Elektronik og gadgetsTestsTræningTræning og sundhed

Test: Fitbit Ionic – et godt trænings-ur

Introduktion

Fitbit Ionic er et trænings-ur med indbygget GPS. Amerikanske Fitbit, der efterhånden er “synonym” med aktivitetstrackere. Firmaet, som siden 2007, har lavet træningsure/aktivitetstrackere i stor stil – og ikke mindst i god kvalitet. Jeg har fået et Fitbit Ionic til test her på bloggen, og det vil jeg selvfølgelig komme med mine oplevelser omkring.

Fitbit er primært kendt for de mange armbåndslignende aktivitetstrackere, men Fitbit Ionic er et mere regelret ur / smartwatch. Uret blev lanceret i august 2017, så det har lidt tid på bagen efterhånden – men derfor kan det jo stadig være et godt ur.

 

Design / Kvalitet

Uret har et nær-kvadratisk udseende. Fin skærm, og en lækker rem. Uret vejer ikke så meget som jeg havde forventet, men virker som om det er af rigtig god kvalitet. På bagsiden er der de små sensorer, der måler din puls. Selve displayet er rektangulært, og har en sort kant rundt om, hvor der i bunden står “Fitbit”. Man kunne godt have ønsket sig at hele det sorte område var skærm – men størrelsen fungerer rigtig fint til hverdag og træning.

Jeg er ret overbevist om at nogle vil synes uret er flot og andre vil mene det er lidt for “firkantet”. Jo mere jeg har gået med uret, jo flottere synes jeg faktisk det er blevet. Især med muligheden for at skifte urskive. Jeg har skiftet, så mit ligner et gammelt “Casio” – eller i hvert fald der henad. Det er ret fedt. Se billede længere nede.

 

Specifikationer

  • Processor: ARM Cortex 120MHz.
  • Hukommelse: 2.5GB Storage.
  • Batteritid: 4 dage.
  • Skærm: 1.42″ (3.6 cm), 348×250 pixels, 306 ppi.
  • Kamera: No.
  • Bluetooth 4.0
  • NFC (Near Field Communication)
  • GPS: Ja.
  • Pulsmåler: Ja (indbygget)
  • Kan foretage opkald: Nej
  • Vandtæt: 50 meter.
  • Skærmstørrelse (tommer): 1,47
  • Operativsystem (OS): Fitbit OS
  • Vægt: 49,9 gram

Funktioner

  • Vandtæt til 50 meter
  • Integreret GPS antenne
  • Stærkt glas på skærm (Gorilla Glass 3)
  • Lysstærk baggrundslys
  • All-day aktivitetsmålinger (skridt, distance, etager, minutter, kalorier og puls)
  • Automatisk “træningsregistrering”
  • NFC chip, som tillader kontaktløs betaling
  • Mange urskiver (downloades via app).
  • Søvn monitorering og meget mere

 

Knapperne

På venstre side af uret er en enkelt knap, som bruges til at tænde og slukke skærmen manuelt, eller aktiveret Fitbit Pay, hvis du holder knappen inde. Det kommer jeg nærmere ind på i de kommende afsnit.

På højre side af uret er der 2 mindre knapper. Den øverste giver ved et alm. tryk direkte adgang til “trænings / exercise” menuen. Holder du knappen inde, så vises dine notifikationer fra telefonen / kalender etc. Den nederste knap går til “alarm”.

 

Dagligt brug

Uret fungeret fint i dagligdagen og man tænker ikke over, at man har det på. Det fungerer, og det er ikke “gået kold” i den tid jeg har testet det. Menuerne er flydende, og der er ikke megen ventetid når man navigerer rundt. Fitbit Ionic har tidligere fået kritik for at være lidt hakkende i menuerne, men det var de første versioner der havde dette problem. Nu kører det bare.

App

Uret synkroniserer automatisk med appen når den er åbnet. App’en giver et super godt overblik over dine træningssessioner (se billeder). Man kan indstille alle ting fra app’en. Man kan ændre diverse træningsmål, men man kan også installere apps, ændre udseende på ur-skiven etc.

Fra app’en kan man også opdatere uret firmware. Det foregår super let og også uden problemer. Jeg er VILD med app’en og oversigterne over ens træningssessioner. Fedt. En anden fin ting er at man kan se sine venners data, hvis de har tilladt det. Man kan også tilgå sine børns enheder, hvis de har f.eks. Fitbit Ace (børne udgaven).

Pulsmåling

Uret måler din puls løbende og giver dig et overblik over hvile puls, og på den måde også registrerer træning automatisk (sammen med bevægsensoren). Uret vil løbende måle din puls over dagen, men også om natten. Den kommer så med din “hvilepuls”, og det er lidt sjovt at se, hvor langt man egentlig kan komme ned. Derudover giver uret også en gennemsnitspuls over hele døgnet. Det kan du bruge til at monitorere din “kondition”, da den stille og roligt skulle falde efterhånden som du bliver i bedre form.

Træning

Du kan selvfølgelig også aktivere en træningssession manuelt. Du kan vælge hvilke typer af træningstyper, der skal være i menuen. Herefter kan du bruge genvejstasten øverst til højre, der går direkte ind i træningsdelen. Her vælger du f.eks. Workout ved at trykke på uret. Tryk så på “play” symbolet for at starte. Det fungerer super godt, og den måler pulsen uden en masse udfald. I hvert fald hos mig.

Søvnanalyse

Det er også en blanding af de sensorer nævnt ovenfor, som to uret benytter når den laver søvnanalyse. Du får et fint overblik over dyb søvn, let søvn(REM), eller om man har været i nær-vågen tilstand. Jeg ved ikke helt hvor meget jeg vil stole på denne søvnanalyse, men den er der, og det er lidt sjovt at se, hvordan man sover.

Trådløs betaling (NFC)

Lige som det trådløse dankort og din telefon har Fitbit Ionic muligheden for at kunne kobles sammen med dit Dankort så du kan betale uden at have din telefon på dig. Det er smart – men det er, så vidt jeg har ladet mig fortælle, ikke alle banker der understøtter det. Jeg har Jyske Bank, og der virker det.

Når man f.eks. skal betale på en tankstation eller i Rema, så kan man bare holde den venstre knap inde, hvorefter den skifter til “betalings-mode” (se foto længere nede). Så holder du bare uret hen til betalingsenheden, og den registrerer “kortet” via NFC. Det er super smart. Jeg er dog stødt på et par læsere rundt omkring der ikke understøtter urets trådløse betalinger. Om det har været en dårlig terminal ved jeg ikke – men man kan nok ikke helt undvære dankortet eller telefonen.

Sikkerheden er også god. Du skal én gang i døgnet indtaste en valgt pinkode, som så låser uret op, og tillader betaling. Hvis uret ikke længere er på din arm og kan mærke din puls, så skal du igen skulle indtaste pin-koden, for at bruge uret. Det er en ting vi også kender fra f.eks. Apple Watch. Super smart.

Telefonopkald, SMS etc.

Du får besked/vibration fra uret, hvis der er en sms eller en påmindelse fra kalenderen der er tikket ind. Det er ret smart at man ikke behøver at have fat i sin telefon i tid og utide for at tjekke om nogen har skrevet eller ringet. Man kan også se på displayet, hvem der ringer. Fitbit Ionic har i modsætning til Apple Watch ikke en mikrofon eller højtaler, og du kan derfor ikke bruge uret til at foretage/besvare et opkald på. Det er nok ikke noget mange vil savne i hverdagen, men det gør også at skal man ud på en længere løbetur, så ville jeg nok tage telefonen med alligevel – in case of emergency.

 

Batteri

Ganske fornuftig må være det korte svar. Ved almindeligt brug, så kan man faktisk bruge uret i 3-4 dage, selv om man træner. Det er bestemt godkendt. Ikke helt så godt som Nokia Steel HR, men langt bedre end f.eks. Apple Watch.

Når uret når så lavt i reservebatteri at du kun har til ca. 1 døgn mere, så får du besked om at det er tid til at lade op. Selve opladningen går pænt hurtigt. Opladeren klikkes bag på uret – og så går der ikke mange timer før uret igen er fuldt opladet. Det er rart at man ikke skal have den liggende en hel nat for at få strøm. Det er godkendt – og langt over middel.

 

Pris

Den vejledende udsalgspris er 2.699 kr, men efterhånden kan uret findes en del steder online, hvor det koster omkring 2.000 kroner. Det er en fornuftig pris, da man får et rigtig godt trænings-ur. Her er de aktuelle forhandlere af uret med de nyeste priser, så du let kan finde det billigste sted.

Jeg har et samarbejde med Pricerunner, som altid sørger for at give dig de bedste priser. Du kan se priserne med og uden fragt.

– i samarbejde med PriceRunner

 

Billeder

 

Video

I videoen ser farverne lidt blege ud. Det er kameraet, der pga. lysforhold snyder lidt. Farverne er knivskarpe, og ser super godt ud 🙂

 

Det med småt

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at denne test er lavet af forfatteren alene. Der er ingen andre, hverken personer eller firma, der har haft indflydelse på ordlyden eller den endelige bedømmelse. Jeg er heller ikke blevet betalt for at lave testen. For en god ordens skyld skal det dog siges, at Fitbit Ionic uret er stillet til rådighed af det danske PR- og kommunikationsbureau Rostra Kommunikation & Research.

Benytter du mine links i artiklen vil der ofte være tale om links, der giver bloggen støtte i form af få procent af et eventuelt køb. Prisen hos forhandleren er selvfølgelig den samme for dig. Se evt. mere omkring affiliate links på siden omkring samarbejde.

 

Konklusion

Fitbit Ionic
  • Design / Byggekvalitet
  • Daglig brug
  • Batteritid
  • Pris
4.4

Min samlede vurdering

Fitbit Ionic er et robust og lækkert fitness-ur. Det har en god batteritid, hvor du reelt har 3-4 dages brug inden det skal oplades – og det er selv med flere træningspas. Hvis du primært bruger uret til løbeturen, så vil GPS-senderen sluge lidt ekstra strøm, og så ryger lidt af batteritiden – men stadig 2-3 dages “levetid”.

Jeg er vild med app’en og det online overblik over dine træninger. Uret kan bruges til alle typer af træning inkl. svømning, da det er vandtæt. De eneste jeg savner er at data kunne synkroniseres til Apples sundheds del. Det ville give god mening – specielt nu da mere og mere går i den retning.

Så bottomline er at du få et super fint trænings-ur, som vil passe til de fleste.

Gode ting

  • Gode fitness/træningsfunktioner
  • Selvstændig GPS
  • Vandtæt (svømme-ur)
  • God batteritid (3-4 dage)
  • Kontinuerlig pulsmåling
  • Mulighed for NFC-betaling
  • Søvnanalyse
  • Trådløs synkronisering
  • Super app (og online)
  • Fine “urskiver”

Dårlige ting

  • MP3 delen lidt bøvlet (skal gøres via computer)
  • Data kan ikke dele med Apple Health (sundhed)
  • Ingen telefonopkald via uret
Følg
Giv besked ved
guest

0 Kommentarer
Inline tilbagemeldinger
Se alle kommentarer
0
Noget på hjerte, så smid meget gerne en kommentar.x
()
x