BlandetNews and info

Hvad er Fastelavn, og hvornår rasler man egentlig?

Introduktion

Her er et lille indlæg om Fastelavn. Det er en sjov dag – mest mens børnene er små.

Hvorfor holder man fastelavn?

Fastelavn er en gammel tradition, der fejres i Danmark og mange andre lande i Europa. Traditionen har rødder tilbage i middelalderen, hvor den blev fejret som en form for karneval inden den katolske fastetid. Fastelavn er normalt fejret den sidste søndag før den katolske fastetid, og det er en tid for at have det sjovt og fejre foråret, før den alvorlige fastetid begynder.

I Danmark fejres Fastelavn typisk med børnefester, hvor børnene klæder sig ud og går fra hus til hus for at samle slik. Derudover er der ofte tradition for at børnene banker på dørene og synger sange for at få slik. Fastelavn er en vigtig del af den danske kulturarv, og det er en tid for børn og voksne til at have det sjovt og nyde de sidste dage før den alvorlige fastetid.

Tradionelt tog man hul på 40 dages “faste” fra kød (fra Tysk: Fastelabend). Så sluttede man de 40 dage af med et stort festmåltid.

 

Hvilken dag rasler man til Fastelavn?

Normalt går de udklædte børn rundt og rasler hos naboerne på fastelavnssøndag. Her går de fra dør til dør og synger “Fastelavn er mit navn”. Her får man, som nævnt, typisk lidt penge, slik el. fastelavnboller – mod ikke at lave ballede, som følgende sang viser.

I dag er der også en del der går rundt om mandagen efter skole, men tradionelt set er det på selve søndagen.

 

Fastelavn rasle sangen

Når børnene går rundt fra dør til dør, så rasler de med en lille dåse, og synger følgende vers. Derudover, så får de typisk en mønt når det går rundt og synger.

“Fastelavn er mit navn – boller vil jeg have
Hvis jeg ingen boller får – så laver jeg ballade.
Boller op, boller ned – boller i min mave,
Hvis jeg ingen boller får – så laver jeg ballade.”

Der er en del børn, der ikke helt kan skelne det fra Halloween og siger Trick&Treat, men det er vist en anden historie 🙂

 

Hvorfor slår man katten af tønden?

Katten af tønden er en central del af Fastelavnstraditionen i Danmark og mange andre lande i Europa. Ifølge traditionen symboliserer katten i tønden ondskaben, og slaget på katten markerer begyndelsen på foråret og en ny begyndelse.

Traditionen går ud på, at man laver en tønde, der er fyldt med slik og godter, og sætter en kattefigur indeni. Derefter tages tønden med udenfor, og børnene står i en kø for at slå på tønden med en stok eller en kæp. Det siges, at den, der slår katten ud af tønden, vil have god held og lykke i det kommende år.

Så “katten af tønden” er en del af den overordnede Fastelavnstradition, hvor man fejrer foråret, den nye begyndelse og markerer afslutningen på vinteren. Det er en sjov aktivitet for børn, der bidrager til den festlige stemning af Fastelavn.

 

Hvilken dag holder man Fastelavn?

Den søndag, der er syv uger før påskedag – er fastelavnssøndag. Påsken ligger første søndag efter første fuldmåne efter forårsjøvndøgn (hvis I skulle være i tvivl).

De kommende år ligger Fastelavn følgende dage:

2023 søndag d. 19. februar
2024 søndag d. 11. februar
2025 søndag d. 2. marts
2026 søndag d. 15. februar
2027 søndag d. 7 februar
2028 søndag d. 27. februar
2029 søndag d. 11. februar
2030 søndag d. 3. marts

 

Instagram

instagram follow følg mig på Livets små ting

 

Inspiration

Fastelavnsboller med syltetøj og creme (opskrift)

gammeldags fastelavnsboller opskrift på fastalavnsboller syltetøj hindbær creme vaniljecreme vanillecreme gode glasur

Følg
Giv besked ved
guest

0 Kommentarer
Inline tilbagemeldinger
Se alle kommentarer
0
Noget på hjerte, så smid meget gerne en kommentar.x
()
x