Rundstykker – bedre end bagerens (opskrift)
Indholdsfortegnelse
Introduktion til hjemmelavede rundstykker
Mange elsker at starte dagen, eller weekenden med friskbagte hjemmelavede rundstykker – eller i hvert fald tanken om det. Opgaven kan virke uoverskuelig, så mange ender med at købe bake-off rundstykker, eller hente ved bageren. Det er også fint nok, men det er altså sjovt at lave dem selv – og det er ikke svært…
Er du vild med rundstykker så prøv min opskrift her. De bliver SÅ gode. Det fortryder du ikke 😍
Hjemmelavede spanske rundstykker
Ingredienser
Dejen
- 330 gram vand
- 30 gram gær
- 1 tsk salt
- 500 gram hvedemel med 12% protein (12g protein / 100 gram mel)
- 80 gram sigtemel (evt. grahamsmel/rugmel – læs senere)
Andre ting
- Sesamfrø, birkes etc.
- Demineraliseret vand (1 snapseglas)
Fremgangsmåde
Dejen
- Vand og gær kommes i røremaskinen. Tilsæt de resterende ting (salt sidst). Æltes i din røremaskine i ca 12-15 minutter, så ingredienserne blandes godt, og glutenaktiveres (dejen bliver elastisk). Man tilsætter saltet til sidst da det kan få gærcellerne til at “springe” hvis den “store” mængde kommer direkte ned til gæret.
- Bruger du ikke røremaskine, så skal du opløse gæret i vandet, tilsætte salt lidt efter lidt, og lade det opløse. Til sidst tilsættes så melet.
- Herefter lader du dejen hvile i ca 20 minutter overdækket med plastik (så fugten i dejen ikke mistes). Dejen vendes ud på et let mel-dækket bord, deles i 10-12 lige store stykker, og rulles nogenlunde runde.
- Kom dem på en bradepande, pensel dem med vand og drys sesam på, hvis det ønskes. Man kan også bruge birkes, græskarkerner – kun fantasien sætter grænser.
- Nu skal de dækkes med plastik igen (en opskåret frysepose eller lignende) og hæve ca 50 minutter. De bliver næsten dobbelt størrelse, så husk at give dem lidt plads på bagepladen.
Bagning
- Tænd ovnen på 240 grader (alm. varme) ca. 20 minutter før du skal bage. Ovnen skal være gennemvarm, når du starter, eller bliver skorpen ikke perfekt.
- Stil rundstykker på pladen midt i ovnen, smid et lille glas demineraliseret vand ind i bunden af ovnen, og luk straks.
- Skru temperaturen ned til 220 grader og bag i ca. 20-22 minutter til farven er perfekt gylden (afhænger lidt af ovnen). Ca. 5 minutter før de er færdige lukkes dampen ud af ovnen (åbn ovnen i 5 sekunder og luk igen). Så bliver skorpen perfekt!
Opskriftsnoter
Ernæringsfakta
Kommentarer, spørgsmål og vurdering
Du er meget velkommen til at kommentere nedenfor, og jeg skal prøve at svare på spørgsmål efter bedste evne. Hvis du synes om opskriften må du meget gerne give den karakter ved at trykke på de 5 stjerner under billedet i opskriften
Inspiration
Super nemme, lækre grovrundstykker (opskrift)
- Information
- Seneste indlæg
- Samarbejde?
Bor i Kolding med min hustru Heidi og vores to skønne børn Emma og William. Jeg elsker ALT der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Jeg elsker god mad og inspirerende oplevelser, og så har jeg altid haft et blødt punkt for gadgets og lækkert udstyr til hjemmet. Til daglig er jeg medicinmand i det danske hospitalsvæsen.
Hej
Rundstykkerne er super gode, dog synes jeg mine rundstykker bliver lidt flade.
skal jeg evt komme lidt mere mel i dejen?
mvh
Hej Knud Erik
Hvis dejen er aktiveret af gæren så er det nok mere temperaturen i ovnen der er lidt for lav. Prøv evt at skrue 10-20 grader op og se om det fungerer bedre.
En anden ting kan være proteinet. Tjek dit mel om det indeholder 12g protein pr 100g. Hvis ikke så køb mel der gør. Det skal ikke være noget fancy dyrt noget.
Mvh Lars
Det har jeg gjort flere gange. Intet problem 😊 bh kaj
🙌🙌
Kan man bruge tørgær i de spanske rundstykker?
Jeg regner normalt med 1:3
Jeg har ikke prøvet men tænker sagtens du kan. Det ser ud til kaj har forsøgt. Måske du kan give en melding hvis du prøver. Kunne forestille mig at hæve tiden skal øges lidt.
Mvh Lars
Hej – jeg har lige bagt de lækre spanske rundstykker, men fryseposen klæbende til bollerne da de havde hævet så de faldt lidt sammen. Hvordan undgår jeg at det sker? De smager dejligt men er lidt flade.
Hej Ellen. Jeg plejer at bruge lidt oliespray eller mel på toppen når de stille til hævning. Første er bedst 😉
Tak det prøver jeg. Iøvrigt supergode opskrifter du har eeeeeelsker din fynske brunsviger den er som jeg husker den.
🙏❤️ Tusind tak ❤️🙏
Jamen de smager jo fantastisk, dejlig sprød “krumme”.
Tak for dine supergode opskrifter👍🏻😊
Tusind tak 🙏. Og tak fordi du bruger dem. Super fedt. Rigtig god dag 😊
KH Lars 🍀
Jeg har lige opdateret opskriften til det nye opskriftsformat. Jeg har mistet alle mine fine stjerner, så du må meget gerne trykke på de 5 stjerner i opskriften. Tusind tak
hej lars
god opskrift, tak.
mvh lars t.
Hej Lars,
Tak for tilbagemeldingen 🙂 Altid rart med lidt positiv feedback. God dag til dig også
Mvh den anden Lars
Hej Lars
Et lille spørgsmål: Jeg tænker på, om man kan have dejen ti køleskabet i nogle dage og bare bage er par undstykker ad gangen?
Venlig hilsen
Asger
Hej Asger. Da det er en langtidshævet dej er det ikke en god idé. Jeg ville istedet bage dem og så fryse / have dem i pose og så bare bage et par stykker ad gangen. Det gør vi herhjemme og det er skønt med ‘friske’ rundstykker hver weekend ??