Brunkartofler / brunede kartofler (opskrift)

Introduktion

Brunede kartofler eller som mange siger “brunkartofler” er uundværligt til julemiddagen eller til andestegen. Men hvordan laver man egentlig disse små fine lysebrune let søde kartofler uden at de brænder på. Det vigtigste er at man holder godt øje med sukkeret i starten. Når først kartoflerne er kommet på, så er der mere “ro” på situationen. Er sukkeret først brændt på, så skal du kassere massen og starte forfra. Det kan IKKE reddes…

Der er et par stykker, der har spurgt mig, hvilken kartoffel, der er den bedste til brunkartofler? Det vigtigste er at finde en god fast kartoffel. Jeg plejer at bruge de lækre aspargeskartofler, da den har en super god fasthed, og så risikerer du ikke at kartoflen bliver for blød.

Brunkartofler brune kartofler brunede kartofler opskrift hvordan laver man sukker

Brunkartofler / brune kartofler / brunede kartofler

Sådan laver du de perfekte brune kartofler til din andesteg eller julemiddag.
4.58 fra 7 stemmer
Udskriv Del på Facebook Pin Kommentér
Ret: Tilbehør
Køkken: Dansk
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 30 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Lars Koch Hansen
Ingredienser
 • 1 kg små kartofler (gerne asparges kartofler)
 • 1,5 dl sukker
 • 1 spsk vand
 • 50 gram smør (ikke margarine eller blandingsprodukt)
Fremgangsmåde
 • Start med at skrælle kartoflerne (alternativ kan de pilles når de har kogt). Koges i 9 minutter, hvorefter du lader dem stå i et par minutter mere (under låg).
 • Tag låget af og lad dem dampe af. Pil kartoflerne, hvis du ikke har skrællet dem inden.
 • Kom så sukker på en stor pande og varm den op til det begynder at smelte og boble let. Du skal ikke røre i sukkermassen. Start på høj varme indtil sukkeret begynder at smelte, og skru så ned til middelvarme.
 • Kom den lille smule vand på sukkermassen (blødgører massen).
 • Tilsæt så smør og lad det bruse af sammen med sukkeret.
 • Herefter kommer du så kartoflerne ned oven i sukkermassen. Lad dem ligge i sukkermassen uden at røre i dem i 4-5 minutter. I den tid skal varmen tilpasses, så sukkermassen bobler let omkring kartoflerne.
 • Efter 4-5 minutter vender du kartoflerne rundt, og giver dem yderligere 4-5 minutter. Gentages til du synes at farven er som du ønsker. 
Opskriftsnoter
 • Hvis du vil have en mere intens brun farve, så giv kartofler endnu nogle minutter, hvor de "suger" farve/karamel til sig. De bliver også mere søde.
 • Perfekt til andesteg, flæskesteg etc.
 • Brug IKKE kartofler på glas selvom det kunne friste. De er for "bløde" og smager lidt for salte. Det bliver aldrig rigtig godt
 • Brug gerne aspargeskartofler. De er gode faste, og perfekte til brunkartofler selvom formen kan være lidt "skæve". Ellers gå efter en fin rund, fast kartoffelsort.
 • HUSK du kan ikke redde en brændt sukkermasse. Smid den ud, og start forfra. Det tager ikke mange minutter at smelte en ny omgang.
 • Pas på sukkermassen bliver ekstremt varm - smag IKKE på den, det vil du fortryde.

 

Billeder

 

Inspiration

Perfekt flæskesteg / kamsteg sous vide (opskrift)
Andebryst sous vide – andesteg når det er bedst (opskrift)

 

Spørgsmål eller kommentarer?

Du er meget velkommen til at komme med spørgsmål eller gode tips, hvis du har en god måde til at opnå de perfekte brunede kartofler. Du kan som altid også vedhæfte et billede til din kommentar.

Du må også meget gerne trykke på det 5 små stjerner ved billede på opskriften. Så gør du det lettere for andre at finde opskriften i f.eks. Google og lignende.

 

Om Lars Koch Hansen

Lars er født i 1979, bor i Kolding med sin familie (hustru + 2 børn), og er uddannet læge. Han er glad for ting der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Derudover elsker han gode opskrifter, og så er han vild med gadgets og elektronik.

Se alle indlæg

Har du et produkt, som kunne have interesse for bloggen? Vil du lave en give-away, eller har et nyt produkt, som du gerne vil have testet og dermed få spredt budskabet, så er du selvfølgelig velkommen til at tage kontakt. Kontaktoplysninger herunder, eller på siden "Om mig". Du kan læse mere omkring et samarbejde på siden "Samarbejdspartnere", hvor der står lidt om besøgende m.m.

Kunne du tænke dig at blive "med-blogger" og på den måde få dine ting ud på en allerede etableret platform? Det kunne f.eks. være en gennemgang af et lækkert produkt du har købt, eller en lækker opskrift, som du bare MÅ dele. Det behøver ikke være noget du har opfundet. Det vigtigste er at opskriften er god, og du har billeder af processen. Du får selvfølgelig din egen profil på siden. Send mig en besked (info@drkoch.dk), så ser vi på det...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Tryk meget gerne på de 5 stjerner, der også vises i din kommentar.
4 thoughts on “Brunkartofler / brunede kartofler (opskrift)