Køkken og hjemTests

Test: Jura Z10 – den fuldautomatiske kaffemaskine

Introduktion

Da jeg blev kontaktet af Scandinavian Coffee med hensyn til om jeg kunne tænke mig at teste topmodellen Jura Z10, så skulle der selvfølgelig ikke gå længe før jeg takkede ja-tak. I første omgang var der dog leveringsproblemer pga. chip-mangel i hele verden på grund af coronavirus pandemien – men endelig kom den.

Jeg har testet den i en “travl” hverdag. Jeg har tidligere testet Jura E8, som var den tidligere topmodel. Dengang havde jeg nogle kritikpunkter, som er blevet løst i denne model. Er det så den perfekte fuldautomatiske kaffemaskine du kan købe for penge – det har jeg skrevet lidt sammen om her.

 

Fremhævet fra forhandleren for Jura Z10 Espressomaskinen:

 • Product Recognising Grinder (P.R.G.)
 • Cold Brew & Hot Brew
 • 3D Bryggeteknologi & Smart mode (AI)
 • A.G.A. (Automatick Grinder Adjustment)
 • Intelligent forvarmning af bryggekammeret
 • 4,3″ Touchscreen-farvedisplay og rotationshjul
 • 32 forskellige kaffespecialiteter, både Hot & Cold Brew

 

Specifikationer

Mælkesystem: Ja – fuldautomatisk
Mælkebeholder: Medfølger
Justerbar mælk/ mælkeskum: Ja
Separat mælk/ mælkeskum funktion: Anden dysse, men kommer ud fra brygenheden
Varm vand funktion: Ja
Programmerbare kaffemængder: Ja (15 – 240 ml)
Max glas- & kophøjde: 15,3 cm
Kopbelysning ved brygning: Ja
Bønnebeholder: 280 gram
Hele bønner / Formalet bønner: Ja / Ja
Kopvarmer: Nej
Mulighed for kalkfilter i vandtank: Ja
Grumsbeholder kapacitet: 20 kopper
Mulighed for styring via app: Ja, via WIFI (indbygget)
Automatisk rens- og afkalkningsprogram: Ja
Automatisk tænd/ sluk funktion: Ja
Strømforbrug (Effekt): 1450 W / 0 W (standby)
Vægt: 12.3 kg
Dimensioner (B x H x D): 32x38x45 cm

 

 

Design og kvalitet

Kaffemaskinen Jura Z10 er en elegant maskine. Den har flotte linjer, og vil se pæn ud i de fleste køkkener. Den findes i flere farver. Dog ikke i piano white, som den tidligere Jura E8 (som jeg var ellevild med). Men Z10 er altså stadig en yder pæn maskine. Du ser ikke helt så let lidt stænk fra brygningen, eller de mange gennemskylninger. De forskellige komponenter er lavet i lækker kvalitetsmaterialer (primært plast). Du er aldrig nervøs for om delene vil gå i stykker eller knække, når du har fat i dem.

Vandtanken sidder på venstre side, og den sidder stabil fast i bunden, hvor vandet suges ind i maskinen. I toppen holdes den let ind ved hjælp af magneter. Det er smart, og gør det let at tage vandbeholderen af og påfylde vand. Låget kan vippe til begge side, hvilket jeg et par gange har vippe til den forkerte side – også kan man ikke let tage fat i håndtaget. Det er ren vanesag 🙂

Bagerst på maskinen kan du vippe et lille diskret dæksel, hvor du underneden kan komme dine formalede bønner i, hvis du ikke benytter kværnen. Det fungerer super fint.

Midt på forsiden af maskinen har du dyserne, hvor der er 2 til kaffe (de forreste), og mælkedysen sidende bagerst (se billede herunder). Du kan justere enheden op og ned, så det passer til den kop du vil brygge i.

Øverst er det store touchpanel, hvor du let kan brygge dine favoritter. Displayet bruges også til at guide dig igennem renseprocedurer, tømning af bakker etc etc. Fedt at Jura har lyttet og rent faktisk ændret, så man nu kan trykke direkte på skærmen. Det var et af de punkter der trak lidt ned i den tidligere topmodel E8, som jeg har skrevet om.

 

Støjniveau

Støjniveauet på Jura Z10 er her den virkelig er eminent. Når bønner kværnes, så er den ekstremt lydsvag. Jeg ved ikke hvordan det har klaret det – men det er den mest rolige kaffebønnekværn jeg har haft i hænderne. Super godt.

Det samme gør sig gældende når man brygger selve kaffen. Det plejer normalt heller ikke at være noget der larmer hos konkurrenterne, men det er også yderst lydsvagt. Sådan. Vi har haft besøg af mange som spontant har påtalt, hvor lidt maskinen siger når den brygger/kværne. Det er kæmpe thumbs up herfra.

 

Daglig brug

I dagligdagen fungerer maskinen rigtig godt. Den er hurtig til at starte op. Man trykker bare på den lille on/off knap, der sidder bagerst i højre side. Herefter skyller maskinen igennem, og den er klar til brug efter få sekunder.

Det store touch display viser flot, hvilke typer af kaffe/mælk/vand du kan lave. Du kan let trykke på den type kaffe du ønsker. Man kan holde knappen inde på en kaffetype, og så kan du let justere for den enkelte type. Det er specielt lækkert, hvis du vil justere varmen på vandet, mængden etc.

En smart detalje er at du kan justere styrken på kaffen og mængden (volumen) når du har trykket på knappen. Det betyder at du kan lave individuelle ændringer uden at skulle omprogrammere (som nævn lige ovenfor) (se video længere nede)

 

Kaffe specialiteter

Jura Z10 kan lave alle dine favoritter.  Du kan se hele listen her:
Jura Z10 mælk og kaffe samme udgang

 • Espresso/ 2x Espresso / Cold Brew Espresso
 • Kaffe / 2x Kaffe / Cold Brew Coffee
 • Cappuccino / Cold Brew Cappuccino / Cappuccino Extra Shot
 • Caffè latte / Cold Brew Caffè latte / Caffè latte Extra Shot
 • Caffè Barista / 2x Caffè Barista / Lungo Barista / 2x Lungo Barista
 • Espresso doppio
 • Espresso macchiato / MacchiatoCold Brew Macchiato
 • Cortado / Cold Brew Cortado
 • Latte macchiato / Cold Brew Latte macchiato / Latte macchiato Extra Shot
 • Flat white / Cold Brew Flat white / Flat White Extra Shot
 • Mælkeskumsportion / Mælkeportion
 • Lille kande kaffe
 • Varmt vand / Varmt vand til grøn te

Som nævnt er maskinen generelt hurtigt. En ny feature er muligheden for “Cold Brew”, hvor koldt vand presses roligt igennem de grovmalede bønner, og dermed laver en lækker brygning, hvor du slipper for den bitterhed/surhed, som normal opstår, hvis du bare lave en alm. kop kaffe, og så køler den.  Elegant, hvis du er til f.eks. Iced Coffee. Er du det, så tror jeg du vil elske denne funktion. Du skal dog stadig komme isterninger i et kop, da vandet ikke er “isnende” når det kommer ud af maskinen men blot det almindelig vand fra beholderen.

 

Mælkevarianter

Der medfølger en fin mælkebeholder i glas. Den kan let stå i køleskabet fyldt med mælk, og så tages den frem når du vil lave et mælkespecialitet. Den lille slange sættes på og du er nu klar.  Herefter er det let at lave cappuccino,  en Flat White (kaffe med mælk) eller en lille elegant Cortado (som er min favorit).

Skummet og mælken har en fin temperatur, og konsistensen er også fornuftig. Jeg har prøvet en del forskellige fuldautomatiske maskiner, og de gode maskiner ligger alle på dette niveau – ganske fornuftigt. Det bliver ikke det samme, som hvis du selv står og steamer din mælk – men det kan man heller ikke forvente, når det skal være fuldautomatisk.

Længere nede kan du se en lille video af brygningen af en Flat White (se video). I hverdagen var Flat White vores favorit (justeret lidt på bønnemægnden) 🙂

 

Hastighed

Hvad med hastigheden på Jura Z10? Jeg har nævnt et par gange at den er hurtigt. Det tager et minuts tid fra du tænder maskinen til den er klar til at lave din kaffe. Når du har sat mælkebeholderen klar, og trykker på knappen, så tager Cappucino ca. 1 minut at lave. En Espresso ca et halvt etc. etc. Alt i alt så er det et godt kompromis med gennemløbstid gennembønnerne, og den fuldautomatiske funktion. Det fungerer, og du får altså en fremragende maskine, der klarer hverdagen for dig let og elegant.

Hvis du har mange gæster, så tager det længere tid at lave kaffe i forhold den gammeldags kaffemaskine, hvor du brygger en hel kande. Det lette ved Jura Z10 er at gæsterne selv kan finde ud af maskinen. Du skal ikke stå ved siden af hele tiden, og mælkeskumning kører også automatisk. Så ingen problemer der.

På min anden maskinen (Sage Oracle), Er der flere processer der skal gøre – kværn af bønner, brygning og mælksteaming. En Sage er halvautomatisk, hvor Jura er fuldautomatisk.

 

Kalkfilter Jura Z10

Tidligere var det ekstraudstyr, men Jura har valgt at det medfølger som standard til topmodellen. Det bør det også efter min mening. Et kalkfilter fjerner kalk og urenheder fra vandet, og sikrer at smagen ikke ændres pga. disse. Du får selvfølgelig at vide, når det er tid til at skifte det. Filteret sidder skjult i vandbeholderen bag et hvidt “rør” som skjuler det går filter. Har du den mørke udgave af Jura Z10, så er røret selvfølgelig i denne farve. God tænkt.

 

Rengøring

Alle maskiner kræver rengøring. Det gør en Jura Z10 selvfølgelig også. Heldigvis er det ikke noget der fylder ret meget i hverdagen.

 

Daglig rengøring

Der er super vigtigt at en espressomaskine har et overkommeligt dagligt rengøringssystem. Jura Z10 skyller automatisk brygenheden igennem når den tænder, men også når den har stået i 10-15 minutter uden at blive brugt. Det er smart og sikrer at den er ren og uden rester af gammelt kaffe i systemet. Dog bruger det også en del vand. Jeg synes man skal efterfylde vand ret tit – faktisk så meget at min hustru kommenterede at det var lidt træls. Men hellere det end en beskidt / dårligt smagende kaffe.

Der er automatisk gennemskylning af mælkedysen også når den har stået nogle minutter. Det sikrer at den også holdes fin ren. De eneste du selv skal huske en gang imellem det er at skylle slangen fra maskinen til mælkeglasset igennem. Der kan også godt sætte sig lidt mælke rester. Jeg plejer at lade lidt vand løbe igennem når jeg er færdig og alligevel sætter mælkeglasset retur i køleskabet.

Maskinen har selvfølgelig også et dedikeret mælkerensningsprogram. Der medfølger sådan en lille plastik bøtte indrettet til dette.

 

Grundigere rengøring

Jura Z10 kaffemaskinen kræver også lidt grundigere rengøring ind imellem. Drypbakken, som trækkes ud nederst på forsiden kan let skilles ad. Du kan komme alle ting i opvaskemaskinen bortset fra selve det “forkromede” stykke. Det kan du til gengæld let vaske under hanen. Når du trækker bakken ud, så føles det stabil, og du kan balancere over til vasken. Øverst er affaldsbeholderen til de små puks af presset kaffe, som let tømmes i kompostbeholderen, og så kan du enten smide delen i opvaskemaskinen som nævnt, eller blot vaske det let i vasken. Jeg har primært brugt det sidste – men en gang imellem får maskinen den lange tur i opvaskemaskinen.

Den skal også afkalkes. Det vil Jura Z10 selvfølgelig selv fortæller hvornår tiden er til det. Du benytter afkalker, som du kan købe samme sted, som du handler kaffemaskiner. Det er let og sikrer at vandkanalerne ikke kalker til, og du med tiden brænder varmelegemer af.

 

 

Ekstra udstyr

 

Jura J.O.E (App):
Med Jura’s app kan du sætte kaffe over fra din mobiltelefon. Du kan se indstillingerne, og statistikken fra din maskine. Smart – men ikke noget jeg bruger ret meget i praksis. Formentlig smart, hvis du har den stående i en lille café el. restaurant, hvor du let kan sætte den i gang med at brygge fra afstand.

 

Pris

Her er de aktuelt bedste og billigste priser fra Pricerunner (prissammenligningstjeneste). Priserne opdateres automatisk, så du sikres den bedste pris.

Jeg har et samarbejde med Pricerunner, som altid sørger for at give dig de bedste priser.

– i samarbejde med PriceRunner

 

Billeder

 

Video

Rigtigkaffe.dk har lavet en super fint videogennemgang af maskinen her.

 

I den følgende video kan du se Jura Z10 brygge en flat white, hvor der både kommer espresso og varm mælk + mælkeskum. Det fungerer super let.

 

 

Spørgsmål eller kommentarer

Har du spørgsmål til Jura Z10, så skal jeg forsøge at svare så godt som muligt. Du er også meget velkommen til at komme med din egen vurdering i kommentarfeltet herunder.

 

Det med småt

Maskinen er stillet til rådighed af Scandinavian Coffee System, men testen er lavet af mig – og kun mig. Jura/Scandinavian Coffee System har ikke haft nogen som helst indflydelse på testen eller ordlyden. Jeg er heller ikke blevet betalt for at lave testen.

 

Konklusion

Jura Z10 espressomaskine
 • Design / Byggekvalitet
 • Daglig brug
 • Kvalitet af kaffebrygning
 • Rengøring
 • Pris
4.6

Min samlede vurdering

Jura Z10 er en virkelig lækker maskine. Prisen er høj, men det er kvaliteten også. Den laver super god kaffe (inklusiv cold brew), og den er super let at bruge med mælkeskummeren, der let kobles på, og du kan sætte den resterende mælk retur i køleskabet. Rengøringen foregår automatisk, og maskinens store touchdisplay skal nok guide dig igennem det der måtte komme.

Jura Z10 har rettet det få ting den tidligere topmodel (E8) manglede. Sådan Jura. Fremragende arbejde. Den kan klart anbefales – hvis du har pengene!! Eneste rigtige minus er faktisk prisen.

Gode ting

 • Flot design
 • Lydsvag kværn
 • Lydsvag brygning
 • Mælk og kaffe i samme udtag.
 • Mange typer af kaffe (Espresso, Flat white etc.
 • Indstille styrke/mængde løbende
 • Hurtig klar til at brygge
 • Indbygget Wifi
 • Separat mælkebeholder som kan stå i køleskab

Dårlige ting

 • Skyller en del, hvilket kræver tømning af drypbakke ofte.
 • Pris til den høje side.
Følg
Giv besked ved
guest

12 Kommentarer
Nyeste
Ældste Flest stemmer
Inline tilbagemeldinger
Se alle kommentarer
Ulla Jensen
Ulla Jensen
1 År siden

Forsøgte idag med en is-latte macchiato. Mælken gennem maskinen blev varm og den senere tilsatte flødeis smeltede straks, altså lunken drik. Ikke lækkert, fejl eller…?

Charlotte Aaskov Jensen
Charlotte Aaskov Jensen
Svar til  Ulla Jensen
1 År siden

Hej Lars.
Vi forsøger at finde ud af hvilken kaffemaskine vi skal have. Vores ældre jura kan nærmest kun alm. Kaffe – vi har været for dårlige til at få brugt mælkefunktionen især fordi vi synes der var en rengørringsopgave og at en kop kaffe med mælk gav et rimeligt stort spild af mælk… nu har vi kigget jura z10 og sage oracle touch og læst dine anmeldelser af begge.
Ifht. Convenience og smag – hvilken er så bedst forstået som fungerer godt i hverdagen, bliver brugt… ?

Charlotte Jensen
Charlotte Jensen
Svar til  Lars Koch Hansen
1 År siden

Tak for svaret, Lars.
Vi købte igår en jura z10, fordi vi nok er mest til fuldautomatisk. Vi kørte til tilst og kiggede flere maskiner… har de sidste dage drukket virkelig meget kaffe… men jeg tror det er det rigtige valg.
Charlotte

Jan
Jan
1 År siden

Udmærket test tak👍
Ser din video…har du slået pep funktionen fra…..kan ikke høre den pulserende lyd?….ps ser bedre ud i glas.

Kenneth
Kenneth
2 år siden

Hej Lars, vi har også en Z10 og kan efter 2 måneder konstatere at der trods som du selv skriver ofte skal fyldes vand på opdaget at der nemt kommer alger eller noget i bunden.

Vi har tidligere have en Nivona og der har det aldrig været et problem selv efter 14 dage på ferie og ingen frisk vand

Mvh
Kenneth

Lars
Svar til  Kenneth
2 år siden

Det oplevede jeg ikke i den periode jeg havde maskinen. Der må være en lille smule urenheder i vandet ellers burde det jo ikke kunne forekomme. Men prøv at hive fat i Jura. Det kan være de har en løsning.

Daniel Boje
Daniel Boje
Svar til  Lars
8 måneder siden

Hej Lars. Er du skiftet væk fra Jura z10 igen? Så, at du var skiftet fra Sage Oracle til netop Jura’en.
Vi er i et dilemma herhjemme. Vi har Sage Oracle, men den kræver lidt tilvænning – og er svært med gæster. Derfor kigger vi på netop Jura z10. Er spændt på at høre hvorfor du eventuelt er skiftet væk fra Jura’en igen? 🙂 Mvh Daniel

12
0
Noget på hjerte, så smid meget gerne en kommentar.x
()
x