Test: Gastrolux – Lækre gryder og pander

Introduktion

Gastrolux laver pander og gryder – men er de så noget værd? Det er spørgsmålet, som jeg håber at kunne besvare i denne test. Jeg går jo lidt op i mad, og bruger mine pander og gryder meget. Det betyder også at specielt mine pander maximalt holder et års tid før de er “slidte” i belægningen. Det er selvfølgelig ok, hvis man klarer sig med en billig pande – men selv med det in mente, så er det resourcespild.

Jeg har været så heldig at få lov at teste pander og stegegryder fra Gastrolux. Jeg opdagede firmaet på Facebook (mener jeg det var), og gik derfor længe og overvejede hvilken type pande jeg skulle gå efter.

I dette indlæg vil jeg komme ind på hvordan Gastrolux serien har fungeret, og hvad mit indtryk af dem er. Så læs med lidt videre, hvis du også søger en robust pande / stegegryde.

 

Historien

Gastrolux er et dansk firma, som i over 60 år har lavet gryder og pander til private og professionelle brugere. Fabrikken er beliggende på Djursland – nærmere bestemt Ryomgaard. Der sælges både i Danmark – men faktisk går det meste til udlandet. Produktserien har vundet flere priser, og er flere gange kåret som nr. 1 indenfor sin kategori. Lidt skørt at det største marked ligger under for Danmark.

 

Specifikationer

Gryder og pander fåes både til klassisk varme og til induktion. De er lavet i tyk aluminium, og induktionspanderne har en jernkerne. Alle gryder og pander har BIOTAN non-stick belægning. Jeg har testet følgende 4 gryder/pander til induktion:

  • Stegegryde 6.5L m. låg.
  • Sauterpande 32 cm m. låg.
  • Wok 36 cm
  • Stegepande 32 cm

Glaslågene er ovn- og varmefaste op til 260 grader. Knopper, greb etc. kan også holde til 260 grader. På induktionsmodellerne kan håndtaget tages af panderne, og de aftagelige håndtag tåler ikke høj varme, så de tages let af inden du skal have panden i ovnen.

Der er 2 års garanti, og endivdere 10 års garanti på planhed af bunden! Sådan.

Gastrolux BIOTAN produkter er alle blevet testet og godkendt af Teknologisk Institut som sikrer at produktet:

  • Ikke overfører stoffer til fødevarer i mængder som kan være til fare for menneskers sundhed og ændre kvaliteten, smagen eller farven af fødevaren.
  • Tilbyder den højeste hygiejne under tilberedning af fødevarer.
  • Er fremstillet i overensstemmelse med god fremstillingspraIgennem noksis. Det vil sige at producenten bruger ordentlige råvarer og fremstiller produktet så det overholder internationale standarder og retningslinjer.

 

Design og kvalitet

Designet af Gastrolux BIOTAN serien er ganske fin. De har en flot sort farve med en lille “glitter-spil” i non-stick belægningen. Men når det er sagt, så er det pander og gryder, og design i ordets almindelige forstand giver nok ikke så meget mening.

Dog skal nævnes at de alle har en hældekant, som gør at saucer, væske etc. ikke løber ned af siden på dine gryder/pander. Det er godt !

Kvalitetsfornemmelsen er god – rigtig god. Der er god vægt bag – lidt lettere end støbejern, men stadig virkelig robust. På induktionspanderne kan håndtaget let klikkes af, hvilket gør at du kan bruge panderne i ovnen, og lettere kan stable dem i køkkenskuffen. Godt tænkt.

En af de egenskaber jeg virkelig værdsætter er at bunden er plan – altså f.eks. når du smider olie/smør på en pande til frikadeller, så flyder det ikke ud og lægger sig i kanten, som det gør på mange konkurrenter. Jeg ved ikke hvorfor det er tilfældet, men det har det været på næsten alle pander jeg tidligere har brugt. Det fungere super.

 

Daglig brug

Da panderne håndtagene kan tages af (på induktionspanderne), så fylder de ikke så meget i skabet. Det er et kæmpe plus. Det ser lidt spøjst ud, da der stadig er en lille tap, som håndtaget klikkes på – men det fungerer glimrende.

Der skal stort set ikke bruges fedtstop på panden, da de har deres non-stick belægning. Der anbefales at man benytte plastik-ting, så man ikke beskadiger belægning. Jeg har testet gennem en del måneder efterhånden, og der har jeg ikke oplevet problemer. Jeg har læst flere steder i diverse mad-fora, at panderne typisk holde 4-5x længere end de klassiske lidt billigere pander, som f.eks. Jamie Oliver Tefal pande etc. På de måneder jeg har brugt dem har der ikke været noget problemer. Det retfærdiggør også at prisen er højere, hvis produkterne holder.

Jeg er specielt vild med den store stegegryde på 6.5 med låg. Den er perfekt til en god stor portion Chili con carne eller Spaghetti Bolognese. Det er en fornøjelse ikke skulle være bekymret for om det kan være i gryden selv om man laver en dobbelt portion.

Når du er færdig med madlavningen, så kan du tages panden direkte over og skylle den under hanen. Den skulle i følge producenten ikke slå sig, da den er presset ud i et-stykke aluminium. Det er dejligt, hvis man kan slippe for en pande der med tiden vipper.

 

– Rengøring

Både gryder og pander har Gastrolux’s BIOTAN belægning. Det minder om den gammeldags “teflon” belægning, men skulle være væsentlig mere holdbar. Biotan belægningen gør også at de er meget lette at gøre rene. Bare skylles i varmt vand og sæbe. Endnu har jeg tilgode at ting brænder sig fast.

Fra Gastrolux anbefaler man at vaske i hånden – og ikke benytte opvaskemaskine. Jeg plejer heller ikke at bruge opvaskemaskine til mine pander og gryder, så det er ikke et problem for mig – men det kan det selvfølgelig være, hvis du plejer at bruge opvaskemaskinen til alt.

 

– Varmefordeling

Jeg har målt med et overfladetermometer på min induktionskogeplade. Gastrolux pander/gryder kommer hurtigt op i temperatur, og fordeler ret hurtigt varmen flot over hele fladen. De eneste sted, hvor jeg oplevede lidt problemer var med de helt store pander, hvor min induktionsflade faktisk var en smule for lille til at dække hele bunden på panden. Så det er nok mere min induktionsplade, der ikke er stor nok.

Det er super vigtigt med varmefordelingen, da du ellers få en midte, der er brand varm, og kanterne, hvor der ikke rigtigt sker noget.

 

Ekstra udstyr

Glaslåg til panderne er tilvalg. Det gør også at man slipper for at have flere glaslåg liggende i køkkenskuffen end højst nødvendigt. Derudover kan man købe en nye “knop” til glaslågene, eller et ekstra håndtag tli panderne, hvis man skulle være så uheldig at miste et.

 

Pris

Priserne ligger lidt højere end de billige pander i Føtex/Bilka. Jeg synes de ligger i et fornuftigt niveau, når de samtidig skulle holde 4-5x så lang tid som billigere modeller (måske endda længere). Som nævnt tidligere så er alle gryder/pander presset i et stykke aluminium, og induktionsmodellerne har fået tilføjet en jern-kerne.

Pris eksempler i skrivende stund:

Stegepande Ø24cm = 699,- (Keramisk, El og gas) / 799,- (til induktion)
Wok pande Ø30cm = 949,- / 1058,- (induktion)
Stegegryde Ø32cm = 999,- / 1049,- (induktion)
Gryde på 4L Ø24cm = 799,- / 849,- (induktion)

Du kan købe pander/gryder på Gastrolux hjemmesiden (direkte link).

 

instagram follow følg mig på Livets små ting

 

Billeder

 

Video

En lille reklamevideo, som egentlig gennemgår teknologien. Den er dog lidt rigelig overforklarende til min smag – men alligevel et kig værd 😉 Specielt omkring produktionen.

 

Det med småt

For en god ordens skyld skal nævnes at Gastrolux pander og gryder er stillet til rådighed af Gastrolux.dk. De har ikke haft indflydelse på testens udformning, ordlyd eller konklusion. Den står jeg som altid 100% inde for.

 

Konklusion

Gastrolux stegepander / stegegryder / wok
  • Kvalitetsfornemmelse
  • Varmefordeling
  • Non-stick belægning (BIOTANI)
  • Rengøring
  • Pris
4.6

Min samlede vurdering

Gastrolux pander og gryder er af virkelig høj kvalitet. Formpresset i hårdt aluminium, der sikrer at de holder deres form uanset hvad du gør ved dem. Super non-stick belægning og så er de ekstremt lette at rengøre.

Prisen kan være lidt til den høje side for nogen – men du får et kvalitetsprodukt. Du behøver heller ikke at udskifte hele dit lager på en gang.

Gode ting

  • Kvalitetsfornemmelsen
  • Nonstick belægning (BIOTAN)
  • Rengøring super let
  • Aftagelige håndtag på pander
  • Varmefordeling
  • Super fed Wokpande/Stegegryde.

Dårlige ting

  • Pris lidt høj
  • Hjemmeside lidt “primitiv”

Om Lars Koch Hansen

Lars er født i 1979, bor i Kolding med sin familie (hustru + 2 børn), og er uddannet læge. Han er glad for ting der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Derudover elsker han gode opskrifter, og så er han vild med gadgets og elektronik.

Se alle indlæg

Har du et produkt, som kunne have interesse for bloggen? Vil du lave en give-away, eller har et nyt produkt, som du gerne vil have testet og dermed få spredt budskabet, så er du selvfølgelig velkommen til at tage kontakt. Kontaktoplysninger herunder, eller på siden "Om mig". Du kan læse mere omkring et samarbejde på siden "Samarbejdspartnere", hvor der står lidt om besøgende m.m.

Kunne du tænke dig at blive "med-blogger" og på den måde få dine ting ud på en allerede etableret platform? Det kunne f.eks. være en gennemgang af et lækkert produkt du har købt, eller en lækker opskrift, som du bare MÅ dele. Det behøver ikke være noget du har opfundet. Det vigtigste er at opskriften er god, og du har billeder af processen. Du får selvfølgelig din egen profil på siden. Send mig en besked (info@drkoch.dk), så ser vi på det...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *