BlandetNews and info

Så fik jeg desværre også Coronavirus

Introduktion

Jeg var tilbage i marts en del af det Corona-beredskab, der stod klar på sygehusene. I starten var sygdommen meget frygtet, da vi ikke kendt meget til den, og kun kunne se, hvordan vores kollegaer i Italien, Portugal m.fl. var blevet taget på sengen. Vores hjemlige hospitalsvæsen oprustede på alle fronter. Alt ikke-akut blev aflyst, og folk blev “oplært” i at håndtere hvis Coronaen skulle ramme…

Landet blev lukket ned, og det fik smittetrykket under kontrol, og vi fik ikke det kollaps vi var så bange for. Siden da er der sket meget. Vacciner er blev udviklet, og vi er i gang med at vaccinere i hele verden.

Grunden til jeg skriver dette indlæg er mest for at have min egen lille “historie” når jeg er kommet på den anden side af denne Corona-pandemi. Jeg blev nemlig smittet omkring juleaften – og det ville jeg gerne skrive lidt om i dette indlæg.

 

Baggrund

Coronavirus er kendt gennem mange år, men i slutningen 2019 opstod en ny undertype af Coronavirus. Når man blive smittet med SARS-CoV-2, som virus hedder, så udvikler man sygdommen COVID19.

De mest almindelige symptomer er:

 • Feber
 • Tør hoste
 • Træthed

Derudover har mange

 • Ømhed i kroppen
 • Ondt i halsen
 • Diarré
 • Hovedpine
 • Manglende smags- og lugtesans
 • etc.

Du kan læse mere på Sundhedsstyrelsens hjemmeside (Link).

 

Testning / Podning

Som sundhedspersonale og som læge i en fodboldklub er jeg blevet testet en del gennem pandemien. Heldigvis har jeg ikke været uheldig at blive smittet – før nu… Lige inden vaccinerne landede på trappen… Den 26.12 blev jeg, som så mange gange før, podet, men svaret var denne gang positivt….

 

Historien kort

Juleaften hyggede vi med nær familie på min hustrus side. Sent denne aften/nat fik jeg en besked i min smittestop app om, at jeg havde været tæt på en mulig smittet. Jeg havde glemt at slukke app’en mens jeg var på sygehuset ugen op til jul, og tænkte ikke mere over det andet end at det nok var en “and”. App’en anbefalede bare at jeg blev testet, men stadig kunne tage på arbejde etc.

Den 25.12 fik jeg lidt kriller i halsen. Ingen feber eller andre symptomer. I første omgang tænkte jeg heller ikke mere over det, da jeg ofte har lidt kriller af alle mulige årsager (levende lys, rødvin etc). Da vi skulle besøge mine forældre den 26.12 valgte jeg at bestille en podning.

Den 26.12 fik jeg foretaget podningen inden vi tog på familie visit (for en sikkerheds skyld). Jeg havde stadig lidt kriller i halsen, men følte mig på ingen måde syg. Ikke noget jeg ikke ville have taget på arbejde med. Vi hyggede med min kone, 2 børn, mine forældre og søster.

Den 27.12 tidlig morgen lå svaret der. Det var positivt. Øv var den første tanke, og vi fik hurtigt pakket sammen, og tog hjem. Jeg oplevede at min lugtesans var væk. I løbet af dagen den 27.12 forsvandt min smagssans også fuldstændig. Virkelig underligt ikke at kunne dufte eller smage noget som helst. Derudover fik jeg hovedpine og var øm i hele kroppen. Meget influenza-like.

 

Test af min lugte- og smagssanser

Beskeder fra nær og fjern tikkede ind, og i en af disse var der en opfordring til at prøve med forskellige ting, som kunne afsløre, hvilke typer af smage / lugte, der var forsvundet. Derfor gik jeg i gang med at teste diverse typer fødevarer / produkter for at se, om de var til at skelne fra hinanden.

 

Lugte

Jeg har prøvet mange forskellige lugte, men intet slipper igennem. Nogle af dem der er forsøgt er:

 • Klorin
 • Kaffe
 • Øl
 • Rødvin
 • Prut
 • Vaskemidler

 

Smage

Smagen er lidt anderledes. Her kan jeg godt fornemme ting. Jeg har en meget svag fornemmelse af sødme og bitterhed. Dog ikke nok til, at jeg kan skelne fødevarer overhovedet.

Jeg har prøvet at knase vitaminpiller og kaffebønner uden at jeg har kunne smage det. Normalt bryder jeg mig heller ikke om sennep, men nu kan jeg tage en teskefuld og spise det uden problemer (man kan dog fornemme lidt at den er stærk – se længere nede).

Vi har afholdt blindsmagning af Vand, Hvidvin, Faxe Kondi, Prosecco og danskvand, og her kunne man skelne lidt på hvidvinens lette sødme sammenlignet med alm. vand – og derudover lidt på boblernes “type”.

Jeg har selvfølgelig også testet med vodka, rom og snaps. Her kunne jeg heller ikke smage forskellen – dog kunne jeg mærke når spiritus kom ned gennem spiserøret og gav lidt “halsbrand”.

 

Hvad med chili?

Selve smagen fra chili har en fin “snackpeberlignende” frugt smag. Dog er en chili ikke peber. Chili tilhører slægten Capsicum, som er i natskyggefamilien Solaneceae.  Det stærke fra chilier er ikke en smag – og derfor heller ikke påvirket. Det meget stærke i chili (el. sennepskorn) er faktisk en smerteopfattelse, og kommer når smertesensoriske nerveender påvirkes – og det føles som varme og smerter. Det er kroppens forsvarsmekanisme, så du skal overveje at spytte maden ud igen.

Jeg har forsøgt med chili, og her kan jeg sagtens fornemme styrken både ved tørret chili, og også ved mere friske chilifrugter.

 

Kommer smagen og lugtesansen igen?

Ja det håber jeg da så sandelig. Nu er der gået 1 uge efter jeg blev testet positiv, og synes jeg har fået lidt af smagssansen retur. Dog ikke nok til jeg kan skelne noget endnu. Jeg har selv set patienter på sygehus, som ikke har fået smagen igen efter 4-6 måneder – så længe håber jeg bestemt ikke der går, da det er kæmpe nedtur ikke at kunne nyde made og kage 🙂

 

Status

Heldigvis har min familie herhjemme ikke været hårdt ramt. De fleste får et mildt forløb, men man skal ikke undervurdere risikoen ved SARS-CoV-2 virus da den har kostet mange liv rundt om i verden. Der er også nogle der får langvarige følger efter infektionen, så det er bestemt ikke for sjov. Det er desværre også en infektion som kan trække ud – altså at man har symptomer i mange uger før det vender. Mine tanker går ud til dem, der er hårdt ramt. Det er ikke for sjov.

Nu er vaccinen ved at blive brugt. Her i starten til højrisiko borgere og sundhedspersonalet i front. Der kommer flere og flere vacciner til landet, og stille og roligt kan vi få vaccineret størstedelen af befolkningen, så vi kan komme den møgvirus til livs. Jeg tror desværre vi skal hen sidst i sommeren 2021 før vi nærmer os et restriktionsfrit land. Jeg håber jeg tager fejl hvad det angår.

Jeg har som nævnt været en del af det oprindelige COVID19 beredskabshold, og det er helt sikker ikke for sjov at man har lavet alle restriktionerne. Jeg har set folk komme ind på sygehuset gående med lidt vejrtrækningsproblemer, og i løbet af et halvt døgn ende på intensiv. Heldigvis er det ikke mange, hvor det går så slemt.

Update 10. januar 2021

Nu er det 16 dage siden jeg mistede lugte og smagssansen. Aktuelt er den ikke helt væk mere. Jeg kan ikke skelne ting fra hinanden, men jeg kan fornemme “kaffebønner” og ligeledes smage min espresso svagt. Jeg kan dog stadig ikke smage forskel på f.eks. Cola og Faxekondi – for ikke at tale om smagen af lækker oksemørbrad og rødvinssauce (som vi prøvede igår). Øv øv…

Jeg er nu ude af hjemmeisolation, og det er super dejligt. Det har virkelig være nedtur at skulle holde sig inde i hytten hele tiden. Bare det at kunne køre ned og handle betyder mere end man lige troede. Fra mandag står den på arbejde igen. Jeg er lidt træt i kroppen, men symptomerne er nu væk (fraset lugte- og smagsfraværet).

 

Kommentarer eller spørgsmål?

Har du spørgsmål, så skriv endelig neden for i kommentarfeltet (hop derned). Jeg vil gerne høre om du også har oplevet symptomer, hvis du har været smittet med Coronavirus.

Følg
Giv besked ved
guest

7 Kommentarer
Nyeste
Ældste Flest stemmer
Inline tilbagemeldinger
Se alle kommentarer
Dorte Knudsen
Dorte Knudsen
1 År siden

Hej Lars
Tak, for din historie og mange gode opskrifter.
Har du fået din smags og lugtesanser tilbage ?
Mvh, Den frustrerede – har ikke kunnet smage eller lugte noget i 8 dage/ Dorte

Peder Hermansen
Peder Hermansen
2 år siden

Hej Lars
Er din lugte og smagssans helt tilbage nu

Mvh Peder

Teis
Teis
Svar til  Lars Koch Hansen
3 år siden

Tak for fin historie. Håber at smagssansen snart er tilbage så du kan fortsætte din gode hjemmeside.

7
0
Noget på hjerte, så smid meget gerne en kommentar.x
()
x