Den bedste biksemad med spejlæg (opskrift)
Indholdsfortegnelse
Introduktion
De fleste kender biksemad, og det er jo nok med god grund. Biksemad er den perfekte ret dagen efter et gilde, hvor der er blevet kartofler og kød i overskud (hvis man er så heldig). Retten kan selvfølgelig også laves helt fra bunden, hvis man ønsker. I Sverige kaldes biksemad Pyttipanna. Retten er også kendt fra Rasmus Klump, hvor Skæg er stor biksemad-spiser. Ofte sover han bare indtil han fornemmer duften af biks. Sådan 🙂
Biksemad med spejlæg
Ingredienser
- 1 kg kogte kartofler (i større tern)
- 400 gram kød (steg el. lignende)
- 100 gram smør
- 3 løg (grofthakkede - eller finere til børn)
- 1,5 tsk salt
- 1 knsp friskkværnet peber
- 4 æg (kan undlades)
- Engelsk Sauce (kan undlades)
- Ketchup (kan undlades)
- Rødbeder (kan undlades)
Fremgangsmåde
Biksemad med rester
- Smelt halvdelen af smøret, og svits de hakkede løg et par minutter.
- Tilsæt kartoflerne, og lad dem svitse med i ca. 7-8 minutter. De må gerne få lidt farve.
- Mens kartoflerne svitser, så hak kødet i mindre stykker på ca. 1,5x1,5 cm. Når kartoflerne har fået en fin farve, så smid kødet i og varm op et par minutter. Smag til med salt og peber.
- Lav 4 spejlæg (ca 5 minutter på panden på medium-kraftig varme, og server til.
- That's it. Velbekomme
Biksemad fra bunden
- Skræl kartofler, og skær i de passende stykker inden du koger dem. Kog dem i ca. 10 minutter, og tag af varmen.
- Hak løgene, og steg dem til de begynder at få lidt farve. Tag dem så af.
- Tilsæt mere smør, og steg så det hakkede ferske kød (f.eks. okse, lam, kylling etc). Når det har fået farve, og er ved at være gennemstegt så tag kødet af panden.
- Steg så kartoflerne og løgene, så de får fin farve. Husk godt med smør. Når kartoflerne har fået en fin farve, så tilsættes kødet, og varmes med 1-2 minutter. Smag til med salt og peber.
- Slå 4 æg ud på en anden pande, og steg dem ca 5 minutter. Serveres sammen med biksemaden.
Opskriftsnoter
- Serveres med rødbeder ved siden sammen med spejlæg.
- Prøv også at spise sammen med bearnaise sauce - det smager fantastisk !
- Engelsk sauce bruger jeg normalt til at komme over til allersidst (på tallerknen), men du kan også med fordel komme 1-2 spsk sammen med retten, når du har tilsat kødet til sidst.
- Det er meget lettere at skære kartofler i mundrette stykker inden du koger dem (hvis du ikke har kartofler tilovers fra dagen før).
Ernæringsfakta
Billeder
Hvad synes du om opskriften?
Jeg vil meget gerne høre din mening om opskriften, og du må meget gerne smide en kommentar længere nede (hop til kommentarfeltet). Har du et spørgsmål, så kan du selvfølgelig også bare spørge løs i kommentarfeltet. God fornøjelse med de skønne frikadeller 😉
- Information
- Seneste indlæg
- Samarbejde?
Bor i Kolding med min hustru Heidi og vores to skønne børn Emma og William. Jeg elsker ALT der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Jeg elsker god mad og inspirerende oplevelser, og så har jeg altid haft et blødt punkt for gadgets og lækkert udstyr til hjemmet. Til daglig er jeg medicinmand i det danske hospitalsvæsen.
Hvorfor pytipanne fra svensk? Alle ved hvad biksemad er. Pas på vores sprog 🙂
Hej Jette,
Selvfølgelig skal den kaldes biksemad. Jeg har ændret i titlet, så der står aka (also known as) 🙂 Det var helt klart bare for at give ekstra info – men kan godt se det kan misforståes… Tak for feedback.
Godt nytår når du når så langt.
mvh Lars 🍀
…. men Lars, hvorfor aka noget som helst? Opskriften er så dansk som rødgrød – biksemad er, hvad det er.
Godt nytår til dig også – hilsen Jette
Point taken. Hermed ændret. ❤️🎉🙏🙌😉
Du er for sej 😘
Skriv gerne, hvis du har et godt tip til at gøre opskriften endnu bedre – eller hvis du har spørgsmål 🤩