Chili con carne – den lette luksus udgave (opskrift)
Indholdsfortegnelse
Introduktion
Chili con carne er en af de mest kendte gryderetter. Den er dejlig krydret, men samtidig kan man selv bestemme, hvor meget kant den skal have. Den er derfor egnet til både børn og voksne. Chili con carne betyder “chili med kød” på spansk. En ret man støder på hvis man har været et smut i Spanien, men også i Mexico, Texas, eller bare de steder, hvor der findes chili. Der er utallige versioner af retten.
Den kan laves med almindeligt hakket oksekød, men jeg er ellevild med denne udgave, hvor du kommer skært okse/kalvekød i. Det synes jeg lige giver det sidste…
Chili con carne
Ingredienser
Chili con carne
- 2 løg
- 1 stk rød chili (evt. kun en halv - hvis den skal være lidt mildere)
- 2 fed hvidløg
- 2 spsk olivenolie
- 400 gram kalvekød (Gerne i tern. Kan sagtens erstattes med hakket okse/kalvekød)
- 1 tsk spidskommen
- 1 tsk kanel
- 1 tsk stødt koriander (kan undlades)
- 1 tsk salt
- 1 knsp peber
- 1 rød peberfrugt
- 1 grøn peberfrugt
- 0.5 dl mørk balsamico eddike
- 1 dl øl (mørk)
- 2 laurbærblade
- 1 ds grofthakkede tomater (ds=dåse)
- 2 ds koncentreret tomatpuré
- 2 ds majs (eller majskolbe)
- 1 ds kidneybønne
- 20 gram mørk chokolade (60-70% kakao)
Tilbehør
- 1 bundt persille
- 1 stk rød chili
- 2 dl skyr / creme fraiche (neutral)
- Ris (gerne brune - parboiled)
- Ciabattabrød
- Nachos
Fremgangsmåde
- Skær løgene fint sammen med chili og hvidløg. Skær det hvide og kerner væk fra chilien.
- Varm olien op, og steg løg, chili og hvidløg let. Skær kødet i mindre stykker (enten strimler eller kvadrater). Kom kødet i og steg det til det får lidt farve. Tilsæt salt, peber og krydderier.
- Skær peberfrugterne, minus indmaden (kerner/hvide), i små tern. Kom i gryden og steg lidt med.
- Kom balsamico, øl og laurbærblade i, varm godt igennem.
- Tilsæt så hakkede tomater og tomatpuré i og lad retten simre i mindst 30 minutter.
- Sæt risene over når retten har simret i ca. 15-20 minutter.
- Bruger du friske majskolber, så fjern det grønne og tråde og skær majs'ne af og kom dem i gryden, lad dem simre med 5 minutter. Bruger du dåsemajs, så tilsæt dem sammen med næste punkt.
- Skyl bønnerne, og lad dem dryppe af. Kom dem i gryden, sammen med chokoladen. Lad så retten simre i ca. 3 minutter. Smag til med salt og peber. Er retten for stærk, så tilsæt 1 tsk rørsukker.
- Persillen skylles, tørres og nippes i mindre stykker, som du kan bruge til at pynte med til sidst.
- Anret så din chili con carne sammen med ris - persille lidt på toppen. Servér creme fraiche/skyr og chili ved siden af.
Opskriftsnoter
- Chili con Carne bliver bestemt ikke ringere af at blive spist dagen efter. Det er noget af den allerbedste "reste-mad" jeg ved.
- Server med ekstra frisk chili / tørrede chiliflager ved siden
- Husk creme fraise og gerne en god øl til at skylle ned med.
Ernæringsfakta
Inspiration
Ægte italiensk lasagne med klassisk kødsauce og bechamelsauce
Chicken Tikka Masala – Let og super velsmagende
Glutenfri madpandekager med kødfyld
Spørgsmål eller kommentarer
Du er velkommen til at uploade et billede i kommentarfeltet længere nede. Du må selvfølgelig også stille spørgsmål, eller fortælle, hvad du synes om spicy spidskål (hop derned).
- Information
- Seneste indlæg
- Samarbejde?
Bor i Kolding med min hustru Heidi og vores to skønne børn Emma og William. Jeg elsker ALT der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Jeg elsker god mad og inspirerende oplevelser, og så har jeg altid haft et blødt punkt for gadgets og lækkert udstyr til hjemmet. Til daglig er jeg medicinmand i det danske hospitalsvæsen.
Jeg er overbevist om at du vil elske denne opskrift 🙂
KH Lars 🍀