Lækre flødekarameller (opskrift)
Indholdsfortegnelse
Introduktion
Hjemmelavede flødekarameller er noget af det bedste og mest klassiske man kan lave her op mod jul. Det kræver ikke en masse specielle ingredienser, så du er hurtigt kørende.
Jeg kan huske at vi lavede flødekarameller, da jeg selv var barn. Det var noget af det bedste jeg vidste. Derfor skal I selvfølgelig heller ikke snydes for en super opskrift på almindelige karamel, flødekarameller med lakrids, eller saltkarameller. Min favorit er salt-karamel. Den er virkelig god.
Opskrift karamel
Flødekarameller / saltkaramel
Ingredienser
- 250 gram sukker (alm. eller rørsukker)
- 0,5 liter piskefløde (38%)
- 130 gram glukosesirup (evt. lys/mørk sirup istedet)
- 1 tsk flagesalt (Maldon eller lignende) (hvis du elsker salt-karamel)
Fremgangsmåde
- Kom alle tingene i en høj pande eller gryde. Varm op til massen bliver helt flydende og kogende. Når det er kogt op, så skru ned til middelvarme (hos mig 4-5 på kogepladen ud af 12), hvor det står og små-bobler.
- Lad det koge på denne måde i ca. 40-50 minutter. Det vigtige er at massen bliver flot gylden og tyk.
- Når du rører i gryden vil massen "slippe" fra bunden, når den er ved at være færdig. Altså når du rører rundt, så flyder karamellen ikke hurtigt ud og dækker det hele med det samme. Kom evt. en lille smule karamel på en tallerken, og se om det får den rigtige konsistens inden for et minuts tid i køleskabet.
- Hvis du vil lave saltkarameller, så tilsæt flagesalt når massen er klar og rør godt rundt et par gange.
- Kom herefter massen op i en lille skål/beholder. Jeg bruger normale sådan en Tupperwarebøtte på ca. 20x14 cm. Det kan også være 18x18cm, hvis du har en kvadratisk en af slagsen. Beklæd den med bagepapir, og kom en lille smule olie på bagepapiret, så karamellen slipper let senere (majs- eller solsikkekerneolie el. lignende).
- Drys evt. lidt saltflager henover når du har hældt massen op (hvis du laver salt-versionen).
- Stil stå massen til afkøling på køkkenbordet eller køleskabet (går hurtigere, men bliver også lidt hårdere, når de skal skæres ud).
- Skær karamellerne i mundrette stykker (ca. 1.5x2 cm). Pak dem ind i bagepapir/mellemlægspapir. Kan gemmes i mange uger, hvis du kan holde fingrene fra dem
Ernæringsfakta
Tips flødekarameller
- Hvis du afkøler i køleskabet, så bliver de ofte meget hårde. Det hjælper når de tages ud, og får lidt “varme”.
- Du kan evt. bruge lys / mørk sirup istedet for glukosesirup. Kogetiden skal nok reduceres 5-10 minutter, hvis du gør det, da de eller bliver lidt hårdere.
- Pas på at sukkermassen ikke koger for hårdt og brænder på når du er i gang med den “lange” kogetid. Du kan risikere at sukkeret bliver bittert.
- Tilsæt evt. et par teskefulde lakridspulver til allersidst (istedet for salt eller sammen med). Det giver nogle fantastiske lakrids-karameller!
- Hvis du lader massen koge let (lav varme 4-5 ud af 12 og let boblen), så ender du med karameller der minder mest om Fudge, altså en lidt blød grynet karamel. Jeg elsker denne type.
- Hvis du lader den koge kraftigere (mellem varme 6-7 ud af 12), så bliver det almindelige karameller.
Hvad synes du om karamellerne?
Jeg vil jo meget gerne høre din mening om karamellerne, eller hvis du har godt tips til smagsvarianter. Du må selvfølgelig også meget gerne sende et billede, som du kan vedhæfte din kommentar nedenfor.
Tryk gerne på det 5 gule stjerner i opskriften. Du kan også gøre det, hvis du skriver en kommentar nedenfor.
Kommentarer eller spørgsmål?
Du må meget gerne stille spørgsmål nedenfor eller vise et billede. Jeg elsker at se folks billeder 🙂
- Information
- Seneste indlæg
- Samarbejde?
Bor i Kolding med min hustru Heidi og vores to skønne børn Emma og William. Jeg elsker ALT der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Jeg elsker god mad og inspirerende oplevelser, og så har jeg altid haft et blødt punkt for gadgets og lækkert udstyr til hjemmet. Til daglig er jeg medicinmand i det danske hospitalsvæsen.
Flødekarameller uden smør… det lyder som en fejl i opskriften.
Hej Lars
Jeg har lavet karameller utallige gange..og det har lykkes hver gang..din opskrift er også super god..
Men har lige nogle fif hvis det ikke gør noget.jeg har tilsat chilidråber og lakridspulver..et hit…man kan også tilsætte Alm pebermynteolie..
Og så versionen med toffee dråber..super lækkert..karamelsovs har jeg aldrig haft held med..
Men tak for et godt indlæg
Mvh Dorthe mørch
Gode tips. Tak 👏😊
Let at gå til, smagen er tip,top,vi kom lidt lakrids pulver i, det var bare guf. VH Louise
Lækkert. Tror også jeg skal prøve en gang med lakrids. Det er også min favorit 😉
Hej Lars
Blev også vildt inspireret af din opskrift, så prøvede at være kreativ i køkkenet. Kom efter en time med massen i let kog til et punkt, hvor jeg accepterede at den “kun” blev til en lækker karamel-sauce. Og ja, jeg startede med at koge den op.
Måske fordi at piskefløden har været frossen-?
Prøver nok igen på et andet tidspunkt.
Tak for inspirationen 🙂 Mvh Janni
Hej Janni,
Det er da virkelig øv. Jeg har ikke oplevet det selv – men måske fløden alligevel ændrer egenskaber når den har været frossen. Der er ikke andet at gøre end at forsøge igen 😋 God fornøjelse.
Jeg har kogt og kogt og kogt…… komfuret har stået på 4-5, massen blev fin gylden men stadig noget tyndt Sjask der ikke størknede. Til sidst havde det fået ca 2 timer uden at blive tyk – det blev i stedet karamel sovs (smager fantastisk, men det var jo ikke lige det jeg prøvede at lave)
Det var ærgerligt. Det har jeg aldrig oplevet før. Blev massen kogt op inden de 4-5 i styrke? Har du tilsat salt eller andet fra starten som kan ændre processen?
Det skal helt sikkert prøves 🙂
Vi har nogle gange lavet Dulce De Leche i sous vide og brugt det bl.a. i fyldte chokolader, det er super nemt og giver er rigtig god smag. Det er tiden der bestemmer hvor mørk karamellen bliver. Det kan anbefales at prøve.
Hej Brian,
Det skal jeg da prøve. Det har jeg faktisk aldrig lavet – men har tit overvejet det. Hælder du bare den kondenserede mælk i posen og forsejler – og hvor længe giver du den typisk?
Ses
Ja kun kondenseret mælk og posen lukkes, det gør det også let at klippe et hjørne af når man skal have massen ned i chokoladerne (Det er noget blødere end almindelig karamel men smagen er meget henad.)
85 grader i 10 timer jeg mener jeg har læst det bliver mørkere hvis det får længere tid, men har ikke prøvet det.
Jeg så en opskrift hvor de lavede det direkte i dåsen, men det er jeg ikke fan af.
Jeg kommer chokoladepulver I, når den er færdig. Det er altid et hit.
[…] / brunede kartofler Andebryst sous vide Honningkager – bedre end bagerens Lækre flødekarameller Hjemmelavede […]
Nøj det ser lækre ud ?
Jeg går i gang med en portion med det samme. Det skal være lakrids versionen tror jeg… Evt saltlakrids ?
Lyder som en god plan ? jeg håber de blev super gode ?
Er lige gået igang med at lave dem for anden gang i december LOL. Denne gang laves der dobbelt portion. Laver dem dog uden salt og lakrids.
❤️ lyder fantastisk. Gad godt at smage lidt 😉
Velbekomme 🙂 Smid gerne en kommentar eller et billeder her i kommentarfeltet.
Rigtig god fornøjelse
Hvordan får du fordelt lakridspulveret i den tykke karamelmasse ?
Når massen er klar til at blive hældt over i “formen”, så tilsætter jeg nogle spiseskefulde lakridspulver og rører det hurtigt igennem, og hælder det så op efterfølgende.