Det hoppende æg – et fint lille eksperiment
Indholdsfortegnelse
Introduktion
En dag kom min datter hjem og ville lave et eksperiment omkring et hoppende æg. Jeg var lidt forvirret, men det var et forsøg de havde lavet i skolen, hvor man kunne få et æg til at hoppe uden at det var kogt på forhånd.
Det skulle vi selvfølgelig også forsøge hjemme, så vi kunne prøve eksperimentet om det hoppende æg.
Det skal du bruge
- 1 æg
- 1 glas
- 2-3 dl. eddike
Sådan gør du
- Kom ægget i glasset, og hæld eddike på, så det dækker ægget.
- I løbet af 1-2 dage vil æggeskallen blive opløst. Du vil ret hurtigt kunne se skum på toppen af eddiken.
- Efter et 1-2 dage kan du tage ægget op, og du vil mærke at det nu er blødt og kan “fjedre” når du trykker blidt på det.
- Prøv så at slippe ægget fra forskellige højder – start lavt, så det ikke går i stykker allerede første gang du slipper ægget. Gør det f.eks. i håndvasken.
Billeder
Hvad sker der?
Eddike er en syre, og syre modvirker base. En æggeskal er lavet af kalk, som er en base. Når du kommer ægget ned i eddiken vil skallen stille og roligt blive helt opløst af eddikesyre, og ægget vil nu kun hænge sammen med den fine hinde der er inden i ægget. Hinden er faktisk rimelig stærk, og derfor kan du få ægget til at hoppe, når det slippes fra små højder.
Video
Hvad synes du?
[kkratings]
Du må meget gerne trykke på de 5 stjerner, hvis du synes om forsøget med det hoppende æg. Det er lidt sjovt, så giv det gerne videre til andre.
Spørgsmål eller kommentarer?
Du kan stile spørgsmål nedenfor i kommentarfeltet (hop derned). Du er også meget velkommen til at beskrive dit eget forsøg, hvis du har kastet dig ud i det 🙂
God fornøjelse.
- Information
- Seneste indlæg
- Samarbejde?
Bor i Kolding med min hustru Heidi og vores to skønne børn Emma og William. Jeg elsker ALT der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Jeg elsker god mad og inspirerende oplevelser, og så har jeg altid haft et blødt punkt for gadgets og lækkert udstyr til hjemmet. Til daglig er jeg medicinmand i det danske hospitalsvæsen.