Tips

Børnefamilier: Sådan får I mere tid i hverdagen

Det er mandag morgen, børnene er stået op og du er i fuld gang med at lave morgenmad. Taskerne skal pakkes, madpakker skal laves og du skal tjekke op på ugens aftaler.

Ugens mange gøremål kan tage pusten af enhver børnefamilie, og det kan være svært at finde tiden i hverdagen til både at slappe af og hygge med ungerne.

Der findes heldigvis mange ting du kan gøre for at lette hverdagen, samt genvinde overskuddet til familielivet. Herunder får du 5 konkrete råd, som kan hjælpe dig og familien til en bedre og lettere hverdag.

 

Tip 1 – Få styr på hverdagen med en familiekalender

Der kan være mange gøremål i løbet af ugen, som kræver overblik og planlægning. Med en fælles kalender kan alle være med til at holde overblikket, samt hjælpe med at aftaler huskes og overholdes.

Det er vigtigt at kalenderen har en vis størrelse så det er nemt at skrive gøremål ind på forskellige dage, og kalenderen bør desuden hænge centralt i huset. De fleste vælger at have den hængende i køkkenet, da det typisk er her familien mødes i løbet af dagen. Hvis muligt, er køleskabslågen en oplagt placering.

En kalender-app på smartphone kan også bruges, men de fleste vil formentlig have glæde af en synligt placeret papirkalender, som alle kan se og skrive i.

 

Tip 2 – Læg en madplan

De fleste tænker ikke på aftensmåltidet som noget særligt, men på travle dage kan det være svært at finde kreativiteten og overskuddet til at lave sund og varieret aftensmad. Ved at lægge en madplan får du ikke kun mere tid og overskud i hverdagene, du sikrer også at familien får god og varieret mad i løbet af ugen. Blandt De Officielle Kostråd nævnes som det første at man skal spise varieret og ikke for meget. Her er madplanen et perfekt værktøj, da du kan planlægge måltiderne på forhånd og dermed udtænke både varierede og sunde måltider med sæsonaktuelle råvarer.

Det er oplagt at lave madplanen i løbet af weekenden, så indkøbene ligeledes kan klares enten lørdag eller søndag. Så er køleskabet fyldt op til mandag, så du ikke skal bekymre dig om dette når hverdagen først er begyndt.

 

Tip 3 – Køb ind til en hel uge ad gangen

Når madplanen er lavet, kan indkøbssedlen nemt skrives for en hel uge. Herefter er det blot at gå køkkenskabene efter og se hvad der ellers mangler, og så kan indkøbene nemt ordnes i det lokale supermarked. Dermed slipper du for irriterende overraskelser i løbet af ugen, og du behøver ikke tage børnene med på indkøb midt i ulvetimen. En anden mulighed er selvfølgelig at klare indkøbene i et af online supermarkederne, men der kan dog være penge at spare ved at klare det selv.

En ugentlig indkøbstur giver mere tid til at hygge i hverdagene, da du på denne måde slipper for at skulle køre i supermarkedet i tide og utide efter ting du mangler eller pludselig er løbet tør for.

 

Tip 4 – Del opgaverne ud på hele ugen (og måneden)

Mange har én dag om ugen, hvor de gør hovedrent. Det kan selvfølgelig være smart at samle det hele så man kan nøjes med en stor omgang ugentligt, men det betyder også at hele dagen sættes af til dette.

Prøv i stedet at dele opgaverne op over flere ugedage, således at det føles mere overkommeligt. Det kan være at du en enkelt dag om ugen kommer tidligere hjem fra arbejde, og her kan det eksempelvis være oplagt at klare tøjvasken. Så kan plænen klippes den efterfølgende dag, og dernæst er det badeværelsets tur til at blive gjort rent.

Opgaver, som ikke skal klares lige så hyppigt, eksempelvis vinduespudsning, kan så blive lagt ind én gang om måneden. Det samme med afstøvning af hylder, billeder og lignende.

Jo mere du får sat i system, jo mindre skal du tænke på det til hverdag. Brug gerne kalenderen til dette, så du hele tiden ved præcist hvornår du og familien skal gøre hvad.

 

Tip 5 – Inddrag børnene i gøremålene

Det kan kræve lidt arbejde i starten, men – baseret på egne erfaringer – lønner det sig i det lange løb: Lad børnene tage aktiv del i husholdningen, og lær dem allerede fra en tidlig alder at de skal udføre diverse små opgaver i hjemmet.

Måske føles det ikke som meget at de tømmer skraldespanden eller henter avisen ind fra postkassen, men mange bække små giver alligevel en stor å. Børnene får en følelse af at være del i fællesskabet, og de vil med tiden kunne se og mærke at deres indsats gør en forskel for familielivet.

Hele idéen med det her er at børnene skal have nogle nemme opgaver. Det skal derfor ikke være for tungt eller for surt for dem, især ikke i starten. Senere kan der tilføjes flere og større opgaver, men det er vigtigt at starte i det små så børnene føler at det er en succes.

 

Om dette indlæg

Indlægget er skrevet i samarbejde med mig, Thomas, fra Bedstemåltidskasse.dk. Jeg er både familiefar og boligejer, men derudover er jeg også iværksætter på 6. år. Jeg har i flere år arbejdet hårdt for at få familie- og arbejdsliv til at gå op i en højere enhed, og disse erfaringer deler jeg gerne med andre familier i samme situation. Jeg ved nemlig hvor værdifuldt det er at genfinde overskuddet i hverdagen, samt hvilken forskel det gør får både børn og voksne.

Følg
Giv besked ved
guest

0 Kommentarer
Inline tilbagemeldinger
Se alle kommentarer
0
Noget på hjerte, så smid meget gerne en kommentar.x
()
x