Chili con carne – den lette luksus udgave (opskrift)
Indholdsfortegnelse
Introduktion
Chili con carne er en af de mest kendte gryderetter. Den er dejlig krydret, men samtidig kan man selv bestemme, hvor meget kant den skal have. Den er derfor egnet til både børn og voksne. Chili con carne betyder “chili med kød” på spansk. En ret man støder på hvis man har været et smut i Spanien, men også i Mexico, Texas, eller bare de steder, hvor der findes chili. Der er utallige versioner af retten.
Den kan laves med almindeligt hakket oksekød, men jeg er ellevild med denne udgave, hvor du kommer skært okse/kalvekød i. Det synes jeg lige giver det sidste…

Chili con carne
Ingredienser
Chili con carne
- 2 løg
- 1 stk rød chili (evt. kun en halv - hvis den skal være lidt mildere)
- 2 fed hvidløg
- 2 spsk olivenolie
- 400 gram kalvekød (Gerne i tern. Kan sagtens erstattes med hakket okse/kalvekød)
- 1 tsk spidskommen
- 1 tsk kanel
- 1 tsk stødt koriander (kan undlades)
- 1 tsk salt
- 1 knsp peber
- 1 rød peberfrugt
- 1 grøn peberfrugt
- 0.5 dl mørk balsamico eddike
- 1 dl øl (mørk)
- 2 laurbærblade
- 1 ds grofthakkede tomater (ds=dåse)
- 2 ds koncentreret tomatpuré
- 2 ds majs (eller majskolbe)
- 1 ds kidneybønne
- 20 gram mørk chokolade (60-70% kakao)
Tilbehør
- 1 bundt persille
- 1 stk rød chili
- 2 dl skyr / creme fraiche (neutral)
- Ris (gerne brune - parboiled)
- Ciabattabrød
- Nachos
Fremgangsmåde
- Skær løgene fint sammen med chili og hvidløg. Skær det hvide og kerner væk fra chilien.
- Varm olien op, og steg løg, chili og hvidløg let. Skær kødet i mindre stykker (enten strimler eller kvadrater). Kom kødet i og steg det til det får lidt farve. Tilsæt salt, peber og krydderier.
- Skær peberfrugterne, minus indmaden (kerner/hvide), i små tern. Kom i gryden og steg lidt med.
- Kom balsamico, øl og laurbærblade i, varm godt igennem.
- Tilsæt så hakkede tomater og tomatpuré i og lad retten simre i mindst 30 minutter.
- Sæt risene over når retten har simret i ca. 15-20 minutter.
- Bruger du friske majskolber, så fjern det grønne og tråde og skær majs'ne af og kom dem i gryden, lad dem simre med 5 minutter. Bruger du dåsemajs, så tilsæt dem sammen med næste punkt.
- Skyl bønnerne, og lad dem dryppe af. Kom dem i gryden, sammen med chokoladen. Lad så retten simre i ca. 3 minutter. Smag til med salt og peber. Er retten for stærk, så tilsæt 1 tsk rørsukker.
- Persillen skylles, tørres og nippes i mindre stykker, som du kan bruge til at pynte med til sidst.
- Anret så din chili con carne sammen med ris - persille lidt på toppen. Servér creme fraiche/skyr og chili ved siden af.
Opskriftsnoter
- Chili con Carne bliver bestemt ikke ringere af at blive spist dagen efter. Det er noget af den allerbedste "reste-mad" jeg ved.
- Server med ekstra frisk chili / tørrede chiliflager ved siden
- Husk creme fraise og gerne en god øl til at skylle ned med.
Ernæringsfakta
Inspiration
Ægte italiensk lasagne med klassisk kødsauce og bechamelsauce
Chicken Tikka Masala – Let og super velsmagende
Glutenfri madpandekager med kødfyld
Spørgsmål eller kommentarer
Du er velkommen til at uploade et billede i kommentarfeltet længere nede. Du må selvfølgelig også stille spørgsmål, eller fortælle, hvad du synes om spicy spidskål (hop derned).
- Fix: Apple Music Family sharing does not work - 7. februar 2023
- Xpeng G9 elbil – SUV elbil med 1500kg på krogen - 5. februar 2023
- Soya sauce med chili til asiatisk / østens mad (opskrift) - 5. februar 2023
- Tur til alperne i Tesla Model 3 SR+ - 4. februar 2023
- Hjemmelavet smør i Thermomix (opskrift) - 31. januar 2023
- Test: ProScreenCast SC01 – 4K streaming med Airplay/Cast - 22. januar 2023
- Muffins med blåbær – glutenfri og laktosefri (opskrift) - 19. januar 2023
- Chokoladeroulade med kakaocreme (opskrift) - 15. januar 2023
Har du et produkt, som kunne have interesse for bloggen? Vil du lave en give-away, eller har et nyt produkt, som du gerne vil have testet og dermed få spredt budskabet, så er du selvfølgelig velkommen til at tage kontakt. Kontaktoplysninger herunder, eller på siden "Om mig". Du kan læse mere omkring et samarbejde på siden "Samarbejdspartnere", hvor der står lidt om besøgende m.m.
Kunne du tænke dig at blive "med-blogger" og på den måde få dine ting ud på en allerede etableret platform? Det kunne f.eks. være en gennemgang af et lækkert produkt du har købt, eller en lækker opskrift, som du bare MÅ dele. Det behøver ikke være noget du har opfundet. Det vigtigste er at opskriften er god, og du har billeder af processen. Du får selvfølgelig din egen profil på siden. Send mig en besked (info@drkoch.dk), så ser vi på det...
Jeg er overbevist om at du vil elske denne opskrift 🙂
KH Lars 🍀