Brændte mandler / karamelliserede mandler (opskrift)
Indholdsfortegnelse
Introduktion
Brændte mandler, sukker mandler eller karameliserede mandler kender man nok mest fra juletid – og her er de også perfekte. Men de går faktisk også til en dejlig salat, som topping på yoghurt / skyr – eller bare som en lækker lille snack.
Der er faktisk ikke de store ben i at lave brændte mandler. Man skal bare passe på at de ikke tages af varmen for hurtigt – og heller ikke for sent. Hemmeligheden ligger i at lade alt væske absorbere/fordampe. Når sukkeret så bliver mat og krystalliserer, så skal du tage panden af varmen. Gå efter mellemvej hvor sukkeret er tørt og der er kommet lidt karamel skorpe (glans). Hvis du tager mandlerne af for tidligt, så bliver de alt for klistrede, og tager du dem af for sent, så karamelliseret sukkeret, og bliver stenhårdt uden på mandlerne – og i værste flad så får du forbrændte og hårde mandler.
Kanelen kan du undlade hvis du vil have den rene vare 😊. Det giver en lille super nuance til smagen.
Held og lykke… du vil elske dem – det er jeg sikker på.
Karameliserede mandler / brændte mandler / sukker mandler
Ingredienser
- 5 dl mandler (2.0 x enhed)
- 1 spsk kanel (ca. 0,5 tsk pr. dl mandler - kan undlades)
- 120 gram vand (0,5 x enhed)
- 200 gram sukker (1,0 x enhed)
Fremgangsmåde
- Kom vand, sukker og kanel i en pande på mellem varme.
- Få det til at simre / småkoge (start højt f.eks. 10 (mit komfur går til 12), og skru ned på 6 når det simrer).
- Tilsæt mandlerne. Lad dem koge/stege mens du rører rundt en gang imellem mens vandet fordamper stille og roligt.
- Imens lægger du et stykke bagepapir klar på bordet
- Når massen bliver mere fast skal du konstant rører godt rundt indtil ALT væske er væk, og sukkeret krystaliseret/pulverisere (bliver mat). Det kommer lige pludselig (efter ca. 12-15 minutter).
- Når sukkeret igen er krystalliseret, så skal du passe på, da massen i løbet af nogle minutter bliver til karamel. Hold godt øje, og når de er helt tørre så tag panden af varmen, og hæld mandlerne over på et stykke bagepapir (eller lignende) til afkøling. Brug et par gafler til at skille dem fra hinanden.
- Jo længere du giver dem, jo mere glans får de igen (gå efter 50/50 - se billeder)
- Lad dem køle i 10-15 minutter.
Opskriftsnoter
Ernæringsfakta
Billeder
Mere inspiration
Er du på udkig efter flere snaks, så hop videre til min lille “snack-side” (direkte link). Ellers kan du selvfølgelig også kigge nærmere på desserter etc via menuen øverst.
Spørgsmål
Skriv gerne om de brændte mandler lykkedes for dig? Jeg vil også gerne høre om du missede det tidsvindue, hvor mandler og sukkermasse var tørre, og skulle af varmen. Du må meget gerne smide et billede op i kommentarfeltet, hvis du har lyst til at dele din succes – eller manglende succes. (hop derned). Tryk meget gerne på de 5 stjerner under billedet i opskriften. Det betyder super meget ❤️
- Information
- Seneste indlæg
- Samarbejde?
Bor i Kolding med min hustru Heidi og vores to skønne børn Emma og William. Jeg elsker ALT der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Jeg elsker god mad og inspirerende oplevelser, og så har jeg altid haft et blødt punkt for gadgets og lækkert udstyr til hjemmet. Til daglig er jeg medicinmand i det danske hospitalsvæsen.
De kan klart måle sig med de dyre brændte mandler man køber til juletid👍
De er vildt gode. Dog skulle de småsnurre i rigtig lang tid, samt det også tog tid før de blev rigtig gode kamaliseret.
Tusind tak for rigtig god opskrift
❤️ tusind tak 🙏
KH Lars 🍀
Tusind tak ❤️
Lige som Pernille skriver så er vejledningen super. Det lykkedes mig at lave dem i første hug. Jeg har tidligere forsøgt mig men der er de blevet hårde ca 50/50% af gangene.
Elsker brændte mandler, så tal for en simpel og mega god opskrift .🙏👍
KH Anne
Hej Anne. Tak for de pæne ord. Jeg er super glad for at du synes den er brugervenlig 😊 har virkelig også prøvet ☺️😉
Rigtig god dag
KH Lars 🍀
Shit det var nemt. Måtte lave en ny portion med det samme da den første var spist af børnene inden jeg selv fik mere end en enkelt mandel 😊
De letteste karamelliserede mandler jeg har lavet. Tak for den fine og grundige vejledning. Så kan det næsten ikke gå galt 🙌🙏😎