Test: Ooni Koda 16 (XL) – pizzaovn på gas

Introduktion

Ooni Koda 16 er den perfekte pizzaovn til terrassen. Det er storebror til den mindre Ooni Koda 12 (Du kan læse min test af Ooni Koda 12 gratis her). Ooni Koda pizzaovne er kendetegnet ved at de kører på gas fra en alm. gasflaske. Det gør det meget lettere at tage den med på camping, eller bare hurtigt tænde op en dag, hvor du kommer hjem fra job. Du er således klar til at lave de lækreste italienske pizzaer i løbet af meget kort tid. Ja faktisk helt ned til 1 minut pr. pizza pga. den høje varme og pizzasten. I dette indlæg vil jeg skrive om Ooni Koda 16 XL (som den også kaldes), og hvordan den fungerer i praksis. Så bliver du lidt klogere på spørgsmålet om hvilken der er bedst: Ooni Koda 12 vs. 16.

Bruger du en god pizzadej, og holder dig til en simpel “belægningsgrad”, så bliver de hjemmelavede pizzaer ofte bedre end dem du får på takeaway stedet nede af gaden. Vil du du have den perfekte bund og bagning, så har du behov for en rigtig pizzaovn, hvor temperaturen kommer op over 350 grader. Her er en god opskrift på pizzadej, hvis du mangler.

Med Ooni Koda 16 får du en pizzaovn, hvor de små “problemer” fra 12’eren er blevet løst. Der er nu meget bedre plads, og du kan lettere styre varmen. Buon appetito.

 

Om Ooni

Ooni er et firma der har specialiceret sig i pizzaovne. Man skulle umiddelbart tro at der er tale om en italiensk producent, men det er det faktisk ikke. Det er udviklet af Kristian Tapaninaho fra Scotland, som i lang tid var træt af at der ikke fandtes en god og let måde at lave pizza på. Efter mange års tests, så kom han med den første Ooni pizzaovn i 2012 (som kørte på træ-piller), og sidenhen er virksomheden bare vokset og vokset. I dag er det en af de største producenter af pizzaovne til den almindelige forbruger. Der laves modeller til både gas, kul og træ.

Du kan findes mere om modellerne på Ooni.com.

ooni koda 16

Specifikationer

Navn: Ooni Koda 16 Pizzaovn
Brændstof: Gas (3mbar i Danmark). Automatisk gasantænding, og justerbar temperatur.
Temperatur: Bliver 500°C (950°F) på ca. 15 minutter. Gassen varmes i en L-form (2-sider)
Bagetid: 1-2 minutter pr. Pizza. Stenen varme et par minutter på fuld varme imellem.
Vægt: 18.2 kg (40.1 lbs)
Returret: 60 dages returret
Garanti: 1 års garanti som standard og 3 år, hvis du har registrerer dig på Ooni.com hjemmesiden.
Størrelse: 63 x 58 x 37cm
Bageflade på pizzasten: 16” (40.6mm i bredden)
Pizzasten: 15mm Cordierite pizzasten (i modsætning til 10mm på Ooni Koda 12)
Sikkerhed: Indbygget Flame Safety Device (FSD), som er en afbryder, der stopper gastilførslen, hvis pizzaovnen skulle gå ud.
Gas-type: Ooni Koda 16 kan bruge med de alm. gasflasker (som du normal bruger til gas-grill/terrassevarmere. Kan ikke benyttes med naturgas (hvis man skulle overveje det)
Maximal effekt: 8.49kWh (29000 BTU)

 

– Inkluderet i pakken
  • Ooni Koda 16 pizzaovn med foldbare ben
  • Cordierite pizzasten på 15mm
  • Tændstikholder (kan foldes ud), hvis den automatiske tænding svigter
  • OBS: I Danmark medfølger der ikke en regulator til gasflasken. Den skal købes separat i f.eks. Silvan, Jem&Fix etc. Koster ca 120 kroner.

 

Design og kvalitet

Ooni Koda 16 har en flot mat-sort coating. Det er pæn, og fylder ikke meget i højden. Det yderste stykke er i mat-sølv, hvor navnet “Ooni” fremgår.  Den har 3 stabile ben, som let klappes op, når du skal have den pakket ud og ind. Den står faktisk meget stabilt, og pizzaovnen bliver ret varm, så du skal bare have god luft på forsiden af ovnen, men den kan sagtens stå på et træbord/non-Wood bord. Ovnen er beklædt med isolerende keramiske fibre (belægning) og reflekterende stål på indersiden. Det giver en god varmefordeling. Varmekilden sidder bagerst og i venstre side i en L-form, så der varme fra 2 sider i modsætning til lillebror Ooni Koda 12, som kun varme bagfra. L-formen gør at du lettere holder varmen under bagningen, og ikke mindst kan varme stenen hurtigere op mellem pizzabagningerne.

Her kan du se varme fordelingen (foto fra Ooni Koda manualen)

L-form ooni Koda 16

En smart ting er at der er en metalkant der beskytter din pizza mod flammerne, hvis du får den skubbet for tæt på varmekilden. Det er godt tænkt. Flammerne ser super godt ud inde i ovnen, da det bølger op under loftet.

Selve pizzaovnen er tæt på at være kvadratisk, og den er pæn i min øjne. Vægten på ca. 18 kg er selvfølgelig lidt høj, men gør alligevel at den relativt let kan tages med på tur. Den fylder ikke meget, så du kan f.eks. have den med i campingvognen, og lave de fineste pizzaer selvom du er væk hjemmefra. Bagefladen er stor nok til at du kan bage den almindelige størrelse pizza, som du kender fra det lokale pizzeria, og samtidig kan rotere pizzaen undervejs.

 

Sikkerhed

Ooni Koda’s gas pizzaovne har indbygget en “Flame Safe Device” (FSD), som giver trykke omgivelser, når du bager dine pizzaer. Hvis flammen skulle blæse ud undervejs, så vil FSD’en sørge for at lukke helt for gastilførslen. Så risikerer du ikke at gassen suser ud af din gasflaske, og heller ikke at blive “forgiftet”. Det er smart.

Ooni anbefaler dog at du, i tilfælde af at flammen er gået ud, lukker for gassen og venter 5 minutter før du tænder igen.

 

Daglig brug

Udpakning

Din Ooni Koda 16 pizzaovn leveres i en flot og robust papkasse. Pizzastenen er pakket ind i en form for plastik med luft, så den er beskyttet. Den kommes let ind i ovnen, og så er du næsten klar til brug. Alle ben etc er allerede monteret, så der er ikke noget der skal “samles”. Du skal dog have købt en regulatorslange, en flaske gas (hvis du ikke allerede har det) og en pizzaspade, men så er du også klar til at komme igang.

 

Optænding

Ovnen har en slags “volumenknap” på siden, hvor du styrer gas-tilførslen. Du tænder ved at trykke den lidt ind, og dreje let, hvorefter der lyder et lille klik fra den automatisk tændingsmekanisme. Præcis som på de fleste gas-grill. I løbet af ca 15 minutter, så har du opnået temperaturer omkring 450-500 grader på stenen. Imponerende let.

 

Pizzasten

Pizzastenen i bunden af ovnen er på 1,5 cm, hvilket er 50% tykkere end på lillebror Ooni Koda 12. Det betyder at den holder bedre på varmen, og dermed afgiver varme i længere tid. Det fungerer super godt. Nogle køber en endnu tykkere sten til deres Ooni, men det synes jeg ikke er nødvendigt her. Stenen ligger godt fast i ovnen, og glider ikke bare ud, når du bærer den rundt. Der er en kant, som forhindrer dette. Godt tænkt.

 

Pizzabagning

Når ovnen er varmet godt op, og din pizza er gjort klar og ligger på din pizzaspade, så lader du den blot glide ind på pizzastenen ca. i midten. Af erfaring, så gør jeg det at jeg varmen ovnen op på maximal varme, og når jeg smider pizza ind, så skruer jeg ned til ca. 1/3. Når pizza’en er inde i ovnen, så går det stærkt. Efter ca. 15 sekunder skal du til at rotere pizzaen så den bliver bagt fra alle sider. Du roterer den let med din pizzaspade.

Det kræver lige en smule tilvænning, når du bager temperaturer omkring 4-500 grader. Du kan ikke på samme måde stå og nyde et glas vin eller hente en kold øl i skuret, for så er pizzaen brændt på når du er retur.

Ooni Koda 16 er en gas-ovn, og det gør at den ikke har en høj skorsten, som hvis den brugte træ/kul. Den kan derfor bruges under et halvtag eller en parasol, hvis det regner lidt. Det er super smart. Jeg vil anbefale dig at anskaffe et overflade termometer (sådan et til gulvvarmemåling). Det koster godt 100 kroner, og kan sikre at din pizzasten har nået de ca 400 grader før du smider pizzaerne ind.

Hvis det blæser meget, så kan du risikere at flammen blæses ud. Her kan det være en udfordring, hvis du ikke har mulighed for at flytte din Ooni Koda 16 i læ – men det kan man heldigvis de fleste gange. Du vil elske de lækre pizza’er – og husk “Less is more” – altså ikke for meget fyld 🙂

 

Andre funktioner

Din Ooni Koda kan også benyttes til andre ting end pizza. Du kan bruge en lille grillbakke, eller en støbejernspande, hvor du så kan tilberede fisk, steaks, grøntsager etc. Den er også eminent til at lave fladbrød, eller lune brød. Dog kan højde være et problem, da det jo er en pizzaovn.

 

 

Rengøring

Rengøring er let. Selvfølgelig kommer der med tiden lidt ost eller tomatsauce på stenen. Sker det, så vil du opleve at stenen bliver sort lige der. Du kan med fordel vende stenen en gang i mellem, og så lade resterne “brænde” af når du lader den varme op forud for bagningen. Den holder sig selv forbavsende ren. Jeg har endnu ikke rengjort den andet end ved at den varmes godt igennem i forbindelse med bagningen. Du kan også tage stenen ud når den er blevet kold og så skylle den under hanen.

Ydersiden på Ooni Koda’en aftørres let med en fugtig klud.

 

Ekstra udstyr

Efter min mening, så er det allervigtigste, at du anskaffer dig en god pizzaspade der passer til. Gerne med lidt huller, så evt. melrester dysser af. Hvis din pizzaspade er for stor, så kan du ikke rotere pizzaen i ovnen, og så går det galt, da varmen er høj. Ooni Koda 16 ovnen har mere plads, så der vil de fleste pizzaspader passe til. Vælg hellere en der er lidt for “lille” end en der kun lige kan komme ind af hullet. Se udvalg fra Ooni.

Jeg har også købt et cover, som beskytter Ooni Koda 16 ovnen mod vind og vejr. Den har også en lille holder til gasledningen, så den er let at flytte rundt. Se fotos. Det er købt på Ooni hjemmesiden under “Accessories”.

Det sidste man kan anskaffe er en lille låge, der gør at du får ovnen varmet meget hurtigere op, og dermed minimere tiden mellem pizzaer. Det er dog ikke en officiel løsning – men det er smart. Lågen er super smart, da ovnen varmer meget hurtigere op. Man skal dog passe på at stenen ikke bliver for varm (Max 500 grader), da man kan risikere at den kan revne. Jeg har ikke læst om det er sket i praksis, men det anbefaler man bare. Jeg sætter lågen for imellem pizzabagningerne også, så stenen hurtigere bliver klar igen. Det fungerer super godt.

Den kan købes på Etsy.com (sendes fra Italien)(Link til forhandler)

låge til ooni koda 16 12 hurtig varme

 

 

instagram follow følg mig på Livets små ting

 

Pris

En Ooni Koda 16 pizzaovn koster i skrivende stunde ca. 4.000 kroner. Man kan altid diskutere om prisen er for høj, men det er i hvert fald ikke billigt. Du får til gengæld et kvalitetsprodukt, som leverer hver gang. Der kan være lidt leveringsproblemer, da den er meget eftertragtet, men den er ventetiden værd.

 

– i samarbejde med PriceRunner

Der har været en del der har bestilt fra danske butikker, som har fået forlænget deres leveringstid og har taget lang tid mere end lovet. Det sikreste er at bestille direkte hos Ooni.com, hvor der også er gratis fragt. Det gjorde jeg, og den er i Danmark få dage efter din bestilling. Sådan 🇮🇹

Du kan klikke på nedenstående banner, så kommer du direkte til den originale Ooni Koda 16 produktside 👇👇👇

Ooni Koda

 

Billeder

 

Video

 

Hvad synes du?

Har du selv prøvet en Ooni Koda 16 pizzaovn og har lyst til at dele dine erfaringer, så smid meget gerne en kommentar lidt længere nede (hop derned). Du er selvfølgelig også velkommen til at stille spørgsmål, hvis der er noget der ikke er helt klart i gennemgangen her. Så svarer jeg så hurtigt jeg kan – det kan også være at en af læserne kan hjælpe.

 

Inspiration

Der er selvfølgelig brug for en rigtig god opskrift på en god pizzadej og en god tomatsauce. Du kan finde disse her:

Italiensk pizzadej i 2 udgaver – hurtig og langtidshævning (opskrift)
Hjemmelavet tomatsauce til pizza og pasta (opskrift)
Verdens bedste ciabattabrød med store huller (opskrift)

Er du interesseret i flere lækre italiensk inspirerede retter, så hop ind og se min italienske opskrift sektion.

 

Det med småt

Ooni Koda 16 XL pizzaovnen er ikke sponsoreret og jeg har ikke modtaget noget for at promovere den. Den er købt af egen interesse, da jeg elsker god pizza. Hvis du køb via prisoversigten eller fra Ooni.com (via linket), så får jeg en lille procentdel af forhandlerens avance. På den måde bidrager du "gratis" til at holde min side kørende. På forhånd tusind tak - det betyder SÅ meget. KH Lars 🍀

Konklusion

Test af Ooni Koda 16
  • Design / Byggekvalitet
  • Daglig brug
  • Mobilitet
  • Pris
4.5

Min samlede vurdering

Ooni Koda 16 er en genial pizzaovn. Du kan roligt anskaffe dig en – det vil du ikke fortryde (og hvis du gør, så har Ooni faktisk returret).  Ovnen gør, at du let kan lave fullsize pizzaer hjemme på terrassen eller på campingturen, bare du har en gasflaske med også.

Du får en pizzaovn, hvor du kan lave en lækker sprød pizza på blot 60 sekunder, men det kræver lige lidt tilvænning, så du styre de mange varmegrader – men det kommer hurtigt. Kvaliteten af ovnen er super, og med Ooni Koda 16 XL, så får du en lidt tykkere pizzasten end du gør i 12’eren.

Den har mine varmeste anbefalinger.

Gode ting

  • Design
  • Kvalitet
  • Let at styre temperaturen
  • God bageflade i ovnen
  • Leveres samlet
  • Transportabel
  • Minimal rengøring
  • Hurtig opvarmning
  • Hurtig bagetid (1 minut)

Dårlige ting

  • Pris lidt høj
  • Kræver tilvænning at bage ved  høje temperaturer.
  • Lidt tungere end Ooni Koda 12

Om Lars Koch Hansen

Lars er født i 1979, bor i Kolding med sin familie (hustru + 2 børn), og er uddannet læge. Han er glad for ting der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Derudover elsker han gode opskrifter, og så er han vild med gadgets og elektronik.

Se alle indlæg

Har du et produkt, som kunne have interesse for bloggen? Vil du lave en give-away, eller har et nyt produkt, som du gerne vil have testet og dermed få spredt budskabet, så er du selvfølgelig velkommen til at tage kontakt. Kontaktoplysninger herunder, eller på siden "Om mig". Du kan læse mere omkring et samarbejde på siden "Samarbejdspartnere", hvor der står lidt om besøgende m.m.

Kunne du tænke dig at blive "med-blogger" og på den måde få dine ting ud på en allerede etableret platform? Det kunne f.eks. være en gennemgang af et lækkert produkt du har købt, eller en lækker opskrift, som du bare MÅ dele. Det behøver ikke være noget du har opfundet. Det vigtigste er at opskriften er god, og du har billeder af processen. Du får selvfølgelig din egen profil på siden. Send mig en besked (info@drkoch.dk), så ser vi på det...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

3 thoughts on “Test: Ooni Koda 16 (XL) – pizzaovn på gas

  • 2. august 2021 kl. 20:59
    Permalink

    Jeg har det problem, at blæser det lidt så er det svært at komme op i temperatur. Og jeg har også det pronblem, at mine pizzaer bliver soaked. Jeg kan simpelthen ikke komme af med væden fra den friske Mozerella.

    Besvar
    • 2. august 2021 kl. 21:05
      Permalink

      Et godt tip er at ‘duppe’ din Mozarella af på køkkenrulle inden du kommer det på. Det gør jeg altid netop for at undgå væsken.

      Det med vinden er et problem på de fleste gasovne. Jeg synes ikke jeg har problemet når jeg varmer ovnen op med lågen foran.

      Måske det var en mulighed?
      Mvh Lars 🇮🇹👍

      Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *