Forstrækning og fibersprængning – hvad er det, og hvad gør jeg?
Indholdsfortegnelse
- Introduktion
- Forstrækning eller fibersprængning?
- Symptomer på fibersprængning eller forstrækning
- Hvorfor får jeg en fibersprængning?
- Hyppigste årsager til muskefiberskade
- Behandling af en fibersprægning
- Hvornår skal jeg kontakte en læge?
- Sådan forebygger du muskelskade
- Hvad er udsigterne efter en fibersprængning?
- Hvad synes du om indlægget?
Introduktion
I dette indlæg prøver jeg at komme med et par gode råd for hvordan du kan behandle, og undgå at få en fibersprængning eller forstrækning. Mange har prøvet, inkl. undertegnede, at være kommet godt i gang med træning, fodbold etc, og så pludselig mærke den skarpe smerter i en muskel. Når den kommer er man ikke i tvivl – fiberskaden er sket.
Forstrækning eller fibersprængning?
En fibersprængning eller muskel forstrækning er sådan set to sider af samme sag. Det er omfanget af skaden der kan skelne. En fibersprængning vil ofte betyde at musklen er nærmest ufunktionsdygtig, hvor en forstrækning “bare” gør ond. Overovernet kan man sige at en fiberskade eller forstrækning sker når din muskel bliver forstrukket eller revet i stykker. Det sker typisk pga. træthed, overtræning, eller uvant brug af musklen. En fiberskade kan komme i alle muskler, men kommer typisk i ryg, nakke, skuldre, læg eller baglåret.
Symptomer på fibersprængning eller forstrækning
Man vil oftest ikke være i tvivl, hvis man har fået en muskelfiberskade. Symptomerne kan være:
- Pludselige smerter
- Ømhed
- Bevægindskrænkning
- Misfarvning (ved større muskelskade)
- Hævelse
- En lille knold (muskelfibre)
- Muskelkramper
- Stivhed
- Manglende kraft
Ved en let muskelskade vil man ofte føle en skarp smerte, men musklen kan stadig bruges, dog vil den føles lidt stiv. Ved en større muskelskade (når muskel er revet i stykker) vil smerten selvfølgelig også være der, men musklen vil nærmest ikke kunne bruges, da den bliver ufunktionel.
Symptomerne på de lette til moderate fiberskader forsvinder typisk inden for 1-2 uger, hvor sværere skader kan tage måneder før de er klar igen.
Hvorfor får jeg en fibersprængning?
En akut fibersprængning er når en muskel pludselig og uventet går i stykker. Det kan ske på baggrund af skader eller udefrakommende traumer. Her er et par ting som øger risikoen for at få en fiberskade:
- Manglende eller dårlig opvarmning før fysisk aktivitet
- Dårlig smidighed
- I dårlig træningstilstand
- Overanstrengelse og træthed
Det er en generel misforståelse at fiberskader kun sker ved vild fysisk udfoldelse og træning, men man kan faktisk få en fibersprængning af at gå 🙂
Hyppigste årsager til muskefiberskade
- Hop
- Løb
- Kaste med noget
- Løfte noget tungt
- Løfte i dårlig krops-statur.
- Glider eller pludselig miste fodfæste
- Akutte muskelfiberskader sker oftere når vejret er koldt pga. de stivere muskler ved de lave temperaturer. Det er derfor ekstra vigtigt at få varmet musklerne godt op for at nedsætte risikoen.
Behandling af en fibersprægning
RICE – holder ikke helt
Tidligere skulle man gå efter RICE princippet. Rest – Ice – Compression og Elevation. Nyeste forskning har faktisk vist at det gælder om at bruge musklen hurtigt igen, og få blodgennemstrømning.
POLICE
Nu anbefales POLICE. Protection, Optimal Loading, Ice, Compression, Elevation.
Den store ændring går på at man nu ikke skal hvile musklen, da musklen en dynamisk størrelse, så man hurtigt får mobiliteten tilbage igen. Is virker smertelindrende, men man har ikke kunnet påvise effekt på helingen af is (heller ikke compression eller elevation). Men kan virke smertelindrende.
- Træn hurtigt igen, så du ikke får en stiv muskel. Start stille og roligt.
- Drop smertestillende, og mærk efter når du træner. Gå til smertegrænsen. Ikke overbelaste. Ipren/Ibumetin (NSAID) er vist at have en dårlig effekt på helingen, så det anbefales ikke længere. Brug istedet panodil eller brug is, hvis du har brug for smertestillende.
- Husk at varme musklen godt op, og strække godt ud, når du går i gang med at træne igen. Det er vigtigt at få styrket musklen og bevaret smidigheden så du undgår nye skader.
- Hvis du har fået en stor fibersprængning, så kan der være behov for at gå til en fysioterapeut mhp. behandling.
Det giver egentlig god mening med de nye anbefalinger i forhold til tidligere RICE princip, og også det man har praktiseret i elitesportssammenhænge. Det er sjældent man ser en fodboldspiller i en topklub som er ude af turneringen i mange måneder efter en fiber skade.
Hør evt. podcast om emnet: http://feeds.soundcloud.com/users/soundcloud:users:251376443/sounds.rss
Hvornår skal jeg kontakte en læge?
Ved de milde skader kan du klare behandlingen helt selv derhjemme. Der hvor man bør kontakte en læge er ved følgende ting er tilstede:
- Smerten ikke er væk efter en uge (i hvile)
- Det skadede område bliver “følelsesløst”
- Hvis der kommer blod fra det skadede område
- Hvis du slet ikke kan bruge musklen (f.eks. ikke kan gå, ikke kan bevæge arme og ben).
En alm. undersøgelse og måske nogle billeddiagnostisk test f.eks. røntgenbillede, eller MR-skanning, kan hjælpe din læge med at komme omfanget af skaden nærmere. En fysioterapeut kan også hjælpe med noget massage og øvelser, der får musklerne tilbage på rette spor.
I sjældne tilfælde, hvor muskel er revet helt over (eller tæt på) er det nødvendigt med operation, men det er heldigvis sjældent.
Sådan forebygger du muskelskade
Det er selvfølgelig muligt at forebygge en ny skade.
- Pas må med passive arbejdspositioner i for lang tid ad gangen. Hold pause, og stræk ud en gang i mellem. Ændre siddestilling etc.
- Vægttab kan hjælpe med til at mindske risikoen for en ny fibersprægning.
- Brug godt fodtøj
- Hold dig i træning, og sørg for at lave diverse træningsøvelser rigtigt, så du ikke belaster en muskelgruppe unødigt.
- Varm godt op, og stræk ud efter træning for at beholde smidigheden. Oldboys fodbold kan være godt, men brug lige 2-3 minutter på udstrækningen inden du kaster dig over 3. halvleg.
- Vent med at give dig 100% indtil du er varmet godt op – eller er kommet godt i gang (hvis du ikke varmer op) 🙂
Hvad er udsigterne efter en fibersprængning?
Hvis man skal sætte et tidsperspektiv for en fibersprægning kommer det meget an på hvor slem den er. For en lille fiberskade vil du typisk kunne være tilbage i samme stand i løbet af 3-6 uger ved alm. genoptræning. For større skader kan genoptræningen tage flere måneder. Hvis du skal opereret er det selvfølgelig en endnu længere periode.
Med den rigtige træning, så kommer man sig fuldstændig. Det vigtiste for at den ikke springer op igen er at genoptage træningen stille og roligt. Pas på med at “give den fuld gas” for tidligt.
Hvad synes du om indlægget?
Du må meget gerne givet indlægget 5 stjerner, hvis du synes det er brugbart, og kom gerne med kommentarer nederst på siden.
[kkstarratings]
.
- Information
- Seneste indlæg
- Samarbejde?
Bor i Kolding med min hustru Heidi og vores to skønne børn Emma og William. Jeg elsker ALT der gør hverdagen bedre, lettere eller bare sjovere. Jeg elsker god mad og inspirerende oplevelser, og så har jeg altid haft et blødt punkt for gadgets og lækkert udstyr til hjemmet. Til daglig er jeg medicinmand i det danske hospitalsvæsen.
Tak for din artikel. Jeg bor i Tyrkiet, hvor det er svært som udlænding at få hjælp. Din artikel var virkelig oplysende. Jeg tror jeg fik en forstrækning i nakken for 4 uger siden/skulder da jeg rensede ovn. Kort tid efter kunne jeg pludselig ikke løfte højre arm og mit kraveben begyndte at hæve som du kan se på billedet. Jeg fik en meget smertefuld massage hernede, som gav mig bevægelighed i armen, men jeg har taget ibuprofen og panodil 3 gange dagligt i 4 uger. Nu ved jeg at jeg ikke behøver iboprofen. Jeg laver også øvelser, men synes jeg får mere ondt af det. Jeg kan svømme lidt langsom brystsvømning uden at det gør ondt, så det tænker jeg at forsætte med. Nu jeg har læst din artikel ved jeg at det kan tage måneder, så jeg må væbne mig med tålmodighed. Tak!, mvh. Anette
Hej Anette.
Takf or de fine ord. Det kan tage lang tid. Hvis det ikke rigtig går fremad så ville jeg få skannet skulder/kraveben for at sikre at du ikke har feks et kraveben der er gået lidt af led.
Rigtig god bedring 😊