Brød og bagværkJulOpskrift

Pebernødder – verdens bedste opskrift

Introduktion

Pebernødder er noget af det første man tænker på rent småkagemæssigt når man nærmer sig julen. De små runde, knasende og velsmagende “nødder” – med en let pebret smag. Selve navnet “pebernødder” stammer fra det tyske “Pfeffernüssen” og refererer til størrelsen og udseende, som jo lidt ligner en masse små nødder.

Tidligere kom man pebernødder i krammerhuse, og hang dem på juletræet. “Først skal træet vises, siden skal det spises”, som er en kendt linje lyder fra den gamle julesang “Højt fra træets grønne top”.

Jeg har igennem mange år prøvet mange opskrifter.  Jeg er nået frem til 2 versioner, som jeg kan stå inde for:

En, hvor pebernødderne super lækre og afrundede i smagen. Det er nok den mest allround pebernød, som jeg vil anbefale til alle. Nummer 2 er hvis du mere er til en kraftigt smagende pebernød, der oser af krydderi og julehygge så prøv den krydrede udgave – se hvordan lidt længere nede.

Et sidste lille trick er at lave pebernødderne brune. Det kan du også se, hvordan man gør, lidt længere nede på siden.

Velbekomme og god jul når vi når så langt.

god opskrift pebernødder brune pebernødde pebernøder bedste opskrift på lyse jule hvorfor hedder de pevernødder

Hjemmelavede pebernødder

Lækre smagfulde pebernødder, som børnene vil elske både at spise og være med til at lave. Opskriften er som standard på ca. 200 pebernødder (ca. 3 bradepander)
4.39 fra 49 stemmer
Udskriv Del på Facebook Pin Kommentér
Ret: Jul
Køkken: Dansk
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 10 minutter
Samlet tid: 20 minutter
Antal: 200 pebernødder
Kalorier: 245kcal
Forfatter: Lars Koch Hansen
Ingredienser
  • 250 gram sukker
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk friskkværnet peber (gerne hvid, hvis du har)
  • 1 tsk kardemomme
  • 1 tsk knust ingefær
  • 1 knivspids nellike (stødt)
  • 500 gram hvedemel
  • 2 tsk bagepulver
  • 1 dl piskefløde (jo federe jo bedre)
  • 250 gram smør (Lurpak)
  • Evt. lidt fintrevet appelsinskal (økologisk)
Fremgangsmåde
  • Kom alle de "tørre" ting i en skål, og rør sammen i din køkkenmaskine med spartlen (alternativt en håndmixer) til det er blandet godt.
  • Tilsæt så fløde og smør, og rør det sammen til en samlet masse. Det skal kun røres i få minutter.
  • Herefter rulles dejen ud i lange pølser på ca. 1-1.5 cm i tykkelsen. Skær herefter små pebernødder ud i ca. 1-1,5 cm i længden også. De ser lidt små ud, men hæver når de bages.
  • Rul dem runde, og kom på en bradepande med bagepapir.
  • Bag ved 200 grader i ca. 10 minutter. De skal lige begynde at få lidt gylden farve. 
  • Lad dem afkøle på en rist til de er helt kolde (og hårde).
Opskriftsnoter
Velbekomme... Hvis du vil lave mørkebrune pebernødder, så læs videre... Glædelig jul
Ernæringsfakta
Antal: 10stk | Kalorier: 245kcal | Kulhydrater: 31g | Protein: 3g | Fedt: 12g | Mættet fedt: 8g | Monoumættet fedt: 3g | Kolesterol: 27mg | Natrium: 46mg | Kalium: 9mg | Sukker: 13g | A vitamin: 6IU

 

 

Brune pebernødder

Der er flere der har skrevet om jeg ikke kunne udvide opskriften, eller lave en ny, hvor jeg fortalte “hemmeligheden” bag de brune pebernødder. Jeg har valgt at skrive det ind under den “originale” version, da selve grundopskriften er den sammen. Det eneste man skal gøre for at få lækre brune pebernødder er at skifte det alm. hvide sukker ud med brun farin. Evt. en tsk mørk sirup også.

 

Tip

  • Er du til krydrede pebernødder? Så kom dobbelt så meget af ovenstående krydderier i fra start. Dvs. 2x kanel, peber, ingefær, nelliker, kardemomme. Evt. 3x kardemomme, hvis man er til det.  Det giver en fantastisk intens smag – slet ikke for meget – bare kraftig. Jeg elsker det, men nogle synes det bliver lidt for meget.
  • Prøv at skifte det hvide almindelige sukker ud med brun farin (1g sukker = 1g brun farin), og 1-2 tsk mørk sirup. Så får du som nævnt ovenfor nogle lækre og flotte brune pebernødder, som smager fantastisk.
  • Pebernødder kan opbevares i en lufttæt kagedåse i mange uger uden problemer. Det eneste problem herhjemme er at de er spist laaang tid inden 🙂
  • Riv evt. lidt appelsinskræl helt fint og tilsæt. Det giver lige et ekstra pift af jul. Ikke for meget.

 

Billeder

 

Spørgsmål eller kommentarer

Du må meget meget gerne trykke på de 5 små stjerner over opskriften. Det går det så meget lettere for andre at finde min opskrift i f.eks. Google.

Skriv endelig hvordan det gik med bagningen, og om du syntes om pebernødderne i kommentarfeltet nederst. Der kan du også give dem karakter i samme omgang ved at klikke på de små stjerner dernede. Du må MEGET gerne smide et lille billede ved også, hvis du har lyst til at dele 🙂

 

Inspiration

Hop ind og se alle min juleopskrifter (direkte link)

 

Følg
Giv besked ved
guest

12 Kommentarer
Nyeste
Ældste Flest stemmer
Inline tilbagemeldinger
Se alle kommentarer
liane
liane
2 år siden

made them yesterday – rolled out too thick in beginning
taste is great just missing lots of lemon (from my childhood memories)

Ludmilla
Ludmilla
2 år siden

Super lækre! Vi synes normalt pebernødder bliver lidt kedelige, men den krydrede version af dem her er mums! (De er de andre sikkert også, men vi har kun prøvet den krydrede!) Det bliver helt sikkert også dem vi bager til næste jul 🙂

Jeanette
Jeanette
3 år siden

Hej, jeg vil gerne spørge om dejen kan fryses til når man skal bage senere?

Jens G
Jens G
5 år siden

De er super gode

Niels Pedersen
Niels Pedersen
5 år siden

Er vild med den krydrede version. Den smager virkelig godt istedet for de kedelige nogle man typisk finder opskrifter på. Så kæmpe thumbs up herfra… Rigtig god weekend

Mille
Mille
5 år siden

De ser lækre ud – og dine opskrifter plejer at være fantastiske. Dem vil jeg kaste mig over i weekenden sammen med børnene 🙂 Takker.

12
0
Noget på hjerte, så smid meget gerne en kommentar.x
()
x