Pebernødder – verdens bedste opskrift
Indholdsfortegnelse
Introduktion
Pebernødder er noget af det første man tænker på rent småkagemæssigt når man nærmer sig julen. De små runde, knasende og velsmagende “nødder” – med en let pebret smag. Selve navnet “pebernødder” stammer fra det tyske “Pfeffernüssen” og refererer til størrelsen og udseende, som jo lidt ligner en masse små nødder.
Tidligere kom man pebernødder i krammerhuse, og hang dem på juletræet. “Først skal træet vises, siden skal det spises”, som er en kendt linje lyder fra den gamle julesang “Højt fra træets grønne top”.
Jeg har igennem mange år prøvet mange opskrifter. Jeg er nået frem til 2 versioner, som jeg kan stå inde for:
En, hvor pebernødderne super lækre og afrundede i smagen. Det er nok den mest allround pebernød, som jeg vil anbefale til alle. Nummer 2 er hvis du mere er til en kraftigt smagende pebernød, der oser af krydderi og julehygge så prøv den krydrede udgave – se hvordan lidt længere nede.
Et sidste lille trick er at lave pebernødderne brune. Det kan du også se, hvordan man gør, lidt længere nede på siden.
Velbekomme og god jul når vi når så langt.
Hjemmelavede pebernødder
Ingredienser
- 250 gram sukker
- 1 tsk kanel
- 1 tsk friskkværnet peber (gerne hvid, hvis du har)
- 1 tsk kardemomme
- 1 tsk knust ingefær
- 1 knivspids nellike (stødt)
- 500 gram hvedemel
- 2 tsk bagepulver
- 1 dl piskefløde (jo federe jo bedre)
- 250 gram smør (Lurpak)
- Evt. lidt fintrevet appelsinskal (økologisk)
Fremgangsmåde
- Kom alle de "tørre" ting i en skål, og rør sammen i din køkkenmaskine med spartlen (alternativt en håndmixer) til det er blandet godt.
- Tilsæt så fløde og smør, og rør det sammen til en samlet masse. Det skal kun røres i få minutter.
- Herefter rulles dejen ud i lange pølser på ca. 1-1.5 cm i tykkelsen. Skær herefter små pebernødder ud i ca. 1-1,5 cm i længden også. De ser lidt små ud, men hæver når de bages.
- Rul dem runde, og kom på en bradepande med bagepapir.
- Bag ved 200 grader i ca. 10 minutter. De skal lige begynde at få lidt gylden farve.
- Lad dem afkøle på en rist til de er helt kolde (og hårde).
Opskriftsnoter
Ernæringsfakta
Brune pebernødder
Der er flere der har skrevet om jeg ikke kunne udvide opskriften, eller lave en ny, hvor jeg fortalte “hemmeligheden” bag de brune pebernødder. Jeg har valgt at skrive det ind under den “originale” version, da selve grundopskriften er den sammen. Det eneste man skal gøre for at få lækre brune pebernødder er at skifte det alm. hvide sukker ud med brun farin. Evt. en tsk mørk sirup også.
Tip
- Er du til krydrede pebernødder? Så kom dobbelt så meget af ovenstående krydderier i fra start. Dvs. 2x kanel, peber, ingefær, nelliker, kardemomme. Evt. 3x kardemomme, hvis man er til det. Det giver en fantastisk intens smag – slet ikke for meget – bare kraftig. Jeg elsker det, men nogle synes det bliver lidt for meget.
- Prøv at skifte det hvide almindelige sukker ud med brun farin (1g sukker = 1g brun farin), og 1-2 tsk mørk sirup. Så får du som nævnt ovenfor nogle lækre og flotte brune pebernødder, som smager fantastisk.
- Pebernødder kan opbevares i en lufttæt kagedåse i mange uger uden problemer. Det eneste problem herhjemme er at de er spist laaang tid inden 🙂
- Riv evt. lidt appelsinskræl helt fint og tilsæt. Det giver lige et ekstra pift af jul. Ikke for meget.
Billeder
Spørgsmål eller kommentarer
Du må meget meget gerne trykke på de 5 små stjerner over opskriften. Det går det så meget lettere for andre at finde min opskrift i f.eks. Google.
Skriv endelig hvordan det gik med bagningen, og om du syntes om pebernødderne i kommentarfeltet nederst. Der kan du også give dem karakter i samme omgang ved at klikke på de små stjerner dernede. Du må MEGET gerne smide et lille billede ved også, hvis du har lyst til at dele 🙂
Inspiration
Hop ind og se alle min juleopskrifter (direkte link)
- Information
- Seneste indlæg
- Samarbejde?
Bor i Kolding med min hustru Heidi og vores to skønne børn Emma og William. Jeg elsker ALT der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Jeg elsker god mad og inspirerende oplevelser, og så har jeg altid haft et blødt punkt for gadgets og lækkert udstyr til hjemmet. Til daglig er jeg medicinmand i det danske hospitalsvæsen.
made them yesterday – rolled out too thick in beginning
taste is great just missing lots of lemon (from my childhood memories)
Lemon. I think I’ll try it some day. Could actually be very nice as a contrast to all the sweet/butter 😁
Super lækre! Vi synes normalt pebernødder bliver lidt kedelige, men den krydrede version af dem her er mums! (De er de andre sikkert også, men vi har kun prøvet den krydrede!) Det bliver helt sikkert også dem vi bager til næste jul 🙂
Tusind tak ❤️🙌
Glædelig jul 🎄🎁
Hej, jeg vil gerne spørge om dejen kan fryses til når man skal bage senere?
Bagepulver aktiveres ved kontakt til væske så det vil miste noget af effekten.
Mht. frysning kan du istedet lavr én stor portion og køle dem HELT ned. Kom dem i et par lufttætte beholdere (evt. Tape i kanten) og putdem i fryseren. Det virker og de forbliver sprøde 👌🙃
Mvh Lars
De er super gode
Hej Jens.
Tusind tak ?
Der er altså noget fedt ved den her juletid ??☃️??
Er vild med den krydrede version. Den smager virkelig godt istedet for de kedelige nogle man typisk finder opskrifter på. Så kæmpe thumbs up herfra… Rigtig god weekend
Hej Niels. Dejligt at høre 🙂 Jeg er også selv meget til den krydrede udgave 🙂
De ser lækre ud – og dine opskrifter plejer at være fantastiske. Dem vil jeg kaste mig over i weekenden sammen med børnene 🙂 Takker.
Tak for de fine ord. Du går bestemt ikke galt i byen med denne her opskrift. ???
Held og lykke med dem og fedt at få børnene med til at lave dem. ?