retning, men antennen har dog udsyn til en mindre del den af sydvendte himmel og er monteret højt. Til trods ser RTK ser ud til at virke fint. Har slået vision fence helt fra for at teste og robotten lyste solidt solid blå under kortgenerering. Tjek af satellitter under kantklipning, giver mellem 9-20 stk, dog er en stor del i 65-90 graders vinkel.

Uwe
Uwe
1 måned siden

Tak for en god test!
Jeg har nu i et par år “kæmpet” med at få en Worx klipper med kanttråd til at køre ordentlig og ikke sætte sig fast. Da den nu også er gået i stykker vil jeg nu købe noget “ordentligt” 😊
Egentlig troede jeg at jeg som næste skulle have en med kanttråd igen, bare en dyrere/bedre (?) maskine, f.eks. en Husquarna, men er kommet i tvivl om ikke en i105/108 var bedre. Har du et godt råd? (Haven med ca 500kvm græs ialt består af et stort plant område på måske 300-350kvm og så er resten med lidt bede og også nogle smalle stykker)

Uwe
Uwe
Svar til  Lars Koch Hansen
1 måned siden

Tak for det👍
Hvordan har den det med smalle/vinklede steder? Bl.a. skal den køre ca 4-5 m på et 90cm bredt stykke græs for at komme om i forhaven. Klarer den mon det?

Lars
Svar til  Uwe
1 måned siden

Hvis det bliver for smalt så vil den ofte kun slå på langs af området. Hvis det er en sti den bare skal køre på så næppe nogen udfordringer

Charlotte Jensen
Charlotte Jensen
1 måned siden

Hej Lars
Tak for en god og udførlig test!
Nu kan jeg se, at Martin kommenterer på, at i105/108 ikke har en “ægte” regnsensor men baserer sig på vejrudsigter. Har du nået at gøre dig nogen erfaringer med, om det fungerer ok? Det er jo begrænset, hvor meget det har regnet den sidste måneds tid…
Jeg er helt ny i robotplæneklipperverdenen, så jeg kender ikke så meget til forskellige modeller. Jeg forestiller mig dog, at det er væsentligt, at en plæneklipper kan mærke, om det regner, så græsset ikke sætter sig fast. Ved du, om det er normen, at ikke-GPS-styrede plæneklippere har regnsensor?
Mvh. Charlotte

Martin Moth
Martin Moth
1 måned siden

Fedt med en uvildig hands-on test – tak for den.

Jeg har sporet mig ind på at jeg skal have en i105 (eller i108), ELLER en H500. Pt er i’erne i restordre, men jeg kan få fat i en H500, så det frister. Jeg har før haft en Robomow (kanttråd), men den er kaput og nu har jeg altså sporet mig ind på segway.

Jeg har undersøgt de vigtigste ting for mig, nedenstående data er plukket fra forskellige kilder på nettet:

H500:

 • koster pt 10999
 • Indbygget 4G
 • Ikke indbygget kamera – koster pt. 2299 ekstra
 • “rigtig” regnsensor
 • Klippehøjde 30-60 mm
 • Store hjul bagest (tænker den sidder lettere fast)

i105/108

 • koster pt. 7999/9999. restordre overalt
 • Ikke indbygget 4G – koster 799 ekstra. Tænker det er nødvendigt at tilkøbe (ringe wifi i min have).
 • Har indbygget kamera (ikke så vigtigt for mig)
 • “Regnsensor” baserer sig på vejrudsigt, ikke “ægte” regnsensor
 • klippehøjde 20-60 mm
 • Store hjul sidder forrest (tænker det er bedst)
 • Batterkapacitet i 105 er ca 50% af i108/H500
 • Garagen er 400,- kr billigere end H500, hvis man vil have garage.

Jeg har egentligt kun brug for i105 (har 300m2 plæne), MEN det er ret vigtigt for mig at den kan køre delvist over fliser (=”ride on boundary” ?), og at den kan køre så tæt op af en forhøjet terasse/sokkel som muligt. Ved du om der er forskel på de 2 robotter mht. dette? Jeg læser det som om “ride on boundary” er unikt for i-serien?

Alt græs i min halve er afgrænset af en 14 cm bred betonsten i niveau med græs, og nogen steder altså en lodret kant på en terrasse derfra. Ved du om hhv. i105/108 og H500 vil kunne slå ind over den sten, og altså høre heeeeelt tæt på den lodrette kant på terrassen?

Martin Moth
Martin Moth
Svar til  Martin Moth
1 måned siden

Rettelse – H800 har indbygget 4G, H500 har ikke. Anyways – det jeg primært spørger til er det med kanterne – håber du kan svare

Lars Koch Hansen
Svar til  Martin Moth
1 måned siden

Hej Martin.
Hvis du benytter den funktion “ride-on-boundary”, så vil den køre ud over kanten når den klipper, så det tænker jeg vil fungere fint. Hvis du har fliser midt på plænen (som en form for gang sti), så skal du lave en visionfence off zone, ellers vil den kører uden om flisen.

Hvis du har en terrasse (høj kant/mur) hvor du kun har den der 14 cm flise ind mod, så er det lidt på grænsen vil jeg umiddelbart tro.

Jeg tror ikke du slipper for indimellem at skulle forbi med en græstrimmer 🙂

ps. tak for de pæne ord
mvh Lars

Martin
Martin
Svar til  Lars Koch Hansen
1 måned siden

Super, jeg må nu vente til den ikke længere er i restordre, så tror jeg at jeg napper en i500e.

PS kan man tegne del-områder somer visiofence off, så den kun ignorerer kamera lige præcis i delområder man ønsker?

Lars Koch Hansen
Svar til  Martin Moth
1 måned siden

jeg ved ikke om H500 har funktionen, da jeg ikke har prøvet den. beklager

tommy
tommy
1 måned siden

jeg er undren over de kalder den for GPS styret, i min bog må der ikke være en antenne i haven hvis den er GPS styret, så bruger den ikke GPS. KUN. jeg er lidt irreteret at de kalder dem for GPS styert når de mere eller mindre skal have det halve af haven plasteret til med div. antenner og andre enheder. for at den kan køre. hvilket burde være helt unødvendig. Segway, Gardena, og mange andre skal også have assistent udstyr installeret for at fungere rigtigt. det samme gælder for alle de der moduler som også er bagefter tilkøb selv om den ikke er svære og dyere at lave end en radiostyret bil med indbygget andrino.
ikke ret mange ved at de tilhørende APP ofte også er betalings app. mm. man vil spames til med reklamer.. det glemmer i “reviwer” mange gang at fortælle om.

Peter hansen
Peter hansen
Svar til  Lars Koch Hansen
1 måned siden

jeg vil også lige tilføje at der heller ikke er reklamer i appen. Det er en rigtig velfungerende app, som løbende får opdateringer med diverse forbedringer.

anders
anders
2 måneder siden

Hej
Jeg har luret en del på Segway’ en og også Worx Vision. Jeg hælder mest til Segway’en da jeg har havegange under 1 meter bredde, og adskillige store bede midt i plæne.
At så begge er udsolgt er jo så en anden historie .

Det jeg er mest i tvivl om er, at der skal være udsyn mod syd. Jeg har ondsindede træer på anslået 8 meter hos naboen, og går vi ned i den anden ende, så er det mit hus der tager udsynet mod syd. I den del af haven mod vest og delvist syd hvor der er udsyn, ja der står mine egne træer i vejen, og ingen strøm.
Hvis jeg sætter gps dimsen op på taget af huset, vil der nok være 15-20 meter til nærmeste græsområder.. og jeg har læst andetsteds, at kablet kun må forlænges med 10 meter..
Jeg synes det er ret usikkert om den vil kunne fungere, når det er sagt, så har jeg masser af gps signal indendøre på mobilen…😁
Hvor kritisk er den egentlig i praksis?
Jeg har forsøgt at uploade lidt billeder, men det fungerede ikke helt efter hensigten..
og, inden jeg glemmer det, tak for en ellers fin test !

Ditte
Ditte
2 måneder siden

Hej Lars,
Vores græsplæne er opdelt i fire områder: To plæner i baghaven (adskilt af en flisegang), og to plæner foran huset.
Kan du gennemskue, om Navimow kan håndtere det? 🙂
Venlig hilsen Ditte

Mathias Møller Rasmussen
Mathias Møller Rasmussen
2 måneder siden

Hejsa

Først og fremmest tak for en kanon test – rigtigt udførlig og giver et godt overblik 😃

Jeg er lidt nysgerrig på ift. til plæneklipning hvor stor en græsplæne du har og hvor lang tid den bruger på at færdiggøre en klipning?

Mvh Maria

Esben
Esben
2 måneder siden

Virkelig fed anmeldelse med alle de vigtige bekymringer belyst!

Ved du om den integrerer med smart home-systemer?

Jeg bruger et smart home system, der hedder Homey, og kunne virkeligt godt tænke mig at sætte automatik op baseret på om vi f.eks. er hjemme eller ej, hvor mørkt der er, hvor fugtig jorden er osv.

Ole
Ole
Svar til  Lars Koch Hansen
2 måneder siden

Jeg har selv en H800E som jeg er super glad for. Som Lars skriver så virker den bare upåklageligt. Der er dog ingen af Segways modeller der tilbyder integration med andet end deres egen app, så uanset hvilken platform man har bygget sit smarthome på er det ikke muligt at integrere med dette.

Kirsten
Kirsten
2 måneder siden

Jeg er ved at installere min nye Navimow i105. Jeg vil gerne kunne stoppe en kørende klipper fra appen, men har ikke kunnet finde noget om hvordan i manualer , ej heller noget sted i appen at trykke på..

Lars
Svar til  Kirsten
2 måneder siden

Det forstår jeg ikke rigtig? Kan du ikke bare trykke stop? Måske har du ikke wifi signal alle steder i have og så har du jo ikke forbindelse til den. Så enten bedre wifi dækning eller 4g signal.

Sådan her ser min app ud hele tiden (med wifi dækning).

IMG_0743
Morten
Morten
2 måneder siden

Hej Lars

Genial review, virkelig informativ! Jeg overvejer kraftigt modellen og så blot lade den styre via vores WI-FI i sommerhuset i stedet for satelitter, hvad tænker du om den ide?
Jeg har prøvet at gøre mig klog på begrænsningen af plæne på de 960 m2. Vores grund er 1206 kvm., men med fliser, hus, buskads, hæk, skur og terrasser taget ud af ligningen, lander vi på 750-800 m2. Med det in mente, så er der vel intet galt i at vælge modellen, selvom grunden officielt er større?

Tak for godt indhold!

Morten

Lasse
Lasse
2 måneder siden

Tak for en megafed anmeldelse. Jeg må få skaffet mig en græstrimmer. Har du en anbefaling på en nyere version end den, du har angivet fra 2020?

52
0
Noget på hjerte, så smid meget gerne en kommentar.x
()
x