Sådan fjerner du alger på din husmur / facade!

Introduktion

Vi har et hus fra 2007/2008. På Nord/nordvest siden af huset er de hvide vægge efterhånden begyndt at se noget fesne ud. Der er en blanding af sort/grønt skidt på væggen, som ser værst ud når væggene er lidt våde.

Vi opdagede det egentlig allerede sidste vinter, men da sommeren kom forsvandt misfarvningerne, og vi glemte det lidt igen. Så kom efterår og vinter, og straks så man den tiltagende grimme farve på væggene… what to do?

Jeg forsøgte at finde hoved og hale i om det var alger eller bare skidt. Når man gennemtravler nettet for oplysninger om dette, så bliver man nærmest mere forvirret en reddet. Går man så skridtet videre, og forsøger at finde det “bedste” algefjerner, så kommer man i samme situation, hvor nogen synes det ene er godt og andre noget helt andet.

Derfor ville jeg prøve nogle alm. “billige” løsninger for at se om det virkede….

Allerførst havde jeg svigerfar med på banen der straks anbefalede Rodalon Udendørs. Men der står ikke noget om at det kan fjerne alger. Ved nærstudering af indholdsstoffer viser det sig at diverse algefjernere og Rodalon faktisk indholder næsten de samme aktive stoffer. Derfor valgte jeg at prøve Rodalon, da det er ca. halv pris af diverse algefjernere.

Det virker super godt.

Jeg prøvede på den ene væg, hvor vores grønne/sorte misfarvning var værst. Det var godt nok kun 3-4 graders plus (og virker rodalon i lav temparatur), men tænkte jeg ville give det et forsøg.

2 dage senere var væggen nærmest som ny igen – vildt. Jeg har desværre ikke billeder af den omgang. Jeg besluttede mig derfor for at prøve med en billigere model fra Jem og Fix kaldet “BN-ALMO afrenser”.

På nuværende tidspunkt koster Rodalon ca. 150 for 2.5 liter, hvor BN-ALMO afrenser koster 99,- for 2.5 L. Den billige løsning er altså noget billigere end selv Rodalon, og det fortyndes med ca. 2-5dl per 5 liter vand. Det påføres så med en havesprøjte direkte på væggen. Sørg for at give hele væggen, så der ikke overlever en masse alger i diverse fuger:)  Næste gang det regner, så vil de “døde” alger forsvinde fra muren/facaden. Alternativt kan man vaske med en vandslange og børste efter nogle dage.

Det skal påføres i tørvejr, samt helst i lune omgivelser(>10grader), men det virker altså stadig fint på trods af der kun er få graders plus. Man kan evt. komme blandingen på vha. en kost eller børste.

 

Smid gerne et “Synes godt om”, det betyder rigtig meget for bloggen og så bliver vi i øvrigt super glade 😀 :

 

Lidt før/efter billeder

FØR:

2014-02-09 11.51.55 2014-02-09 11.52.19 2014-02-09 11.51.50 2014-02-09 11.52.16

14 dage EFTER behandling med ovenstående afrenser:

2014-02-23 12.57.24 2014-02-23 12.57.50 2014-02-23 12.57.21 2014-02-23 12.57.47

Der er en hel klar effekt. Jeg har prøvet at sætte billederne over hinanden, så man lettere kan sammenligne. Det er virkelig pyntet. Jeg regner med at vaske med en gang vand og børste når foråret kommer, mere for at få det “beskidte” af. Så må vi se om det kan klares…

Fremover bliver det i hvert fald til sådan en gang algerens en gang årligt – formentlig i sene efterår, så man kan undgå algevæskt fremadrettet…

God fornøjelse

 

Hvad synes du om indlægget?

Sådan fjerner du alger på din husmur / facade!
4.5 (89.7%) 33 votes

 

 

Støt bloggen med en kop kaffe og lær Hotels Combined at kende:
Hotelscombined sammenligner alle de store hotelsider på ET enkelt sted for bedste pris. Hvis jeg kan lokke dig til at skrive din by, en tilfældig dato, og så trykke “søg” og på et hotel’s “Se tilbud”, så får bloggen et par et par kroner. Det kræver nogle få sekunder fra dig, men betyder super meget for bloggen. Du er bliver ikke tilmeldt noget, og ingen spam. På forhånd tak…

print

.

Lars Koch Hansen

Lars Koch Hansen

Blogger at Livets små ting
Lars er født i 1979, bor i Kolding, husejer, læge inden for lever- og mavetarmsygdomme, har 2 børn, og gift med Heidi. Skriver om ting, som han finder nyttige, og som han mener kan være relevante for andre. Det kan være om ting til køkkenet, haven, arbejdet, teknikgadgets eller hvad der lige falder ham ind.
Lars Koch Hansen

Lars Koch Hansen

Lars er født i 1979, bor i Kolding, husejer, læge inden for lever- og mavetarmsygdomme, har 2 børn, og gift med Heidi. Skriver om ting, som han finder nyttige, og som han mener kan være relevante for andre. Det kan være om ting til køkkenet, haven, arbejdet, teknikgadgets eller hvad der lige falder ham ind.

22 tanker om “Sådan fjerner du alger på din husmur / facade!

 • oktober 20, 2017 at 22:41
  Permalink

  Hej Lars
  Tak for et godt indlæg. Jeg vil prøve dine tips da min mur også trænger til en omgang.

  Svar
  • oktober 21, 2017 at 15:16
   Permalink

   Hej Martin,
   Held og lykke med det. Jeg er ret sikker på du kommer til at opleve “mirakler”. Jeg har lige givet vores hus en omgang mere, og allerede et par dage efter er der en kæmpe forskel. Det er blevet mit faste efterårs ritual 😀

   Svar
 • Pingback: Sådan renser du de grønne fliser på terrassen (algebelægninger) - Livets små ting

  • maj 13, 2016 at 09:14
   Permalink

   Hej Anders.
   Man skal uden tvivl bruge det med omtanke. Jeg vil også våge den påstand, at ved hjælp af ovenstående, så bruges det væsentlig mere fornuftigt end firmaerne, der overdænger et helt tag med algerens (se billede fra dit link). Man skal jo netop huske på at produktet ER godkendt til alm. facade rens. Derimod vil jeg give dig fuldstændig ret i at overdreven brug, som når det vælter ud over taget m.m. , så er det miljøsvineri !

   Jeg bruger ca. 5 L fortyndet opløsning via en lille havesprøjte til at give hele vores hus.

   God dag

   Svar
 • april 3, 2016 at 20:53
  Permalink

  Tak for godt tip!
  Vil straks lægge vejen forbi Jem&Fix. Kan se at det også kan bruges på tagsten, og mine sorte betontagsten ser lidt grønne ud på nordsiden. Vil dog lige tage kontakt til BN Kemi og høre om det er skadeligt, når det efter påføring afvaskes af regnvand, som løber i min faskine under indkørslen.
  God blog med gode emner 🙂

  Svar
  • maj 16, 2017 at 21:39
   Permalink

   Hej Martin
   Tak for ros til bloggen. Det er altid rart med lidt positiv feedback 🙂

   Svar
 • juli 15, 2015 at 14:03
  Permalink

  Det ser ud til at du har haft helt styr på din rodalon. Et rigtigt flot resultat du har fået af den behandling.

  Hvordan ser det ud her 1½ år efter behandlingen?

  Svar
  • december 7, 2015 at 21:23
   Permalink

   Hejsa.
   Jeg fik aldrig svaret dig. Her da vi nåede efteråret, kunne jeg se det var begyndt så småt igen. Derfor brugte jeg lige en lille times tid på at give hele huset igen. Nu er det endnu engang rigtigt fint 🙂

   Svar
 • april 20, 2015 at 12:00
  Permalink

  jeg har rødalger på midt hvide hus lige så snart det er vådt træder det tydligt frem
  Har prøvet at højtryksrense det men det er ikke heldet væk.
  jeg skal til at male mit hus og vil høre om jeg er nødt til at fjerne det helt
  er der nogen som har et godt råd.

  Svar
 • april 14, 2015 at 11:26
  Permalink

  hvad med skader på plante omkring ydervægge behandlet med rodalon o.li?

  Svar
  • april 14, 2015 at 13:03
   Permalink

   Hej Henrik.
   Det er er der ikke gjort hos os, men vi har også fliser rundt om huset, så ingen direkte afløb på blomster/planter. Jeg har brugt det på vores fliser, hvor de har haft lidt grønlig belægning, og her har græsset ikke taget skade, der hvor det er grænset op til. Så jeg tror du er home safe. Eller prøv et “diskret” sted at sprøjte lidt udover den type plante du tænker på, og se om der sker noget. Det er så fortyndet, at de fleste burde kunne klare det. Du ser en evt. “effekt” inden for få dage.

   Svar
 • april 28, 2014 at 11:38
  Permalink

  Hej Nicolai,
  Du har selvfølgelig helt ret. Det var en skrive fejl i min kommentar. Det er hermed rettet for at undgå misfortståelse 🙂 Man må for guds, naturens og sin egen skyld ikke bruge Round up 😉

  Svar
 • april 28, 2014 at 11:35
  Permalink

  Det er en flot ny facade du har fået dig igen. Algebehandling her har rigtigt vist sit værd. Der fåes også AlgefriN i koncentrat så dette også er økonomisk/”økologisk” forsvarligt.
  Jeg kan nu ikke lade være at falde over at benævnelsen RoundUp bliver brugt her. Jeg går ud fra der menes noget andet.
  Selvom alle andre alternativer end godkendte midler (algefriN) ikke må bruges, vil den første som inspireres og forsøger sig algebekæmpelse med Round-up (planteværnsmidlet glyphosfat) få nogle alvorlig grimme sideeffekter. Jeg tvivler på effekten på alger, men græsset og andet grønt som bare får lidt støvregn herfra vil visne hen. Desuden vil roundup let kunne udvaskes til vandmiljøet via afløb, når ikke det kan bindes til jordpartiker og nedbrydes. Brug nu Round-up med omtanke og læs etiketten, da forkert brug det forkerte sted vil skade alle professionelle brugere af midlet RoundUp (glyphosfat).
  🙂

  Svar
 • april 22, 2014 at 21:34
  Permalink

  Decion fra http://www.DEXUS.dk svarer fuldstændig til både Rodalon og BN-Almo. Decion er bare billigere end de øvrige med en pris på bare kr 165,- for 5 liter. Miljøstyrelsen tillader ikke længere brugen af ordet “algefjerner”, derfor annoncerer ingen af fabrikanterne længere med det.

  Svar
  • april 23, 2014 at 08:40
   Permalink

   Det ser ganske fornuftig du også. Forsendelsen ser ud til at æde en stor del af besparelsen da den koster over 100 kroner til private og 50 til erhverv.
   Men et godt alternativ.
   🙂

   Svar
 • april 15, 2014 at 10:18
  Permalink

  Jeg søgte selv efter det med rodalon og at de ikke skriver noget om alger.
  Fandt din blog og mange tak!
  Husk også selve taget da der også kan komme alger der.

  Svar
 • marts 27, 2014 at 13:49
  Permalink

  En lille update… Nu er det efterhånden noget tid siden jeg gav huset ovenstående omgang, og det har efterfølgende regnet nogle gange. Temperaturen er også begyndt at stige.
  Nu ser murværket “næsten” nyt ud igen…. så der er vist ikke så mange undskyldninger for lige at løbe huset over en gang hver forår eller efterår

  Svar
 • marts 12, 2014 at 16:21
  Permalink

  Lige hvad jeg manglede.
  Har i flere år købt “dyrt” .
  Jeg vil prøve Rodalon næste gang

  Svar
  • marts 18, 2014 at 08:48
   Permalink

   Godt at høre det er brugbart. Du kan jo ligeså godt spare endnu mere og købe det “billige” fra Jem og Fix, så sparer du yderligere 1/3 af prisen i forhold til Rodalon (red. ikke Roundup!)

   Held og lykke….

   Svar
  • marts 13, 2016 at 12:48
   Permalink

   Man kan få 5L konc “husrens/algemiddel” for ca 200 kr. Prøv at Google 🙂

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *