Forstrækning og fibersprængning – hvad er det, og hvad gør jeg?

Introduktion

I dette indlæg prøver jeg at komme med et par gode råd for hvordan du kan behandle, og undgå at få en fibersprængning eller forstrækning. Mange har prøvet, inkl. undertegnede, at være kommet godt i gang med træning, fodbold etc, og så pludselig mærke den skarpe smerter i en muskel. Når den kommer er man ikke i tvivl – fiberskaden er sket.

 

Forstrækning eller fibersprængning?

En fibersprængning eller muskel forstrækning er sådan set to sider af samme sag. Det er omfanget af skaden der kan skelne. En fibersprængning vil ofte betyde at musklen er nærmest ufunktionsdygtig, hvor en forstrækning “bare” gør ond. Overovernet kan man sige at en fiberskade eller forstrækning sker når din muskel bliver forstrukket eller revet i stykker. Det sker typisk pga. træthed, overtræning, eller uvant brug af musklen. En fiberskade kan komme i alle muskler, men kommer typisk i ryg, nakke, skuldre, læg eller baglåret.

 

Symptomer på fibersprængning eller forstrækning

Man vil oftest ikke være i tvivl, hvis man har fået en muskelfiberskade. Symptomerne kan være:

 • Pludselige smerter
 • Ømhed
 • Bevægindskrænkning
 • Misfarvning (ved større muskelskade)
 • Hævelse
 • En lille knold (muskelfibre)
 • Muskelkramper
 • Stivhed
 • Manglende kraft

Ved en let muskelskade vil man ofte føle en skarp smerte, men musklen kan stadig bruges, dog vil den føles lidt stiv.  Ved en større muskelskade (når muskel er revet i stykker) vil smerten selvfølgelig også være der, men musklen vil nærmest ikke kunne bruges, da den bliver ufunktionel.

Symptomerne på de lette til moderate fiberskader forsvinder typisk inden for 1-2 uger, hvor sværere skader kan tage måneder før de er klar igen.

 

Hvorfor får jeg en fibersprængning?

En akut fibersprængning er når en muskel pludselig og uventet går i stykker. Det kan ske på baggrund af skader eller udefrakommende traumer. Her er et par ting som øger risikoen for at få en fiberskade:

 • Manglende eller dårlig opvarmning før fysisk aktivitet
 • Dårlig smidighed
 • I dårlig træningstilstand
 • Overanstrengelse og træthed

Det er en generel misforståelse at fiberskader kun sker ved vild fysisk udfoldelse og træning, men man kan faktisk få en fibersprængning af at gå 🙂

 

Hyppigste årsager til muskefiberskade

 • Hop
 • Løb
 • Kaste med noget
 • Løfte noget tungt
 • Løfte i dårlig krops-statur.
 • Glider eller pludselig miste fodfæste
 • Akutte muskelfiberskader sker oftere når vejret er koldt pga. de stivere muskler ved de lave temperaturer. Det er derfor ekstra vigtigt at få varmet musklerne godt op for at nedsætte risikoen.

 

Behandling af en fibersprægning

RICE

Rest
Hold pause nogle dage med træningen – brug kun musklen, så længe det ikke gør ondt. Det er vigtigt at komme i gang med at bruge musklen hurtigt, så dine muskler ikke bliver svage af for meget hvile, hvilket også forlænger helingsprocessen. Begynd med stille træning af muskelgruppen efter ca 2 dages hvile (når det ikke længere gør ondt ved alm. brug). Pas på med at træne for håndt

Ice
Kom is på med det samme, hvis du har muligheden. Det kan minimere hævelsen. Husk at komme et stykke klæde mellem hud og is, så du ikke får “is-forbrændinger”. Kom is på i ca 20minutter. Gør det med en times mellemrum (hvis du kan) den første dag. Nogle mener man skal komme is på de første 2-4 dage med 4-5 timers mellemrum. Jeg er ikke sikker på man får en ekstra gevinst ud af dette. Måske efter en “træning” af musklen, hvor man måske har forårsaget nogle små blødninger i musklen (som ikke er farlige).

Compression
For at modvirke en hævet muskel pga. de små blødninger, så kom et kompressionbind på. Det må ikke være for stramt så man stopper blodtilførslen.

Elevation
Hvis det er muligt, så have musklen hævet over “hjerte-niveau”. Det mindsker blodtrykket i musklen, og dermed risikoen for yderligere hævelse. Det er svært ved en forstrækning i mavemusklen, eller låret, men lettere, hvis fiberen sidder i læggen 🙂

 

Der er et par andre ting man kan forsøge også:

 • Et par dages kur med ibumetin/ipren (NSAID) (2-400 mg x 3 dagligt), og gerne sammen med omeprazol 20mg (mavesyresænkende medicin i håndkøb – mindsker risiko for mavesår). NSAID mindsker hævelsen i musklen.
 • Efter 2-3 dage kan det være godt med varmebehandling af musklen f.eks. i form af en varmepude, ultralydsbehandling eller lignende. Det øger helingsprocessen pga. øget blodgennemstrømning.
 • Træn hurtigt igen, så du ikke får en stiv muskel.
 • Husk at varme musklen godt op, og strække godt ud, når du går i gang med at træne igen. Det er vigtigt at få styrket musklen og bevaret smidigheden så du undgår nye skader.
 • Hvis du har fået en stor fibersprængning, så kan der være behov for at gå til en fysioterapeut.

 

Hvornår skal jeg kontakte en læge?

Ved de milde skader kan du klare behandlingen helt selv derhjemme. Der hvor man bør kontakte en læge er ved følgende ting er tilstede:

 • Smerten ikke er væk efter en uge (i hvile)
 • Det skadede område bliver “følelsesløst”
 • Hvis der kommer blod fra det skadede område
 • Hvis du slet ikke kan bruge musklen (f.eks. ikke kan gå, ikke kan bevæge arme og ben).

En alm. undersøgelse og måske nogle billeddiagnostisk test f.eks. røntgenbillede, eller MR-skanning, kan hjælpe din læge med at komme omfanget af skaden nærmere. Behandlingen kan være antiinflammatorisk medicin (NSAID f.eks. Ipren, Ibumetin etc) samt paracetamol (Panodil, Pamol, Pinex etc). De hjælper på smerte og hævelsen af området. En fysioterapeut kan også hjælpe med noget massage og øvelser, der får musklerne tilbage på rette spor.

I sjældne tilfælde, hvor muskel er revet helt over (eller tæt på) er det nødvendigt med operation, men det er heldigvis sjældent.

Sådan forebygger du muskelskade

Det er selvfølgelig muligt at forebygge en ny skade.

 • Pas må med passive arbejdspositioner i for lang tid ad gangen. Hold pause, og stræk ud en gang i mellem. Ændre siddestilling etc.
 • Vægttab kan hjælpe med til at mindske risikoen for en ny fibersprægning.
 • Brug godt fodtøj
 • Hold dig i træning, og sørg for at lave diverse træningsøvelser rigtigt, så du ikke belaster en muskelgruppe unødigt.
 • Varm godt op, og stræk ud efter træning for at beholde smidigheden. Oldboys fodbold kan være godt, men brug lige 2-3 minutter på udstrækningen inden du kaster dig over 3. halvleg.
 • Vent med at give dig 100% indtil du er varmet godt op – eller er kommet godt i gang (hvis du ikke varmer op) 🙂

 

Hvad er udsigterne efter en fibersprængning?

Hvis man skal sætte et tidsperspektiv for en fibersprægning kommer det meget an på hvor slem den er. For en lille fiberskade vil du typisk kunne være tilbage i samme stand i løbet af 3-6 uger ved alm. genoptræning. For større skader kan genoptræningen tage flere måneder. Hvis du skal opereret er det selvfølgelig en endnu længere periode.

Med den rigtige træning, så kommer man sig fuldstændig. Det vigtiste for at den ikke springer op igen er at genoptage træningen stille og roligt. Pas på med at “give den fuld gas” for tidligt.

 

Hvad synes du om indlægget?

Du må meget gerne givet indlægget 5 stjerner, hvis du synes det er brugbart, og kom gerne med kommentarer nederst på siden.

Forstrækning og fibersprængning – hvad er det, og hvad gør jeg?
4.7 (93.33%) 39 votes

 

.

Om Lars Koch Hansen

Lars er født i 1979, bor i Kolding med sin familie (hustru + 2 børn), og er uddannet læge. Han er glad for ting der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Derudover elsker han gode opskrifter, og så er han vild med gadgets og elektronik.

Se alle indlæg

Har du et produkt, som kunne have interesse for bloggen? Vil du lave en give-away, eller har et nyt produkt, som du gerne vil have testet og dermed få spredt budskabet, så er du selvfølgelig velkommen til at tage kontakt. Kontaktoplysninger herunder, eller på siden "Om mig". Du kan læse mere omkring et samarbejde på siden "Samarbejdspartnere", hvor der står lidt om besøgende m.m.

Kunne du tænke dig at blive "med-blogger" og på den måde få dine ting ud på en allerede etableret platform? Det kunne f.eks. være en gennemgang af et lækkert produkt du har købt, eller en lækker opskrift, som du bare MÅ dele. Det behøver ikke være noget du har opfundet. Det vigtigste er at opskriften er god, og du har billeder af processen. Du får selvfølgelig din egen profil på siden. Send mig en besked (info@drkoch.dk), så ser vi på det...

Lars Koch Hansen

Lars er født i 1979, bor i Kolding med sin familie (hustru + 2 børn), og er uddannet læge. Han er glad for ting der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Derudover elsker han gode opskrifter, og så er han vild med gadgets og elektronik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


🙌 Følg mig på Instagram eller Facebook og få vores nyeste anmeldelser, gode tips og inspiration som den allerførste 🙌

Klik og følg mig på Facebook
👇👇

 

😟 Luk, jeg er ikke interesseret i nye tests og inspiration 😟